|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dobry Canon do zdjęć portretowych
CarollaAtelier - Wto 03 Lut, 2015 Temat postu: Dobry Canon do zdjęć portretowych Wita
poszukuje dobrego aparatu do robienia zdjęć portretowych- głównie chodzi mi o precyzyjne ujęcia makijązu, oraz do detali na paznokciach.
jestem osobą początkującą ale potrzebuję dobrego sprzętu do pracy
polecono mi canona 650 d, 550d a ostatnio w sklepie sprzedawca chwalił 700d.
Ja dodatkowo poczytałam o 70d ale mam mętlik w głowie, który okazałby się lepszy
i oczywiście jaki obiektyw sprawowałby się najlepiej przy takich zdjęciach.
czy 50/1.8 starczy??taki mi polecono ale myslałam bardziej nad 50/1.4 bądz 24/1.4
ech mam nadieję ze za mocno nie namieszalam w nazwach
prosze o rade
pozdrawiam
Dżozef - Wto 03 Lut, 2015
Jeśli do paznokci to potrzebujesz obiektywu "makro" ew EF28/1.8 ostrzy od 20cm
jaad75 - Wto 03 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | czy 50/1.8 starczy??taki mi polecono ale myslałam bardziej nad 50/1.4 bądz 24/1.4 | Do headshotów - nie, zbyt krótka ogniskowa. Do paznokci z kolei za duża odległość ostrzenia. Do paznokci zdecydowanie potrzebujesz obiektywu makro, który do całości, czy detali makijażu też się nada. Może to być 90-tka, 100-tka, czy nawet 70-tka f/2.8, w zależności od preferencji/budżetu. Pomyśl też o oświetleniu, jeśli to ma być dobrze zrobione.
muzyk - Wto 03 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | jestem osobą początkującą ale potrzebuję dobrego sprzętu do pracy |
6D + makro 70/90/100/ nawet 150 2.8
nada się i do portretów i paznokci.
jaad75 - Sro 04 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | 6D + makro 70/90/100/ nawet 150 2.8 | Tanie makro będą tu nieco za krótkie do headshotów, a i 6D niepotrzebnie podniesie koszty. Poza tym płytsza GO pełnej klatki niepotrzebnie utrudni jej zadanie.
111lisu - Sro 04 Lut, 2015
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić jeżeli chodzi o macro,
może jednak dziurkę zamknie na "maxa" dołoży z 3 lampy
z dyfuzorami wedle rad ks. Henryka
i coś z tego wyjdzie Mówię o FF.
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | Tanie makro |
70-90 za krótkie?
150?
jaad75 napisał/a: | a i 6D niepotrzebnie podniesie koszty. Poza tym płytsza GO pełnej klatki niepotrzebnie utrudni jej zadanie. |
Jeśli ma być jakość... i Canon.
No to zrób mi pszczołę w ulu to zobaczysz jaki to miód przy FF.
Robiłem T90/2.5 z pierścieniami i bez, albo podejdź do motyla.
No pająki bez problemu
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
111lisu napisał/a: | No to zrób mi pszczołę w ulu to zobaczysz jaki to miód przy FF.
Robiłem T90/2.5 z pierścieniami i bez, albo podejdź do motyla. |
ale idzie o ludziki i paznokcie
A to przepraszam jak o człowieki to inna bajka.
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
Stąd pomysł, by jednym szkłem dwie pieczenie ogarnąć.
muzyk napisał/a: | 70-90 za krótkie? | Do headshotów na FF - tak. Zwłaszcza, że o makijaż chodzi, więc wszelkie zniekształcenia perspektywy nie będą mile widziane.
150 ok, ale wyraźnie droższe.
muzyk napisał/a: | Jeśli ma być jakość... i Canon. | Dobre światlo i kontrolowane warunki? Wady Canona nie będą tu miały szczególnego znaczenia.
Preskaler - Sro 04 Lut, 2015
No i trzeba zaznaczyć, że przy 150 np. taki portret siedzący wymaga dość dużej sali zamiast kameralnego studia. Nie każdy takim lokalem dysponuje. Toć to prawie hala sportowa.
Preskaler, jeśli to ma być makijaż, to w grę wchodzą raczej headshoty i zbliżenia detali.
Preskaler - Sro 04 Lut, 2015
poszukuje dobrego aparatu do robienia zdjęć portretowych- głównie chodzi mi o precyzyjne ujęcia makijązu, oraz do detali na paznokciach.
Głównie ale... kobieta zmienną jest. Powinna sobie zdawać sprawę z tego faktu.
komor - Sro 04 Lut, 2015
Ech te wasze porady. Kobieta pyta o 650D, a tu jej 6D doradzają… Jeszcze może wysokie ISO będzie istotne i wyciąganie z cieni, Muzyk?
