|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - kamerka do mikroskopu
cityboy - Nie 08 Lut, 2015 Temat postu: kamerka do mikroskopu Witam ...
Chcę zrobić mikroskop przemysłowy o powiększeniu około 100-200x.
Wymyśliłem sobie że to będzie kamerka z obiektywem c-mount i pierścieniami dystansowymi.
Proszę o pomoc w znalezieniu takiej kamerki (na USB i z gwintem na obiektyw) i czy to co wymyśliłem ma ręce i nogi.
przykładowe foto
Wojmistrz - Nie 08 Lut, 2015
Nie do końca wiem po co ci to, w jakich będzie miała warunkach pracować, jakie ma być jej działanie (czy tylko obserwacja czy np wykonanie zdjęcia), kolorowej czy czarnobiałej i jakiej jakości szczegółów się spodziewasz. Napisz coś więcej bo to co napisałeś właśnie jeszcze nie ma rąk i nóg tylko rozmytą bezkształtną formę. Gotowe takie kamery można dostać od 200zł do sporo ponad $200000. To powinno ci trochę pomóc: http://www.ptgrey.com/Cam...=HomePageClicks
cityboy - Nie 08 Lut, 2015
Chciałbym zrobić aparat do robienia zdjęć małym obiektom i potem wykonywać pomiary.
Coś w podobie goniometrów potycznych.
I nie bardzo wiem czy zabieram się do tego w odpowiedni sposób.
Pomyślałem o takich mikroskopach za 150pln ale wygląda mi to troszkę tandetnie.
Chińczyk proponuje to co na zdjęciu i wygląda troszkę bardziej profesjonalnie niż to co jest na alle...
Ze zdjęcia wygląda na to że trzeba kupić kamerkę ze złączem c-mount. Na alle... są pierścienie redukcyjne i jakieś obiektywy ... połączyć to i chyba powinno być OK.
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach (optycznych) a chciałbym za niewielką kasę coś poskładać
Wojmistrz - Nie 08 Lut, 2015
Jak do zdjęć to może jednak aparat?
cityboy - Nie 08 Lut, 2015
Kamerka będzie bardziej przyszłościowa. Bądą badane w przyszłości zmiany w czasie ... więc raczej kamera.
[ Dodano: Pon 09 Lut, 2015 09:11 ]
Znalazłem taką kamerkę KLIK
Czy może być ?
I 2-ga kwestia jeśli zastosuję pierścienie do makro i dowolny obiektyw na mocowaniu -c-mount to otrzymam powiększenie x razy ... czy potrzeba do tego jakiś specjalnych obiektywów o konkretnej ogniskowej?
|
|