forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - Wiosennie...

Arek - Pią 28 Mar, 2008
Temat postu: Wiosennie...
Wyjazd na Święta pod względem fotograficznym się nie udał. Buro, szaro, sypał śnieg, padał deszcz...

Dzisiaj pogoda wreszcie dopisała, temperatura przyjemna, słoneczko przyświecało, to i spacer był udany.
Takie małe próbki na zachętę poniżej. Nic specjalnego, ale jako pierwsze wiosenne ujęcia cieszą serce :)
Co u Was?

MC - Pią 28 Mar, 2008

Fajne zdjecia. Domyslam sie, ze z 70-300IS o ktorym byla dyskusja z MM :mrgreen:
U mnie sie w najblizszym czasie nie zanosi - angina :mad:

komor - Sob 29 Mar, 2008

No nareszcie jakieś zdjęcia na tym forum! I to nie o aberracjach tylko o ptakach! :D
Fajne fotki, pokazują mi to, czego brakuje w moim tele - stabilizacji, bo wydają się idealnie nieporuszone.

pepe - Sob 29 Mar, 2008

a gdzie takiego ptaszka można "ustrzelić"?
komor - Sob 29 Mar, 2008

Jeśli chodzi o wróble, to ja w lutym przyłapałem stado wróbli ukryte w żywopłocie. Niezła kryjówka i idealne dopasowanie kolorystyczne do otoczenia :)
Poza tym kilka kaczek z bliska, w tym jedna podczas kwakania. Luty.

Daimon - Sob 29 Mar, 2008

U mnie taka ciekawostka. Z poprawnym oznaczeniem tego ptaka było trochę zabawy. :smile:

maziek - Sob 29 Mar, 2008
Temat postu: Re: Wiosennie...
Arek napisał/a:
Wyjazd na Święta pod względem fotograficznym się nie udał.
Ta sama droga, po świętach (hm, sniegu rzeczywiście było ci u nas dostatek...)

Monastor - Sob 29 Mar, 2008

Daimon, wygląda na jakąś dzierzbę. To samica gąsiorka? Troszkę za pstrokate chyba... może młodociany

To i ja ze dwa knoty dorzucę. Niestety nie mam czasu na focenie w plenerze :sad:

mavierk - Nie 30 Mar, 2008

a ja smarkam z żalu, że nie miałem czegoś dłuższego i jaśniejszego:

Park szczytnicki we Wrocku :]

maziek - Nie 30 Mar, 2008

Dzięcioły mnie powaliły.

szkoda tylko, że była już 17, 300mm jedną ręką, łażąc po szynach, czasy 1/60 i iso 500-800 z stabilizacją - nie dało się nie poruszyć...
Arek - Nie 30 Mar, 2008

Dzięcioły fajne, bokeh tylko jakiś nie tęgi ;)

A ja dorzucę coś dzisiejszego.

komor - Nie 30 Mar, 2008

Mavierk, po tym samym parku łazimy i nic o sobie nie wiemy... :) Może w przyszły weekend jakiś wspólny spacer? Ja co prawda zwykle przyklejony do żony i dwóch dziewuszek, ale może uda się powymieniać uwagami i pooglądać nawzajem swoje słoiki :)
mnich - Nie 30 Mar, 2008

No to jest nas trzech :) Ja też sie zapuszczam do Szczytnickiego, czasami bywam w Skowronim- w drodze z pracy. Może jakiś taki wspólny plenerek? We trójke raźniej.
Cały czas mam w planach wypad za Wrocław ( okolice Kotowic - w strone Świniar) Niewiem jeszcze czy jest tam coś ciekawego oprocz mokradeł, ale myśle że da sie skomponować jakiś ciekawy pejzaż w porze zachodu/wschodu słońca. Jestem też otwarty na inne propozycje.

no wiecie, ja na Kochanowskiego mieszkam, więc mam jakieś... 20 metrów ;) Więc chłopaki trzeba się zgadać na plener, bo ostatnimi czasy totalnie nie mam modeli do obfocenia :] a Komor rodzina to wręcz koniecznie :P

A prawda jest taka, że te dzięcioły są fajne tylko dlatego, że to dzięcioły w tańcu godowym(?) a tak po za tym to poruszone i w ogóle ;)

Daimon - Pon 31 Mar, 2008

Ja mam jeszcze coś takiego, zrobione kompaktem na spacerze. :lol:
Mech to Zęboróg Purpurowy, a porost - Pustułka Pęcherzykowata.

Wujek_Pstrykacz - Pon 31 Mar, 2008

A ja mam skromnego przebiśniega.
mnich - Sro 02 Kwi, 2008

Wczorajszy wypad w plener. Spory crop.
Arek - Sro 02 Kwi, 2008

No też niezłe ptaszki ustrzeliłeś :)
mnich - Sro 02 Kwi, 2008

No ogólnie to miałem szczęście wczoraj, przyszedłem do sklepu zaraz po dostawie TC20 (1 sztuka przyszła) :D Oczywiście odrazu ją zabrałem i poszedłem w świat :) teraz z 70-200 zrobiło się całkiem niezłe super tele, oczywiście po przymknięciu do minimum f/9. Narazie nie odczułem żeby AF zwolnił.

To tak odnośnie tego że ponoć trudno go dostać, czy to prawda to tego nie wiem.

Oprócze tego gram regularnie w lotto :)

mavierk - Sro 02 Kwi, 2008

kurka, mnich jakbyś był tam pare dni wcześniej, to dokładnie w tym miejscu ustrzeliłbyś mnie :)
mnich - Sro 02 Kwi, 2008

mavierk skąd wiesz że to jest to samo miejsce ? :o
mavierk - Sro 02 Kwi, 2008

a skąd mam nie wiedzieć, jak pamiętam tą trawkę jak dziś :)
mnich - Sro 02 Kwi, 2008

No coś Ty- trawka jest z fotoszopa :D

A tak poważnie to jest to w Parku Południowym.
Może zrobimy małe podchody we Wrocławiu, na określonym terenie, kto pierwszy kogo upoluje, może komor też by sie przyłączył. :D

MC - Sro 02 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
No też niezłe ptaszki ustrzeliłeś :)

Moze to tzw. niebieskie ptaszki :mrgreen:

MM - Sro 02 Kwi, 2008

mnich napisał/a:
No ogólnie to miałem szczęście wczoraj, przyszedłem do sklepu zaraz po dostawie TC20 (1 sztuka przyszła) :D Oczywiście odrazu ją zabrałem i poszedłem w świat :) teraz z 70-200 zrobiło się całkiem niezłe super tele, oczywiście po przymknięciu do minimum f/9. Narazie nie odczułem żeby AF zwolnił.

To tak odnośnie tego że ponoć trudno go dostać, czy to prawda to tego nie wiem.

Oprócze tego gram regularnie w lotto :)

Ja widziałem zdjęcia z tym TC robione bez przymykania (D300 i 70-200 VR) i było bardzo dobrze. Mam nadzieję, że już na dniach też będę miał na stałe taki zestawik :mrgreen:

Paweł_G - Sro 02 Kwi, 2008

No to ja dodam od siebie też coś wiosennego bo robionego w ostatni weekend :)

mnich - Czw 03 Kwi, 2008

MM napisał/a:
Ja widziałem zdjęcia z tym TC robione bez przymykania (D300 i 70-200 VR) i było bardzo dobrze. Mam nadzieję, że już na dniach też będę miał na stałe taki zestawik

Czyżbyś MM skusił sie na Nikona? :) czy może piszesz o jakimś odpowiedniku tego zestawu w systemie canona?

MM - Czw 03 Kwi, 2008

Prywatnie mam C i przy tym już zostanę. W robocie mogę mieć cokolwiek, byle tylko spełniało swoje zadania.
komor - Czw 03 Kwi, 2008

mnich napisał/a:
Może zrobimy małe podchody we Wrocławiu, na określonym terenie, kto pierwszy kogo upoluje, może komor też by sie przyłączył. :D

Komor już upolował kogoś, ale nie wiem czy to jest osoba z forum:

Park Południowy, 24 luty, czyli ponad miesiąc temu.

Na sobotę zapowiadają dobre oświetlenie ;) i 12 stopni, nie jestem zbyt dyspozycyjny, ale mogę się w sobotę i/lub niedzielę spróbować zadysponować na spacer do Szczytnickiego... Z obstawą, lat 2 i 7. Być może z żoną, albo jeszcze jedną latawicą lat 7, zależy jak wyjdzie.

mnich - Czw 03 Kwi, 2008

Oj kolego komor zbyt wiele zdradzasz szczegułów. Tu nie chodzi o to by być złapanym, lecz o to by kogoś złapać ;)

Ja jestem jeszcze mniej dyspozycyjny, z reguły wizyty w parkach to naprawde "spontany" Może to sie kiedyś zmieni, ale narazie wole wypady poza wrocek. Nie mniej Szczytnicki to doskonały poligon :)

[ Dodano: Czw 03 Kwi, 2008 ]
komor napisał/a:
Na sobotę zapowiadają dobre oświetlenie i 12 stopni

W jakiej telewizji podają prognoze dla fotografów? :smile:

komor - Czw 03 Kwi, 2008

mnich napisał/a:
W jakiej telewizji podają prognoze dla fotografów? :smile:

W każdej, tylko trzeba patrzeć trzecim okiem i słuchać głosu serca :)

mnich - Czw 03 Kwi, 2008

komor napisał/a:
...trzeba patrzeć trzecim okiem i słuchać głosu serca

Niestety z każdym wschodem słońca, budze sie w przykrej rzeczywsistości z uczuciem że moja romantyczna dusza zapadła w śpiączkę spowodowaną traumą dnia codziennego.
Lecz jest w oczach ludzi blask nie gasnący...

Marian - Czw 03 Kwi, 2008

Przyjemnie spędzacie czas panowie, tylko tak dalej, tego życzę.
komor - Czw 03 Kwi, 2008

Marian, to jest śmiech przez łzy. Nie wiem co robi teraz Mnich, ale ja siedzę w biurze i nie wyjdę z niego przed dwudziestą... :)
Marian - Czw 03 Kwi, 2008

komor napisał/a:
ale ja siedzę w biurze i nie wyjdę z niego przed dwudziestą... :)
O cholera. Ja o sobie czasami myślę, zwłaszcza jak w wakacje wyjeżdżam poza Warszawę, na wieś, w co człowiek dał się wpakować. Tymczasem przyroda, a zwłaszcza ptaszki, takie cudowne.
mnich - Czw 03 Kwi, 2008

komor współczuje, bo wiem co to znaczy. Wyznaje zasadę że do pracy nie przynoszę domu i do domu nie zabieram pracy. Dziś sie jednak zdażyło że rzeźbię w CAD'zie przy własnym biórku. Więc zapowiada sie długi wieczór i krótka noc. - to jest właśnie ta trauma rzeczywistości :(

Chciało by sie powiedzieć: mniej matematyki - więcej romantyzmu.

maziek - Sob 05 Kwi, 2008

Dziś wyrwałem się mimo piekielnej pogody (ołowiane niebo i deszcz) i cóż: wiosna panie! Nawet u nas na dalekim wschodzie nieśmiało puka do drzwi...

Są pierwsze kaczeńce :)

Byłem z wizytą u bobrów (oczywiście wynik meczu 2:0 dla bobrów - ja dwa razy wpadłem w podwodną dziurę po pas, a żadnego bobra nie widziałem...

Ta tama ma już z metr wysokości. Teren zalany całkowicie, a na środku żeremie wysokości człowieka:

Dla porównania to samo żeremie, kiedy bobry dopiero zaczynały rok temu (poziom wody z metr niższy):

Wreszcie w domu, jak już suszyłem portki, udało mi sie porządne zdjęcie moim modrachom strzelić (mimo ołowianego nieba ;) :

Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Kwi, 2008

Sikora fajna choć gąszcz gałezi troche rozprasza. Kaczeńce mają tak wypalone płatki że aż nie idzie patrzeć. Zapraszam za tydzień od piątku praktycznie na plener pod Przemyśl na szachownice kostkowaną, niezwykle atrakcyjną roślinę rzadko spotykaną w naturze oczywiście.
maziek - Nie 06 Kwi, 2008

Pstrykacz napisał/a:
mają tak wypalone płatki że aż nie idzie patrzeć
Czy tą dzisiejszą żabką zatrę jakoś wtopę? ;)

Arek - Nie 06 Kwi, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Kaczeńce mają tak wypalone płatki że aż nie idzie patrzeć.

No coś masz nie tak z monitorem, bo u mnie nie są wypalone.

pdf100 - Pon 07 Kwi, 2008

:roll: u mnie też są...

[ Dodano: Nie 06 Kwi, 2008 ]
a żabun fajny :mrgreen: , jakim obiektywem ?

maziek - Pon 07 Kwi, 2008

U mnie nie sa przepalone ale chyba wiem o co chodzi - na monitorach na których ja pracuję mam ustawioną niską temp. barwową i generalnie możliwie ciemno - a np. u moich dzieci to już rzeczywiście wyglądają lekko ćwiachnięte.

Wszystko jest 70-300VR.

Ale mówię wam przygoda, wpadłem po pas w wode (błocko) na tych bobrach, mój aparat na szczęście był akurat wewnatrz toploadera (ale nie zapięty), toploader do połowy zanurzył sie, ale nie puścił... Gdyby nie on co najmniej połowa 70-300VR była by sprzętem podwodnym ;) .

MC - Pon 07 Kwi, 2008

Zabka sympatyczna, nawet sie do zdjecia usmiecha :mrgreen: Troche tylko ja trawa zaslania, ale trudno. To nie modelka :lol:
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Kwi, 2008

Ona chciała buzi, bo to pewnie księżniczka zaczarowana w żabkę.
A prpos monitora to mam idealnie skalibrowany pod obrabianie fotek.

maziek - Wto 08 Kwi, 2008

Wreszcie (pod)Słońce...

igorax - Wto 08 Kwi, 2008

ciężkie ujęcie, a wyszło aż miło popatrzeć.
Allan - Sro 09 Kwi, 2008

A ja mam mojego mlodszego syna ujezdzajacego mewe potwora :lol: :lol: :lol:
Wybral mewy zamiast bykow

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
A potem spotkalismy wycieczke :grin:

Nastepnie namowilem te najmlodsza na lesna sesje zdjeciowa
Wprawdzie nie miala jeszcze 18 lat ale rodzice sie zgodzili

Najpierw sie troche wstydzila ale potem sama mi wlazila w obiektyw
Przyprowadzila nawet kolezanki

Wujek_Pstrykacz - Sro 09 Kwi, 2008

maziek napisał/a:
Wreszcie (pod)Słońce...

Obrazek

fajna fota, niezła kompozycja tzn. więcej przestrzeni przed dzibem niż za kuprem i fajnie rozmyte tło nie przeszkadzające w oglądaniu sikoreczki, brawo

maziek - Sro 09 Kwi, 2008

Dzięki, to w sumie pierwsze zdjęcie, z którego jestem tak na prawdę, prawie na 100% zadowolony, odkąd kupiłem lustrzankę :) . Jest pewien niedosyt, ale to juz bajka o innym obiektywie... ;) .
sławek_38 - Pią 11 Kwi, 2008

Allan te sarny to jakieś takie wypchane eksponaty... :wink:

[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2008 ]
można robić szkłem bez stabilizacji :smile:

Allan - Sob 12 Kwi, 2008

Te tez sa wypchane? :???:

Wiem ze w to trudno uwierzyc bo o wypchanych sarnach napisali mi na niejednym forum
ale tutaj uzywa sie hamulca jak sie widzi sarne, w Polsce jak pamietam dodawalo sie gazu... :smile:

maziek - Sob 12 Kwi, 2008

Oh, Karol!!! I'm but a fool...

To są dzikie sarny na drodze?!

To dla mnie szok. Sarny na ogół nie boją się przejeżdżających drogą samochodów (bo wiedzą, że nic im nie grozi) natomiast uciekają natychmiast, kiedy samochód się zatrzyma, nie mówiąc o otworzeniu drzwi... One są na prawdę dzikie? Myślełem, że to jakieś open-zoo...

Dziś prawie wlazłem na jedną w trzcinach, ale była szybsza od mojej migawki ;) .

Allan - Sob 12 Kwi, 2008

To jest park o powierzchni 1km kwadratowy w srodku miasta Chicago, otwarty dla ludzi jak i zwierzat, zadnych ogrodzen, parkanow itp.
Wiele jest takich w miescie i okolicach. Zwierzeta sa przyzwyczajone do ludzi i samochodow.
Czasami przechodza tez sobie przez ulice i zmieniaja parki ale tylko w poszukiwaniu zeru. Potem raczej
wracaja na swoje miejsce.
W ogole tu sa jaja ze zwierzyna, stada dzikich gesi czy kaczek normalnie przechodza sobie
przez ulice i wszyscy zamiast trabic potulnie staja i czekaja az przejda, nikt tutaj ich nie lapie
nie straszy i dlatego sa tak bezczelne.
Na tym ostatnim zdjeciu to nie my do saren podjechalismy tylko sarny podeszly do samochodu
liczac na wyzerke (sa wszystkozerne - nawet czekoladki zjadly)
Wiec jedyne "tricky picture" ktore wyslalem to jest oczywiscie mewa gigant z moim synem,
reszta nawet nie edytowana, zrobilem tylko resize.

Open Zoo o ktorym wspomniales jest w srodku Brookfield Zoo ale to jest tylko
maly fragment w srodku duzego Zoo i tam tylko sa jakies kozy, owieczki itp dla dzieci
do glaskania.
Mam zreszta z open Zoo pare zdjec z moimi pociechami, jak chcesz to je wysle tutaj

sławek_38 - Sob 12 Kwi, 2008

Przecież ja z tym wypchaniem żartowałem :grin:
a oto mój pierwszy w życiu szpak

Allan - Sob 12 Kwi, 2008

Wiem ze zartowales ale postanowilem to opisac/wyjasnic bo wyslalem pare takich zdjec na foto-posty (miedzy innymi na fototok)
i zjechali mnie ze oszukuje wypchanymi sarnami, ze montuje zdjecia itp :lol:
A szpaczek bardzo elegancki

mnich - Sob 12 Kwi, 2008

z wiosną kojarzy mi się...
sławek_38 - Sob 12 Kwi, 2008

ja sadziłem dziś bratki
komor - Pon 14 Kwi, 2008

sławek_38 napisał/a:
a oto mój pierwszy w życiu szpak

Pierwszy wypchany, tak Sławku? :lol: :wink:

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 ]
mnich napisał/a:

Ale szumi! Co to jest, Nikon jakiś, czy co?... :D
A pachniuchy zajebiaszcze.

sławek_38 - Pon 14 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Pierwszy wypchany, tak Sławku?

No właśnie. Fajna z nim sprawa była, trzepię wróbelki na werandzie balkonu ze statywu a tu mi ten szpak wleciał w kadr zamiast wróbla to ja go trach z 10 razy!

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 ]
nie pokażę przecież wróbla, bo to nudne.. :smile:

MC - Pon 14 Kwi, 2008

komor napisał/a:

Ale szumi!

:lol: :lol: Temat przewodni wiekszosci dyskusji o aparatach: szum. Jeszcze niedawno przecietny czlek nie uzywal filmu z ISO powyzej 400 (a i to niezbyt czesto). A teraz to jak aparat nie ma uzytecznego ISO3200 to jest do niczego :mrgreen: To sie nazywa rozpieszczenie.

sławek_38 - Pon 14 Kwi, 2008

zdjęcie sobie chciał do przepustki zrobić albo legitymacji..
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

komor napisał/a:
mnich napisał/a:

Ale szumi! Co to jest, Nikon jakiś, czy co?...
A pachniuchy zajebiaszcze.

Oczywiście że Nikon D300, iso 1600, ale szum spotengowany jest w strefie rozmycia! Tą fotkę robiłem z 70-200 +tc na ogniskowej 200mm i muszę przyznać że TC z tym obiektywem daje ciekawe, przynajmniej dla mojego gustu, rozmycie (celowo nie piszę bokeh)

Potwierdzić musze też opinie że ISO 3200 w D300 jest naprawdę użyteczne, jako przykład:

komor - Pon 14 Kwi, 2008

Mnich, ja tylko żartowałem. To tylko zazdrość przeze mnie przemawiała... :) Pachniuchy fajne, Szczepan w akcji jeszcze lepszy, nieźle udało się i ciemne i jasne zachować, skoro to pojedyncza ekspozycja. Tym bardziej, że dodatkowo w ISO 3200, gdzie zdaje się dynamika spada.
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

No kolego komor to co cenię najbardziej u siebie to poczucie humoru akurat :)
Ale dla zasady żeby mi tu Canoniarz biednemu Nikoniarzowi nie "SZUMIAŁ" :) musiałem przedstawić silne argumenty :)

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 15:51 ]
Prawda jest też taka, że pogoń za jak najbardziej użytecznym wysokim ISO to jest to co My DSLR'owcy lubimy najbardziej.

maziek - Pon 14 Kwi, 2008

Jestem bobrem, ale cholernie nie lubię przyrody...

