forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D

felis - Nie 15 Lut, 2015
Temat postu: Prośba o ocenę ostrości zdjęć Canon 70D
Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Canona 70D. Przesiadka z 40D. Ze zmiany jestem nawet zadowolony, bo zależało mi na sprawnym Live View i uchylnym ekranie. Zresztą w reszcie możliwości to spektakularnego postępu nie widzę.
Niestety mam odczucie, że uzyskane zdjęcia są jakby odrobinę mniej ostre niż w starym body. Zrobiłem więc zdjęcia tablicy testowej ze statywu pod kątem 45 stopni. Wszystkie na największym otworze przysłony i skrajnych ogniskowych obiektywu. Poniżej zamieszczam pliki RAW (każdy ok. 22MB).
Cała lista:
CAŁA LISTA
lub poszczególne pliki:
RAW EF 70-300IS foto na 300mm f5.6
RAW EF 70-300IS foto na 70mm f4
RAW EF-S 15-85 foto na 85mm f5.6
RAW EF-S 60 macro foto na 60mm f2.8
Czy ktoś mógłby je ocenić. Wydaje mi się, że jest lekki BF, ale to nawet nie o to mi chodzi. Tak jak pisałem po powiększeniu do 100% brakuje mi punktu w którym zdjęcie byłoby tak samo ostre jak te z 40D.
Aparat jest na gwarancji i mogę wysłać go do serwisu. Mogę też dokonać jakieś mikroregulacji AF w aparacie. Ale może przesadzam i szkoda sobie zawracać głowy (nie mam już body 40D i porównuje do ogólnych zdjęć, a nie tablic testowych).
Z góry dziękuje za pomoc.

komor - Nie 15 Lut, 2015

W powiększeniu 100% nie będą tak samo ostre jak na 40D, bo masz teraz matrycę o znacznie wyższej rozdzielczości. Może najpierw wypróbuj mikroregulację zanim zaprezentujesz nam zdjęcia.
felis - Nie 15 Lut, 2015

komor napisał/a:
W powiększeniu 100% nie będą tak samo ostre jak na 40D, bo masz teraz matrycę o znacznie wyższej rozdzielczości. Może najpierw wypróbuj mikroregulację zanim zaprezentujesz nam zdjęcia.

Zanim sięgnę do miroregulacji (którą swoją drogą nie bardzo wiem jak się posługiwać, ale pewnie jest o tym w instrukcji) to chciałbym pomocy w ocenie nie tyle BF czy FF ile spojrzenia na samo zdjęcie pod względem ostrości. Może jak pisałeś jest mniej ostre niż w 40D bo matryca inna, ale poza tym wszystko z nim OK. Ten chyba BF wydaje mi się minimalny i może szkoda się tym bawić by nie pogorszyć. Nie ma doświadczenia w tym względzie, po prostu chodzę i robię zdjęcia dla przyjemności stąd prośba o pomoc doświadczonych użytkowników.

jaad75 - Nie 15 Lut, 2015

Porównuj do wyników z LV, żeby ocenić, co możesz mieć z tych szkieł. Nigdy nie sprawdzaj celności AF na ukośnym celu. Płaszczyzna celu musi być zawsze prostopadła do osi obiektywu.

[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 13:25 ]
BTW, jeśli coś widać na tych zdjęciach, to raczej delikatny FF niż BF.

felis - Nie 15 Lut, 2015

jaad75 napisał/a:
BTW, jeśli coś widać na tych zdjęciach, to raczej delikatny FF niż BF.

Myślałem, że ostrzenie przed celem to BF, jak widać myliłem się.
Co do zdjęcia pod kątem 45 stopni to gdzieś tam wyczytałem, że tak się powinno fotografować tą tablice testową.
Ale czy według Ciebie ostrość w najlepszym punkcie (czyli ciut przed celem) jest w normie dla 70D? Jak trzeba mogę jeszcze wykonać zdjęcia na wprost, choć skoro w 70D może być gorzej niż w 40D to chyba nie ma się co przejmować tylko dalej cykać.

mozer - Nie 15 Lut, 2015

Cytat:
Co do zdjęcia pod kątem 45 stopni to gdzieś tam wyczytałem, że tak się powinno fotografować tą tablice testową.