CarollaAtelier, kup 700D, a jeśli budżet pozwoli to i 70D, bo będzie wygodniejszy w obsłudze, ale lepszych zdjęć nie da. Co do obiektywu to na wszelki wypadek kup zestaw ze standardowym kitowcem 18-55 IS, co pozwoli obsłużyć inne potrzeby w razie czego. Ale podstawowym obiektywem mógły zostać np. Tamron 60/2 Macro, który ma ogniskową nieco bardziej headshotową niż Canon 50/1.8, a jednocześnie pozwoli robić wystarczająco detaliczne zbliżenia. 60mm to nie jest bardzo dużo, ale można nieco się odsunąć, a potem zdjęcie wykadrować – detalu i tak będzie aż nadto.
Równie dobrze może być też Nikon, np. D5200 z obiektywem 18-105 VR oraz do tego wspomniany Tamron 60/2. I tak najistotniejsze tutaj będzie odpowiednie oświetlenie. O nim też powinnaś pomyśleć, był nawet jakiś czas temu odpowiedni wątek w dziale Lampy błyskowe i oświetlenie.
O, np. ten: Lampa do zdjeć makijażu
komor napisał/a: | Ech te wasze porady. | Wasze? Zdaje się, że nie napisałeś nic bardzo istotnie innego ode mnie...
Ja bym kitowca odpuścił, ale w sumie, to nie wydatek, więc czemu nie. 60-tka z takim przeznaczeniem to minimalnie za krótko, chyba, że faktycznie od razu zakładać cropowanie.
komor - Sro 04 Lut, 2015
jaad75, Ciebie oczywiście wykluczam z mojego „wasze”. I tak, oczywiście jedyny mój wkład to propozycja Tamrona, reszta to potwiedzenie tego, co już napisałeś, bo słuszne.
kufel - Sro 04 Lut, 2015
to może od razu 1dx ?
muzyk, Ty widzisz w jaki target/przedział cenowy celuje CarollaAtelier?
Dżozef - Sro 04 Lut, 2015
Darujcie sobie tą 60siątkę, służyła by w domowym studio tylko do paznokci.
Właśnie z 650D używam 28/1,8 bo jest do wszystkiego co tylko przyjdzie do głowy w domowym studio, od grupowych portretów do dłoni z artystycznymi paznokciami i pierścionkami mojej córki. Inne słoiki tylko grzeją półkę razem z makro i typową portretówką 85/1,8.
No chyba że autor chce kompletu szkieł....
komor - Sro 04 Lut, 2015
Dżozef napisał/a: | Darujcie sobie tą 60siątkę, służyła by w domowym studio tylko do paznokci. |
A czym zdjęcie twarzy? Na pewno da ostrzejszy obraz niż kitowiec ustawiony na 55 mm.
Dżozef napisał/a: | Właśnie z 650D używam 28/1,8 bo jest do wszystkiego co tylko przyjdzie do głowy w domowym studio | Tyle, że to absolutnie nie jest szkło do typowych headshotów, zwłaszcza przy zdjęciach makijażu, gdzie liczy się jak najmniejsze zniekształcenie rysów.
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
komor napisał/a: | Ech te wasze porady. Kobieta pyta o 650D, a tu jej 6D doradzają… |
Jeśli ma być jakość i Canon... to alternatywy nie widzę dla 6D.
komor - Sro 04 Lut, 2015
muzyk, robiłeś kiedyś zdjęcia studyjne ludzi z kontrolowanym oświetleniem?
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
komor napisał/a: | robiłeś kiedyś zdjęcia studyjne ludzi z kontrolowanym oświetleniem? |
Nie robiłem.
a co to ma do wyboru puszki?
komor - Sro 04 Lut, 2015
No wiesz, trzeba wiedzieć co do czego doradzać. Wysoki DR albo wyciąganie z cieni nie jest specjalnie potrzebne w portrecie. Owszem, zawsze lepiej mieć niż nie mieć, szczególnie jak nie dysponuje się silnym błyskiem, a chciałoby się komuś na f/8 zrobić zdjęcie co np. wymaga ISO 400, bo na ISO 100 nasza lampka nie wyrabia. Ale komuś, kto zastanawia się między 650D a 700D i jeszcze nie dotarliśmy do kwestii obiektywów i oświetlenia?…
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
komor napisał/a: | Wysoki DR albo wyciąganie z cieni nie jest specjalnie potrzebne w portrecie. |
Chodzi mi o jakość obrazka w ogóle, jaki daje 6D vs. "wydmuszki".
komor napisał/a: | Ale komuś, kto zastanawia się między 650D a 700D i jeszcze nie dotarliśmy do kwestii obiektywów i oświetlenia?… |
To i 40D wystarczy.
muzyk napisał/a: | Chodzi mi o jakość obrazka w ogóle, jaki daje 6D vs. "wydmuszki". | W kontrolowanym oświetleniu i do tego przy tym, jak świeci się zdjęcia "kosmetyczne", to naprawdę APS-C Canona nic nie brakuje. Owszem, przy zabawie światłocieniem dobry DR się bardzo przydaje, ale przy zdjęciach makijażowych świeci się równo, jasno i w zasadzie nie ma się co przejmować głębokością cieni, czy bandingiem w nich.
komor - Sro 04 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | Chodzi mi o jakość obrazka w ogóle, jaki daje 6D vs. "wydmuszki". |
6D to też wydmuszka w swojej klasie. Muzyk, czyżbyś dołączył do klubu „zapomniał wół jak cielęciem był”?
muzyk napisał/a: | To i 40D wystarczy. |
Sądzisz, że da lepszy obrazek niż 650D w tych zastosowaniach? No i pamiętaj, że nie wszyscy chcą kupować używane aparaty, szczególnie takie, których nie da się kupić na fakturę lub na raty w sklepie Euro czy MM.
CarollaAtelier - Sro 04 Lut, 2015
wow dziękuję bardzo za odpowiedzi
kwota jaka dysponuje to około 10 tys na aparat i obiektyw- myslałam nad jednym obiektywem
co do światła - będzie ring i blenda:D
" studio" to duzo powiedziane, zdjęcia będą wykonywane w szkole wizażu, mam do dyspozycji pokój około 13 metrów2.
czyli Canon 700d wystarczy, lepiej chyba a w sumie napewno zainwestowac w dobry obiektyw niż drogie body
chyba że się mylę
proponowano mi obiektyw 24/1.4 canona, przy cenie 6 tys. wiec z 6Dniestety nie zieszczę się finansowo:(
chyba ze jakas inna propozycja padnie
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | proponowano mi obiektyw 24/1.4 canona | do apsc to szkło jest bez sensu.
Możesz kupić tańszy 24 2.8 IS. albo 35 f2 IS, tyle że do portretów, paznokci...
niepotrzebne ogniskowe.
Przy 6D wybrałbym ewentualnie 135 f2, albo stary dobry 85 1.8, czy 100 f2.
Do paznokci - makro, np. Tamron 90 2.8
Przy budżecie 10000 zakup pełnej klatki ma większy sens moim zdaniem, niż wydmuszki.
dcs - Sro 04 Lut, 2015
Ring jest taki sobie do tego.
(wystarczy luknąć na backstage)
[ Dodano: Sro 04 Lut, 2015 18:49 ]
muzyk, tyle że do tego wystarczyłby E-PL5 z DN 60/2.8 -całość za 2000.
CarollaAtelier napisał/a: | co do światła - będzie ring i blenda:D | Ring flash, czy stały? Kupny, czy DIY?
CarollaAtelier napisał/a: | mam do dyspozycji pokój około 13 metrów2. | ile masz tam "odejścia" od fotografowanej osoby?
CarollaAtelier napisał/a: | czyli Canon 700d wystarczy, lepiej chyba a w sumie napewno zainwestowac w dobry obiektyw niż drogie body
| Tutaj odpowiedni obiektyw jest wręcz konieczny. Body kupisz takie na jakie zostanie Ci funduszy, ale 10 tys, to wystarczająco dużo również na lepsze od 700D.
CarollaAtelier napisał/a: | proponowano mi obiektyw 24/1.4 canona | Zdajesz sobie sprawę z tego z czym wiąże się wypełnienie kadru przy takiej ogniskowej? Będziesz musiała fotografować z bardzo bliska, co mocno zniekształci perspektywę. To bywa fajne, ale nie przy zastosowaniach, o których piszesz.
CarollaAtelier - Sro 04 Lut, 2015
Ring bedzie stały,
od fotografowanej osoby bedzie max 3m
co do obiektywów mam ogromny kłopot właśnie z dorem- będzie to mój pierwszy i kazdy poleca coś innego w sklepach:dlatego pisze o porade:d
czyli canon 6d, Obiektyw Canon EF 135 mm f/2 L USM bądż Sigma obiektyw A 35/1.4 DG HSM CANON, oraz Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Macro Canon??
co będzie lepsze lepsze??
Sunders - Sro 04 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | czyli canon 6d, Obiektyw Canon EF 135 mm f/2 L USM bądż Sigma obiektyw A 35/1.4 DG HSM CANON, oraz Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Macro Canon?? |
CarollaAtelier, a sprawdziłaś czy stać Cię na taki zestaw?
CarollaAtelier, długa Sigma będzie ok do 6D. 135L do portretów jak najbardziej, detali nim nie zrobisz. 35-tka Sigmy zbędna w takim zastosowaniu. Pytanie tylko, czy w ogóle jest sens wydawać tyle kasy, skoro można mieć wystarczająco dobry sprzęt za dużo mniej.
komor - Sro 04 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | Ring bedzie stały |
No to pewnie będą kłopoty z ilością światła i wejście na wyższe czułości…
CarollaAtelier napisał/a: | co do obiektywów mam ogromny kłopot właśnie z dorem- będzie to mój pierwszy i kazdy poleca coś innego w sklepach:dlatego pisze o porade:d |
Nasze zdanie co do ogniskowych już znasz. Jak masz wątpliwości co do tego, czy ogniskowa 24mm nadaje się do twarzy to popatrz choćby na ten artykulik (wystarczy popatrzeć na dolne zdjęcie):
http://mytondigitalphotog...nd-focal-length
Do wyszukiwarki obrazów Google wpisz frazę: „portrait focal length”. Dostaniesz więcej takich obrazków.
