|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Canon EOS 5 czy Nikon F80
Peper - Sro 26 Mar, 2008 Temat postu: Canon EOS 5 czy Nikon F80 Witam.Chciałem pierw napisać , że dotychczas robiłem zdjęcia kompaktem Sony H5 ale zabrakło mi tego czegoś.Kompakt mi już nie wystarcza.Dalej chce się rozwijać w dziedzinie fotografii. Mogę nabyć w.w. Canona z obiektywem 28-105 USM 3.5-4.5 za cenę 1200 złoty lub Nikona z obiektywem 28-100 3.5-5.6. za 850 złoty.Nie wiem który system wybrać, nie chodzi mi tyle co o koszta bo są podobne.Ogólnie chcę wejść w system na stałe gdzie po dokupieniu odpowiednich szkieł będę mógł po pewnym czasie kupić sobie też lustrzankę cyfrową i pracować raz na tym aparacie raz na tym ale przy podobnym zestawie obiektywów.
W niedalekiej przyszłości mam zamiar mieć szkła te co są przy tych aparatach plus niezłej jakości Tele i jakaś stałka 50mm.
Wogóle to pożyczyłem sobie od znajomego Canona EOSa 620 i sympatycznie mi się nim robiło zdjęcia ale on miał też standardowy obiektyw L. Niestety pożyczone trzeba wkońcu oddać:)
Doradźcie mi proszę który aparat z tych dwóch jest lepszy, jak mają się do siebie te obiektywy i przy którym systemie będzie mi łatwiej rotować Analog-Cyfra.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Elian - Nie 30 Mar, 2008
Miałem EOS 5 . To taki zaawansowany amator. Śledzenie okiem ostrości to była znakomita funkcja,ale cóz utąneła w oceanie innych nowinek a szkoda. Przede wszystkim jest cichutki bo mechanizm ciągną paski. 5kl/sek. Stary powiem Ci krótko to moja miłość.Ale cóz wszystko idzie ku przodowi.No i masz przynajmniej pełną klatkę a nie jakąś tam hybrydę z cropem przemnożnikiem. Wiem ze te bateryjki były drogie (nerki). Zbadaj temat i bierz w ciemno za tą cenę. Ja dałem za niego 1350 DM i z 50/1.4 to była zabójcza maszyna. Zdjecia jak kryształy. Pozdrawiam.
cresky - Pią 06 Mar, 2009
Nie znam tego Canona, ale z tego co kolega pisze to świetna maszyna.Może rozejrzy się za F100 ceny są bardzo atrakcyjne a jest to doskonały aparat !!!
Co do F80 miałem i sobie chwaliłem, ale F100 to już inna bajka
komor - Sob 07 Mar, 2009
cresky, Twoja odpowiedź jest tak cirka rok za późno. Odpowiadasz na posty sprzed roku.
cresky - Sob 07 Mar, 2009
komor no wiesz, może kolega jeszcze cały czas się waha z wyborem a tak serio to oczywiście masz rację, nie spojrzałem na datę
|
|