forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Różnice pomiędzy 1-st curtain i 2-nd curtain w pracy flasha

bass98 - Sro 26 Mar, 2008
Temat postu: Różnice pomiędzy 1-st curtain i 2-nd curtain w pracy flasha
Witam,
chodzi mi o to tak jak w temacie jakie są główne różnice pomiędzy doświetlaniem na pierwszą jak i drugą kurtynę przy krótkich czasach bo przy dłuższych czasach (1/25s) nie ma to znaczenia z tego co wiem.

Proszę was o wypowiedź jeżeli chodzi o eksperymenty w tym kierunku.

patos - Sro 26 Mar, 2008

Właśnie na odwrót ;) - znaczy przy długich czasach naświetlania ma to znaczenie.

Podczas rozpoczęcia naświetlania flash błyśnie:
a) na początku naświetlania (1st curtain)
b) na końcu naświetlania (2nd curtain)

Efekty są bardzo ciekawe - szczególnie przy użyciu 2nd curtain. Łapiąc obiekt w ruchu to ostatnie błyśnięcie flasha zamrozi obiekt i uzyskasz dobrą ostrość - potestuj z przejeżdzającymi samochodami - efekt ferrari gwarantowany ;) . Oto jak w łatwy sposób zrobić z człowieka supermana ;)

novy - Sro 26 Mar, 2008

Ja tylko jednego nie rozumiem: dlaczego np w Canonie 400D (nie wiem jak w innych) przy ustawieniu 2-nd curtain lampa błyska dwa razy: po otwarciu migawki i drugi przed zamknięciem? Dlaczego nie można ustawić tak żeby migała tylko raz przed zamknięciem. Wychodzi na to że 2-nd curtain = 1-st curtain + 2 -nd curtain :-)

Znalazłem linka z opisem dwóch trybów synchronizacji: tutaj
no i ten opis nijak sie ma do tego co można ustawić w 400D

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2008 ]
Hmm.., no dobra sam sobie odpowiem na moje pytanie :lol:

Przy ustawieniu 2-nd curtain lampa mruga dwa razy jednak pierwszy błysk jest wykonany zanim otworzy sie migawka(pomiar ETTL). Zresztą przy 1-st curtain też mruga dwa razy tylko odstęp pomiędzy błyskami jest tak mały że jest to nie zauważalne. Wyczytałem to tu i tu

Nie ma to jak pogadać sobie z samym sobą :wink:

bass98 - Pią 28 Mar, 2008

Tutaj bardziej chodzi mi o przypadek kiedy chcemy zrobic zdjecie w pomieszczeniu ale nie chce aby osoby byly wyrwane z czarnej otchłani, więc ustawiam czas 1/25s bądź 1/30s kiedy chcę troszkę odciąć tła od osób fotografowanych, i tutaj jeżeli się osoby nie poruszą to nie bedzie mialo wplywu 1-st czy 2-nd, poprzez użycie małej głebi ostrości nie będzię znacząco widać rozmazania jakiegoś w tle, nie testowalem jeszcze czy ma faktycznie większe znaczenie 2-nd curtain czy nie ale raczej nie, może macie jakies inne doświadczenia, proszę o wypowiedzi.
novy - Pią 28 Mar, 2008

No według mnie to 1-st da zawsze taki same efekty jak 2-nd curtain jeśli na zdjęciu nie będzie ruchu (jeśli będzie za krótki czas naświetlanie lub jeśli scena będzie nieruchoma)