A ja jestem Syzyfem na trampingu...

Z góry sorki, fotki nie obrobione bo mi się trial Lightrooma skończył lecz - tadam, tadam - dziś przyszła paczuszka...

Arek - Pon 14 Kwi, 2008

A co w niej?
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

A w niej cieplutkie hotpiksele :P

A w niej Adobe Lightroom :) .

Hotpixele to są na www.golebabki.pl ;) .

P.S. Ale jaja, te golebabki.pl to na poczekaniu wymyśliłem, a tu się okazuje, że taki adres istnieje, tylko jeszcze nikt go nie kupił...

Arek - Pon 14 Kwi, 2008

Jak razem z modelką, to bosko.
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

kupujemy ten adres, i bedziemy zamieszczać zdjęcia babek strzelających gole... :P

Tak apropos Mnich, to ten Twój spawacz cholernie jest do Marka Niedźwieckiego podobny... Słyszałem, że z Trójki odchodzi czy coś, ale żeby do tego stopnia...

Arek napisał/a:
Jak razem z modelką, to bosko.
Co Ty. Do pudełka nie weszłaby ;) .
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

:D akurat tu sie mylisz:) ale co do Szczepana, to owszem jest on spawaczem, ale na zdjęcia akurat jest operatorem palnika ręcznego- głębiej w to nie wchodźmy.
Pozatym spawacze nie zarabiają wcale tak źle. :) Odwalisz swoje 8 godziny i nie myślisz o robocie // off topic taki mały

mnich napisał/a:
na zdjęcia akurat jest operatorem palnika ręcznego- głębiej w to nie wchodźmy
Ha, głebiej się nie da, niż na wylot, bo jak rozumiem, on z przeproszeniem rżnie? ;) (tym palnikiem, ma się rozumieć).

Tak, miło jest nie mieć roboty z tyłu głowy przez 24h/d.

edit: załapałem, to na pierwszym planie to grubość tej stalowej płyty, którą on rżnie? Dobre, dobre...

mnich - Pon 14 Kwi, 2008

Rżnie, ale w karty, teraz przepala. :)

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 18:53 ]
maziek napisał/a:
edit: załapałem, to na pierwszym planie to grubość tej stalowej płyty, którą on rżnie? Dobre, dobre...
i tak i nie...
bo powierzchnia znajduje sie troszke pod kątem, a grubość blachy to zaledwie 10 mm.

Czyli wy koledzy w tym CNC programujecie takiego faceta i on przepala tą blachę... A sterowanie idzie po tych kabelkach, co ma je na plecach? Nowocześnie, nowocześnie... ;)
mnich - Pon 14 Kwi, 2008

haha! żeby to było tak naprawdę proste i skuteczne, a także zawierało w sobie tak nie wiele czynników mogących wszystko popsuć... to bym Cię ozłocił :D

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 18:58 ]
Wydawało by się CNC to naprawdę sprzęt na miarę 21 wieku, ale częściej do nich przyjeżdza serwis niż to wszystko warte.

[ Dodano: Pon 14 Kwi, 2008 19:00 ]
maziek napisał/a:
Nowocześnie, nowocześnie...
Nie pytaj czym go zasilamy... :D
Wujek_Pstrykacz - Wto 15 Kwi, 2008

Wiosne mamy na całego. Oto co mi się udało ostatnio złapać.
maziek - Wto 15 Kwi, 2008

Super. Jak sie ukrywałeś? Masz jakąś siatkę maskująca na stelażu, czy po prostu przycupnąłeś gdzieś za krzaczkiem?
Wujek_Pstrykacz - Wto 15 Kwi, 2008

Kładziesz się na ziemi na kalimacie i przykrywasz siatką maskującą.
Paweł_G - Wto 15 Kwi, 2008

uuu tak niepokoić gatunki zagrożone wyginięciem :mrgreen:
Super zdjęcie.

MC - Wto 15 Kwi, 2008

Swietna bestia. Wyglada na zaskoczona. :lol: Mam nadzieje, ze w okolicach weekendu majowego znajde czas na maly wypad w dzicz :mrgreen: A z ciekawosci: czym strzelales?

Pstrykacz napisał/a:
Kładziesz się na ziemi na kalimacie i przykrywasz siatką maskującą.
Sęk w tym, że tam gdzie chce przycupnąć jest woda minimum do pół łydki...
Paweł_G - Wto 15 Kwi, 2008

maziek polecam zakupić wodery lub spodniobuty. Ja posiadam te drugie choć zakupiłem do celów wędkarskich :mrgreen:
Dzięki nim można wleźć w miejsca dość niedostępne - jak na zdjęciu:

http://www.foto-ptaki.pl/...=121&Itemid=275

Kupiłem spodniobuty, rzecz w tym, że tam trzeba się udać wieczorem, aby zasadzić sie na rano. Wyszło mi, że najlepiej kajakiem podpłynąc, tylko nie mam skąd kajaka skombinować...
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2008

MC napisał/a:
Swietna bestia. Wyglada na zaskoczona. :lol: Mam nadzieje, ze w okolicach weekendu majowego znajde czas na maly wypad w dzicz :mrgreen: A z ciekawosci: czym strzelales?

100-400 L oczywiście na 400. Odległość do zwierzątka to jakieś 2m.

maziek - Sro 16 Kwi, 2008

Czy z takiej małej odległosci trzask migawki nie płoszy zwierzyny? Czy jakoś okręcasz/wytłumiasz aparat materiałem?
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2008

Wiesz pare pierwszych zdjęć było dla susełka przeżyciem ale potem już nie reagował. Były momenty że biedaczek podchodził na metr ode mnie ale mój Canon ostrzy od 1.8m i to był problem.

[ Dodano: Sro 16 Kwi, 2008 ]
Tylko trzeba pamiętać o nie perfumowaniu się przed zasiadką. To odstrasza jak nic.

mnich - Sro 16 Kwi, 2008

To ja też wrzuce zwierza :)
pdf100 - Czw 17 Kwi, 2008

nieźle,
przy canonach i D3xx
to ja mogę swoją K-dyche schować :neutral:

MC - Czw 17 Kwi, 2008

pdf100, czemu tak uwazasz? W duzej mierze jest to kwestia szkla jakim sie dysponuje a nie korpusu. Poza tym, to zdjecie wiewory, z calym szacunkiem dla kolegi Mnicha, nie zostalo zrobione jakims niewiadomo jakim wypasionym sprzetem... Przede wszystkim to cierpliwosc, ochota i odrobina szczescia.

MC,
piszę o szumach :sad:

MC - Czw 17 Kwi, 2008

Dajmy juz sobie spokoj z tymi szumami, od tego sie nie umiera :razz: Poza tym ISO800 w Twoim aparacie da sie chyba jeszcze wykorzystac?

znaczy się mi tam nawet 1600 pasuje,
jednak jak widze używalne 3200 to tak dziwnie mi się robi :twisted:

nie jestem szumofobem,
lubię szumik ale czasami wolałbym żeby go nie było :wink:

MC - Czw 17 Kwi, 2008

I pomyslec, ze kiedys ludzie robili zdjecia ptakom na kliszy ISO400, a obiektyw sie nie liczyl "po cropie"...
komor - Czw 17 Kwi, 2008

MC napisał/a:
I pomyslec, ze kiedys ludzie robili zdjecia ptakom na kliszy ISO400, a obiektyw sie nie liczyl "po cropie"...

Ano ba, ale obiektyw np. 135/2.8 można było kupić produkcji radzieckiej czy wschodnioniemieckiej i podejrzewam, że nie kosztował takiego majątku jak dziś kosztuje nowy Canon, Nikon czy nawet producent niezależny. Ale może się mylę? W owym czasie zajmowałem się lepieniem babek z piasku, a nie foceniem :)

maziek - Czw 17 Kwi, 2008

Można było różne rzeczy, jak sie miało chody. Jak się szło do Fotooptyki i pytało np. o utrwalacz, to pani patrzyła jak na wariata, który się w piżamie z oddziału urwał przegryzając kratę. A jak się miało chody, to o nic nie trzeba było pytać, a pani mówiła "okulary dla ciebie" i podawała torbe papierową, w której normalnie wydawało się zrobione okulary, ale tym razem w środku był utrwalacz - i trzy złote za futerał trzeba dopłacić synek... ;) .
mavierk - Czw 17 Kwi, 2008

pdf100 napisał/a:
wybacz, ale tutaj o umiejętności chodzi, widziałem mase zdjęć z k10 które wymiatają :P

Zwłaszcza że wiewiór przeostrzony :D

mnich - Czw 17 Kwi, 2008

mavierk napisał/a:
Zwłaszcza że wiewiór przeostrzony
że niby co zrobione? :twisted:

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2008 18:59 ]
MC napisał/a:
Przede wszystkim to cierpliwosc, ochota i odrobina szczescia.
zapomniałeś jeszcze o refleksie :mrgreen:
MC - Czw 17 Kwi, 2008

No tak, refleks tez sie liczy. :razz:
Dingo - Pią 18 Kwi, 2008

a gołąb się liczy? :razz:
wiem, że to ptak banalny, ale w tym wątku chyba po raz pierwszy ;)

MC - Pią 18 Kwi, 2008

Golabki sa chyba dozwolone pod warunkiem, ze nie pochodza z garnka :razz:
Dingo - Pią 18 Kwi, 2008

MC napisał/a:
Golabki sa chyba dozwolone pod warunkiem, ze nie pochodza z garnka :razz:

zapewniam, że te akurat nie pochodzą z garnka ;)
(zresztą nie znoszę tzw. "gołąbków")

goltar - Pią 18 Kwi, 2008

Dingo a ja mam chętnego na Twoje gołąbki ;) Swoją drogą kotek był odważny albo bardzo głodny, gałęzie na wysokości 2 piętra...
heding - Pią 18 Kwi, 2008

o jaaaaaaaa :mrgreen:

kota na wierzbie to jeszczem nie widział... :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sob 19 Kwi, 2008

Wiosna w koło. Nie tylko zwierzątka pokazały się. Zakwitły również wiosenne roslinki.
maziek - Nie 20 Kwi, 2008

U mnie tradycja. Ciemno było jak nie powiem gdzie u kogo w nocy...

igorax - Nie 20 Kwi, 2008

ehhh ten wschód..pięknie.
MC - Pon 21 Kwi, 2008

Jestem ciekaw jak potem kot zszedl z tego drzewa, go posilek i tak pewnie odlecial...
komor - Pon 21 Kwi, 2008

Goltar, rewelancja! Kotek chyba musiał być mało doświadczony licząc na sukces (poza tym, że odważny...). :D
goltar - Pon 21 Kwi, 2008

Obiadu dla kotka nie było :wink: . Niestety następna FOTKA nie wyszła tak jakbym chciał ale mimo tego widać że kotek był trochę wk... zakończeniem całej akcji :lol:
maziek - Pon 21 Kwi, 2008

Pierwsza była super, ale ta druga jest rewelacyjna... cała opowieść :) . Czy to Twój kot?

To nie mój kot - podwórkowy, a dodam jeszcze że kot samodzielnie i w całości zszedł z drzewa... :smile:
sławek_38 - Pon 21 Kwi, 2008

kota jeszcze nie mam , ale takie drzewo to sobie :grin: za oknem posadzę

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
Wielkie uznanie GOLTAR!

Sytuacja fajna ale drugie zdjęcie ewidentnie popsute, za długi czas i gołąb prawie z kadru uciekł :sad:
maziek - Pon 21 Kwi, 2008

Mimo wszystko zdjęcie jest bardzo fajne.

Ja wczoraj straciłem swoją szansę. Wylazłem zza krzaków na bażanta lecz z pożądliwości musiałem jakoś zahaczyć i przestawić kółko na "zielone P" :( . Zaraz dostałem po oczach bo zapaliły się ze dwa czy trzy punkty ostrości ale że nie robię zdjęć na "P" to zanim załapałem co jest grane bażant nispesznie się oddelegował na piechotę. A taki był piękny...

Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Kwi, 2008

a ja znowu kwiatuszka.
sławek_38 - Pon 21 Kwi, 2008

Mój bocian niestety o zachodzie... (co widać, słychać i czuć), marna ostrość i jasność, ale jest, natomiast wróbel wysiaduje jarzębinę (oba cropy 1/9)

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
trudne jest fotografowanie ptaków :mad:

komor - Pon 21 Kwi, 2008

Sławek, wróbel fajowy, siedzi sobie jak na grzędzie... :) A w fotkach ptaków najbardziej podoba mi się dynamizm, taki jak z tym bocianem, dlatego podoba mi się i to zdjęcie, bo choć technicznie nie jest cudo, to jest ten ruch...
MC - Wto 22 Kwi, 2008

Bocki fajne i chociaz ptaszydlo wyszlo lekko za ciemne to liczy sie fajne ujecie go w ruchu.
sławek_38 - Wto 22 Kwi, 2008

2 miesiące temu wiedziałem co nie co o tym że w aparacie jest spust i trochę funkcji. dziś już wiem co to znaczy światło i jak trudno o dobre zdjęcia (co widać) ale postaram się wyciągnąć z boćka więcej - mieszka obok ze 2 km. :idea:
Paweł_G - Wto 22 Kwi, 2008

Ależ Wy mnie denerwujece z tymi zdjęciami ptasiorów - cholera zaraz rzucam pisanie magisterki i idę w plener :mrgreen:
MC - Wto 22 Kwi, 2008

Spokojnie Pawel, ja tez nie mam ostatnio czasu, musze pare rzeczy napisac tzw. na wczoraj. Ale wyrobie sie do konca tygodnia i wtedy sobie pojade do rezerwatu Dolina Rzeki Slupii :mrgreen:
Allan - Sro 23 Kwi, 2008

Paweł_G napisał/a:
Ależ Wy mnie denerwujece z tymi zdjęciami ptasiorów - cholera zaraz rzucam pisanie magisterki i idę w plener :mrgreen:

To ja tez doloze swojego, pospiesz sie, u was juz sloneczko wysoko o tej porze :grin:

goltar - Sro 23 Kwi, 2008

maziek - piękny ten bażant, już kilka lat nie widziałem, miło że jeszcze czasami można spotkać takie ptaszki :smile:

sławek_38 - bocian z Twojego zdjęcia (w tym ujęciu) przypomina mi bombowiec B1B :wink: (nawet nazwałeś go b1 :lol: )...takie zboczenie lotnicze, a tak poważniej to bardzo fajne ujęcie.

mavierk - Sro 23 Kwi, 2008

Allan - kadr wycyzelowany na maksa, jakość i moment zresztą też - jak dla mnie ideał ;)
maziek - Sro 23 Kwi, 2008

Mewie świetnie przeświecają pióra, super...
MichalP - Sro 23 Kwi, 2008

Może nie zrobiłem jeszcze takich high-techowych zdjęć jak koledzy, ale podzielę się troszkę swoją twórczością z Sony DSC-H5 :-) Wiem, wiem, nie ten sprzęt, no ale od czegoś trzeba zacząć.
Allan - Sro 23 Kwi, 2008

Czy to jest cala klatka czy crop? - ostatnie zdjecie
Jesli crop to przytnij tylko tak aby bylo odbicie ptaka w wodzie ale calego,
ciekaw jestem jak by to wyszlo, moze masz inna klatke, ustawiona ostrosc przed ptakiem?

Pomyliłem zdjęcia bo w międzyczasie dodałem dwa kolejne ;]

Zaraz sprawdzę tą kaczuchę.

Niestety dałem d*. To cała klatka :( Nie pomyslałem o odbiciu. Na przyszłość będę pamiętał. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Allan - Sro 23 Kwi, 2008

Szkoda bo dol zdjecia zapowiadal sie rewelacyjnie,
coz, wszyscy sie uczymy na bledach

Wiem, tylko że wtedy nie myślałem o tym, po prostu chwyciłem w kadr i... no właśnie. Całe życie człowiek się uczy. Dzięki takim uwagom spojrze trochę inaczej na "cykanie" co pozwli mi lepsze zdjęcia robić.

A propos braku sprzętu w mojej stopce. Właśnie otrzymałem ofertę nie do odrzucenia od fotoaparacików.pl Zapewne jeszcze w tym tygodniu albo na początku przyszłego stanę się szczęśliwym posiadaczem C40D i ... tu jeszcze nie wiem albo 17-55 2.8 albo 24-105 4L :-)

Allan - Sro 23 Kwi, 2008

Nie przejmuj sie
Ja pstrykam 36 lat i tez daje czasem d... :grin:

Ja dopiero zaczynam na poważnie, więc sporo przede mną. Teraz przyjdzie uczyć się lustra i ful manuala, kadrowania, światła and many many more...

Na razie kompletuję sprzęt, co widać w moim poprzednim poście.

Dziękuję za rozmowę, ale niestety muszę iść już spać. Dwie poprzednie noce mało przespane dzięki internetowi i zaczytywaniu się w opisach obiektywów.

komor - Czw 24 Kwi, 2008

MichalP, znowu Wrocław i Park Szczytnicki... Chyba statystycznie najczęściej w tym wątku fotografowane miejsce... :P Szkoda, że ja ostatnio zarobiony i nie mogę się wybrać do Szczytnickiego (bo gdzieś dalej to już nie myślę nawet...), gdy słonko się pokazuje na chwilę.
MichalP - Czw 24 Kwi, 2008

Witam Komor

Też nie mam specjalnie czasu na focenie, chociaż...no zobaczymy co teraz będzie.
Te zdjęcia zostały przynajmniej odpowiednio dwa i rok temu zrobione.

Zdjęcia łabundków to Park Wschodni :-)

Też zauważyłem, że dużo osób z Wrocławia się udziela na tym forum. Myślę, że fajnie byłoby kiedyś się umówić na wspólne zdjęciowanie po parkach i nie tylko

Dzisiaj zamawiam sprzęt :-) Przemyślałem sprawę i 17-55 będzie lepszym rozwiązaniem, przeważyło światło i zakres ogniskowych (dół). Winietowanie mnie już nie przeraża - zawsze można się wspomóc oprogramowaniem. A zresztą zobaczę czy je rzeczywiście widać. Szkoda eLki, bo piękną i dobrze zbudowaną kobietą jest, no ale brak dołu (a czasem się przyda do landszaftów czy zamkniętych miejsc), wolniejszy o całą przesłonę (czasem to będzie miało znaczenie kluczowe, aby nie podbijać niepotrzebnie ISO), z kolei szkoda zakresu 55-105.

Coś za coś. Myślę, że dobrze wybrałem. Na przyszłość stałka 85 1.8 lub 100 2.0 do portretów i jakieś tele (tu jest problem - może na początek coby nie stracić majątku 55-250 a potem przynajmniej 70-200 IS f4 - bez ISa mi się to nie uśmiecha).