CarollaAtelier napisał/a: | poszukuje dobrego aparatu do robienia zdjęć portretowych- głównie chodzi mi o precyzyjne ujęcia makijązu, oraz do detali na paznokciach |
IMO potrzebne: oświetlenie, statyw, obiektyw makro, obiektyw do portretów, program do obróbki zdjęć.
Za to co pozostanie trzeba kupić możliwie jak najlepszy aparat.
Sunders napisał/a: | obiektyw makro, obiektyw do portretów | Tyle, że to akurat może być jedno szkło, zwłaszcza w zastosowaniu jak wyżej.
Może, ale IMO ograniczenie się tylko do puszki i jednego szkła makro byłoby niepraktyczne i niewygodne.
Sunders, w takim konkretnym zastosowaniu?
Oczywiście oświetlenie i oprogramowanie też jest konieczne, statyw mniej (chyba że oświetleniowy)...
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | co będzie lepsze lepsze?? |
6D i Sigma 150 2.8 OS HSM - i do portretów i do paznokci.
Choć uważam, że 6D + Canon 100 2.8 IS USM L makro byłby też odpowiedni do obu zadań.
100 mm na pełnej klatce jest jak najbardziej głowo-portretowe.
Jeśli budżetowo, to 70D + ten sam Makro L.
muzyk napisał/a: | 100 mm na pełnej klatce jest jak najbardziej głowo-portretowe.
| Jest na granicy - akurat w tym zastosowaniu lepiej sprawdzi się 150mm.
[ Dodano: Sro 04 Lut, 2015 23:25 ]
muzyk napisał/a: | Jeśli budżetowo, to 70D + ten sam Makro L. | Tyle, że akurat śmiało można wziąć tu np. 60D i tańszego Tamrona 90/2.8.
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | Tyle, że akurat śmiało można wziąć tu np. 60D i tańszego Tamrona 90/2.8. |
Ba, kto co woli.
Poleciłbym jeszcze opcję 6D + 135 L + makro do paznokci, choćby tani Canon 100 2.8 USM nie L.
muzyk, tylko po co wydawać na kasę na 6D i ogólnie droższe rozwiązanie? Płytsza GO będzie tu problemem, nie zaletą.
muzyk - Sro 04 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | Płytsza GO będzie tu problemem, nie zaletą. |
Przy 135 L to nie ma aż takiego znaczenia. Przecież można przymknąć.
W sumie, to i Pentax K3 np. by się nadał i za mniejszą kasę.
Do tego jakaś stałka, makro i... jadymy.
muzyk napisał/a: | W sumie, to i Pentax K3 np. by się nadał i za mniejszą kasę. | Ale po co? Każdy aparat z wymienną optyką by się w sumie nadał, ale OP chce Canona, to niech będzie Canon.
AquaManiac - Czw 05 Lut, 2015
Śmiało bierz 6D i 100L, to bardzo uniwersalny zestaw, zawsze możesz coś dokupić do portretu, ale wymieniony zestaw pozwoli Ci robić naprawdę piękne zdjęcia, trudno o lepszą jakość obrazu i większy komfort. Spodoba Ci się bardzo i polubisz fotografię Jedyny minus to waga i rozmiary, ale z czasem niektórzy uważają to wręcz za zaletę.
jaad75 - Czw 05 Lut, 2015
To ma być komercyjne przedsięwzięcie (jeśli dobrze zrozumiałem), po co na dzień dobry przeinwestować w sprzęt? To się nie zwróci w tym wypadku.
Cóż, robienie zdjęć powinno sprawiać przyjemność, obojętnie czy prywatnie czy zawodowo natomiast sens wydania 10k PLN na ten cel to oczywiście osobna sprawa. Jeśli kwestia finansowa rzeczywiście nie stanowi wielkiego problemu, to niech inwestor kupuje tą FF. Nie wiemy natomiast, jak będą prezentowane te zdjęcia. Jeśli na stronie internetowej, to faktycznie starczy zasadniczo dobry aparat APS-C. Jeśli chodzi o obiektyw, będę się jednak upierał przy 100L
AquaManiac napisał/a: | Nie wiemy natomiast, jak będą prezentowane te zdjęcia. | Jakkolwiek będą prezentowane, starczy APS-C. A tym bardziej starczy, jeśli zamiast ringa ze światłem ciągłym zainwestuje w błysk (niekoniecznie w ring flasha) - oświetlenie, to coś, na co zdecydowanie lepiej wydać tu pieniądze, niż na pełną klatkę, która w tym wypadku nie da praktycznie żadnej przewagi.
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | To ma być komercyjne przedsięwzięcie (jeśli dobrze zrozumiałem), po co na dzień dobry przeinwestować w sprzęt? To się nie zwróci w tym wypadku. |
Dobrze. Niech Ci będzie.
Niech będzie ta "wydmuszka" 650/700D plus np. 100 2.8 USM makro - nie L.
