forum.optyczne.pl

Lornetki - nikon 8x30 EII - mam pewne wątpliwości prośba o opinie

gableros - Wto 17 Lut, 2015
Temat postu: nikon 8x30 EII - mam pewne wątpliwości prośba o opinie
wreszcie się zdecydowałem i kupiłem - jednak coś nie daje mi spokoju. zauważyłem że w pewnym momencie regulacji, obraz robi się kryształowo czysty i ostry na brzegach poniżej i powyżej centrum i jest nawet lepszy niż ten który można uzyskać w środku pola.
Specjalnie zamówiłem drugi egzemplarz żeby porównać - było to samo
Abstrahując - porównywałem EII do Vixen NF 8x42 i z przykrością stwierdzam że vixen ma minimalnie lepszy kontrast i ostrość , ale pewnie jest to jednak spowodowane większą średnicą.
Tak czy inaczej pozostanę pewnie przy nikonie - pole jest priorytetem, a poza tym to sprzęt już dożywotni - brak degradujących plastikowych elementów.

Arek - Wto 17 Lut, 2015

To pewnie efekt lekkiej krzywizny pola. Ja tego u siebie nie widzę, ale to może być też kwestią trochę osobniczą. Każdy ma jednak trochę inny kształt gałki ocznej i płaszczyzny siatkówki.
Arek - Wto 17 Lut, 2015

To pewnie efekt lekkiej krzywizny pola. Ja tego u siebie nie widzę, ale to może być też kwestią trochę osobniczą. Każdy ma jednak trochę inny kształt gałki ocznej i płaszczyzny siatkówki.
tool - Wto 17 Lut, 2015
Temat postu: Re: nikon 8x30 EII - mam pewne wątpliwości prośba o opinie
gableros napisał/a:
... pozostanę pewnie przy nikonie...

No jakbym przeczytał, że pozostaniesz pewnie przy VNF to bym pierwszy "rzucił kamieniem" i głosowałbym za usunięciem Ciebie z forum :mrgreen: :wink:

Maciek - Sro 18 Lut, 2015

Każda lornetka posiada mniejsze lub większe wady optyczne - między innymi takie jak astygmatyzm czy dystorsja. Również wzrok niemal każdego człowieka nie jest doskonały i każdy z nas ma jakieś wady wzroku (choć zazwyczaj ujawniają się one dopiero po 40-tce kiedy spada elastyczność gałki ocznej). Czasem jest tak, że wady optyczne lornetki i wzroku nawarstwiają się i lornetka choć jest poprawna optycznie, to użytkownikowi wydaje się, że ma ona wady czy niedoskonałości większe niż są one w rzeczywistości. Czasem jednak bywa odwrotnie, wady stosunkowo kiepskiej lornetki mogą być odwrotnością wady wzroku użytkownika, przez co korygują widzenie.
Pewnie jest tak jak pisze Arek, niewielkie w przypadku tej lornetki wady nawarstwiają się z niedoskonałościami Twojej gałki ocznej - i stąd dyskomfort.

Arek - Sro 18 Lut, 2015

To tym bardziej uświadamia nam, że lornetkę przed zakupem należy przyłożyć do oka.
gableros - Sro 18 Lut, 2015

Maciek napisał/a:
Pewnie jest tak jak pisze Arek, niewielkie w przypadku tej lornetki wady nawarstwiają się z niedoskonałościami Twojej gałki ocznej - i stąd dyskomfort.

uważam że to kwestia wyszlifowania soczewek, skoro unoszę lub opuszczam sam przód lornetki - obiektyw(patrząc caly czas w jeden punkt) i wówczas obraz widziany na skraju pola staje się idealnie ostry i kontrastowy - lepszy niz kiedykolwiek do uzyskania w centrum , to raczej oznacza wadę optyczną lornetki a nie wzroku
teraz własnie intensywnie szukam 2-3 porządnych lornetek do kolekcji, latam po sklepach ,porównuje ich sporo i zauważyłem podobe zjawisko w kilku innych modelach.