To tyle. Wracam do pracy

Pozdrawiam

mavierk - Czw 24 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Chyba statystycznie najczęściej w tym wątku fotografowane miejsce... :P Szkoda, że ja ostatnio zarobiony i nie mogę się wybrać do Szczytnickiego (bo gdzieś dalej to już nie myślę nawet...), gdy słonko się pokazuje na chwilę
na długi weekend się zgadamy, jak trzeźwy będę w między czasie :)
komor - Czw 24 Kwi, 2008

Ja, niestety, na długi weekend nigdzie nie wyjeżdżam, więc o ile pogoda dopisze, to można zrobić lokalny zlot Optycznych w Parku Szczytnickim czy Południowym :) Jestem za! Mavierk – nie pij tyle! :)
MichalP - Czw 24 Kwi, 2008

Chyba nie da rady w długi weekend. Moja piękniejsza (prawa górna) połowa zaprosiła mnie do siebie. A że to w Jastrzębiu Zdroju to mnie nie będzie we Wrocku. Ale nic nie stoi na przeszkodzie w późniejszym terminie się spotkać. Aparat będę miał już przynajmniej lepiej obcykany i nie będę musiał się wstydzić swojej amatorszczyzny :-P
Allan - Czw 24 Kwi, 2008

Moze tak dla odmiany meteorycik, co by sie nam ptaszki nie znudzily :smile:

albo i drugi

Arek - Czw 24 Kwi, 2008

Miód malinka :) Ale to meteory nie meteoryty :)
edip - Czw 24 Kwi, 2008

niech mnie Arek poprawi jesli klamie ale roznica jest chyba tylko w ruchu :D :D meteor jest w locie...a jak spadnie na ziemie to juz meteoryt?? oczywiscie jak cos z niego zostanie i nie spali sie w naszej ziemskiej atmosferze:)) Pozdrawiam bo juz sobie zyczenie mysle:D moze sie spelni????
mnich - Czw 24 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Ja, niestety, na długi weekend nigdzie nie wyjeżdżam, więc o ile pogoda dopisze, to można zrobić lokalny zlot Optycznych w Parku Szczytnickim czy Południowym Jestem za! Mavierk – nie pij tyle!

Ha! W maju to dopiero będzie okazja do napicia się... ekhem kulturalnie.
Szczytnicki i Południowy to teren który napewno odwiedze w długi weekend, pytanie tylko w który dzień będzie mi się chciało... :)
Jestem całkiem za, żeby się wkońcu powymieniać doświadczeniami na żywo :)

Arek - Czw 24 Kwi, 2008

Meteor to smuga na niebie, meteoryt to kawałek kamienia, który można wziąć do ręki.
jaad75 - Sob 26 Kwi, 2008

pdf100 napisał/a:
nieźle,
przy canonach i D3xx

Masz z K10D:

edip - Sob 26 Kwi, 2008

cos sie tej wiewiorze nie podoba ze jej zdjecia robia! ma pozycje wyjsciowa do lewego prostego.... tu sie przekonuje ze foto zwierzatek to niebezpieczna zabawa bo mozna lewgo sierpa nawet od wiewory oberwac!:D
Zdjecie....palce lizac :D

sławek_38 - Sob 26 Kwi, 2008

Jaad ale super fotka - wyśmienita!!! Patrząc na nieostry ogon musiałeś ją bardzo blisko podejść - szczwany Lis z Ciebie :lol:

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 2008 ]
Ale ta wiewióra jakaś włochata - jeszcze po zimie nie wyliniała czy to syberyjska jaka?

Dzięki... :smile:
Było blisko faktycznie - to zdjęcie jest 100-tką f/2.8 robione... A wiewiórka amerykańska - mają trochę inny kolor i typ sierści. Zdjęcie robione na Union Square - dość ruchliwe miejsce na Manhattanie...

maziek - Sob 26 Kwi, 2008

edip napisał/a:
cos sie tej wiewiorze nie podoba ze jej zdjecia robia!
Zwróć uwagę na niedopałek, który wyrzuciła. Jest po prostu zmieszana, że zaskoczył ją ktoś na popalaniu i co będzie jak tata się dowie.

Zdjęcie super!

Arek - Sob 26 Kwi, 2008

PDF, K10D to aparat, którego posiadacz nie powinien mieć żadnych kompleksów. Jak nim nie zrobisz dobrych zdjęć, to posiadanie jednocyfrowych Canonów i Nikonów też nie pomoże :)
Arek - Sob 26 Kwi, 2008

Przy okazji fotka z K10D:
arietiss - Sob 26 Kwi, 2008

Kurde! Jak wy to robicie, że te zwierzaki wam nie uciekają?
To ptaszydło to wszystko co udało mi się upolować! Ale i tak jest trochę rozmazana, bo za szybko uciekała (pieszo!). :lol:

Nie wiecie co to za rzadki gatunek...? :wink:

Wygląda mi to na srokę... :smile:
arietiss - Sob 26 Kwi, 2008

No masz! A myślałem, że to jakiś "rzadki okaz"... :roll:
maziek - Sob 26 Kwi, 2008

Kawki mają super oczy. Najbardziej złe oczy na świecie ;) .

A ja jestem w pół-żałobie. Okazało się, że w dziupli, wykutej w zeszłum roku przez dzięcioła w czereśni pod moim domem - w tym roku mieszkają szpaki :( .

Zdjęcie z zeszłego roku z poprzedniego aparatu (oly c-4000)

jaad75 - Nie 27 Kwi, 2008

A ja wczoraj ustrzeliłem kolejną wiewiórkę... :smile:

mavierk - Nie 27 Kwi, 2008

one raczej nie są zbyt lękliwe :)
arietiss - Nie 27 Kwi, 2008

No nareszcie udało mi się upolować jakiegoś ptaszka... :mrgreen:
pdf100 - Nie 27 Kwi, 2008

o kurde Jaad75,
nieźle :shock:

arietiss - Nie 27 Kwi, 2008

:grin:
krisv740 - Nie 27 Kwi, 2008

piękne, niecodzienne ujęcie!
MichalP - Nie 27 Kwi, 2008

Jako żywo reklama Atlasa :mrgreen:
pdf100 - Nie 27 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
PDF, K10D to aparat, którego posiadacz nie powinien mieć żadnych kompleksów.

heh,
może (?) narzekam dlatego że mam mało czasu żeby się pożądnie pobawić
(kiedy jest fajna okazja młody ma aparat :evil: ),

ps.
Arek, syn mówi mi tak samo :evil: ,
:wink:

no to ja pierwsze macro pstryki swoje zapuszczę:

Wiem, że na pajączku zrobiłem kiszke z nóżką, ale to było niemalże przypadkowe zdjęcie, dla porównanie bez heliosa fotka z minimalnego ostrzenia (crop ofkoz):

piękny kwiat(1), ciekawie skadrowany
pająków nie lubię :evil:

to niezapominajka :P

ja bardziej "techniczny" jestem :oops:
po prostu lubię piękno!

maziek - Nie 27 Kwi, 2008

Kto nie lubi pająków?!

Pójdź w me nogogłaszczki!

no wiesz..............................!

moze jest i piekny - e......... nie - zdjęcie fajne :razz:

[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2008 ]
apropo's ( :mrgreen: ) pajęczaków - co robicie po wyjściu z lasu?
bo ja ostatnio trzy kleszcze zabrałem z sobą :twisted:

maziek - Nie 27 Kwi, 2008

Co roku łapię kilka kleszczy. Po prostu trzeba się po powrocie od razu gruntownie na golasa obejrzeć i szybko usunąć pensetą. Przeważnie lokują się w "najcenniejszej" okolicy. Jak dotąd nie miałem żadnych problemów, choć to rosyjska ruletka niestety.

Ten pająk akurat był łaskaw zaszczycić mnie w domu ;) .

MichalP - Nie 27 Kwi, 2008

Hehe pająk jakiś taki blado-wiosenny, jeszcze nieopalony :mrgreen: pasuje do tematu

taak! tylko ciężko trzy-cztery razy dziennie rozbierać się do rosołu i podziwiać nadmiar kliogramów. aż takim maso.. nie jestem.
jak na razie to włos na zapałke i czapka - muszę pomysleć o jakieś koszulce :grin:

goltar - Nie 27 Kwi, 2008

Pytanie do specjalistów od ptaszków, czy to są szpaki ?
jaad75 - Nie 27 Kwi, 2008

goltar napisał/a:

Na orły nie wyglądają... :mrgreen:

jaad75 pytam poważnie :) zawsze wydawało mi się że szpaki są bardziej szare...
Monastor - Nie 27 Kwi, 2008

goltar, tak, to szpaki, do tego samce ;-)

Monastor, dzięki, a to może jest samica czy też samiec ? :wink:
maziek - Pon 28 Kwi, 2008

krisv740 napisał/a:
jak na razie to włos na zapałke i czapka - muszę pomysleć o jakieś koszulce :grin:
Kleszcza złapiesz raczej przez spodnie (nogawki) więc pomyśl o stuptutach (getrach) bardziej niż o górnej połowie ciała. Tym bardziej, że na trasie od kostki do głowy masz najsmakowitsze kąski ;) .

goltar napisał/a:
Nie jestem specjalistą, ale jako żywe. Szpaki wykazują się dużą zmiennością upierzenia, generalnie czarne w jaśniejsze ciapki ale połysk mają od zielonego poprzez fiolet aż do brązu. A niektóre są po prostu czarne z ciapkami.

Piękne fotki. Z jakiej odległości i czym?

goltar - Pon 28 Kwi, 2008

maziek napisał/a:
Piękne fotki. Z jakiej odległości i czym?
Dzięki. Robione z ok 7-8m. C40D+100-400 na 400mm.
Paweł_G - Pon 28 Kwi, 2008

Kurcze w życiu nie pomyślałbym że szpaki są tak ubarwione :shock: Zawsze wydawały mi się zupełnie czarne gdy oglądałem ich zmasowane ataki na czereśnię mojego dziadka :mrgreen:
Monastor - Pon 28 Kwi, 2008

goltar, to jest samica. Poznać można po nasadzie dzioba. Samce mają niebieską, a samice beżową, przechodzącą w brąz ;-)
Zdjęcia bardzo fajne, ale na ostatnim światło jest odrobinkę za ostre. O której godzinie focone?

Paweł_G, szpaki w odpowiednim świetle mienią się wszystkimi kolorami. Do tego pięknie śpiewają z samego rana ;-)

goltar - Pon 28 Kwi, 2008

Doczytałem w międzyczasie że samice nie są też tak bardzo ubarwione.
Pierwsze i trzecie było robione ok 16, drugie prawie w samo południe ale słońce było za chmurą.
Monastor napisał/a:
ale na ostatnim światło jest odrobinkę za ostre
Fakt, świeciło z boku dość ostro.
Monastor napisał/a:
Do tego pięknie śpiewają z samego rana
Dokładnie :smile: , miło posłuchać.
MC - Pon 28 Kwi, 2008

A ja wczoraj akurat szedlem do sklepu i na osiedlu, wsrod blokow, na krzaczku siedziala sobie sowa. Niestety, aparatu ze soba nie mialem :evil: A na 80mm zajelaby mi caly kadr...

MC, jesteś w stanie określić co to za sowa?
MC - Pon 28 Kwi, 2008

Ja sie na ptaszkach zbytnio nie znam. Zrobilem jej zdjecie komorka, ale g*** widac. Malutka byla. Szara, z zoltymi slepiami wpatrzonymi we mnie. Ale w malym szoku bylem, bo to normalne blokowisko jest i raptem kilka wiekszych krzaczkow...
maziek - Pon 28 Kwi, 2008

MC napisał/a:
Szara, z zoltymi slepiami wpatrzonymi we mnie
To kot.

;) .

MC - Pon 28 Kwi, 2008

Ze skrzydlami. Taki mutant :mrgreen:

MC, pokaż to zdjęcie, może się gatunek rozpozna ;-)
komor - Pon 28 Kwi, 2008

goltar napisał/a:
jaad75 pytam poważnie :) zawsze wydawało mi się że szpaki są bardziej szare...

Mi też się wydawało, że przynajmniej takie miejskie szpaki są dość ciemne, nie takie kolorowe. Przyznam szczerze, że po raz pierwszy takie piękne szpaki jak na Twoich pięknych zdjęciach, goltar, to zobaczyłem w Londynie, a dopiero potem dowiedziałem się, że to jest szpak i teraz wreszcie zauważam podobne w parku w moich okolicach. Niestety dobrego zdjęcia nie zrobiłem, bo nie mam ostatnio zbyt wiele czasu, a jak już mam, to dzieci, nie ta pora, itd... (złej baletnicy rąbek od spódnicy).

MC - Pon 28 Kwi, 2008

Jakosc wysmienita :lol:
sławek_38 - Pon 28 Kwi, 2008
Temat postu: A ja byłem na spacerze
dzisiaj bociany były mniej płochliwe, a kaczor miał mnie w....

[ Dodano: Pon 28 Kwi, 2008 ]
MC twoja fotka wygląda jak z mojego szkła 17mm w duużym powiększeniu :wink:
Ale ta technika w komórkach poszła do przodu!

Ale ona jakiś gługi ma ogon ta sowa

Oj widzę sławek_38 że czyszczenie matrycy by się przydało :mrgreen:
sławek_38 - Pon 28 Kwi, 2008

nie powinna być zapszczona bo stałem z 10 m od gniazda.... :shock:

Uważaj lepiej Paweł co by Ci muchy pracy magisterskiej nie zapaskudziły... :wink:

I weź się za tą pracę co byś do wakacji napisał, a jak będziesz dokuczać to się do admina poskarżę, żeby Ci zabronił na forum wchodzić! :wink: :wink:

MC, ała :mrgreen:
Ja się raczej oceny gatunku nie podejmę. Na początku wydawało mi się, że to puszczyk. Potem powiększyłem zdjęcie. Teraz obstawiam Włochatkę. Niczego innego bardziej nie przypomina. Przynajmniej dla mojego niewprawnego oka :oops:

Nie obrazisz się jak rzucę fotkę na innym forum i zapytam bardziej kompetentnych rozpoznających :?: :-)

sławek_38 napisał/a:
nie powinna być zapszczona bo stałem z 10 m od gniazda.... :shock:

Uważaj lepiej Paweł co by Ci muchy pracy magisterskiej nie zapaskudziły... :wink:

I weź się za tą pracę co byś do wakacji napisał, a jak będziesz dokuczać to się do admina poskarżę, żeby Ci zabronił na forum wchodzić! :wink: :wink:

To ja chciałem uprzejmie zaznaczyć o zauważonym problemie a tu taka riposta mnie dopadła :grin: Z tym zakazem to bym poprosił bo czas wchodzę na forum podczas przerwy w pisamiu - na 10 minutek przy kawce a wychodzi zawsze ponad godzina. Mam jeszcze troszkę czasu...

igorax - Pon 28 Kwi, 2008

....ta sowa to fotoszop na bank ;-) , nie trzeba na inne forum dawac.
komor - Wto 29 Kwi, 2008

Mi z wiosennych ptaszków to tylko takie gagatki udało się upolować. Ktoś pomoże rozpoznać gatunki? Te niebieskie z prawej to gdzieś już widywałem. Aha, zdjęcie zrobione profesjonalnym sprzętem przyrodniczym typu 70-200/4 + Kenko 1.4. Na takie duże nieloty taka ogniskowa wystarczy...
MC - Wto 29 Kwi, 2008

Monastor, wlasnie dlatego nie chcialem poczatkowo wklejac tego zdjecia. Niby 2Mpix, ale wiadomo jaka jakosc wychodzi. Wydaje mi sie, ze to byla jakas mloda sztuka, bo rozmiarow niewielkiech. Ale co to robilo w miescie? I to w dodatku o 10 rano?
arietiss - Wto 29 Kwi, 2008

Ten żółw przynajmniej z kadru nie zwieje... :lol:

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
komor napisał/a:
Mi z wiosennych ptaszków to tylko takie gagatki udało się upolować. Ktoś pomoże rozpoznać gatunki? Te niebieskie z prawej to gdzieś już widywałem. Aha, zdjęcie zrobione profesjonalnym sprzętem przyrodniczym typu 70-200/4 + Kenko 1.4. Na takie duże nieloty taka ogniskowa wystarczy...

Komor. "Ptaszki" świetne! Szkoda że nie widzimy ich miny... :shock: :lol:

mare36, szczurek jak złoto! :wink:
Monastor - Wto 29 Kwi, 2008

MC, coś tam zawsze widać :mrgreen:

Takie ptaki w mieście będą się pojawiać coraz częściej. To skutek ekspansji człowieka i postępującej urbanizacji. Zwierzęta czasem nie mają wyboru i muszą się przystosować do życia u naszego boku. Świetnie udało się to grzywaczom, kawkom, mewom, kaczkom krzyżówkom. W miastach można spotkać krogulce, pustułki (para mieszka chyba na budynku mojej szkoły), ponoć nawet sokoły wędrowne (na pewno są w dużych amerykańskich miastach, nie zdziwiłbym się gdyby były u nas). Także sowy mogą się pojawiać. Płomykówki od dawna znane są z tego, że zamieszkują zakamarki stodół, czy innych budynków gospodarczych. W ruinach widuje się puszczyki.
Na forum fotoprzyroda.pl kilka osób opowiadało o grupie kilkunastu sów uszatych mieszkających na drzewie na środku jakiegoś niedużego cmentarza.

A że w dzień... w nocy pewnie poluje, więc o 10 musi gdzieś siedzieć i odpoczywać. Dziwne, że tak na widoku. Zresztą niektóre sowy, jak na przykład bardzo rzadka u nas uszatka błotna polują za dnia.

Wrzucę tą fotkę na fotoprzyrodę. Może ktoś stwierdzi co to jest.

MC - Wto 29 Kwi, 2008

Monastro, Ty mi o mewach to lepiej nic nie mow. Nie znosze tych ptaszysk. Od wiosny do jesieni wrzeszcza mi za oknem, najbardziej upodobaly sobie godziny poranne. W ubieglym roku mialem wielka ochote zaopatrzec sie we wiatrowke :evil:
goltar - Wto 29 Kwi, 2008

MC, no co Ty, to cała przyjemność z mieszkania blisko wody. Jak wracam z podróży i rano słyszę mewy za oknem to od razu wiem że jestem w domu :)
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Kwi, 2008

Lepiej mieszkać koło lotniska :mrgreen:
edip - Wto 29 Kwi, 2008

albo jak ja...prawie ze w lesie...latajacego i chodzacego stworzenia jest tyle ze prawie caly czas jest niezbyt cicho :D
sławek_38 - Wto 29 Kwi, 2008

najmniej płochliwe stworzenia z mojego (żony) ogródka. Słyszę niedaleko bażanta, ale czasu nie mam na skradanie :evil:

A tu maaaalutki ptaszek, przy przepięknym zachodzie słońca... :smile:
komor - Sro 30 Kwi, 2008

Sławek_38, trzecie zdjęcie mnie się podoba :) Jak powiedział Czesio w ostatnim odcinku W łatców Móch: gatunkowe :)
MichalP - Sro 30 Kwi, 2008

komor napisał/a:
Sławek_38, trzecie zdjęcie mnie się podoba :) Jak powiedział Czesio w ostatnim odcinku W łatców Móch: gatunkowe :)

chyba raczej "smakowe" :mrgreen:

@Sławek38 Zdjęcia "niepłochliwej zwierzyny" podobują mnie się. Jak mniemam pstrykane 70-200.

@arietiss Ptaszek też niezły i dobrze że uchwycony na niebieskim tle a nie drzewiastym/gałęziastym

sławek_38 - Sro 30 Kwi, 2008

MichalP napisał/a:
Jak mniemam pstrykane 70-200.

+kenko 1,4 - jak na razie nie odpinam od zestawu

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 2008 ]
najbardziej lubię słońce :grin: które pomaga jakiś ładny bokeh uzyskać rozświetlając inne kwiatkiw tle , fotek (jak na razie) nie obrabiam w niczym

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 2008 ]
takie tam wiosenne duperszwance w chwili wolnego czasu którego mało... :???:

arietiss - Sro 30 Kwi, 2008

To prawda, w moim ptaszku też najpiękniejszy jest właśnie bokeh i to rozświetlające słońce! Wcześniej, kiedy miałem małpkę, to choćbym pękł, to nie uchwyciłbym tego na zdjęciu! :lol:

A tak z ciekawości jaki czas naświetlenia, że nie zamazany? żółw znaczy :mrgreen:
maziek - Sro 30 Kwi, 2008

arietiss napisał/a:
To prawda, w moim ptaszku też najpiękniejszy jest właśnie bokeh

Ekhm... skojarzenia ;)

:)

maziek napisał/a:
arietiss napisał/a:
To prawda, w moim ptaszku też najpiękniejszy jest właśnie bokeh

Ekhm... skojarzenia ;)

:)

No, jak kobieta na niego spojrzy, to tylko GO widzi, a cała reszta jest rozmazana :P

arietiss - Sro 30 Kwi, 2008

Życzę wszystkim pięknej pogody i wspaniałych zdjęć w nadchodzący długi majowy weekend :!: :mrgreen:

Spoko Spoko. Właśnie przesyłeczka do mnie jedzie i dzisiaj ją dostanę :mrgreen:
Zdam relację po długim weekendzie jakie bokehy powychodziły.

komor - Czw 01 Maj, 2008

MichalP napisał/a:
komor napisał/a:

Oj nie oglądało się najnowszego (bodaj) odcinka „Bapki z piahu”... :) Polecam. Gatunkowe :) Zjawisz się może w Szczytnickim Parku w piątek? :)

MichalP - Czw 01 Maj, 2008

komor napisał/a:
MichalP napisał/a:
komor napisał/a:

Oj nie oglądało się najnowszego (bodaj) odcinka „Bapki z piahu”... :) Polecam. Gatunkowe :) Zjawisz się może w Szczytnickim Parku w piątek? :)

No nie oglądałem. Muszę zobaczyć :-D

A co do piątku niestety nie dam rady. Pisałem że będę poza Wrocławiem. Zresztą uczę się nowego aparatu.

