forum.optyczne.pl

Materia³y ¶wiat³oczu³e i akcesoria ciemniowe - czarno-bia³y film ORWO

zyga - Sro 26 Mar, 2008
Temat postu: czarno-bia³y film ORWO
Witam wszystkich!!

Czy mo¿e kto¶ wie gdzie mo¿na wywo³aæ w Szczecinie lub Gorzowie czarno-bia³y film ORWO NP22 ???
film ma oko³o 15-20 lat i przele¿a³ na stychu. Mo¿e nie ma sensu go ju¿ wywo³ywaæ???
Za pomoc z góry dziêkuje!!!

Arek - Sro 26 Mar, 2008

O Jezu... A¿ mi siê ³ezka w oku zakrêci³a... 15-20 lat temu w³a¶nie na nich robi³em. Tylko sam robi³em wywo³ywanie...
krisv740 - Nie 06 Kwi, 2008

no to mamy problem! :mrgreen:
uwa¿aj z wywo³aniem tego filmu! by³a metoda na wywo³ywanie starych filmów. gdzie¶ nawet w starych (bardzo) miesiêcznikach fotograficznych mam przepis na wywo³ywacz do takich filmów.
moim zdaniem -jak z ³ezk± w oku wspomina Arek (i ja te¿) - samemu trzeba wywo³aæ!!!!
je¶li pójdzie sztamp± w fotolabie , mo¿esz mieæ problem :cry:

marecky1969 - Nie 11 Maj, 2008
Temat postu: Re: czarno-bia³y film ORWO
zyga napisa³/a:
Witam wszystkich!!

Czy mo¿e kto¶ wie gdzie mo¿na wywo³aæ w Szczecinie lub Gorzowie czarno-bia³y film ORWO NP22 ???
film ma oko³o 15-20 lat i przele¿a³ na stychu. Mo¿e nie ma sensu go ju¿ wywo³ywaæ???
Za pomoc z góry dziêkuje!!!

Powinno daæ siê go wywo³aæ w Hydrofenie, móg³bym ewentualnie podj±æ sie tego "zadania", sam kiedy¶ wywo³ywa³em takie filmy, teraz ich brak, niemniej Hydrofen nadal s³u¿y mi jako wywo³ywacz do Fomy, Kodaka, itp. ostatnio wywo³ywa³em w nim Lucky SHD 100, 400, daje dobre rezultaty, a i film nie jest drogi - 6z³ za sztukê, to niewiele, poza tym daje dobry kontrast, niedu¿e ziarno, Fomy "chodz±" po 10z³, a o kodakach i ilfordach nie wspomnê, pozdrawiam Marek, jestem ze Szczecina, je¶li aktualne, to proszê pisaæ na skrzynkê mario1969@tlen.pl
...a tak na marginesie kiedy¶, z jakie¶ dwadzie¶cia lat temu przez pomy³kê wpad³ mi w rêce jaki¶ film czarno-bia³y, wywo³a³em go w rodinalu,trochê by³ przewo³any(nie wiedzia³em jaki dok³adnie to by³ film, kasetka z nietypow± mark±), os³abi³em go w os³abiaczu farmera i, jakie¿ by³o moje zdziwienie, pojawi³y sie kolory...???, kto¶ po prostu w³o¿y³ film kolorowy do kasetki po jakim¶ starym B&W, a by³ to jaki¶ ruski kolor, marki ju¿ nie pamiêtam i zobaczy³em wtedy siebie na negatywie sprzed 10 czy 15lat. Skoro wiêc kolor po 15 latach da³ siê wywo³aæ, nawet odczynnikami do B&W, to z pewno¶ci± da siê wywo³aæ ORWO.