forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - EOS M - czy warto?

palli - Pon 09 Lut, 2015
Temat postu: EOS M - czy warto?
Czołem,

Po utracie Canona 50D stoję przed zakupem czegoś co wypełni jego miejsce. Chciałbym jednak przejść ze sporej lustrzanki na coś mniejszego co nadal będzie miało tryb RAW. W trakcie poszukiwań natknąłem się na EOS M. Pytanie brzmi: czy warto iść w tą stronę (razem z naleśnikiem mogę mieć go za ok 1400zł)? Znalazłem sporo recenzji robionych na starym oprogramowaniu (1.0.6), ale nie widziałem żadnej z nowym które poprawia kwestia AF. Czy ktoś z forumowiczów mógłby opisać swoje doświadczenia z tym aparatem po aktualizacji?

Z góry dzięki

dcs - Pon 09 Lut, 2015

Tu linkowałem http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Wojmistrz - Sob 14 Lut, 2015

palli, jak dla mnie zdjęcia nieco lepsze niż 650D, aczkolwiek przy takiej fajnej konstrukcji jaką miałeś w 50D, EOS M z ergonomią raczej kuleje. Przyjemny do filmowania. Ze starym firmware słaby AF. Szkła z 50D podłączysz przez adapter.
palli - Sob 14 Lut, 2015

Dzięki za odpowiedzi. Posiłkując się dodatkowymi informacjami z flickr (udało mi się skontaktować z kilkoma właścicielami M'ek) zdecydowałem się na zakup. Po weekendzie powinienem mieć go u siebie.
Szkieł EF/EF-S już nie mam - wszystko było z aparatem który skradziono. Została mi jedynie ładowarka i kartony, a to raczej się nie przyda :)
Do nowej obsługi raczej dam radę się przyzwyczaić. Wiadomo, nie jest to 50D, wszystkie ustawienia będą pochowane, AF nie będzie taki szybki... ale biorąc pod uwagę fakt, że nie robiłem zdjęć dynamicznych (sport, biegające zwierzaki czy dzieci) to jakoś to przeżyję. Do miasta i w teren powinien być OK (choć na 100% to będzie wiadomo po pierwszych kilkuset zdjęciach).

Wojmistrz - Wto 17 Lut, 2015

Dokup od razu z 1-2 baterie nawet tanie chinszczyzny.