forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Porst Color Reflex MC Auto 1.4/55

masaveli - Czw 19 Lut, 2015
Temat postu: Porst Color Reflex MC Auto 1.4/55
Witam, obecnie posiadam Porsta 1.8/50 chcę się przesiąść na coś z jeszcze większą dziurą (szczerze głównie zależy mi na portretach i pięknym bokeh) mam okazję zamienić mój obiektyw z dopłatą nieco ponad 200 PLN na Porsta 1.4/55. Ma ktoś jakieś informacje na temat tego obiektywu ? Polecacie ? Dobrze ostrzy przy maksymalnym otworze ? Mam też mały problem. Posiadam Dandelion w adapterze m42 jednak zawsze ostrzy minimalnie dalej niż powinien. Czy można to jakos skorygować ? np. zwiększając lub zmniejszając ogniskową ? (dandelion nie ma funkcji korekty focusa) Pozdrawiam

EDIT: mam jeszcze bardzo ważne pytanie. Mianowicie czym różni się:

porst 1.4/50mm:

z porstem 1.4/55mm:

Oczywiście oprócz 5mm różnicy :) Ten pierwszy wizualnie wygląda na starszego natomiast jak wspomniłem mogę mieć 55mm oddając mój obecny (1.8/50) lub w tej samej cenie mogę mieć 1.4/50 i nie muszę oddawać mojego 1.8. Bardzo proszę o pomoc.

muzyk - Pią 20 Lut, 2015

masaveli napisał/a:
z dopłatą nieco ponad 200 PLN na Porsta 1.4/55. Ma ktoś jakieś informacje na temat tego obiektywu ?

Ma. Miałem. Dałem dalej - w rodzinie ktoś używa.
Zdjęcie nim takie zrobiłem (plus LR ;)
https://500px.com/photo/25234979/5514-by-photostimme?from=user

tyle, że mój to była stara wersja, w dodatku za parę drobnych dosłownie.

masaveli - Pią 20 Lut, 2015

muzyk napisał/a:
masaveli napisał/a:
z dopłatą nieco ponad 200 PLN na Porsta 1.4/55. Ma ktoś jakieś informacje na temat tego obiektywu ?

Ma. Miałem. Dałem dalej - w rodzinie ktoś używa.
Zdjęcie nim takie zrobiłem (plus LR ;)
https://500px.com/photo/25234979/5514-by-photostimme?from=user

tyle, że mój to była stara wersja, w dodatku za parę drobnych dosłownie.

Ok, lecz nie na takich zdjęciach mi zależy. Ot przykładowe zdjęcie wykonane przeze mnie porstem 1.8/50:

Czy tym porstem z drugiego obrazka (1.4/55) uzyskam równie ciekawe rozmycie tła ?

komor - Pią 20 Lut, 2015

Dla mnie jest okropne, a nie ciekawe.
masaveli - Pią 20 Lut, 2015

komor napisał/a:
Dla mnie jest okropne, a nie ciekawe.

Pomyliłem zdjęcia, nie psa chciałem dodać :D Zmieniłem ;) to tło co teraz jest mi się osobiście podoba, zupełnie inne niż na "plastikowych" szkłach.