forum.optyczne.pl

Lornetki - Leitz Trinovid 10x40 BA Prosze o pomoc !

Binoman89 - Czw 12 Lut, 2015
Temat postu: Leitz Trinovid 10x40 BA Prosze o pomoc !
Witam Panów specjalistów ]

Zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu soczewek okularu do starej poczciwej leitz Trinovid 10x40 BA. Być może ktoś posiada soczewki z rozbiórki starej lornetki badz ma
na odsprzedaż trinovida 10x40 :grin: Lornetka spisywała sie doskonale do czasu kiedy
dostała sie w rece synka :lol: zostały zmatowione powłoki, co doprowadziło do utraty ostrości i znacznym spadku rozdzielczości w instrumencie. Pisałem do serwisu Leica customer service, odpowiedz była szybka i konkretna :shock: koszt soczewek ok 400-450 Eur. W tym momencie jest to jedyna alternatywa naprawy lornetki, jednk po przemyśleniach doszedłem do wniosku , że jest to zbyt wysoka cena abym mógł sobie pozwolić na naprawe w serwisie . Szukam nieco tańszego wyjścia z tej sytuacji. Prosze o pomoc , może ktoś z grona miłośników
Bino posiada takie (cuda) lub podpowie coś mądrego .
Dziekuje :wink:
. Tel 512178808

Binofan89

Maciek - Czw 12 Lut, 2015

W Polsce nie ma za wiele tego typu lornetek a jak ktoś taką ma to obchodzi się z nią jaj z jajkiem. Tak więc prędzej cokolwiek wskórasz dając ten post na niemieckich, austriackich a w szczególności brytyjskich forach hobbystycznych. Tam tych lornetek sprzedawano mnóstwo i więcej jest potencjalnych rozbitek które można rozebrać na części.
kivirovi - Pią 13 Lut, 2015

Moim zdaniem masz w ręku właśnie taka kandydatkę na dawce organów.
Pol roku temu widziałem u nas taka Leitz za $250. Chętni się nie rzucali, sam się wahalem ale odpuscilem. Jak nie pamiątką po dziadku z Wermachtu, to odpusc.

jaqb - Pią 13 Lut, 2015

może się przyda.. http://www.birdforum.net/showthread.php?t=231101
Ceny silnie różne od niemieckich, a człek zadowolony :)