Ekran jest do d* Na moim Sonym już po pstryknięciu wiedziałem czy zdjęcie jest ostre czy nie. Tutaj nie ma tej możliwości. No i nie mogę być już mistrzem "zielonego" czy "P" bo ustawienia manualne o wiele lepsze efekty dają. Wydaj mi się, że na razie zdjęcia ciutkę nieostre, ale to kwestia zgrania się ze sprzętem. Myślę, że z biegiem czasu coraz lepiej i sprawniej będzie mi to szło.

sławek_38 - Czw 01 Maj, 2008

rano wybrałem się na polowanie, ale zwierzyna mi spod nosa zwiała ! skandal :evil:

[ Dodano: Czw 01 Maj, 2008 ]
A tu mamy czarny charakter -szpak złodziej zakrada się do gniazda pani wróblowej i chyba lubi jajka na surowo.

[ Dodano: Czw 01 Maj, 2008 ]
do tej pory uważałem, że przysmakiem szpaka są czereśnie :cool:

komor - Czw 01 Maj, 2008

Dziś pogoda u nas nie dopisała, dopiero pod koniec dnia chmury przegnało i mogłem próbować łapać jakieś ptaki moim zestawem, nienadającym się do tego celu :)
No nic szczególnego, ale wreszcie coś mogłem pofocić.

Monastor - Pią 02 Maj, 2008

komor, tak, to kos, a raczej pani kosowa bo to samica ;-)
mnich - Pią 02 Maj, 2008

komor świetna pzdzioszczoła, nie masz jakiejś tresowanej muchy strzelonej? :)
sławek_38 - Pią 02 Maj, 2008

komor napisał/a:
moim zestawem, nienadającym się do tego celu

po fotkach tego nie widać! :smile:

mavierk - Pią 02 Maj, 2008

Komor, dzisiaj sikorki pomęczymy :D
arietiss - Pią 02 Maj, 2008

Komor! Fajna pszczółka? Czym robiona Sigmą na makro?
heding - Pią 02 Maj, 2008

a co powiecie na taka wiosnę? co prawda to nie D300 ani nie Hala Ludowa...ale znienawidzony Sony :wink: (był pod ręką)
bez cropa

a dokładniej DSC-W1 :wink:

mare36 - Pią 02 Maj, 2008

ach ...;)
mavierk - Pią 02 Maj, 2008

mare36 napisał/a:
muszki.jpg
Wiosna pełną parą :D
komor - Sob 03 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
Komor! Fajna pszczółka?

No mnie się podoba :)

arietiss napisał/a:
Czym robiona Sigmą na makro?

Tak. Na f/8 nawet coś tam widać w ostrości.

maziek - Sob 03 Maj, 2008

Rospuda. W czwartek. W piątek trzeba było mieć sprzet podwodny z piorunochronem ;) .

komor - Sob 03 Maj, 2008

Maaaaaziek, my tu ledwo do parku dajemy radę, a Ty z Rospudą wyjeżdżasz... Niektórzy to potrafią człowieka dobić... ;)

Ja za to byłem dziś w Ogrodzie Botanicznym i chwilami jak nie było chmur (a potem nawet deszczu...) to udało się kilka takich:

mare36 - Nie 04 Maj, 2008

wam to sie nudzi..wy to juz nie macie czego fotografowac tylko ptoszki..kfiotki..drzefka..buuu :) )))
MM - Nie 04 Maj, 2008

Chyba zacznę podawać tutaj coś od siebie bo koledze zrobiło się nudno :mrgreen:
heding - Nie 04 Maj, 2008

podawaj... łobaczymy miszcza w akcji ... :mrgreen:
maziek - Nie 04 Maj, 2008

komor napisał/a:
Maaaaaziek, my tu ledwo do parku dajemy radę, a Ty z Rospudą wyjeżdżasz... Niektórzy to potrafią człowieka dobić... ;)
Przyznaję, że było w tym nieco złośliwości ;) . Ale wiesz, to se ne wrati... Poza tym konieczna była ewakuacja.

Ech zresztą, inni mają większe dylematy. Na przykład ten kolega...

mare36 - Nie 04 Maj, 2008

rozumiem, że te biedroneczki to taka riposta w stosunku do muszek? ;) )))

bardzo ładne..;)

komor - Pon 05 Maj, 2008

Wiosenny kotek w kwiatkach. I bez stabilizacji się czasem uda mimo niezbyt sprzyjających warunków.
arietiss - Pon 05 Maj, 2008

Próbowałem przez wolne dni podejść bażanta. Niestety, nie był zbyt chętny do współpracy! :lol: To wszystko co udało się wycisnąć z 200mm przy nienajlepszej pogodzie... :cry:

[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 23:39 ]
Ale zabawa była przednia! :mrgreen:

komor - Wto 06 Maj, 2008

Arietiss, te zdjęcia są z 70-200/4L IS jak rozumiem? Jakiś dziwny bokeh się zrobił, wydaje mi się, że inny niż ten z obiektywu w wersji bez IS. Ale może to akurat taka kombinacja odleglości przedmiotowej i odległości do tła daje ten efekt? Hm.
arietiss - Wto 06 Maj, 2008

To mogą być trzy przyczyny. Na pewno padający deszcz i słabe światło (widac nawet w tle smugi deszczu). Na pewno powiększenie - to są cropy 1:1 bez żadnych modyfikacji! I może to być jeszcze to, że ja byłem w ruchu, bażanty były w ruchu (uciekały w las, jak zwykle, a ja je goniłem) i miałem włączony 2 stopień stabilizacji i AI SERVO. :mrgreen: Ale jak na te warunki to wychodzi dość przyzwoicie! :smile:
Arek - Wto 06 Maj, 2008

A ja się urlopuję na Wybrzeżu i korzystając z ładnej pogody sporo spaceruję z dzieciakami. A dzieciaki, jak to dzieciaki, wypłoszą każdą płochą zwierzynę z okolicy więc do zdjęć tylko wróble zostają :) Aha, zrobione oczywiście przy pomocy EF 70-300 IS.
RobertO - Wto 06 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
IMG_0747.jpg
Suseł moręgowany. 400mm z ukrycia.
Plik ściągnięto 50 raz(y) 244,17 KB

No to teraz przynajmniej wiem jak sie nazywa to cos co widzialem w zeszle wakacje :-)

007areka - Wto 06 Maj, 2008

...fajny
sławek_38 - Wto 06 Maj, 2008

Arka wróbel coś wysiaduje chyba :lol: , fajne ma piórka - to tylko jemu tak wychodzi z :ukrytej L-ki" - ostry do bólu

[ Dodano: Wto 06 Maj, 2008 21:14 ]
wróbli ci u nas dostatek, ale i swojego wyciągnę na znak że nie śpię :o

Wujek_Pstrykacz - Wto 06 Maj, 2008

RobertO napisał/a:
Pstrykacz napisał/a:
IMG_0747.jpg
Suseł moręgowany. 400mm z ukrycia.
Plik ściągnięto 50 raz(y) 244,17 KB

No to teraz przynajmniej wiem jak sie nazywa to cos co widzialem w zeszle wakacje :-)

Gdzie taki fajny susełek sobie żył jeżeli mozna spytać.

komor - Sro 07 Maj, 2008

A to królik domowy w naturalnym środowisku, czyli na rękach dziecka :)
Daję to zdjęcie w sumie dlatego, że jak na kiepskie światło i warunki to nawet udało się zrobić jakoś tak poprawnie (jeśli chodzi o piksele, a nie wartość artystyczną...). Kiepskie warunki bo w cieniu, późnym popołudniem, ISO 800, zestaw 70-200/4L + Kenko 1.4, czyli 280 mm, wyszedł czas tylko 1/200 s, z ręki. Nawet oryginał bez zmniejszania i ostrzenia do internetu -też wygląda rześko.

RobertO - Sro 07 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Gdzie taki fajny susełek sobie żył jeżeli mozna spytać.

Na Slowacji wokol zamku Spisky Hrad biegalo ich tam cale mnostwo. Dawaly sie nawet podejsc na 3 metry

maziek - Sro 07 Maj, 2008

Arek napisał/a:
do zdjęć tylko wróble zostają
Czy to surówka, czy po obróbce (wyostrzaniu)? Mógłbyś ewentualnie wstawić/dać linka do raw-a (LR sobie otworzę). Szczerze mówiąc nie potrafię jakoś wyczuć właściwej techniki podostrzania zdjęć...
Arek - Sro 07 Maj, 2008

Wyostrzone po zmniejszeniu. To standardowa procedura. Używam GIMP-a i opcji wyostrzanie (ale nie Unsharp Mask), które ustawiam typowo na 20-40% w zależności od ujęcia i rozmiaru. Nie mam RAW-a, bo robiłem w JPG-u. Postaram się coś wystawić ale nie gwarantuje, bo jestem na wyjeździe z wolnym Orangem...
maziek - Sro 07 Maj, 2008

Czyli najpierw zmniejszasz, później ostrzysz (już jpega)? Też zauważyłem, że to daje najlepsze efekty, ale myślałem, że to nieprofi ;) . Tą sikorę z wątku światło-stabilizacja tak zrobiłem.
Arek - Sro 07 Maj, 2008

Zasada jest taka, żeby oryginał robić z jak najmniejszym wyostrzaniem (najlepiej zerowym), a wyostrzać tylko raz i to na samym końcu.
MM - Sro 07 Maj, 2008

Wyostrza się po przeskalowaniu, na samym końcu procesu obróbki. To jak najbardziej "profi" :mrgreen:
mavierk - Sro 07 Maj, 2008

Zasada jest taka - nie zabiera się pracy na urlop :P
MM - Sro 07 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
Zasada jest taka - nie zabiera się pracy na urlop :P

Nie każdy ma tak dobrze, zależy jaką się ma pracę :cool:

pawel23 - Sro 07 Maj, 2008

Przywitałem sie już w pokoju powitań :wink: czas dodać jakieś wiosenne zdjęcie i zadać pytanie :mrgreen:

Jaki to ptak? Czy to jest samiec Makolągwy?

goltar - Sro 07 Maj, 2008

Nie wiem co to za ptaszek ale zdjęcie mi się podoba :)
moon - Sro 07 Maj, 2008

Paweł, raz bardzo ładne zdjęcie, a dwa przyjemnie patrzeć na idealne dobrane parametry. Brawo :)
MC - Sro 07 Maj, 2008

Faktycznie, fajny ptaszek :smile:

goltar napisał/a:
Nie wiem co to za ptaszek ale zdjęcie mi się podoba :)

moon napisał/a:
Paweł, raz bardzo ładne zdjęcie, a dwa przyjemnie patrzeć na idealne dobrane parametry. Brawo :)

MC napisał/a:
Faktycznie, fajny ptaszek :smile:

Fajnie że wam sie podoba :mrgreen:

Wzywam do tablicy Monastora bo coś mi sie wydaje że on może wiedzieć co to za ptak :wink:

jaad75 - Sro 07 Maj, 2008

Hmm... Jak dla mnie, to ostrość trochę obok... :neutral:
RobertO - Sro 07 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Hmm... Jak dla mnie, to ostrość trochę obok..

zgadza sie, poszlo w czubek gałązki, ale ptak fajny. ktos wie jaki to??

Faktycznie ostrość sie trochę sypnęła, ale wydaje mi sie że to przez wiatr który ruszał tą gałązką na wszystkie strony....

jeśli to jest ten sam ptak co na tym ZDJĘCIU to sprawa jest rozwiazana :smile:

moon - Sro 07 Maj, 2008

Ptaszek wygląda na makolągwę. Co, do ostrości, całość jest delikatnie nieostra, ale różnicy między ptakiem i gałęzią gdzie siedzi nie ma. Ptak oświetlony odbija promienie, stąd złudzenie, że mniej ostry od gałęzi, choć i to i to ma delikatną nieostrość. Zawsze możesz inteligentnie podostrzyć, efekt będzie lepszy. Ale, jak pisałem wyżej przynajmniej parametry zdjęcia masz ok., a nie wszystko rozjechane, jak popadło.
MM - Sro 07 Maj, 2008

Parametry idealne nie są. Zdjęcie jest delikatnie prześwietlone a jeżeli obiektyw jest typowo amatorski to lekkie domknięcie byłoby dobrze widziane.

No sprzęt jest bardzo amatorski bo to Canon 100-300mm, niestety nie miałem za dużo czasu na myślenie o tym żeby domknąć przysłonę bo przechodziłem koło tego drzewa i ptaszek na niego usiadł. Miałem jakieś 20 sekund na wycelowanie i ustawienie wszystkiego. A jak na amatora to bardzo mało czasu :razz: :wink: Następnym razem sie postaram bardziej :mrgreen:
MM - Sro 07 Maj, 2008

Jeżeli się nie używa pomiaru punktowego to w takiej sytuacji (dużo ciemnego w tle) warto dać ekspozycję na -1/3 do -2/3 EV.

Zdjęcie wcale nie jest delikatnie prześwietlone - czerwony kanał jest przejarany dość mocno, niebieski też zauważalnie, jedynie zielony mieści się w zakresie tonalnym aparatu. A tak poza tym, co to są parametry "rozjechane, jak popadło"?
MM - Sro 07 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Zdjęcie wcale nie jest delikatnie prześwietlone - czerwony kanał jest przejarany dość mocno, niebieski też zauważalnie, jedynie zielony mieści się w zakresie tonalnym aparatu. A tak poza tym, co to są parametry "rozjechane, jak popadło"?

Oj tak od razu z grubej rury. Kolega jest młody to trzeba troszkę "delikatniej" :wink: :smile:

Ale moje pytanie absolutnie nie jest skierowane do autora zdjęcia... :wink:

MM napisał/a:
Jeżeli się nie używa pomiaru punktowego to w takiej sytuacji (dużo ciemnego w tle) warto dać ekspozycję na -1/3 do -2/3 EV.

No wiesz chętnie bym użył punktowego pomiaru ale 400D go niestety nie posiada :roll: Dzieki za rade z tą ekspozycja, przyda sie :smile:

jadd75 czy to moja wina ze
jaad75 napisał/a:
czerwony kanał jest przejarany dość mocno, niebieski też zauważalnie, jedynie zielony mieści się w zakresie tonalnym aparatu.

bo chyba nie do końca rozumie, proszę o wytłumaczenie :grin:

Otwórz zdjęcie w dowolnym programie pozwalającym obejrzeć histogramy poszczególnych kanałów, będziesz wiedział o co chodzi...
Czy to Twoja wina? Tak - mogłeś zejść z ekspozycją 1/3-2/3EV jak pisze MM i zachować światła, bo głębokie cienie nie są dla tej sceny istotne. Teraz wyjarałeś szczegóły w piórach ptaka i igłach sosny, co nie wygląda najlepiej.

sławek_38 - Sro 07 Maj, 2008

ale się po Pawle przejechaliście, ja zrobiłem kilkafotek makolągwy ale żadna nie dorównuje tej.. Brawo - makolągwa jest płochliwa!
jaad75 - Czw 08 Maj, 2008

Przejechaliśmy? No co Ty? Pewnie zresztą sam powstrzymałbym się od powyższych uwag, gdyby nie czyjeś "fachowe" stwierdzenie o "idealnie dobranych parametrach"... :twisted:
Wujek_Pstrykacz - Czw 08 Maj, 2008

Ta chyba nie była tak płochliwa skoro było ok. 20s na wycelowanie i walnięcie fotek.
komor - Czw 08 Maj, 2008

Chciałbym mieć 20 sekund na ustawianie aparatu i kadru przy ptaszkach... Mnie w parku ptaszki dają jakieś 2-4 sekundy zanim zmienią miejsce pobytu. A zdjęcie mi się podoba i z zainteresowaniem czytam co w nim jest tak dramatycznie spierdzielone... :D
Ale na poważnie z tą korektą ekspozycji to cenna uwaga - jak jest ostre słońce, to rzeczywiście ciemne tło potrafi zmylić pomiar, a tu nie tło jest ważne przecie, tylko mocno oświetlony obiekt główny, jak pisze Jaad75.
A jak przy pomiarze punktowym należy postępować? Celować na 18% procentową szarość? :)

maziek - Czw 08 Maj, 2008

Hehe, no tak, koledzy to trochę czasem wchodzą w rolę tych dwóch zgryźliwych dziadków z Muppet Show ;) . Z drugiej strony jak sie Churhill wściekł na swoich generałów bo nie chcieli się zgodzić na jego posunięcia bojowe, to jeden z nich powiedział znamienne słowa: z chwilą, kiedy zacznę się zgadzać z uprzejmości - stanę się bezużyteczny. No cóż, czasem trzeba trochę zebrać ;) . Dla mnie w chwili obecnej to co pisze Jaad o kanałach to jeszcze wyższa szkoła jazdy.

Zdjęcie dla mnie super, szczególnie że w moim rejonie makolągwy nie wystepują i nigdy tego ptaka nie widziałem w naturze. Tą gałązkę to dla cierpliwych dałoby się pewnie w PSie trochę rozogniskować?

Ja z róznych ustawień głównie bazuję na pomiarze punktowym, z tym, ze zmieniłem krażek pomiaru na największy (10mm) czyli jest to taki mocno-centralnie ale trochę ważony pomiar. Generalnie sprawdza się, kiedy szybko trzeba strzelić.

I jeszcze pytanie do "gurów", to zejście z 1/3 EV to na zasadzie, że dzięki temu nie przepali świateł, a z cieni zawsze się coś wyciągnie?

MM - Czw 08 Maj, 2008

Te minusy w ekspozycji to po to, żeby ptak nie był wyjarany a tutaj troszkę jest. Oczywiście przy punktowym trzeba by zrobić inaczej i jeżeli celowane było na ptaka to ja bym dał tak z 1/3 albo 2/3 EV na plusy. Ale to też jest ważne jakiej firmy mamy aparat. Bo co innego bym zrobił focąc Nikonem D300 a co innego robiąc 5D. Nikon o wiele lepiej mierzy światło, do tego wielkość tego krążka pomiaru możemy sobie regulować. Jak widać tak można bez końca. Czasami nadmiar wiedzy bardzo przeszkadza i zanim zrobisz zdjęcie to ptaka już nie będzie. Dlatego lepszy taki niż żaden, robiąc w RAW-ach i potem w jakimś programie można by to zdjęcie sporo podratować.
A co do "idealnych" parametrów to fachowcom od takich stwierdzeń dziękujemy. Znam ten obiektyw i f/5.6 przy 300mm to nie jest dla niego idealny parametr.

mnie ostatnio udało się ustrzelić szczygiełki. Pora raczej nie fotograficzna bo około czternastej. Ale cóż pokusa była silniejsza.

Ech szczygły, mało który ptak w Polsce im dorówniuje barwą. Jakby miały dłuższy ogon, mogłyby za rajskie uchodzić ;) .

MM (i nie tylko), ale tak generalnie, to lepiej niedopalić, czy przepalić? Tak mi się zdaje, że z cienia zawsze cośtam się wyciągnie, a jak przepalone to popij woda...

arietiss - Czw 08 Maj, 2008

Ale macie szczęście z tymi wszystkimi ptaszkami! Gdyby mnie się tak trafiało coś ciekawego... :neutral: Niestety w wielkim mieście dość trudno o ładnego ptaszka (same gołębie, wróble, sroki i kawki - niezbyt fotogeniczne!). Poza tym, co można podejść na spacerze z dwójką ukochanych urwisów na karku... :mrgreen:
Makolągwa - dość ciekawy ptak! W życiu wcześniej nie widziałem!
A tak przy okazji! Dzięki forum, dowiaduję się co raz więcej o ptakach i o tym jakie są piękne! :smile:

Można RAWA przepalić lub niedopalić maksymalnie do 1EV. Zarejestruje się jeszcze na tyle informacji, aby zdjęcie wyciągnąć. Powyżej tej granicy niestety fotka jest do d...y.