Absolutnie nie. Cel musi być prostopadły. Pod kątem 45 stopni ustawia się linijkę referencyjną pokazującą rozkład głębi ostrości.

Spójrz na jakikolwiek test AF na optycznych.

felis - Nie 15 Lut, 2015

OK, powtórzę zdjęcia z ustawieniem prostopadłym, tylko wg mnie wtedy można zobaczyć, co najwyżej że zdjęcie jest nieostre, ale określenie BF czy FF staje się chyba niemożliwe. Na tych pod kątem od razu widać, że ostrość wypada przed lub za celem.
mozer - Nie 15 Lut, 2015

felis, "Pod kątem 45 stopni ustawia się linijkę referencyjną pokazującą rozkład głębi ostrości. "

[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 13:57 ]
felis napisał/a:
Na tych pod kątem od razu widać, że ostrość wypada przed lub za celem.

Nic nie widać, bo nie wiadomo gdzie AF celował...

jaad75 - Nie 15 Lut, 2015

Jak nie masz niczego podobnego do LensAlign, to domowym sposobem możesz na szybko zrobić coś takiego:

felis - Nie 15 Lut, 2015

jaad75 napisał/a:
Jak nie masz niczego podobnego do LensAlign, to domowym sposobem możesz na szybko zrobić coś takiego:

OK dzięki za radę, postaram się w takim razie zrobić fotki czegoś takiego i zamieścić ponownie. Dziś raczej nie zdążę ale Jutro powinno się udać.

Usjwo - Pon 16 Lut, 2015

jaad75 napisał/a:

Ostrzyles na LV? :razz:

felis napisał/a:
Myślałem, że ostrzenie przed celem to BF, jak widać myliłem się.

Back Focus,Front Focus

jaad75 - Pon 16 Lut, 2015

Usjwo napisał/a:
Ostrzyles na LV? :razz:
:?:

[ Dodano: Pon 16 Lut, 2015 09:32 ]
Że żart taki? :roll:

Usjwo - Pon 16 Lut, 2015

jaad75 napisał/a:

[ Dodano: Pon 16 Lut, 2015 09:32 ]
Że żart taki? :roll:

Ze focus trafil ;)

jaad75 - Pon 16 Lut, 2015

Usjwo, w IIs raczej nikłe są szanse, żeby nie trafił - nie jesteś na bieżąco... :razz:
felis - Pon 16 Lut, 2015

Witam
Zdjęcia zrobione na nowo. Mam nadzieję, że bardziej się nadadzą.
Cała lista:
CAŁA LISTA
lub poszczególne pliki:
a tutaj ostrzone z LV choć mnie zależy na typowym AF:
Te na 300mm z 70-300IS/f4-5.6 są najmniej ostre, ale to raczej wina tego obiektywu, bo nawet z 40d był trochę nieprzewidywalny. Czasem pięknie trafiał w cel, a czasem przeciwnie. Z 70d tak samo. Widać ten egzemplarz lub ten typ tak ma.

jaad75 - Wto 17 Lut, 2015

felis, znowu źle zrobione, bo linijka powinna się stykać z płaszczyzną celu możliwie blisko środka kadru, żeby wyeliminować wpływ krzywizny pola przy jej wskazaniach. Poza tym, dobrze by stykała się idealnie na pełnej wartości.
Z tych zdjęć na 300mm, to nie dość, że widać FF, to jeszcze lekkie poruszenie.
felis napisał/a:
a tutaj ostrzone z LV choć mnie zależy na typowym AF:
To jest tylko po to, byś miał pojęcie jaką ostrość jesteś maksymalnie uzyskać z danej kombinacji szkło-przysłona-ogniskowa.
felis - Wto 17 Lut, 2015

jaad75 napisał/a:
Z tych zdjęć na 300mm, to nie dość, że widać FF, to jeszcze lekkie poruszenie.