Załatwi paznokcie i głowę.
komor - Czw 05 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | śmiało można wziąć tu np. 60D i tańszego Tamrona 90/2.8. |
Widzę, że – na szczęście – nadal jest dostępne w sprzedaży starsze makro Canona, czyli 100/2.8 nie-L, bez stabilizacji. Za dwa klocki w drogim sklepie, co oznacza, że pewnie można taniej. Moim zdaniem w przypadku systemu Canona szkoda oszczędzać na tym Tamronie makro, bo oszczędność niewielka, a zalety lepszego AF, Full-Time-Manual i stałych rozmiarów obiektywu – przeważają.
AquaManiac napisał/a: | wydania 10k PLN na ten cel to oczywiście osobna sprawa. Jeśli kwestia finansowa rzeczywiście nie stanowi wielkiego problemu, to niech inwestor kupuje tą FF. |
A co z oświetleniem i innymi akcesorami? Dobrze prawi Jaad:
jaad75 napisał/a: | jeśli zamiast ringa ze światłem ciągłym zainwestuje w błysk (niekoniecznie w ring flasha) - oświetlenie, to coś, na co zdecydowanie lepiej wydać tu pieniądze, niż na pełną klatkę, która w tym wypadku nie da praktycznie żadnej przewagi. |
muzyk napisał/a: | Przy 135 L to nie ma aż takiego znaczenia. Przecież można przymknąć. |
To po co go kupować, jak z pięknego rozmycia tego obiektywu nie będzie można skorzystać w studio?
Sunders - Czw 05 Lut, 2015
komor napisał/a: |
jaad75 napisał/a:
śmiało można wziąć tu np. 60D i tańszego Tamrona 90/2.8.
Widzę, że – na szczęście – nadal jest dostępne w sprzedaży starsze makro Canona, czyli 100/2.8 nie-L, bez stabilizacji. Za dwa klocki w drogim sklepie, co oznacza, że pewnie można taniej. Moim zdaniem w przypadku systemu Canona szkoda oszczędzać na tym Tamronie makro, bo oszczędność niewielka, a zalety lepszego AF, Full-Time-Manual i stałych rozmiarów obiektywu – przeważają. |
Jak chcecie żeby było taniej i jeden obiektyw, to IMO optymalnie byłoby do 60D lub 70D podpiąć Canona EF-S 60 mm f / 2.8 USM macro lub Tamrona AF 60 mm f / 2 Di II LD SP [IF] macro.
komor napisał/a: | na szczęście – nadal jest dostępne w sprzedaży starsze makro Canona, czyli 100/2.8 nie-L, bez stabilizacji. Za dwa klocki w drogim sklepie, co oznacza, że pewnie można taniej. Moim zdaniem w przypadku systemu Canona szkoda oszczędzać na tym Tamronie makro, bo oszczędność niewielka, a zalety lepszego AF, Full-Time-Manual i stałych rozmiarów obiektywu – przeważają. | Masz rację.
Sunders napisał/a: | Canona EF-S 60 mm f / 2.8 USM macro lub Tamrona AF 60 mm f / 2 Di II LD SP [IF] macro. | Za krótko. Chyba, że zakładać kropowanie - tylko po co?
jaad75 napisał/a: | Za krótko. |
Czemu tak uważasz?
Sunders, makijaż to głównie zdjęcie twarzy i bardzo istotnym jest, żeby nie przerysować jej proporcji, w takim wypadku optymalne są okolice ekwiwalentu 135mm i pożądanym jest użycie raczej dłuższej, niż krótszej ogniskowej. O ile w typowym portrecie jestem zwolennikiem raczej krótszych ogniskowych, to w tym konkretnym zastosowaniu trzymałbym się kanonów.
komor - Czw 05 Lut, 2015
Sunders, no było na początku wątku o headshotach i ogniskowych. Tamrona 60/2 też już poleciłem. Canon EF 100/2.8 Macro, jak to obiektyw makro, rysuje dość ostro (mikrokontrast), co przy portretach niekoniecznie jest fajne, ale w przypadku dokumentowania makijażu w sumie może nawet być przydatne. Tamron 60/2, jako też obiektyw makro, pewnie ma podobne cechy, choć nigdy go nie użytkowałem.
Nie mam takiej pewności co Jaad, że te 60mm jest za krótko, to pewnie też trochę kwestia preferencji, nieco bliższy, zniekształcający, portret twarzy może dodać pewnej przestrzenności elementom twarzy, no i zawsze można nieco przyciąć.
Ale skoro poznaliśmy już budżet i nie jest on dużym ograniczeniem, to można przyjąć obiektyw typu 100/2,8 makro, on się sprawdzi zarówno przy twarzach jak i przy dłoniach i paznokciach. Reszta kasy w wygodne body (70D?) i o-ś-w-i-e-t-l-e-n-i-e!!!!