A ja jeszcze wrócę na chwilę do zdjęcia pawła23 - ja bym to widział mniej więcej tak (niestety, jpg, a do tego tej jakości, nie daje dużego pola manewru):

MM - Czw 08 Maj, 2008

Ja bym dał jeszcze tak z 1/10 EV na minus.

MM napisał/a:
Ja bym dał jeszcze tak z 1/10 EV na minus.

Hehe, no tak, ale w jpg już naprawdę nie ma z czego... :smile:

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 11:02 ]
Ale zauważ, o ile lepiej wygląda bokeh - prawie jak z innego szkła... :wink:

Pojawiły się też piórka na piersiach ptaka, a nie tylko plama. Jednak jeszcze by trzeba przyciemnić tę fotę.
sławek_38 - Czw 08 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Ale cóż pokusa była silniejsza.

a fotka super, ja mam właśnie problemy przy zdjęciach ptaków na tle nieba, bo często niebo wychodzi jasno a ptaki ciemne (być może za daleko i są zbyt małe w porównaniu z całym kadrem i trudno dobrać światło nawet przy punktowym)

Pstrykacz napisał/a:
Pojawiły się też piórka na piersiach ptaka, a nie tylko plama. Jednak jeszcze by trzeba przyciemnić tę fotę.

Problem w tym, że materiał wyjściowy jest jaki jest (idealnie dobrane parametry :mrgreen: ) i jeżeli jedziesz z nią bardziej w dół, to światła przestają mieć naturalny wygląd - to jest dokładnie -1/3EV w LR i ciut podciągnięta krzywa w celu uzyskania ładniejszego kontrastu...

sławek_38 napisał/a:
ja mam właśnie problemy przy zdjęciach ptaków na tle nieba, bo często niebo wychodzi jasno a ptaki ciemne (być może za daleko i są zbyt małe w porównaniu z całym kadrem i trudno dobrać światło nawet przy punktowym)

Właśnie! Ja tak samo nie wiem jak ten problem rozwiązać! Jak technicznie rozwiązać takie ujęcia? Może coś zdradzicie ze swoich tajników?

MC - Czw 08 Maj, 2008

Dajcie Koledzy juz spokoj z tymi idealnymi parametrami. To nie autor tak stwierdzil.

arietiss napisał/a:
Właśnie! Ja tak samo nie wiem jak ten problem rozwiązać! Jak technicznie rozwiązać takie ujęcia? Może coś zdradzicie ze swoich tajników?

Mierzyć na obiekty, które powinny mieć jasność 18% szarości, używać AE-L, obserwować histogram... Z czasem, nawet na centralnie ważonym przewidzisz korektę ekspozycji, a jeżeli robisz RAW-y, to nawet pomyłki rzędu 1EV przestają być problemem... Poza tym, w przypadku zdjęć na tle nieba, często pomaga CPL...

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 11:25 ]
MC napisał/a:
Dajcie Koledzy juz spokoj z tymi idealnymi parametrami. To nie autor tak stwierdzil.

Wiem, do tego piję... :mrgreen:

Przy foceniu ptaszków na tle nieba to CPL raczej nie wchodzi w grę(czasu na fotke jest bardzo niewiele).

Pstrykacz napisał/a:
Przy foceniu ptaszków na tle nieba to CPL raczej nie wchodzi w grę(czasu na fotke jest bardzo niewiele).

Domyślam się (choć raczej nie robię zdjęć ptakom), chodziło mi bardziej o ogólną użyteczność do ujęć na tle nieba...

Znacznie lepiej robić fotki ptaszków i nie tylko na tle czegoś ciemniejszego np. lasu oddalonego p parenaście metrów. Przy zdjęciu tego dzięcioła problemem było dobre naświetlenie czarni i bieli, a to jest problem odwieczny.

No tak! Tylko, że zwykle ptaki siadają wyżej i wtedy zdjęcia na tle nieba są koniecznością... :neutral:

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 11:40 ]
Chyba, że weźmiemy na spacer drabinę strażacką! :lol:

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 11:41 ]
I tak juz sporo klamotów trzeba ze soba nosić! Taki jeden drobiazg więcej... :lol:

Pstrykacz, bardzo ładne kolory, chociaż trochę za dużo lewej jak dla mnie...

arietiss napisał/a:
Chyba, że weźmiemy na spacer drabinę strażacką!

wystarczy pożyczyć 100-400 od Pstrykacza i dodatkowo podskoczyć na wysokość czubka drzewa...

pawel23 - Czw 08 Maj, 2008

No to już wiem o co chodzi, spojrzałem na histogram RGB i faktycznie nie wygląda to najlepiej. Po zabiegach jaad75 wygląda to znacznie lepiej. A co do tej makolągwy to wyszedłem sobie z domu spojrzałem na świerki na moim podwórku i siedział sobie na nich jakiś "wróbel" z czerwoną piersią :mrgreen: . I faktycznie nie był za bardzo płochliwy bo dał sie podejść bez większego skradania na jakieś 3-4 metry :wink: . Cieszę się że pokazałem tu to zdjęcie, bo mimo tego że mnie lekko zjechaliście dostałem też wiele ciekawych wskazówek :smile:
Arek - Czw 08 Maj, 2008

maziek napisał/a:
Zdjęcie dla mnie super, szczególnie że w moim rejonie makolągwy nie wystepują i nigdy tego ptaka nie widziałem w naturze.

Eeee tam :P Poniżej zdjęcie zrobione poczciwą Sigmą 70-300 i 300D (czyli w czasach, gdy nie umiałem jeszcze robić zdjęć) w Chełmie na Piwnej:

Arek

Ta była przelotem ;) .

jaad75 napisał/a:
Pstrykacz, bardzo ładne kolory, chociaż trochę za dużo lewej jak dla mnie...

masz rację, to zdjęcie prosto z rawa. nie kadrowane ani troche, można by je z 10% podkadrowac tak aby za ogonkiem było mniej przestrzeni.

moon - Czw 08 Maj, 2008

Widzę, że temat się rozwinął :) O reakcji nomen omen jaada nawet dostałem wczoraj emaila, prawdę mówiąc wcale się nie zdziwiłem. Formę jego wymiany myśli oceniano już w innych wątkach. Ten sam „styl”, przekonanie o swojej wszechwiedzy i nieomylności plus nerwicowe wycieczki do innych, skrywane pod :) :) :) Ale, to już znam. Dalsza wymiana myśli kończy się prymitywnymi docinkami, jak ktoś mi podał przykład z tego forum najłagodniejsze określenie to ty trolu, itd. :) Idealnie pasuje do tej sytuacji powiedzonko o „Głupim Jasiu”. Głupi Jaś był znakomitym fachowcem w swojej dziedzinie, wszyscy to wiedzieli, mimo, że miał nierówno pod sufitem i nie potrafił normalnie żyć z ludźmi.
Paweł sorry, że pochwaliłem Twoje zdjęcie, mogłem domyślać się reakcji jaada, szukającego wszelkich punktów „zaczepienia”, by jak pisał jeden z forumowiczów o podobnej sytuacji „Wśród pasjonatów i oszołomów trudno wyrazić swoje zdanie bo zaraz zaszczekają”. Prorok? :)
Oczywiście przesadziłem z idealnymi parametrami, ideał jest podobno nieosiągalny, (nawet nie myślałem o histogramie) cóż nie myli się ten, który nic nie pisze, choć patrząc w ten sposób setki zdjęć otrzymujący różnego rodzaju nagrody nigdy nie powinno się ukazać. Przykład zdjęcia z NG(widzę, że wcięło fotkę, spróbujmy jeszcze raz)

Mam nadzieję, że już tego jadd nie doczyta, bo jeszcze bardziej sfiksuje na temat swojej wszechwiedzy. :) Trzeba przyznać rację, że bardzo ładnie poprawił zdjęcie, podobnie MM miał racje z prześwietleniem. Nie zmienia to sprawy, Paweł bardzo fajna fotka ;)

A to ? Co o nim można powiedzieć? Też przydałoby się troche przesunąć. Ale w tym zauroczeniu gdy Ci dzięcioł siądzie przed nosem to zapomina się o dobrych zasadach w fotografii. To niestety cecha amatora.

Dla mnie bomba! Jest piękny! Gdyby mi tak chciały siadać... :sad:

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 14:07 ]
Może i ta makolągwa jest prześwietlona, ale teraz już przynajmniej wiem jak wyglądają te piękne ptaki! :wink:

Pstrykacz, też ładne, chociaż tamto podoba mi się chyba bardziej, bo gałąź tworzy jakiś kontekst - tutaj jest chyba trochę zbyt pusto i za ciasno cięte od dołu. Myślę, że wolałbym pionowy kadr... Ostrzysz te zdjęcia po zmniejszeniu? Bo na moje oko trochę miękkie są...

moon napisał/a:
Formę jego wymiany myśli oceniano już w innych wątkach. Ten sam „styl”, przekonanie o swojej wszechwiedzy i nieomylności plus nerwicowe wycieczki do innych, skrywane pod :) :) :) Ale, to już znam. Dalsza wymiana myśli kończy się prymitywnymi docinkami, jak ktoś mi podał przykład z tego forum najłagodniejsze określenie to ty trolu, itd. :)
Cytaty, podawaj cytaty - bez tego takie wypowiedzi są nic nie warte... :lol:
komor - Czw 08 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Ale w tym zauroczeniu gdy Ci dzięcioł siądzie przed nosem to zapomina się o dobrych zasadach w fotografii. To niestety cecha amatora.

Jakiego kurna amatora? Chyba nie mówisz o sobie?

A tak na poważnie to chciałem zapytać, jak sobie radzicie z punktami ostrzenia przy niecentralnych kadrach? Przyznam szczerze, że mnie ta fotograficzna zasada mocno wnerwia, może to kwestia, że „wychowywałem się” wśród grafiki a nie fotografii, ale ja w takich trudnych czasowo sytuacjach (ptak odleci, dziecko ucieknie) po prostu robię centralne kadry i mam to gdzieś. Mój aparat ma centralny punkt najlepszy, te boczne są wyraźnie słabsze, nawet na 70-200/4L potrafią mi czasem jeździć po całym zakresie ostrości zanim coś złapią (co na szczęście nie trwa długo na tym obiektywie, hehe...). Wolę wtedy przełączyć się na punkt centralny i potem w komputerze ewentualnie kadrować, co jest oczywiście niesportowe, przy pewnych założeniach, o których tu już sporo dyskutowaliśmy.
Przy ptakach sprawa robi się chyba krytycznie ważna, bo czasu na oddanie „strzału” jest przeważnie mało, nie?

k1caj_ns - Czw 08 Maj, 2008

No czasu jest mało :P czasami osłonki niezdąrzysz z obiektywu ściągnąć a tego już niema :P Ptaszki to nie wdzięczne modelki niestety :P Z dziećmi masz o tyle lepiej że Ci nieodlecą . Co najwyżej przebiegną kawałek dalej ale i tak jest możliwość że wrócą tam gdzie miałeś fajne ujęcie. Ptak na tą samą gałązkę już niewróci :cool:

Nie nic nie wyostrzam. Tak jak mam RAWA przerabiam na tiffa pełnowymiarowego, a potem ewentualnie zmniejszam do wglądówek jako jpg.
rafalg - Czw 08 Maj, 2008

A coś takiego złapałem. Wiosennego.
RobertO - Czw 08 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Eeee tam :P Poniżej zdjęcie zrobione poczciwą Sigmą 70-300 i 300D (czyli w czasach, gdy nie umiałem jeszcze robić zdjęć) w Chełmie na Piwnej:

a kto ci powiedzial ze teraz umiesz robic? :P

moon - Czw 08 Maj, 2008

Jaad75 napisał:
Cytat:
Cytaty, podawaj cytaty - bez tego takie wypowiedzi są nic nie warte...

Pewnie można i tak bawić się, ale znam reakcje na cytaty „jaadów” z innych forów, kiedy to ludzie podawali konkretne wypowiedzi delikwenta i było dalsze krętaczenie. Ale, żeby nie było gołosłownie z ostatniego okresu. Komentarze do wymiany postów z jaadem:

Cytat:
Widzę ze tu kilka osób zjadło wszystkie rozumy i nie potrafią dyskutować tylko obrażać innych Przypominam ze zasada dyskusji jest krytykowanie poglądów a nie osób. A wywyższanie sie i obrażanie świadczy tylko o mowcy.

Odpowiedź jaad75:
Cytat:
(...) myślę, że jesteś nieco przewrażliwiony... :)

Kolejne odniesienie do jaada:
Cytat:
Hmm i znowu nie dyskutujemy o poglądach tylko obrażamy ludzi
Jestem tylko kilka dni na forum a juz dowiedziałem sie ze :
1. Musze sie dużo nauczyć
2. Jestem wiejskim fotografem
3. Moj sprzęt jest do niczego
4. Robie pocztówki
Żeby było ciekawiej to nikt nie widział ani jednego mojego zdjęcia
Strach pomyśleć co bym sie dowiedział gdybym jakies zdjecie pokazal Pewnie znalezionoby hot pixele na moich negatywach, wlosy z nosa pewnie w obiektywie itp
A co do zdjec w kosciele to czesto musze robic zdjecia na slubach ( nie sa to wiejskie wesela no chyba ze Wrocek jest wsia ) i to ludzie do mnie przychodza a nie ja do nich. Pisze musze bo nie lubie robic zdjec na slubach dla mnie robienie zdjec to przyjemnosc a nie obowiazek i sztampa. Poza tym w kosciele bardzo ciezko zrobic zdjecie cale ostre i to z przymusu musi miec ograniczone GO no chyba zebym wszedzie rozlozyl oswietlenie. I na sluby wybralbym lepsze swiatlo a nie stabilizacje Zatem ktos kto robi sluby musi miec lepsze swiatlo.
Widze ze w dlaszym ciagu obowiazuje "jedynie sluszna religia" a spoleczenstwo jest glupie cos mi to przypomina z przeszlosci i jedynie sluszna partie
Nie wiem czy to tak trudno przyznac ze czasami swiatlo jest wazniejsze a czasami stabilizacja ??? Tylko trzeba sie wywyzszac i obrazac ?

To jeden z komentarzy jaada75:
Cytat:
Ja wiem, że większość ludzi jest (mówiąc eufemistycznie) mało rozgarnięta,
ale być aż takim tępakiem, żeby nie łapać aluzji, prowokacji i ironii, nawet gdy w co którymś komentarzu "prowokator" daje wyraz swoim rzeczywistym poglądom???

Skoro ktoś w ten sposób odnosi sie do innych i ma takie mniemanie o własnej osobie, to wszystkiego można spodziewać się po takiej osobie.
Jest więcej podobnych rzeczy, każdy sam może poszukać na tym forum, lecz szkoda czasu. To z ostatniego okresu. Aha, fachowców od określania ludzi „trolami” itp. epitetami na tym forum jest więcej łącznie z moderatorem. Ale, to nie mój cyrk, nie ja ustalam poziom kultury na forum ;)

mnich - Czw 08 Maj, 2008

moon Z taka prywatą to tak na Pirv. Kim ty jesteś aby oceniać innych ?

[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 19:51 ]
Pozatym to nie jest onet. I jak ktoś nie umie przyjmować krytki to jest już tylko tego kogoś problem.

moon - Czw 08 Maj, 2008

Mnich jeśli ktoś pyta to odpowiadam. Nawet dział to "Wolne tematy".

Cytat:
Kim ty jesteś aby oceniać innych ? Pozatym to nie jest onet. I jak ktoś nie umie przyjmować krytki to jest już tylko tego kogoś problem

Zanim coś napiszesz, pomyśl, nawet jak bardzo chcesz podlizać się koledze. Onetu nie mieszaj, bo to inna bajka. Co, do krytyki, trafnie napisałe jeden z forumowiczów, więc nie będę powtarzał się.

k1caj_ns - Czw 08 Maj, 2008

Dział to wolne tematy więc w moim mniemaniu jak masz jakiś problem z jaadem to załóż temat " Skargi na Jaad 75 " I tam napisz o swoim problemie. Ja wchodząc w temat" wiosennie " oczekuję tego że będą tutaj fotki zrobione wiosną komentarze i dyskusja na ten właśnie temat a nie wyciąganie sobie brudów i jakiś postów które są powyciągane z kontekstu .

Mnich ma rację pisząc , że takie rzeczy możesz pisać na priv. Bo nie jest to sprawa wagi państwowej żebyś musiał nam lustrować Jaada.

btw.

Pstrykacz ja nie wiem jak Ty wyławiasz te swoje dzięcioły bo mi się jeszcze nie przytrafiło :sad: może nie szukam tam gdzie trzeba :/

komor - Czw 08 Maj, 2008

Chłopaki, dajcie spokój, szkoda prądu. Niech każdy swoją dumę schowa na chwilę w kieszeń i ochłonie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Barrrdzo serdecznie.
MM - Czw 08 Maj, 2008

Wróciłem z pracy i widzę "kwiatki" na forum. Kończymy z tym Panowie, jeżeli nie Wy to ja z tym skończę. Dalszą dyskusję przenieście sobie na PW, GG, Skype i takie tam...

MM napisał/a:
Wróciłem z pracy i widzę "kwiatki"

bo forum o temacie wiosenne :mrgreen:
a może byś tak co zapodał wiosennego MM? nie bądź taki skromny i wyłóż karty na stół!
Chętnie jakieś super fotki wiosenne wszyscy zobaczą :wink: a nie tylko samochody salonowe :razz:

Historyjka z dnia dzisiejszego...

Dobra, mam robaka, i nie zawaham się go użyć!

Cholera, co tu robi ten gość z rurką i te durne koty (3szt.)?

Trudno, ryzyk fizyk. Albo? A może lepiej nie?

A srał was pies, matka głodna...

A teraz mnie wszyscy pocałujcie...

Te dzięcioły to są robione z zasadzki. Jest kilka miejsc gdzie są postawione budki - kryjówki z wystawianymi gałęziami tak aby ptaki siadały na nich. Jest wykładane troche karmy i ptaszki przylatują. Tak z podchodu to raczej się takiego ptaszka nie da uszczelić. No chyba, że szczęście dopisze.
komor - Pią 09 Maj, 2008

Maziek, to jest świetny pomysł. Komiksy fotograficzne z dopisywanymi tekstami. Wrzućmy to na warsztat i dopracujmy. Jakiś konkurs z tego możnaby zrobić :)
mnich - Pią 09 Maj, 2008

komor napisał/a:
Maziek, to jest świetny pomysł. Komiksy fotograficzne z dopisywanymi tekstami. Wrzućmy to na warsztat i dopracujmy. Jakiś konkurs z tego możnaby zrobić :)

a ja proponuje to rozwinąć i utorzyc wątek w którym wspólnie będziemy tworzyć taki komiks, oby to tylko się jakoś trzymało kupy. :)

Może wyjdzie ze tego jakaś fajna historia :)

k1caj_ns - Pią 09 Maj, 2008

Pomysł bardzo fajny!! Można się przy okazji robienia zdjęć popisać kreatywnością w pisaniu fajnych ciekawych tekstów :wink: w 100% popieram.
sławek_38 - Pią 09 Maj, 2008

proponuję na głównego bohatera jakiegoś wróbelka np. Elek (od elemelek). Każdy będzie mógł sobie jakiegos ustrzelić aby dodać do wątku, bo jak wybierzemy bociana czy dzięcioła to ciężko będzie więcej niż 1-2 prowadzić narrację za niego. :cool:
goltar - Pią 09 Maj, 2008

Chyba zmienię temat tego wątku z Wiosennie na ornitologia :wink:
heding - Pią 09 Maj, 2008

Jako amator pozwolę sobie coś dorzucić, tym razem z mego analoga C300 z 28-80USM, będę wdzięczny za krytykę lub ewentualne pochwały... :mrgreen:
A mnie tam ta fotka i tak się podoba :wink:

maziek - Pią 09 Maj, 2008

Haha, cieszę się, że się podobało. To autentyczny zapis reporterski (robak jest - biedak - cały czas ten sam ;) ). Ptaszek strasznie nabluzgał na mnie i koty i zajęło mu ze 3 minuty nim się zdecydował mimo obstawy zanieść robaka do gniazda. A ja (pomijając resztę) jestem zadowolony, że aparat sobie poradził, bo było po 7 wieczorem, kiedy te zdjęcia robiłem. Oczywiście przypadkiem, wyszedłem sobie przetestować jedną sprawę.

