forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - pierścień redukcyjny z 72 na 77mm pod polar do sigmy 10-20mm

Piotr M - Pią 28 Mar, 2008
Temat postu: pierścień redukcyjny z 72 na 77mm pod polar do sigmy 10-20mm
HeY

Chodzi mi o to czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens. Mam polar hoya HMC 72mm i się właśnie zastanawiam czy byłaby szansa zeby go uzywać (z pierścieniem) na sigmie 10-20 (77mm). Byłaby to jakby nie patrzeć spora oszczędność bo to szkiełko dość kosztowne. Chodzi mi też po głowie sprzedaż polara 72mm i kupno 77mm z redukcją do 72 (do mojej sigmy 17-70mm) ale to znowu sporo kombinacji. Co radzicie?

koraf - Sob 29 Mar, 2008
Temat postu: Re: pierścień redukcyjny z 72 na 77mm pod polar do sigmy 10-
Piotr M napisał/a:
HeY

Chodzi mi o to czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens. Mam polar hoya HMC 72mm i się właśnie zastanawiam czy byłaby szansa zeby go uzywać (z pierścieniem) na sigmie 10-20 (77mm). Byłaby to jakby nie patrzeć spora oszczędność bo to szkiełko dość kosztowne. Chodzi mi też po głowie sprzedaż polara 72mm i kupno 77mm z redukcją do 72 (do mojej sigmy 17-70mm) ale to znowu sporo kombinacji. Co radzicie?

Obawiam się ,że będziesz miał przy tym rozwiązaniu sporą winietę :sad: , jeżeli Twój filtr 72 mm HMC to nie jest slim to raczej na pewno :wink: .
Możesz to łatwo sprawdzić czy tak będzie wystarczy wyciąć pasek z papieru szerokości 5 mm (tyle ma redukcja) , skleić tworząc okrąg i przyłożyć do filtra i zrobić parę fotek :grin: .

Piotr M - Sob 29 Mar, 2008

hmm.. o tym nie pomyślałem :) winietowania się właśnie obawiam najbardziej, pokombinuje cos w tym temacie..ale chyba i tak będzie trzeba kupić drugi. Dzięki ! :)
MC - Nie 30 Mar, 2008

Piotr M napisał/a:
hmm.. o tym nie pomyślałem :) winietowania się właśnie obawiam najbardziej, pokombinuje cos w tym temacie..ale chyba i tak będzie trzeba kupić drugi. Dzięki ! :)

Zdecydowanie potrzebny bedzie nowy filtr. Gdyby Sigma10-20 byla pod pelna klatke, to moze winieta nie wychodzilaby straszna. Ale nie jest. W dodatku to ultraszeroki kat. A tutaj niedobrze cos zaslaniac :razz: