forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Awaria Sony A33

semen - Wto 10 Lut, 2015
Temat postu: Awaria Sony A33
Witam,
Od wczoraj mam problem z A33. W trakcie robienia zdjęć aparat po prostu się wyłączył i od tamtego czasu nie reaguje na on/off i żadne przyciski. Wygląda to tak, jakby w ogóle nie miał zasilania. Podładowałem baterię (w momencie wyłączenia miała ok 75%, ale miałem jednak nadzieję, że tylko ona padła), nawet włożyłem inną - bez reakcji - czyli to nie to. Miał ktoś z Was taki problem? Mam nadzieję, że nie czeka mnie wydatek na nowy aparat....

komor - Wto 10 Lut, 2015

semen, ciężko na podstawie takiego opisu wyrokować co się zepsuło. Nie pozostało nic innego jak skontaktować się z serwisem Sony. Może to jakiś drobiazg.
semen - Wto 10 Lut, 2015

Wyszukałem już jakiś serwis niedaleko mnie - trzeba będzie się udać z problemem. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: jaka w praktyce jest trwałość tego typu aparatów tzn trwałość rozumiana ogólnie, ale też np utrzymywanie dobrych parametrów zdjęć? Wcześniej miałem fajnego Canona S2, który na początku robił bardzo fajne zdjęcia, po 5-6 latach niestety nie było już tak różowo - zdjęcia nieostre, słabsze kolory itd. Sądzę, że z lustrzankami ( w moim przypadku prawie lustrzankami) może być podobnie. Ciekawi mnie co jaki czas praktycznie należy zmieniać body i czy (pomijając awarie :) ) istnieje taka potrzeba?
MNISZKA - Nie 22 Lut, 2015

Ja wczoraj doznałem w a55 podobnej awarii, to znaczy aparat podczas robienia zdjęcia się wyłaczył, i zamarł. Dodam jeszcze że zamknęła się migawka. Czy to oznacz, że jej wymiana jest nie unikniona, czy mogła ona zablokować tak aparat że nie chce się włączyć.
semen - Pon 16 Maj, 2016

Trochę czasu minęło - ponad rok, ale szukam informacji o kolejnej awarii mojego a33 i trafiłem na swoje posty sprzed ponad roku. Może odpowiedź komuś się przyda: powodem opisanego wcześniej zachowania była awaria migawki. Aparat wrócił wtedy z naprawy i na razie, przynajmniej w tym względzie jest ok.
Na chwilę obecną mam inne problemy. Aparat co jakiś czas wyświetla komunikat - nie jestem w stanie zacytować dosłownie - ale w sensie takim, żeby sprawdzić, czy załączony obiektyw jest kompatybilny z tym aparatem. Wystarczy wypiąć obiektyw i wpiąć ponownie - na jakiś czas jest spokój. Niby uciążliwość do przeżycia, ale - jak zwykle - wyświetla się w najbardziej "ciekawych" momentach. Dodatkowo dzisiaj zaczął sam kończyć nagrywanie filmu. Tzn ja start, a on za kilka sekund stop. I tak kilka razy. Mam ochotę go już wymienić, a ma niecałe 6 lat.

ghost - Pon 16 Maj, 2016

obejrzyj i wyczyść styki na obiektywie i w body.