Heding - mi też sie podoba, szczególnie prawa strona (prawa baźka).

Pstrykacz - a kto prokuruje te zasadzki? Macie jakieś kółko foto czy coś w tym stylu?

Jaad (i nie tylko) - co to znaczy (bo tak jest na histogramach tych zdjęć) kiedy krzywe dla składowych tak bardzo się rozjeżdżają?

No i oczywiście ja wsiegda gotow, jeśli jakieś historyjki bedziemy kręcić.

jaad75 - Pią 09 Maj, 2008

maziek napisał/a:
Jaad (i nie tylko) - co to znaczy (bo tak jest na histogramach tych zdjęć) kiedy krzywe dla składowych tak bardzo się rozjeżdżają?

Zastanów się, co oznaczają histogramy, a sam bez trudu odpowiesz na to pytanie... :smile:
Jeśli wyobrazisz sobie sytuację ekstremalną, czyli np. peak R w cieniach, peak G w tonach średnich, a B w światłach, będzie to oznaczało że cienie mają zabarwienie czerwone, np. z zakresu (0-50,0,0), tony średnie zielone (0,100-150,0), a światła niebieskie (0,0,200-255). Czyli, przekładając to na łatwiejszy do zwizualizowania system HSB, cienie będą wariacją na temat jasności (B) czystego czerwonego (H=0 stopni) w zakresie 0-20%, przy pełnym nasyceniu (S=100%), średnie tony, to czysta zieleń (H=120 stopni), w pełni nasycona (S=100%), o zakresie jasności ~40-60%, zaś światła, to czysty niebieski (H=240 stopni), również w pełni nasycony, w zakresie jasności ~80-100%...
Im czystsza barwa (dwie składowe RGB bliższe zeru), tym jej prawdopodobieństwo wystąpienia w warunkach naturalnych mniejsze - często wyraźne peaki i "rozjazd" krzywych są wynikiem podkręconej saturacji.

Wujek_Pstrykacz - Pią 09 Maj, 2008

maziek napisał/a:

Pstrykacz - a kto prokuruje te zasadzki? Macie jakieś kółko foto czy coś w tym stylu?

Wiesz to tak jest że kazdy orze jak może. :lol:
Tylko, że jedni potrafią się podzielić swoimi miejscami i nie przeszkadza to, że masz podobne gatunki. A budki się buduje w ustronnym miejscu w lesie. Tak aby jakiś idiota tego nie zniszczył. Ja właśnie wróciłem z budy koło Zabrza na najczarniejszym śląsku, a zrobiłem ze 4Gb wiewiórek i to całkiem czystych, rudawych. No i z 2Gb ptaszków, ale nic wielkiego - szpaki , bogatki, dzięcioł zielonosiwy. Jak wywołam to coś wstawie. :grin: A zapomniałem dodać że działam w Związku Polskich Fotografów Przyrody.

arietiss - Pią 09 Maj, 2008

No to wszystko jasne!
A może jakaś mapka takich ekstralnych budek... :mrgreen:

maziek - Pią 09 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:

Zastanów się, co oznaczają histogramy...
Tzn źle zadałem pytanie. Dlaczego się rozjeżdżają w zdjęciu, bez manipulacji żadnych? Co prawda widzę, że głównie dotyczy to zdjęć z niebem w tle, wtedy jest niebieski pik najjaśniejszym OK, ale są jeszcze dwa identyczne (co do kształtu) piki czerwony i zielony nieco ciemniejsze. Co ciekawe, kiedy manipuluję suwakiem luminacji niebieskiego, to niebieski stoi a jeżdżą czerwony i zielony. Nic z tego nie rozumiem. Identyczność kształtu wskazywałaby, ze ten czerwony i zielony pik też jest "z nieba".
sławek_38 - Pią 09 Maj, 2008

czy kolega "Łysy" może być wiosenny?
Wujek_Pstrykacz - Sob 10 Maj, 2008

Kurde, po wyjściu z lasu wytrzepałem wszystko jak się da a tu niespodzianka. Dwa małe czarne stworzonka na nodze. Kurcze niebezpiecznie do lasu wchodzić, wszędzie kleszcze czają się :shock:
Monastor - Sob 10 Maj, 2008

Pstrykacz, przypomniałeś mi, że nie obejrzałem się po ostatnim spacerze... a to już kilka dni minęło. Fakt, trzeba zacząć uważać.
maziek - Sob 10 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:

Babcia uczyła, że jak ma kształt litery D to "dużeje" i jest wiosenny, a jak C to "cienieje" i jest jesienny. Ale nie wiem, czy to prawda ;) .

Dzisiaj jest dość rzadkie zjawisko zakrycia Marsa przez Księżyc i to w tzw "biały dzień". Moment zakrycia zależnie od miejsca w Polsce zmienia się od circa 14.20 do 14.35, ale ogólnie gdzieś od 14 trzeba się zasadzać. Po znalezieniu Bladego nie powinno być problemu z wykryciem Marsa. Po zakryciu, po około godzinie, będzie odkrycie.

Następna okazja dopiero w 2022...

goltar - Sob 10 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Dwa małe czarne stworzonka na nodze.
Trzeba było Macro zrobić :mrgreen: a tak poważniej to dzięki za przypomnienie że ONE już są :neutral:
pawel23 - Sob 10 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:

Może być wiosenny pod warunkiem że był zrobiony w wiosnę :wink:

Teraz zrobiłem tylko wróbla, ale powiedzcie mi czy tym razem dobrze doświetliłem zdjęcie :???: Starałem sie zastosować do wskazówek MM i jaad75

EDIT: dodałem troche mniej wyostrzone, po interwencji Mavericka :wink:

A oto i wiewiórka którą wczoraj sfociłem.
mavierk - Sob 10 Maj, 2008

pawel23 napisał/a:
Teraz zrobiłem tylko wróbla, ale powiedzcie mi czy tym razem dobrze doświetliłem zdjęcie :???: Starałem sie zastosować do wskazówek MM i jaad75
no jak tym razem się przyczepią, to tylko o jakieś 1/6EV :D No i przeostrzyłeś :)
pawel23 - Sob 10 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
pawel23 napisał/a:
no jak tym razem się przyczepią, to tylko o jakieś 1/6EV :D No i przeostrzyłeś :)

znowu spaprałem sprawę, ale zauważyłem to dopiero jak napisałeś :mrgreen:

Monastor - Sob 10 Maj, 2008

Pstrykacz, taka sobie szczerze mówiąc, ciemnawo, niezbyt ostro, ciasno, oczy martwe... ale wiewiór faktycznie fajny :-)
Mi zawsze zwiewają :roll:

To fakt, troche ciasno, troche ciemno dlatego oczy nie świecą, ale ostro tam gdzie powinno być ostro czyli na mordce zwierza.
sławek_38 - Sob 10 Maj, 2008

Wiosna w pełni!
Wujek_Pstrykacz - Nie 11 Maj, 2008

Ta sikoreczka już w zupełnie innym światełku choć na tej samej zasiadce co wiewiórka.
komor - Nie 11 Maj, 2008

Sławek_38, szpak mi się bardzo podoba, duże zbliżenie.

No mam wiewióra w lepszym światełku.
maziek - Nie 11 Maj, 2008

Mi to się wszystko podoba, fajne zdjęcia robicie, i wróbel i szpak i wiewiór.

A chcecie cukierka?

mnich - Nie 11 Maj, 2008

Wiosnenna pocztówka z Rawicza. D80 + kit

Cytat z J.Przybory: Średnie miasta, są takie średnie miasta Gdzie żaden dom nad inne nie wyrasta

komor - Nie 11 Maj, 2008

Maziek, fajne kontrasty na tym zdjęciu. Soczysta trawa i ten okropny deszcz. Ja to dziś miałem pecha, bo jak się na rowery z dzieciarnią udałem to słońce zaszło i deszcz trochę popadał, przez co nic nie pofociłem po drodze. Jak wróciliśmy, to teraz znowu słońce świeci.
maziek - Nie 11 Maj, 2008

Też bylismy na rowerykach z synem i stąd to zdjęcie (starym Oly c-750 ;) ). A potem, jak juz wróciliśmy, było tak:

komor - Nie 11 Maj, 2008

...ale za to wczoraj udało się w ogrodzie zrobić świeżutkie coś choinkowate.

Soczyste, zieloniutkie gałązki oraz interesujące kropeczki widoczne na powiększeniu 1:1. Coś mi się przypomina z lekcji biologii w szkole... :)

pawel23 - Nie 11 Maj, 2008

Maziek fajne zdjęcie, najbardziej mi sie podoba bokeh :grin:
A co powiecie na takiego kocura?? :wink:

mavierk - Nie 11 Maj, 2008

kadr pionowy byłby ciekawszy, ale zdjęcie miecie :D
komor - Nie 11 Maj, 2008

Pawel23, kocurek fajny, choć rzeczywiście w pionie byłoby dynamiczniejsze. A mi jeszcze dziś w tej ciemnicy podczas deszczu udało się na ISO 1600 szpaka w miarę sensownego upolować. Mavierk, to gdzieś koło Ciebie... :)
pawel23 - Nie 11 Maj, 2008

Nie pomyślałem o pionowym kadrze przyznaje sie :oops: Fajny szpaczek Komor :smile: U mnie dzisiaj za oknem przez cały dzień świeciło słońce, ale niestety nie mogłem za bardzo wyjść w plener bo sie douczałem do matury :mad: . Ale w środę już ostatnia i po niej nadrobię zaległości :mrgreen:

Fajne foty koledzy wstawiacie. Kotek naprawdę szałowy. Nawet ten poziomy kadr aż tak nie przeszkadza. Cieszy oko duża ilość fajnych fotek.
MichalP - Pon 12 Maj, 2008

mi też się kotek podoba - jakby miał zaraz wleźć w obiektyw :-P
sławek_38 - Pon 12 Maj, 2008

komor napisał/a:
Sławek_38, szpak mi się bardzo podoba, duże zbliżenie.

oganiałem sie po działce, chowałem za tujki i z 50 fotek kilka się wybrało. szpaki są bardzo ruchliwe i przeważnie głowa poruszona, albo światło nie z tej strony bo on ciemny i trudno ładne ujęcie ustawić. twój też fajowy, i wiewióry Pstrykacza . Na razie nie mam czasu na dłuższe spacery

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 10:03 ]
pawel23 napisał/a:
A co powiecie na takiego kocura??

100& ujęcie i akcja trafiona na medal. mi się bardzo podoba za nietypowość! :grin: u mnie masz 6

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2008 10:05 ]
maziek napisał/a:
A chcecie cukierka?

to jak trąba, fajne kolory, trudny kadr żeby wszystkie rzeczy były czytelne kolorystycznie. po prawej już pada..!

arietiss - Wto 13 Maj, 2008

Widzę, że temat już zamiera... No tak Arku, trzeba będzie niedługo pomyśleć nad letnie...
Bo w przyrodzie jak i w życiu! Wszystko idzie w zawrotnym tępie...!

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 01:18 ]
Z tej dziupli ilekroć zjawiał się któryś rodzic, wydobywały się takie wrzaski głodnych maluchów... :mrgreen:

sławek_38 - Wto 13 Maj, 2008

Arietiss widzę że nie marnujesz czasu. fajne fotki ale ta ostatnia z dziuplą ma coś z kolorami - może to ktoś wytłumaczyć? coś nie tak z wyborem balansu bieli?
arietiss - Wto 13 Maj, 2008

Uczę się obróbki zdjęć i chyba przesadziłem z suwaczkiem! :mrgreen: :oops: Późno było... , oczy zmęczone! :wink:

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 08:17 ]
Ten suwaczek to zdaje się vibrance. Fajnie działa, ale pomimo jego subtelneści względem clarity, to i tak widać, że trzeba na niego uważać... :neutral:

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 11:02 ]
Chociaż wiesz co Sławku? To drzewo było nad samą wodą i było nieźle zagloniałe od strony wody, właśnie na taki zielono-żółty kolor! To też może być przyczyną, że wygląda dziwnie jak na drzewo.

mavierk - Wto 13 Maj, 2008

No to i ja coś zapuszczę, przepraszam za iso 1600 - szumy niemiłosierne (zbieram na d300 i 100-300/4..)

Podszedł

Pokazał klatę

I się zawinął

Z wróblem było podobnie:

jaad75 - Sro 14 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
Uczę się obróbki zdjęć i chyba przesadziłem z suwaczkiem! :mrgreen: :oops: Późno było... , oczy zmęczone! :wink:

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 08:17 ]
Ten suwaczek to zdaje się vibrance. Fajnie działa, ale pomimo jego subtelneści względem clarity, to i tak widać, że trzeba na niego uważać... :neutral:

Chyba jednak nie Vibrance... Vibrance podbija niedosycone kolory, a tu jest ewidentnie skopany balans bieli.
BTW, Clarity to coś w rodzaju topornego podbijania lokalnych kontrastów, więc w kwestii tego drugiego suwaka chodziło Ci zapewne o Saturation... :razz:

Cytat:
Chociaż wiesz co Sławku? To drzewo było nad samą wodą i było nieźle zagloniałe od strony wody, właśnie na taki zielono-żółty kolor! To też może być przyczyną, że wygląda dziwnie jak na drzewo.

Ty już lepiej na drzewo nie zwalaj... :wink:

Oryginał:

Jedno kliknięcie próbnikiem Set Grey Point w PS, dla wszystkich kanałów RGB jednocześnie (można oczywiście osiągnąć subtelniejsze efekty ustalając punkt szarości, dla każdego kanału osobno)...

Ciekawe, bo kilknięcie w to samo miejsce próbnikiem WB w Lightroomie daje zupełnie inne, ale moim zdaniem gorsze efekty:

Powyższe, po poleceniu Auto Color w PS wygląda moim zdaniem znacznie lepiej:

Taki mały OT w kwestii szybkości pracy LR vs. PS... :???:

arietiss - Sro 14 Maj, 2008

Tak, faktycznie sprawdziłem w domu, że skopany był balans bieli. I faktycznie po poprawce z LR otrzymuję coś w rodzaju 3 zdjęcia. Nie próbowałem jeszcze tego próbnika szarości. Czy jest to metoda na wszystkie zdjęcia, żeby uniknąć błędów z ustawieniem balansu bieli? To znaczy czy stosować próbnik do każdego zdjęcia, czy tylko jak coś nam nie pasuje, albo nie możemy się zdecydowac na konkretne ustawienie? Czy Lightroom po pobraniu zdjęć z aparatu ustawia sobie balans bieli według siebie, czy stosuje się do ustawień aparatu? Nie dam sobie ręki uciąć, ale wydaje mi się, że przy tym zdjęciu ustawiałem w aparacie światło dzienne, a Ligtroom dał obraz tak jak przy zacienieniu.

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 07:30 ]
A vibrance po prostu jeszcze dodało żółcienia...
Clarity i saturation raczej nie ruszam, bo działają bardzo agresywnie.

Jeżeli ustawisz WB na "as shoot", to dostajesz to co miałeś w aparacie, pozostałe ustawienia są mocno zależne od profilu kalibracyjnego - u mnie potrafią być mocno skopane, mimo wybrania teoretycznie właściwego... Próbnik radzi sobie najlepiej, IMHO, choć czasem auto też jest niezłym wyjściem, zwłaszcza z delikatnymi modyfikacjami.

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 07:41 ]
Clarity jak dla mnie działa jak USM z ustawieniami dla podbicia kontrastów lokalnych, z tym, że masz wpływ jedynie na Amount, a pozostałe wartości są niewiadome i niekoniecznie najlepsze z możliwych... USM daje zdecydowanie większą kontrolę nad efektem i pozwala na subtelniejsze i bardziej świadome użycie...

Hmmm, ustawione było as shoot... Może jednak nie przestawiłem na aparacie! :sad:
USM, to rozumiem jest narzędzie z PS?
Widzę, że potwierdza się nadrzędność PS w stosunku do LR!
Jak tylko zorientuję się trochę w LR, to trzeba będzie zabrać się za PS! :mrgreen: Za mało czasu kurde...! :mrgreen:
I dzięki za podpowiedzi :!:

USM, to popularny filtr Unsharp Mask (błędnie tłumaczone w polskiej wersji jako "maska wyostrzająca")... Z dużymi ustawieniami promienia (Radius>60px) i małymi wartościami (Amount<40%), używa się go jako narzędzia do podnoszenia lokalnych kontrastów...

Używam wyostrzenia w PS jako "broń ostateczną" (w LR wyostrzanie jest do bani!), ale z ustawieniami Amount 120% i Radius 1,2 (czy to dobre parametry?) - tak dobrałem sobie doświadczalnie po omacku. Nie wiedziałem, że można użyć go i do subtelniejszego działania jak podnoszenie lokalnych kontastów, za pomocą zmiany wartości ustawień. Pokombinuję sobie w domu. Dzięki za podpowiedź! :smile:

arietiss napisał/a:
Używam wyostrzenia w PS jako "broń ostateczną" (w LR wyostrzanie jest do bani!), ale z ustawieniami Amount 120% i Radius 1,2 (czy to dobre parametry?) - tak dobrałem sobie doświadczalnie po omacku...

Zależy do czego... Parametry dobiera się w zależności od docelowej rozdzielczości i przeznaczenia zdjęcia... Jeśli chodzi o zastosowania "sieciowe", to zwykle downsampluję metodą bicubic do 800x536 i używam USM z ustawieniami 35-45%, 0.7px, 0...

Oj, muszę pokombinować z tymi ustawieniami...
Używałem tego do ogólnego wyostrzania pełnych plików eksportowanych z LR do PS, jeśli zdjęcie było trochę nieostre, a zależało mi na nim! Potem znowu lądowało w LR!

arietiss napisał/a:
Potem znowu lądowało w LR!

Po co?

Wiem, wiem...
Tylko po to, że się z nim troche już oswoiłem i żeby mieć wszystkie zdjęcia w jednym miejscu.
Zabieram się za naukę PS! To chyba najlepsze wyjście. :mrgreen:

MichalP - Sro 14 Maj, 2008

Oczywiście, że warto się nauczyć PS. To naprawdę potężne narzędzie, praktycznie bez ograniczeń. A jeśli są to naprawdę trzeba by się nieźle postarać, aby do nich dotrzeć.

Jaad75, tu zdaje się podobnie! Ale tu na pewno ustawione w aparacie było WB prwidłowo do oświetlenia! Czy możliwe, żeby LR używał jakiś swoich ustawień? Kidy miałem jeszcze DPP i LR to to samo zdjęcie (surowe!) wyglądało inaczej w obu programach!

Fakt - jest żółto... Jaki masz profil kalibracyjny w LR?

Poproszę o wyjaśnienie co to jest ten profil kalibracyjny. :oops:
Było tam sporo wypalonej trawy, ale właśnie na kilku zdjęciach widzę tendencję w stronę zółci!

Co masz w zakładce Camera Calibration, w pozycji Profile? ACR 3.7? 4.4? Jakiś profil Canona?

Sprawdzę niestety dopiero wieczorem w domu na swoim laptopie. :sad:
A co tam powinno być?

No mnie np. wychodzi, że najbardziej zbliżony WB mam przy użyciu ACR 3.7, ale profil dla Pentaxa ma coś skopane... Ogólnie, zarówno LR, jak i ACR kiepsko sobie radzą z kolorami Pentaxa (zwłaszcza z czerwienią) - zdecydowanie najlepiej wypada pod tym względem SilkyPix...

A czy ktoś przypadkiem nie zna ustawienia ACR dla Canona 400D ?

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 10:15 ]
Komor, może Ty podpowiesz?
Masz 400D i działasz na LR!

W sieci krążą kalibaracje użytkowników dla różnych aparatów, ale powinieneś mieć opcję wybrania firmowego profilu teoretycznie zoptymalizowanego dla Canona 400D...

OK! Dzięki jaad75 pokombinuję w domu wieczorem!

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 10:26 ]
Wydaje mi się, że może tu być coś pokopane i stąd takie kulawe odwzorowanie kolorów.

komor - Sro 14 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
Powyższe, po poleceniu Auto Color w PS wygląda moim zdaniem znacznie lepiej:

Jak dla mnie to trzeci wariant ma tak fioletowego szpaka, że wygląda nieprawdziwie. Wariant pierwszy najbardziej do mnie przemawia, ale oczywiście to może być kwestia monitora i oświetlenia.