Widać statyw za mało stabilny dla 300mm skoro poruszone.
Zamieszczam zdjęcia jeszcze raz
CAŁA LISTA
lub poszczególne pliki:
RAW EF 70-300 foto na 300mm f5.6
RAW EF 70-300 foto na 70mm f5.6
tutaj to samo z LV
RAW EF 70-300 foto na 300mm f5.6
RAW EF 70-300 foto na 70mm f5.6
Jak pisałem głownie chodzi mi o ocenę czy ostrość zdjęcia w powiększeniu 100% jest w normie dla 70d, bo 40d robił mi ostrzejsze fotki. Aparat jest na gwarancji i chcę wiedzieć czy warto wysyłać do serwisu, bo jeśli jest w normie dla tej matrycy to po co.

W dalszej kolejności dochodzi sprawa FF/BF. Jeśli jest jak się zdaje ten lekki FF to czy warto robić samemu mikroregulację AF (brak mi w tym praktyki). A może słać do serwisu czy zostawić jak jest.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i zainteresowanie
Pozdrawiam

komor - Wto 17 Lut, 2015

felis napisał/a:
czy ostrość zdjęcia w powiększeniu 100% jest w normie dla 70d, bo 40d robił mi ostrzejsze fotki

Ciekaw jestem, czy ktoś się podejmie takiego porównania… Kto akurat miał 40D, teraz 70D i używa tych samych obiektywów co Ty, na obydwu korpusach. :)

felis napisał/a:
Jeśli jest jak się zdaje ten lekki FF to czy warto robić samemu mikroregulację AF (brak mi w tym praktyki). A może słać do serwisu czy zostawić jak jest.

Ja tam serwisowo i mechanicznie jestem lewy, ale mikroregulacji nie ma co się bać, w razie czego resetujesz na zero i wracasz do punktu wyjścia.

Moim zdaniem powinieneś – jak już napisano wyżej – najpierw zbadać ostrość „referencyjną”, czyli na statywie, przy pomocy Live View i ręcznego, precyzyjnego, delikatnego ustawiania ostrości wybadać, jaką najlepszą jakość dają te obiektywy na matrycy 20mpix. Mając taką referencję można badać czy AF wykazuje jakieś odchyłki BF/FF, także ze statywu, zachowując zasady takich pomiarów typu 20-krotność ogniskowej itd.

felis - Wto 17 Lut, 2015

komor napisał/a:

Ciekaw jestem, czy ktoś się podejmie takiego porównania… Kto akurat miał 40D, teraz 70D i używa tych samych obiektywów co Ty, na obydwu korpusach. :)

Panowie, naprawdę nie oczekuję precyzyjnych porównań do 40d. Chcę tylko by właściciele innych puszek i podobnej klasy obiektywów (może właśnie 70d) spojrzeli na 100% powiększenia moich zdjęć i powiedzieli: "z naszych aparatów wychodzi podobnie, albo z naszych aparatów wychodzi "żyleta", a tu masz lekkie rozmycie." Na 40d też było, ale ciut mniejsze, a myślałem, że powinno być tak samo lub lepiej. Aha, jeśli to istotne, aparat ma wyostrzanie i inne parametry ustawione na "0".
Aha może w ogóle pomińmy zdjęcia z 70-300 bo wg mnie to w ogóle mało przewidywalny obiektyw

[ Dodano: Czw 19 Lut, 2015 12:52 ]
Witam
No i napstrykałem się zdjęć, a efektów nie widać. Co za pech. OK żartuję, rozumiem, że nikt nie jest w stanie podjąć się oceny ostrości mojego 70d.

Mam więc inną prośbę do użytkowników tego modelu. Gdyby ktoś mógł wykonać prostopadłe zdjęcie samego kodu paskowego tym aparatem przy maksymalnym otworze przysłony na długiej ogniskowej i przy zerowym wyostrzaniu w body, a potem zapodać mi RAWa. Oczywiście najlepiej z obiektywem 15-85, ale trafić u kogoś na taki zestaw może być trudno więc może być jakiś inny zoom podobnej klasy i zakresu (byle nie "L").
Wtedy sam sobie odpowiem na własne pytanie.
Pozdrawiam