jaad75 napisał/a: | makijaż to głównie zdjęcie twarzy i bardzo istotnym jest, żeby nie przerysować jej proporcji, w takim wypadku optymalne są okolice ekwiwalentu 135mm i pożądanym jest użycie raczej dłuższej, niż krótszej ogniskowej |
Twierdzisz, że używając na APS-C 60mm-ogniskowej nie da się uniknąć przerysowań i w tym celu należy używać do zdjęć portretowych ekwiwalentu 135mm, czyli ogniskowej 85mm
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2015 11:17 ]
komor napisał/a: | Tamrona 60/2 też już poleciłem. Canon EF 100/2.8 Macro, jak to obiektyw makro, rysuje dość ostro (mikrokontrast), co przy portretach niekoniecznie jest fajne, ale w przypadku dokumentowania makijażu w sumie może nawet być przydatne./.../Nie mam takiej pewności co Jaad, że te 60mm jest za krótko, to pewnie też trochę kwestia preferencji, nieco bliższy, zniekształcający, portret twarzy może dodać pewnej przestrzenności elementom twarzy, no i zawsze można nieco przyciąć. |
Ja z kolei nie mam pewności czy nie przesadzamy trzymając się wersji, że niezbędny do tego rodzaju zdjęć jest obiektyw makro
IMO 60mm nie jest za krótko.
komor - Czw 05 Lut, 2015
Sunders, ze względu na paznokcie/dłonie. Choć oczywiście wystarczy do tego makro 1:2, a od biedy nawet Sigma 17-70, czyli 1:2.8 (w starszej wersji było 1:2.3).
Sunders napisał/a: | Twierdzisz, że używając na APS-C 60mm-ogniskowej nie da się uniknąć przerysowań i w tym celu należy używać do zdjęć portretowych ekwiwalentu 135mm, czyli ogniskowej 85mm | Tak właśnie twierdzę. I nie odkrywam tu Ameryki.
Przy wymaganych kadrach schodzisz nieco poniżej bezpiecznego dystansu. Oczywiscie nie mowię, że to będzie przerysowanie jak przy wspomnianych wcześniej 24, czy 28mm, ale będzie i lepiej do tego konkretnego zadania kupić dłuższe szkło.
komor napisał/a: | ze względu na paznokcie/dłonie. Choć oczywiście wystarczy do tego makro 1:2, a od biedy nawet Sigma 17-70, czyli 1:2.8 (w starszej wersji było 1:2.3). |
"Od biedy" do fotografii paznokci to wystarczy nawet kompakt z dobrym trybem makro.
Niebawem dojdziemy do tego, że wystarczy dobry telefon i oświetlenie...
jaad75 napisał/a: | Sunders napisał/a:
Twierdzisz, że używając na APS-C 60mm-ogniskowej nie da się uniknąć przerysowań i w tym celu należy używać do zdjęć portretowych ekwiwalentu 135mm, czyli ogniskowej 85mm
Tak właśnie twierdzę. I nie odkrywam tu Ameryki. |
No to pierwszy z brzegu przykład praktyczny:
https://www.facebook.com/nataliawabichmakeup
Mam nadzieję, że jakość zdjęć jest co najmniej zadowalająca, przynajmniej dla OP.
A tu sprzęt jaki wykonano fotki do tego bloga:
http://nataliawabich.blog...i-gdzie-je.html
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2015 11:31 ]
jaad75 napisał/a: | Niebawem dojdziemy do tego, że wystarczy dobry telefon i oświetlenie... |
Niewykluczone, obecnie aparaty w telefonach prezentują całkiem niezły poziom.
muzyk - Czw 05 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | Niebawem dojdziemy do tego, że wystarczy dobry telefon i oświetlenie... |
Wystarczy spojrzenie, a wszystko zostanie zapisane w chipie, czy innym ustrojstwie.
Później telepatycznie zdjęcia będą przesłane gdzie trzeba.
Sunders napisał/a: | No to pierwszy z brzegu przykład praktyczny: | Bardzo słaby ten przykład.
Generalnie widać, że laska nie za bardzo ma pojęcie, co robi i wychodzi to głównie dlatego, że jest ładna. Poza tym, ja nie piszę, że tego nie da się zrobić innym sprzętem, tylko, jaki sprzęt jest optymalny, żeby zrobić to wystarczająco dobrze i nie przepłacić.
jaad75 napisał/a: | Bardzo słaby ten przykład. |
A ten:
http://maxineczka.blogspo...el/makija%C5%BC
Tu sprzęt:
http://maxineczka.blogspot.com/p/faq.html
Sunders, poważnie nie widzisz zniekształceń perspektywicznych na większości z jej zdjęć? Poza tym, j.w. - nie mówię, że się nie da inaczej, tylko jak będzie optymalnie.
CarollaAtelier - Czw 05 Lut, 2015
Dziękuję za tka wyczerpujace informacje i wartką dyskusję:D
zdecydowałam się na canon 6d oraz Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
prosze napiszcie jeszcze jakie lampy najlepiej do tego zestawu dokupić?? bo widzę że mój wybór ringa nie jest trafny:(
CarollaAtelier napisał/a: | zdecydowałam się na canon 6d oraz Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM | Będziesz cropować? Czy przerysowania Ci nie przeszkadzają?
Tak, obiektyw o ogniskowej 100mm straszliwie przerysuje...