Witam! Komor, a jakie są ustawienia ACR u Ciebie?
komor - Sro 14 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
A czy ktoś przypadkiem nie zna ustawienia ACR dla Canona 400D ?
Komor, może Ty podpowiesz? Masz 400D i działasz na LR!

W Camera Calibration nic nie zmieniałem i raczej nie radzę nic zmieniać po omacku, bo to wymagałoby testów w jakichś sensownych warunkach studyjnych, z tablicą kolorów i konkretnym oświetleniem. A potem i tak trzebaby mieć pewność, czy przypadkiem nie skalibrowaliśmy się do naszego skopanego monitora, a na odbitkach i tak wyjdzie coś innego, bo lab ma swoje profile itd. Tu albo trzeba cały łańcuch ustawić albo nic nie ruszać.
Do pstrykania takiego jak nasze polecam po prostu pilnowanie balansu bieli. Ja często używam tej pipetki w LR (i ewentualnie potem manualna poprawka) żeby naprawić złe ustawienia balansu bieli. Jakoś nie ufam ustawieniu Auto w aparacie (chyba niesłusznie), a jak ustawię na sztywno na „Słońce” to zdjęcia zrobione w cieniu są oczywiście zbyt niebieskie, itd.

komor napisał/a:
Jak dla mnie to trzeci wariant ma tak fioletowego szpaka, że wygląda nieprawdziwie.

Ale za to drzewo wygląda najbardziej naturalnie... :smile: Zresztą, szpak też wygląda w miarę prawdopodobnie, IMHO - przynajmniej na LCD, na którym teraz oglądam... :razz:
Chociaż wersja z samego PS-a też najbardziej do mnie przemawia - a do tego, nie wymagała żadnych dodatkowych zabiegów...

k1caj_ns - Sro 14 Maj, 2008

Komor to nie jest chyba kwestia monitora bo sprawdzałem na trzech różnych kompach i moim zdaniem 3 wariant jest najlepszy. Mam wrażenie , że najlepiej oddaje kolorystykę . Pierwsze zdjęcie przeżółcone i to sporo. Efekt jakby chińskiej żółci :razz:

Ja staram się zmieniać ustawienia WB w aparacie na bieżąco przy robieniu zdjęć, ale czasem się zapomni...
Trzeci wariant jest zdecydowanie za niebieski! Najbardziej zbliżony jest auto z PS (no może ciut za mało żółty), a z kolei auto z LR za bardzo. To drzewo było na prawdę mocno zagloniałe, bo stało tuż nad bajorkiem!

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 10:58 ]
To mi się własnie podobało, taki niespotykany kolor w przeświecającym przez gałezie słońcu...

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:04 ]
Przepraszam! Chodziło mi o warianty po próbkowaniu!

komor - Sro 14 Maj, 2008

No dodam jeszcze, że oczywiście trzeba mieć choć trochę skalibrowany monitor, żebyś nikt ci nie wmawiał, że czarne jest czarne, a białe jest białe :)
Ja sobie z laboratorium, które ma w moim mieście dobrą opinię, wziąłem testową odbitkę z kolorowymi polami (i oczywiście taki sam plik się do tego dostaje) i tak ustawiłem monitor, żeby mniej więcej odpowiadał temu, co widzę na odbitce oświetlonej wieczorem moim światłem przy biurku.

Ale cała sprawa ma tylko pozory profesjonalności, bo ten lab pracuje na papierze Kodaka i daje dość ciepłe odbitki, a testowy arkusz z kolorami dali mi na papierze bodaj Fuji czy Agfa.... :mad:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:13 ]
jaad75 napisał/a:
USM, to popularny filtr Unsharp Mask (błędnie tłumaczone w polskiej wersji jako "maska wyostrzająca")... Z dużymi ustawieniami promienia (Radius>60px) i małymi wartościami (Amount<40%), używa się go jako narzędzia do podnoszenia lokalnych kontrastów...

O, to mnie zaciekawiło, bo promień 60px to dla mnie jakaś masakra. Czy te wartości, Jaad, to są dla pliku w pełnej rozdzielczości, czy już dla resamplowanego do WWW?

Co do wyostrzania w LR to mi brakuje właśnie możliwości wyostrzenia już po zastosowaniu resamplingu, dlatego nie używam ostrzenia w LR przy generowaniu pliczków dla WWW, tylko eksport maleństwa, a potem ostrzenie w PS. Natomiast przy odbitkach owszem stosowałem ostrzenie w LR, ale za małe mam doświadczenia, bo odbitek prawie nie robię.

Hmmm... Czyli sprawa z kolorami jest dość płynna i w zasadzie kolory zależą od wizji fotografa. :mrgreen:
Jak było na prawdę to wiem tylko ja! Czyli coś miedzy zdjęciem 2 a 3! :lol:

k1caj_ns - Sro 14 Maj, 2008

No to faktycznie może być z tym mały problem. Ja od nowości nic nie kalibrowałem w monitorze ,ale mam wszystko ok :razz: Może poza tym że pionowe kadry na 22 calowym monitorze wychodzą jakieś takie szerokie :razz:

Jak dla mnie ta wersja po autocolor z PS jest najlepsza bo 2 i 4 wersja którą pokazał Jaad75 są zbyt niebieskie przez co drzewo wygląda ok ale szpak niebiesko fioletowawy. 1 Zdjęcie stanowczo zabardzo żółte. Przy trzecim szpak troszkę nienaturalny się wydaje ale za to drzewo wygląda w miarę dobrze. Drzewo buduje kolorystykę tego zdjęcia więc szpaka można przeboleć . To takie moje spostrzeżenia .

sławek_38 - Sro 14 Maj, 2008

komor napisał/a:
Jak dla mnie to trzeci wariant ma tak fioletowego szpaka, że wygląda nieprawdziwie. Wariant pierwszy najbardziej do mnie przemawia, ale oczywiście to może być kwestia monitora i oświetlenia.

nie manipulując monitorem obstaję przy Komorowskim 1 wariancie na pierwszy rzut był najlepszy, a na pewno bardziej zbliżony do OE niż oryginał! :wink:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:18 ]
I tu zaczyna wychodzić, że jak zaczniemy kombinować z kolorami i gapić się na monitory to jakoś się zapomniało, że ciekawe jak to na fotce by wyszło....

sławek_38 napisał/a:
I tu zaczyna wychodzić, że jak zaczniemy kombinować z kolorami i gapić się na monitory to jakoś się zapomniało, że ciekawe jak to na fotce by wyszło....

Na fotce by wyszło tak jakby się ustawiło.

jaad75 napisał/a:
Na fotce by wyszło tak jakby się ustawiło.

No tak Jaad ale od tych kombinacji to mnie amatora głowa może rozboleć. Najlepiej strzelić JPG-a i oddać do zakładu i wsadzić do albumu. Tego chyba wszyscy oczekujemy

k1caj_ns napisał/a:
Jak dla mnie ta wersja po autocolor z PS jest najlepsza bo 2 i 4 wersja którą pokazał Jaad75 są zbyt niebieskie przez co drzewo wygląda ok ale szpak niebiesko fioletowawy. 1 Zdjęcie stanowczo zabardzo żółte. Przy trzecim szpak troszkę nienaturalny się wydaje ale za to drzewo wygląda w miarę dobrze. Drzewo buduje kolorystykę tego zdjęcia więc szpaka można przeboleć . To takie moje spostrzeżenia .

Problem w tym, że 4 zdjęcie, to właśnie Auto Color z PS, zrobiony po skorygowaniu WB w LR na zdjęciu poprzednim (jeśli zrobisz Auto Color na oryginale, to zmian prawie nie widać). Mój wariant pierwszy (czyli drugie z kolei zdjęcie), to próbkowanie punktu szarości z polecenia Levels w PS... Więc w końcu o które zdjęcia Wam chodzi?... :razz:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:29 ]
sławek_38 napisał/a:
Najlepiej strzelić JPG-a i oddać do zakładu i wsadzić do albumu. Tego chyba wszyscy oczekujemy

Żartujesz sobie... :shock:

jaad75 napisał/a:
Żartujesz sobie...

tak lubisz siedzieć i kombinować? Chyba od aparatu wymagamy, żeby przy odpowiednich ustawieniach zrobił dobrą fotkę, wolałbym ten czas przeznaczyć na inne zajęcia :razz:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:32 ]
nawet jeżeli nie będziemy robić papierowych do albumu

Wniosek jest taki, że możemy na prawdę zrobić ze zdjęciem wszystko co chcemy! Możemy oddać w miarę najdokładniej to co zobaczylismy, albo wręcz przeciwnie, przedstawić własny punkt widzenia! Martwi mnie tylko to, że nie zawsze pamięta się jak to wyglądało przy robieniu zdjęcia, a taki plik ze zdjęciem wygląda róznie w zależności od programu, monitora i diabli jeszcze wiedzą od czego jeszcze... :sad:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:36 ]
Czyli takie zdjęcie nie przypomni nam jak to było....
To my musimy mu przypomnieć jak było! :wink:

komor - Sro 14 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
No tak Jaad ale od tych kombinacji to mnie amatora głowa może rozboleć. Najlepiej strzelić JPG-a i oddać do zakładu i wsadzić do albumu. Tego chyba wszyscy oczekujemy

Eeeee... JPG-i są fe, bo trudniej coś naprawić. Nikt nie mówi, że nad każdym zdjęciem trzeba spędzać godziny z kolorymetrem w ręce i kalibratorem przyklejonym do monitora. Ale mając RAW-a można łatwo naprawić fajne ujęcia, na których był źle ustawiony balans bieli, tak jak to pokazał Jaad75 na przykładzie dzięcioła. Czy bardziej żółty czy niebieski to już kwestia gustu, monitora itd., ale oryginał ewidentnie był przeżółcony, więc zawsze warto choć trochę poprawić.

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:39 ]
Chłopaki, pamiętajcie, że oko ludzkie też dostosowuje swój „white balance” :P do warunków, więc w większości przypadków nie chodzi w sumie o to, żeby najwierniej oddać to co było, pamiętać jak było, itd., tylko żeby zdjęcie oglądane w warunkach neutralnych nie sprawiało wrażenia zabarwionego.

arietiss napisał/a:
że nie zawsze pamięta się jak to wyglądało

i o to właśnie chodzi. Czasem mozna przegiąć pałę ..... Ale to nie zmienia faktu, że przecież może Jaad (bez obrazy ja też czasami) lubi widziec własny punkt widzenia fotki. Dla przykładu - robiłem zdjęcia osób o zachodzie słońca i dosyć rude twarze i włosy wychodziły - aż nienaturalnie i ciut pogrzebać był mus!

komor napisał/a:
Ale mając RAW-a można łatwo naprawić fajne ujęcia, na których był źle ustawiony balans bieli, tak jak to pokazał Jaad75 na przykładzie dzięcioła.

Tyle, że ja to zrobiłem na JPG-u... :smile:

Z resztą może zmienię zdanie jak więcej RAW-ów zrobię i obrobię bo na razie jestem żółtodziób w tej kwestii

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:44 ]
na pewno jeżeli możemy coś naprawić i nie możemy to chyba oczywiste co lepsze - bardziej mi chodzi o grzebanie w nasyceniach i przesuwaniu kolorystyki - czasem może to byc trudne i niepotrzebne (oczywiście pomijamy naszego szpaka!)

komor - Sro 14 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Ale mając RAW-a można łatwo naprawić fajne ujęcia, na których był źle ustawiony balans bieli, tak jak to pokazał Jaad75 na przykładzie dzięcioła.

Tyle, że ja to zrobiłem na JPG-u... :smile:

Wiem, bo miałeś do dyspozycji tylko JPG-a z forum, ale na RAW-ie można to robić bezszkodowo i w lepszy sposób, nie? Czy się mylę?
Skoro rozmawiamy o różnych niuansach to dla mnie praca w JPG jest dość sporym problemem mentalnym. Nie wiem, może to uraz z pracy poligraficznej, gdzie materiały przesyłane przez klienta jako JPG a nie TIFF zawsze okazywały się syfiastyczne i wymagały sporo pracy, żeby w druku wyjść i tak byle jak.

No cóż, fakt... Wiem niestety, jakie babole potrafią wyjść przy ciut forsowniejszej obróbce JPG-a, ale czasem trzeba sobie jakoś radzić... Jak się nie ma co się lubi...

No dobra, bo wiosenne zeszło nam całkiem na obróbkę...
Na podtrzymanie tematu:

mavierk - Sro 14 Maj, 2008

to i ja kwiatka zarzucę:

no i tory z heliosa trzymanego ręką (ostrzyłem też ręką, bo nie chciało mi się kręcić pierścieniem.

Szyna fajna! Ekstra zatopienie w oddali...
A może pare zdjęć z Wielkiej Wystawy Tulipanów w łódzkim Ogrodzie Botanicznym:
Prawda, że aż oczy bolą? :mrgreen:

komor - Sro 14 Maj, 2008

Pieeeękny bokeh na torach, Mavierk. :) Chyba trzeba jakąś osobną dyscyplinę fotograficzną utworzyć – fotografowanie nieumocowanym obiektywem...
mavierk - Sro 14 Maj, 2008

Ja tam jestem za, mam w tym niemałą wprawę, wczoraj zrobiłem jeszcze jedno zdjęcie tym heliosem - z dwoma pierścieniami pośrednimi 'moi_rodzice made' (tzw dwa palce xD)
mnich - Sro 14 Maj, 2008

Teraz moja kolej :)
k1caj_ns - Czw 15 Maj, 2008

kfiat 2 Wygląda super :) łapie promyczki słońca. Ładnie to uchwyciłeś w kadrze.

Wracając do szyny to efekt świetny!!

komor - Czw 15 Maj, 2008

Mnich, ten kfiat z 50/1.8+pierścienie bardzo mi się podoba. Ciągle zapominam, że można/należy takie kadry obcięte robić. Chyba mam zboczenie zawodowe wynikające z tego, że ciągle w encyklopediach siedzę, a tam obiekt przedstawiany na zdjęciu musi być na środku kadru, w pełni ostry i basta...
Kfiat4 ma ładną kolorystykę, na ścianie można spokojnie powiesić (ale podświetlone od tyłu!).

MC - Pią 16 Maj, 2008
Temat postu: Kilka zdjec...
Wielu osobom na forum moje zdjecia do piet nie dorastaja, ale co tam...
komor - Pią 16 Maj, 2008

MC, kurde ładne rozmycia daje ten twój Zeiss. Fotka z tymi czerwono-różowo-żółtymi kwiatkami bardzo ładnie to pokazuje.
MC - Pią 16 Maj, 2008

I jeszcze takie...

[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 10:30 ]
komor napisał/a:
ładne rozmycia daje ten twój Zeiss

Tyle, ze to konkretne nie Zeissem bylo robione :wink:

komor - Pią 16 Maj, 2008

To napisz czym, bo bardzo ładnie rozmywa! Tym tele 75-300?

[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 10:35 ]
A! 10-20?

MC - Pią 16 Maj, 2008

Zgadles :mrgreen: Tym tele, ktory zostal rowno zjechany przy okazji testu A100 :wink:
Zrobilem nim pierwsze 4 zdjecia i ostatnie w drugim poscie. Reszta to faktycznie Zeiss + jedno z Sigmy 10-20, ale to akurat widac od razu :smile:

rysiu - Pią 16 Maj, 2008

a co powiecie o bukiecie konwalii
arietiss - Pią 16 Maj, 2008

MC napisał/a:
Zgadles :mrgreen: Tym tele, ktory zostal rowno zjechany przy okazji testu A100 :wink:
Zrobilem nim pierwsze 4 zdjecia i ostatnie w drugim poscie. Reszta to faktycznie Zeiss + jedno z Sigmy 10-20, ale to akurat widac od razu :smile:

MC, bo sprzęt to jedno, a umiejętności drugie...
Jak widać po zdjęciach! Gratuluję!

MC - Pią 16 Maj, 2008

Dziekuje, milo mi. Chociaz prawda jest taka, ze ten tele jest wnerwiajacy. Chociaz na A700 dziala nieporownywalnie lepiej, to i tak AF to mala wiertarka udarowa :wink:
I jescze cos takiego

komor - Pią 16 Maj, 2008

Powiemy, że ładnie pachnie. :) Jak dla mnie ma fajne oświetlenie tylne, ale z przodu coś też by się przydało, bo takie wiosenne zdjęcie, a dużo ciemnego.
maziek - Pią 16 Maj, 2008

Wreszcie ja szpaka (szpaczkę?) trwfiłem jak należy.

Serię należałoby zatytułować "Dzieeeciii! Ooobiaaad!"

Przy okazji pytanie. Jak lepiej, wklejać z zewnętrznego serwera, czy wrzucaś na serwer Optycznych? Dla mnie wsio ryba, ale jak ktoś ma wolne łącze to może lepiej wrzucać na serwer Optycznych?

heding - Pią 16 Maj, 2008

Dla mnie prima, tylko to ostatnie jakieś przezielenione... :wink:
Wujek_Pstrykacz - Pią 16 Maj, 2008

ale się fotek pokazało. już trzy tematy z fotkami na forum. cudnie tak trzymać
k1caj_ns - Pią 16 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
ale się fotek pokazało. już trzy tematy z fotkami na forum. cudnie tak trzymać

Jak dla mnie też super :grin:

Maziek ja wrzucam na www.wgrajfoto.pl . Dobre jest to że generuje linki z miniaturkami zdjęć która załadujesz na serwer. Wrzucając na optyczne też tak można tylko nie pamiętam jaki to skrypt :razz: Osoby ze słabszym łączem nie będą miały wtedy problemów z ładowaniem strony z tematem.

arietiss - Sob 17 Maj, 2008

Bawiła się ze mną w ciuciubabkę, pokazując ciągle tyły. ale w końcu udało mi się wyłuskać ją między gałęziami! :mrgreen:

A tu fajne oświetlenie spomiędzy gałęzi! :smile:

RobertO - Sob 17 Maj, 2008

maziek napisał/a:
Przy okazji pytanie. Jak lepiej, wklejać z zewnętrznego serwera, czy wrzucaś na serwer Optycznych? Dla mnie wsio ryba, ale jak ktoś ma wolne łącze to może lepiej wrzucać na serwer Optycznych?

u nas macie tylko 50GB na zalaczniki a widzac ze wam sie wrzucanie fotek spodobalo to im wiecej wrzucicie nainne serwery tym lepiej.
sa osoby ktore nie nzaja sie na wrzucaniu na inne serwery i dawaniu linkow, sa tez osoby leniwe i to najlepiej dla nich zostawic zalaczniki.
tak wiec jezeli komus nie robi roznicy to prosze wrzucac na inne serwery

arietiss - Pon 19 Maj, 2008

Dzisiaj dzionek oświetleniowo nieciekawy, ale na placyku zabaw, przed południem zjawiła się na chwilkę pani szpakowa... :mrgreen:

Canon 70-200/4 LIS , ISO200 , f5,6 , 1/400s

komor - Pon 19 Maj, 2008

Kurde, kiedy mi się takiego ładnego szpaka uda ustrzelić? :(
mavierk - Pon 19 Maj, 2008

No to i ja zapodam ptakowy kadr z wczoraj:

maziek - Pon 19 Maj, 2008

arietiss napisał/a:
przed południem zjawiła się na chwilkę pani szpakowa... :
...z krótko przyciętymi paznokciami... ;) . Gdzie ma gniazdo? Musi sobie jakoś strasznie zużywać przednie szpony! Na murze jakimś?
arietiss - Pon 19 Maj, 2008

Jak bida żyje w Łodzi to betonów tu niestety nie brak... :wink:
A może zrobiła sobie pediquire (czy jak to się pisze?)...? :lol:

MichalP - Sro 21 Maj, 2008

całkiem ładnie, nie powiem i dobrze IMHO parametry dobrane. Najbardziej podobają mi się lampy i scenka z parku DSC01808a.jpg
mavierk - Pią 30 Maj, 2008

No to ja wiosennie puszczę nie ptaszka, a pajączka - nawet kilka :] Sory za wielkość :)

Itey - Pią 30 Maj, 2008

o rety, slabo mi... prawie jak scena z lost in space... brrrr ;)
komor - Pią 30 Maj, 2008

Mavierk, pokazałem to mojej żonie i już mam zakaz fotografowania takiej makabry. Powiedz więc kochany, gdzie to napotkałeś? :D
k1caj_ns - Pią 30 Maj, 2008

Mavierk chodujesz takie cuda? :twisted:
maziek - Pią 30 Maj, 2008

W końcu kilka zdjęc, z których jestem trochę zadowolony...

sławek_38 - Pią 30 Maj, 2008

Ładne sikoreczki, ja dorzucę samiczkę makolągwy
mavierk - Pią 30 Maj, 2008

pojawiły się nad drzwiami przy domu, to obfociłem :)
pawel23 - Pią 30 Maj, 2008

O kurde człowieku gdzie Ty mieszkasz :?: :lol:
k1caj_ns - Pią 30 Maj, 2008

Heh Mavierk pewnie student ,a u studenta w domu to różne świństwa można znaleźć :razz:
krisv740 - Pią 30 Maj, 2008

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no ślicznie
a swoją drogą te pająki kolorystycznie bardzo piekne świństwo :shock:

mavierk - Sob 31 Maj, 2008

pawel23 napisał/a:
O kurde człowieku gdzie Ty mieszkasz :?: :lol:
W piwnicy, wczoraj, jak grałem w NFSa i darłem 8 raz z rzędu niezwykle ciężką trasę (ciśnie się 370kmph i walnięcie w znak powoduje zniszczenie samochodu) i jak byłem pod sam, samiuteńki koniec, po ścianie zaczał się zsuwać pajączek - odwróciłem się dokładnie na 0,1sek i miałem wtopę -> nie trzeba chyba mówić, że krzyżak nie miał długiego życia, podobnie z Kątnikiem, który przechadzał się chwilkę później po podłodze - jednymi słowem, mam u siebie zwierzyniec, w którym arachnofobia prowadzi do szaleństwa :)
komor - Sob 31 Maj, 2008

A mnie nareszcie udało się zrobić sensowne technicznie zdjęcie ptaka mniejszego niż gołąb :) Co prawda nie jest to wypas taki jak bardziej doświadczonych kolegów, ale zrobiłem może krok w dobrą stronę i udało się zrobić w miarę przyzwoite zdjęcia z telekonwerterem Kenko, co dotychczas było trudne ze względu na światło. Wszystkie zdjęcia: Canon 400D, 70-200/4L + TC 1.4, f/5.6, 280 mm.

