|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Zestaw COKIN - porada
bassotronic - Pią 06 Lut, 2015 Temat postu: Zestaw COKIN - porada Witam,
Chciałbym zmierzyć się z filtrami. Czy na początek taki zestaw byłby odpowiedni czy dać sobie z takim zakupem spokój ?
http://allegro.pl/zestaw-...5028245366.html
Może lepiej zainwestować w jeden filtr np. szary na obiektyw ?
http://allegro.pl/filtr-6...5059666463.html
Preskaler - Pią 06 Lut, 2015
Pytasz jakie filtry masz kupić? To tak jak ja bym zapytał jakie buty sobie kupić? Lakierki - bo ładne, trapery- bo wytrzymałe czy bambosze - bo wygodne. Filtry należy kupować takie jakich potrzebujesz. Skąd ktoś z nas ma wiedzieć jakie chcesz robić zdjęcia?
Wojmistrz - Pią 06 Lut, 2015
bassotronic, fader to najlepiej do filmowania, a te szklane do fotografii, chociaż wiele im brakuje. Nie wiem na jaką jakość liczysz.
bassotronic - Sob 07 Lut, 2015
Pytam pod kątem takim czy bardziej sobie takim zestawem zaszkodze (tanie badziewie) czy jednak zdaje egzamin przy fotografii krajobrazowej itp.
multics - Nie 08 Lut, 2015
bassotronic, to ja się wypowiem o Cokinie, bo bardzo podobny zestaw miałem.
Jeśli będziesz zdjęcia eksportował do CZ-B to powinno być spoko. Generalnie tańsze zestawy mają tendencję do nieładnych zafarbów. Do tego może się okazać, że uchwyt na filtry będzie strasznie winietował.
Ja bym sobie odpuścił taką chińszczyznę.
Wojmistrz - Nie 08 Lut, 2015
Ja mam oryginalnego "małego" cokina z uzbieranymi przez lata blisko 20 filtrami i od ostatnich świąt Bożego Narodzenia, jakąś tanią chińszczyznę z dużymi filtrami: 4 pełnych i 4 z miękkim przejściem nd2,4,8,16. Na początku użyłem color checkera, ale zafarb jest na tyle mały, że fotografując amatorsko jest to bez sensu. Co do jakości chińskich filtrów jestem zdumiony, oczywiście nie robiłem testów transmisji itd, ale efekt ogólny jest świetny. Pewnie co sztuka/partia produkcji, to inna jakość, ale dla amatorskiej fotografii i tak jest super. Winiety od ramki brak. Z moich obserwacji, fotka na obiektywie wymagającym szerokich średnic filtrów z chińszczyzną, daje lepszy efekt niż obiektyw z małymi średnicami filtrów i oryginalnymi cokinami
bassotronic - Nie 08 Lut, 2015
multics, Wojmistrz dzięki, o takie porady mi chodziło.
Dużej kasy to nie kosztuje więc zakupie i sprawdze. Wykorzystanie typowo amatorskie więc na początek nie będę kupy siana wywalał na to. Po przetestowaniu sprzętu jak będę miał czas to dam opinię na temat tego zestawu i podzilę się zdjęciami. PZdr
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 14:24 ]
Pierwsze strzały z tym zestawem.
|
|