|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Do tych, co mają canona 100-400L.
maziek - Nie 22 Lut, 2015 Temat postu: Do tych, co mają canona 100-400L. Hej, po zsunięciu do minimum pierścień zatrzymuje się twardo około 3-4 mm przed kreską oznaczoną jako 100 mm ("najkrótsze" położenie). Wydaje mi się, że poprzednio się zsuwał dokładnie do kreski. Chrzanię - czy zsuwa się Wam do kreski?
Sunders - Nie 22 Lut, 2015
maziek napisał/a: | Wydaje mi się, że poprzednio się zsuwał dokładnie do kreski. Chrzanię - czy zsuwa się Wam do kreski? |
Dobrze Ci się wydaje, w moim zsuwa się nadal do kreski.
maziek - Nie 22 Lut, 2015
Kurnia, i lata mu coś w środku, śrubka jakaś mała, czy cóś. Turla się, jak się podniesie - to się turla do dołu, a jak opuści to się turla w dół. W zasadzie zgodnie z przewidywaniami Newtona, ale jednak się niepokoję...
A zdjęcia robi ostre?
W miarę .
Arek - Nie 22 Lut, 2015
U mnie zawsze było 1-2 mm przed kreską i tak jest nadal. Zdjęcia ostre.
Poczytaj: http://www.canon-board.in...00-400-a-93182/
Klepiąc dłużej w klawisze... .
Parę lat temu w tym obiektywie, wówczas jeszcze na gwarancji, zaczęło właśnie coś latać, coś wielkości małej śrubki. Najpierw latało, ale tego samego dnia obiektyw po podłączeniu zaczął pokazywać error.
Po naprawie gwarancyjnej (moduł stabilizacji) miałem wrażenie, że zdjęcia są mniej ostre a ponadto w momencie załączenia stabilizacja wykonuje mocne wahnięcie, którego wcześniej, jak mi się zdawało, nie widziałem.
Jednakże przedstawiciel canona (spotkany na zlocie) stwierdził, że to w normie.
Obecnie zaczęło latać już jakieś z pół roku czy rok temu i póki co lata, ale err nie wyskakuje. Moduł stabilizacji owszem, nadal funduje mi to "łypnięcie" na początek - ale nic ponad to.
Nie przysięgnę się, że moje odczucia nie są subiektywne (odnośnie ostrości zdjęcia jak i tego "łypania"). Są zdjęcia trafione w punkt, tylko mam wrażenie, że za rzadko. Ale to trzeba by statystykę zrobić, a przecież zdjęcia nietrafione się wywala. Więc być może to tęsknota za "starymi, dobrymi czasami" .
|
|