CarollaAtelier napisał/a: | prosze napiszcie jeszcze jakie lampy najlepiej do tego zestawu dokupić?? bo widzę że mój wybór ringa nie jest trafny:( | Lampy takie, na jakie Ci zostanie. Jak chcesz to klasycznie i bardzo bezpiecznie zaświecić, to potrzebujesz np. softboksa na boomie (najwygodniej, bo statyw nie stoi na drodze)) i blendy, ale można to zrobić i przy pomocy parasolki transparentnej (i blendy), dwóch parasolek z dołu i z góry (oczywiście wtedy potrzebujesz dwóch lamp) itd. Generalnie, chodzi o to, żeby świecić prosto w twarz z ok 45 stopni z góry (tzw. butterfly, od charakterystycznego kształtu cienia pod nosem), a blenda np. trzymana przez fotografowaną osobę na kolanach wypełnia cienie światłem odbitym. Chyba najprostszy z możliwych scenariuszy oświetleniowych, nawet totalnie zielona osoba sobie poradzi.
Można użyć dowolnych lamp manualnych i wyzwalać je choćby kablem, ale widzę, że jesteś zwolenniczką droższych rozwiązań, więc kup sobie jakąś systemową lampę i radiowy wyzwalacz TTL, nie będziesz musiała się nawet uczyć pracy z błyskiem, automatyka załatwi sprawę za Ciebie...
[ Dodano: Czw 05 Lut, 2015 22:55 ]
AquaManiac napisał/a: | Tak, obiektyw o ogniskowej 100mm straszliwie przerysuje... | Na FF, przy headshocie - nie strasznie, ale zauważalnie.
I nie tyle obiektyw, co odległość z jakiej trzeba będzie robić zdjęcie, żeby twarz wypełniła kadr.
dcs - Czw 05 Lut, 2015
Jak wypełniasz maloobrazkową klatkę twarzą (lub jej częścią) -to widać.
...przy β 1 : 5→10
CarollaAtelier - Sob 07 Lut, 2015
hm... to jak nie 100 to... 85??
nie jestem zwolenniczka drogich rozwiązań:) jam fundusze określone, a całkwoicie sie nie znam i na cenach i na sprzecie- terazzaczynam się orietowac co i jak: d
u mnie tochę wymuszonata sytuacja ze zdjęciami, bo wolalabym żeby ktoś inny to robi ale czasowo nie jesem w stanie zgrac sie z zadnym fotografem-(
ustalane sesje sa ok, ale praca w studio badz na szkoleniach niestety nie:(
jaad75 - Sob 07 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | hm... to jak nie 100 to... 85?? | Nie, skoro wybrałaś 6D (ma większą, tzw. pełnoklatkową matrycę), to do headshotów powinnaś wybrać dłuższą ogniskową, czyli przynajmniej te 135mm. Pozwoli Ci to przy zdjęciach samej twarzy odsunąć się na właściwą odległeść, by uniknąć zniekształcenia perspektywy.
By zrobić takie samo wypełnienie kadru 85-tką musisz skrócić ten dystans, a to właśnie wpływa na zniekształcenia perspektywiczne (uszy pozornie przesuną się do tyłu, nos powiększy itd.) - oczywiście różnice przy wymienionych ogniskowych nie będą duże, ale zauważalne, a w wymienionym zastosowaniu raczej niepożądane.
Ponieważ mówiliśmy o szkle makro, żeby oszczędzić Ci konieczności kupowania dwóch obiektywów, to najbliżej wspomnianej ogniskowej będą 150-tki makro.
Jeśli chodzi o Canony z mniejszą matrycą (APS-C), które wymieniałaś na początku, to potrzebujesz ogniskowej, która da Ci ekwiwalent w okolicach pełnoklatkowego 135mm (czyli podobny kąt widzenia), więc potrzebujesz szkła makro, którego ogniskowa przemnożona przez tzw. crop factor (w Canonie APS-C to 1.6), da Ci okolice 135mm, czyli np. 90-105mm (takie szkła makro są popularne).
Wspomniana 85-tka byłaby jak najbardziej odpowiednia do APS-C, tyle, że to szkło typowo portretowe, nie zrobisz nim zbliżeń detali (stosunkowo duża minimalna odległość ostrzenia) i musiałabyś dokupić kolejne szkło do tego celu.
cybertoman - Sob 07 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | zniekształcenia perspektywy | to formaliscie wolno tak pisać ?
cybertoman, niech Ci będzie - zmiany perspektywy na (w tym wypadku) mniej pożądaną, niż naturalnie postrzegana.
Może być?
jaad75 napisał/a: | Może być? | No pewnie. Zniekształcenia perspektywiczne też może być
muzyk - Sob 07 Lut, 2015
jaad75 napisał/a: | Nie, skoro wybrałaś 6D (ma większą, tzw. pełnoklatkową matrycę), to do headshotów powinnaś wybrać dłuższą ogniskową, czyli przynajmniej te 135mm. Pozwoli Ci to przy zdjęciach samej twarzy odsunąć się na właściwą odległeść, by uniknąć zniekształcenia perspektywy.