Szpak, który miał wystarczająco dużo odwagi, żeby mi nie uciec, pomimo mojego ostrożnego zbliżania się. ISO 800.

A to nie wiem co to jest, ale koledzy zaraz napiszą. :) Dość nieostre, bo to jakieś 1/9 kadru niestety - brakuje ogniskowej... ISO 400.

Tu następne jakieś. ISO 800.

A tu coś strasznie hałasowało gdzieś na drzewie, nie mogłem zlokalizować gdzie, aż do momentu kiedy pojawił się chyba rodzic i też zaczął hałasować, nic sobie ze mnie nie robiąc. ISO 400.

ISO 800.

maziek - Sob 31 Maj, 2008

No komor, szpak i dzięcioł "z dołu" rewela...

i jeszcze:

LOVE

pan małżonek karmi ukochaną małżonkę przed wejściem do domu...

kijos - Sob 31 Maj, 2008

sławek_38, bardzo fajne zdjęcie :!:
arietiss - Nie 01 Cze, 2008

Jeśli chodzi o temat LOVE... Podpatrzone dzisiaj na spacerze. :mrgreen: :lol:
kijos - Nie 01 Cze, 2008

:lol: Dobry tytuł, zjęcie też.
sławek_38 - Pon 02 Cze, 2008

kijos napisał/a:
sławek_38, bardzo fajne zdjęcie

siedziała na pergoli jak na desce w klopie :grin:
Komor fotki fajne szczególnie dzięcioły (większego podszedłeś na bosaka? :smile: ). Ale szpaki cos za zielone i nie wiem dlaczego? (już gdzies to u kogos przerabialiśmy). Dlaczego takie Ci wychodzą? Ja raczej mam problemy z ostrością, ekspozycją, przeswietleniami ale kolory raczej O.K. A u Ciebie 3 pod rząd ... Coś tu nie pasi? Dzięcioły przecierz kolorki naturalne...

[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 21:56 ]
A to z wyprawy do ZOO

k1caj_ns - Pon 02 Cze, 2008

Sławek_38 drugie mi się podoba bo ptaszek taki dumny . Bociany to taka typowa zadyma ale wykadrowałbym bez tego po prawej bo chyba tak byłoby lepiej.

Wrzucę wróbelka od siebie .

400mm 1/160 ISO 100 F 5.6

sławek_38 - Pon 02 Cze, 2008

Ale go spasłeś K1caj_ns ! No i znowu kolorki ... czy to o zachodzie słońca robione?

Na ruskim koksie chowany :wink:

sławek_38 napisał/a:
czy to o zachodzie słońca robione?

Tak o zachodzie i to już takim całkiem zaawansowanym.

mnich - Pon 02 Cze, 2008

Dokleje się.
Park skowroni. Spory crop. Znacznie mniej niż połowa kadru.

heding - Pon 02 Cze, 2008

Minimalgay'owi napisałeś dziś "Wszystko fajnie, tylko gdzie umarła ostrość?"

Wypada i Ciebie zapytać o to samo ... :wink:

komor - Pon 02 Cze, 2008

sławek_38 napisał/a:
Komor fotki fajne szczególnie dzięcioły (większego podszedłeś na bosaka? :smile: ). Ale szpaki cos za zielone i nie wiem dlaczego? (już gdzies to u kogos przerabialiśmy). Dlaczego takie Ci wychodzą? Ja raczej mam problemy z ostrością, ekspozycją, przeswietleniami ale kolory raczej O.K. A u Ciebie 3 pod rząd ... Coś tu nie pasi? Dzięcioły przecierz kolorki naturalne...

O korekcie balansu przy szpaku zapomniałem, moja skucha, a aparat ustawiony był na słońce. Szpak siedział w cieniu pod zielonymi liśćmi, a słońce było ostre, więc w sumie ten zielony zafarb być może najwierniej odtwarza prawdziwe warunki, jakie tam były! :)

Co do podchodzenia dzięcioła to on miał mnie gdzieś, strasznie hałasował swoim terkotaniem, nawoływał chyba małego czy małżonkę swą... Tylko cały czas lekko chował się za drzewem, co ja go nieco obszedłem,to on znowu się przesuwał tak, żebym go za dobrze nie widział, skubaniec...

mnich - Pon 02 Cze, 2008

heding,
mnich napisał/a:
Park skowroni. Spory crop. Znacznie mniej niż połowa kadru.

Tutaj umarła... ;)

Mnich Kadr złapany w świetnym momencie . Gołąb patrzy z takim podziwem na Twojego d 300 z VR jakby się zastanawiał po co ktoś w niego taką lufą celuje :smile: Ten zamiast czmychnąć to się zaciekawił :cool:
mnich - Pon 02 Cze, 2008

Wbrew pozorom 70-200 VR Z TC2 na przysłonie f/8 i przy ISO 1600, nie jest aż tak bardzo ostry...
heding - Pon 02 Cze, 2008

mnich napisał/a:
nie jest aż tak bardzo ostry...

to zapewne zasługa TC...chyba chciałeś przedobrzyć bez podchodzenia ... :wink:

mnich - Pon 02 Cze, 2008

heding, Zdecydowanie masz racje.
arietiss - Wto 03 Cze, 2008

Parę chwil na działce...

f5 1/320 ISO200 200mm

f5 1/320 ISO200 200mm

f5,6 1/400 ISO200 191mm

f5,6 1/400 ISO200 191mm

Monastor - Wto 03 Cze, 2008

mnich, grzywacze nie są trudne do podejścia. Ja miałem z nimi taki problem, że podchodziły za blisko, żeby wyostrzyć :grin:
Masz spoko sprzęt, można na luzie trzasnać ekstra fotkę ;-)

Na granicy ostrzenia, mydło bo część gołębia jest bliżej niż moja sigma potrafi złapać ostrość. Stąd fotka taka sobie.

k1caj_ns, fajny wróbelek i światło, ale ostrość poszła w długą :wink:

sławek_38 - Wto 03 Cze, 2008

arietiss napisał/a:
Parę chwil na działce...

i upolowałeś makolągwę i kwiczoła, gratulacje

Byłem też świadkiem walki o zdobycz! :mrgreen:
Niestety nie zdążyłem przestawić na tryb preselekcji czasu, a że całość przebiegła dość błyskawicznie, efekt drugiego zdjęcia mizerny... :sad: :cry:
Ale radocha jest! :smile:

f4 1/200 ISO200 200mm

mnich - Wto 03 Cze, 2008

Monastor napisał/a:
mnich, grzywacze nie są trudne do podejścia. Ja miałem z nimi taki problem, że podchodziły za blisko, żeby wyostrzyć
Masz spoko sprzęt, można na luzie trzasnać ekstra fotkę

Byłem tam przypadkiem, miałem ciekawe zajęcia na ławce :) Ale dzięki Monastor za wskazówki, dla mnie to był zwykły gołąb :)

[ Dodano: Wto 03 Cze, 2008 22:49 ]
arietiss, Twoje fotki podobają mi się bardzo :) nawet jeśli są przepalone.
Te dwa ostanie ujęcia są świetne!

k1caj_ns - Wto 03 Cze, 2008

No to ja z dzisiejszego wypadu nad wodospady na rzece dunajec :)

Był bliziutko i nawet nie uciekał ,a to dzikus taki rzeczny typowy :razz:

Rybitwy

mnich napisał/a:
arietiss, Twoje fotki podobają mi się bardzo :) nawet jeśli są przepalone.
Te dwa ostanie ujęcia są świetne!

Fakt, że zdjęcia są nienajlepsze. Warunki ciężkie, czasu na myślenie i ustawianie aparatu 1s! Ale czasem warto poświęcić jakość, żeby złapać jakiś niepowtarzalny moment...

maziek - Sro 04 Cze, 2008

Super zdjęcia robicie, poziom się podnosi...

Najpierw ptaszek którego nie znam, ale pięknie i bardzo głośno niezmordowanie śpiewa. Pierwsze zdjęcie jest nieszczególne bo daleko siedział na czubku drzewa (ale dobrze widać aparat gębowy - ma czym śpiewać ;-) ), a drugie jedyne jakie zdążyłem zrobić zanim uznał, że jednak jestem za blisko... i do tego ta cholerna gałąź! Może ktoś wie, co to za ptak?

Do tego rudzik. Zwróćcie uwagę na jasną plamkę w cieniu w okolicy dzioba (na pierwszym zdjęciu). Z początku sądziłem, że to paproch jakiś, a to promień słońca skupiony przez jego oko :-) .

arietiss - Pią 06 Cze, 2008

Maziek, ukłony... zdjęcia robisz faktycznie głową! Fajne, szczególnie drugie!

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 15:33 ]
Niby troszke ciemne, niby gałąź, ale coś w nim jest!

maziek - Pią 06 Cze, 2008

Dzięki arietiss.

Złe oczy...

heding - Pią 06 Cze, 2008

a mi podoba się 4 ... :smile:
palindrom - Pią 06 Cze, 2008

Mi też się podoba czwarte (najbardziej ;) ).
Dość miękki bokeh - taki lubię - może dlatego :mrgreen:

maziek - Pią 06 Cze, 2008

Mam troche lepsze zdjęcie mojego śpiewaka... płochliwy jest!

komor - Nie 08 Cze, 2008

Wszyscy oglądają teraz Roberta K. ścigającego się w Kanadzie, tymczasem przemycę więc ptaki, które udało mi się złapać dziś podczas spaceru z dziećmi...

Ten drugi niestety słaby, a szkoda, bo długo pozwalał sobie towarzyszyć, ale niestety trzymał się prawie cały czas w cieniu...

[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 22:48 ]
Z okazji zakończenia meczu, w którym dwa gole strzelił jeden Polak, ale polska drużyna mimo to przegrała :) , wrzucam prawdziwie wiosenne zdjęcia, ilustrujące gdzie poszło nasze zwycięstwo. Poszło się:

arietiss - Pon 09 Cze, 2008

Ja też wstawię kilka zdjęć ptaszków pstrykniętych podczas spaceru z dziećmi. Choć to tylko wróbelki, to jednak pełne uroku! Na dwóch drzewkach nieopodal wprost się od nich roiło...

Naszym się nie udało, ale na osłodę chociaż ptaszki dzisiaj dopisały...

maziek - Pon 09 Cze, 2008

Komor ekstra, chyba byłes b. blisko (mowa o ptaku),

Cytat:
[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 22:48 ]
Z okazji zakończenia meczu, w którym dwa gole strzelił jeden Polak, ale polska drużyna mimo to przegrała :) , wrzucam prawdziwie wiosenne zdjęcia, ilustrujące gdzie poszło nasze zwycięstwo. Poszło się:

Wąchać kwiatki?!

arietiss fajny jest ten drugi i ostatni "napuszony" - to żółtodziób, który ledwo co z gniazda wyfrunął...

komor - Nie 15 Cze, 2008

Czapla złapana dzisiaj podczas warsztatów z Pstrykaczem i Mavierkiem, wały nad Odrą, Wrocław.
(Wszystkie zdjęcia: Canon 400D)

EF 70-200/4L + Kenko TC 1.4, 280 mm, 1/250 s, f/5,6, ISO 200

A tu wróbelek, którego udało mi się złapać obiektywem 100-400/4.5-5.6L IS kolegi Pstrykacza.

EF 100-400/4.5-5.6L IS, 400 mm, 1/400 s, f/5,6, ISO 400

I parę innych złapanych „pompką”. Niestety warunki oświetleniowe nienajlepsze, ale obecność stabilizacji ratowała jakoś sytuację.

EF 100-400/4.5-5.6L IS, 400 mm, 1/200 s, f/5,6, ISO 400, AF nieco chybił, pewnie za ciemno dla puszki 400D

EF 100-400/4.5-5.6L IS, 400 mm, 1/100 s, f/5,6, ISO 400, poruszone nieco albo AF chybił

Kaczuchy wyszły bardzo ostre:

EF 100-400/4.5-5.6L IS, 400 mm, 1/400 s, f/5,6, ISO 400

EF 100-400/4.5-5.6L IS, 310 mm, 1/400 s, f/5,6, ISO 400

mavierk - Nie 15 Cze, 2008

.... straszna przeżyleta to 100-400 przegina pałe.... komor, który robił dobre zdjecia, z tym szkłem wymiatające foty zrobił...

Proponuję zrobić ściepe na szkło dla komora!!

k1caj_ns - Nie 15 Cze, 2008

No faktycznie bardzo ostre. Też mam to szkiełko i takich ostrych ptaszków z ręki jeszcze nie złapałem :razz: Mógłbyś komor podać czasy do tych zdjęć?
jaad75 - Nie 15 Cze, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Mógłbyś komor podać czasy do tych zdjęć?

Exify zostawił...

No fakt nie popatrzyłem thx.
komor - Nie 15 Cze, 2008

Dla wygody czytających dopisałem do poprzedniego postu dane o obiektywach i parametrach. A tu dwa cropy 1:1 z kaczuch, nieostrzone. Fajnie to wyszło, choć światło było pogrzebowe to pompka dała radę. Ale i tak mi się nie spodobała... :)

Wujek_Pstrykacz - Nie 15 Cze, 2008

Hej.
Dodam na razie dwie fotki z naszego pleneru. Nie kropowane. Obie ze 100-400.

Ostre i to bardzo jak dla mnie. Tak się zastanawiam czy to kwestia super egzemplarza tego szkła ,które ma pstrykacz czy też poprostu tak ma być.

Zastanawiam się czy z moim szkłem jest wszystko ok :roll: . Może z 450D się nie zgrywa albo poprostu poprzez moje błędy zdjęcia nie są tak ostre. Muszę porobić jakieś fotki w dobrym świetle i powrzucać cropy na forum może ktoś pomoże mi w ocenie...

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2008 14:54 ]
Pstrykacz Czapla bardzo fajna . Pewnie obfociliście ją z 2 godziny ,a później spłoszyli żeby kadry w locie złapać :razz:

komor - Nie 15 Cze, 2008

Pstrykacz, ojej... twoja czapla ostra jak mój nauczyciel od matmy... :D
K1caj_ns, raczej czapla wiedziała o naszym przybyciu dwie godziny wcześniej niż my ją zauważyliśmy... :) Ale i tak udało nam się podejść najbliżej jak się da, czyli tuż naprzeciwko, na drugim brzegu rzeki.

komor napisał/a:
K1caj_ns, raczej czapla wiedziała o naszym przybyciu dwie godziny wcześniej niż my ją zauważyliśmy...

Tak to jest jak się pewnie przez całą drogę o sprzęcie nawija :razz:

komor - Nie 15 Cze, 2008

Nawijanie swoją drogą, ale gdybyś widział Pstrykacza, jak co chwilę pokazuje gdzieś palcem pod horyzont i mówi: „O, popatrz, kowalik” albo wskazuje gdzieś na drzewo dwa kilometry przed nami i mówi: „O, grzywacz”... A ja wytrzeszczam gały i szukam gdzie tam on coś widzi w tych chaszczach... :D

Pewnie byłbym w takim samym szoku jak Ty :razz: Najbardziej jak na razie przy fotografii ptaków irytuje mnie fakt ,że je słyszę często jakby były kilkanaście metrów przede mną a ich kompletnie nie widzę.

Ale jak on tyle lat już ptaki fotografuje to pewnie zna już wszystkie charakterystyczne dla nich zachowania ,miejsca w których je najłatwiej spotkać i odgłosy też. Takie coś to chyba tylko z czasem przychodzi i miejmy nadzieję ,że nam też to z czasem przyjdzie :roll:

Nie aż tak dobrze nie jest. Ale czasami zdarza mi się zauważać ruch w krzakach i coś zobaczyć. Po drodze ze śląska do Wrocka na słupkach od siatki przy A4 naliczyłem z ponad dziesięć siedzących myszołowów.

Szkoda ,że na a4 zatrzymywać się nie wolno bo pewnie coś byś wrzucił już na forum .

Zrobiłem test i zwolniłem do 20-30km/h i myszołów natychmiast odleciał.

No to może jakbyś przeciwnym pasem jechał i czymś długim przez całą autostradę pstrykał?
jaad75 - Nie 15 Cze, 2008

Pstrykacz, czapla rzeczywiście świetna...
MC - Nie 15 Cze, 2008

Czapla swietna i w dodatku wyglada na zadowolona...
rysiu - Nie 15 Cze, 2008

Ona nie jest zadowolona, tylko łypie okiem, czy jeszcze we mnie celują

Udało mi się ją jeszcze podejść od strony pod światło. Zresztą kontrast na tych fotkach troche je psuje.
mnich - Nie 15 Cze, 2008

Czyli co? Na następne warsztaty przyniosę ponton :D
komor - Nie 15 Cze, 2008

To ja jeszcze takie dziwne coś wrzucę, co się podczas wczorajszego spotkania trafiło:

A na pustółkę to mi niestety ogniskowej brakowało, więc tylko takie coś się udało, podkręcone trochę w szopie:

arietiss - Nie 15 Cze, 2008

Mi dzisiaj na spacerze z dziećmi mignęła wiewiórka. Dosłownie mignęła, bo zdążyłem tylko zrobić dwa zdjęcia zanim zniknęła z pola widzenia. Jedno do wyrzutu,ale drugie jakoś wyszło. Diabelnie szybki gryzoń! :mrgreen:

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2008 22:10 ]
Komor, fajna pustółka! Mam podobne i zastanawiałem się co to jest... Niestety teżmi zabrakło conajmniej 200mm ... :sad:

komor - Nie 15 Cze, 2008

Pstrykacz, ta czapla pod światło fajna, moja wyszła przepalona i rozmazana. Nie wiem czy zakres tonalny czy po prostu za słaby, czy jednak korekta ekspozycji powinna być większa. :(
maziek - Pon 16 Cze, 2008

Ale Wy fajnie macie, że jest was kilku...

Czy nie czas załozyć wątek "letnio" ;) ?

arietiss - Pon 16 Cze, 2008

Arek założył "urlopowo"...
Ale nie dla każdego "letnio" znaczy "urlopowo" więc może trzeba założyć nowy wątek?

MichalP - Pon 16 Cze, 2008

A oto kura-partyzant w przyczajce
goltar - Wto 17 Cze, 2008

Słusznie, wiosna dobiega końca więc pora zakończyć ten temat :)