By zrobić takie samo wypełnienie kadru 85-tką musisz skrócić ten dystans, a to właśnie wpływa na zniekształcenia perspektywiczne (uszy pozornie przesuną się do tyłu, nos powiększy itd.) - oczywiście różnice przy wymienionych ogniskowych nie będą duże, ale zauważalne, a w wymienionym zastosowaniu raczej niepożądane.
Ponieważ mówiliśmy o szkle makro, żeby oszczędzić Ci konieczności kupowania dwóch obiektywów, to najbliżej wspomnianej ogniskowej będą 150-tki makro.
Jeśli chodzi o Canony z mniejszą matrycą (APS-C), które wymieniałaś na początku, to potrzebujesz ogniskowej, która da Ci ekwiwalent w okolicach pełnoklatkowego 135mm (czyli podobny kąt widzenia), więc potrzebujesz szkła makro, którego ogniskowa przemnożona przez tzw. crop factor (w Canonie APS-C to 1.6), da Ci okolice 135mm, czyli np. 90-105mm (takie szkła makro są popularne).
Wspomniana 85-tka byłaby jak najbardziej odpowiednia do APS-C, tyle, że to szkło typowo portretowe, nie zrobisz nim zbliżeń detali (stosunkowo duża minimalna odległość ostrzenia) i musiałabyś dokupić kolejne szkło do tego celu. |
Jaad. Ciekawe to. Nie ukrywam, że nie znam się na tym, bo nie mam do czynienia z portretowaniem studyjnym, w tym "strzałami głowy"
Mnie WYDAWAŁO się, że na FF zniekształcenia kończą się na 35 mm, a tu prosze.
Czyli, do tego 6d warto by jednak dziabnąć Sigmę 150 2.8 OS - i piękne portrety wyjdą, a i makro wyborne.
P.S. Przekonujesz mnie do 135 L.
P.S. 2 od jakiej ogniskowej na FF nie ma "przerysowań"? 110/120mm?
komor - Sob 07 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | Mnie WYDAWAŁO się, że na FF zniekształcenia kończą się na 35 mm, a tu prosze. |
Już dawno powinieneś zapoznać się z tym:
http://mcpactions.com/201...ers-experiment/
Niedawno linkowałem. Albo do Google wpisać: „portrait focal length examples”.
muzyk - Sob 07 Lut, 2015
Masz rację. Teraz już wiem więcej
Dziękuję!
Tym niemniej, podtrzymuję, że każda ogniskowa (pisałem nie raz) nadaje się do portretów, w zależności od tego jaki efekt chce się osiągnąć.
P.S. Teraz nie dziw mi się, dlaczego do krajobrazów zacząłem 200 mm używać
Podoba mi się w krajobrazie taka perspektywa.
muzyk napisał/a: | od jakiej ogniskowej na FF nie ma "przerysowań"? | Odległość od obiektu jest istotna, nie ogniskowa.
muzyk - Sob 07 Lut, 2015
cybertoman napisał/a: | Odległość od obiektu jest istotna, nie ogniskowa. |
No to w takim razie co z tymi 100 milimetrami na FF?
komor - Sob 07 Lut, 2015
muzyk napisał/a: | Tym niemniej, podtrzymuję, że każda ogniskowa (pisałem nie raz) nadaje się do portretów, w zależności od tego jaki efekt chce się osiągnąć. |
Zgoda. W przypadku fotografii makijażu efekt chcemy osiągnąć naturalny. Bez przerysowań.
Ciekawe czy pytająca nie ma nas już serdecznie dosyć, bo nie dość, że udzieliliśmy jej sprzecznych porad, to teraz jeszcze poziom teoretyzowania wzrósł niepomiernie.
Ja nadal twierdzę, że szkoda by mi było dziesięciu tysi na 6D+100 Macro czy 135L do takich celów, bo wolałbym 70D + 100 Macro i porządne oświetlenie, komputer, monitor i Lightroom czy Photoshop.
muzyk napisał/a: | No to w takim razie co z tymi 100 milimetrami na FF? | Chęć wypełnienia kadru twarzą, przy tym kącie widzenia, wymusi zbytnie krócenie odległości, czyli przerysowanie perspektywy.
Godząc się na utratę rozdzielczości można zachować odpowiednią odleglość i "kropować". Tak w kwestii formalnej tylko.
cybertoman, oczywiście, wspominaliśmy o tym wyżej.
CarollaAtelier - Nie 08 Lut, 2015
haha dość broń boże nie mam:d cieszę się że dyskusja się rozwija:D:D
[ Dodano: Pon 09 Lut, 2015 13:25 ]
to jeszcze jedno pytanie, czy do canona 70d nada się też ta sigma 150 2.8 OS ??
jaad75 - Wto 10 Lut, 2015
CarollaAtelier napisał/a: | to jeszcze jedno pytanie, czy do canona 70d nada się też ta sigma 150 2.8 OS ?? | Odpowiedziałem Ci w innym wątku. Do 70D za długa - tutaj kup coś z przedziału 90-105 mm.
CarollaAtelier - Pią 13 Lut, 2015
jaad75 dziekuję ślicznie za rady, powoli ogarniam nazewnictwo i stąd te pytania:D
|
|