forum.optyczne.pl

Aparaty analogowe - Proszę o pomoc w wyborze aparatu.

dyy - Pią 27 Lut, 2015
Temat postu: Proszę o pomoc w wyborze aparatu.
Witam! Zdecydowałam się na zakup aparatu, gdyż często podróżuje, a mój niestety już nie daje rady. Nie znam się na tym kompletnie, chciałabym żeby zdjęcia były dobrej jakości, ładnie oddawały urodę krajobrazu i by dawał sobie radę w ciemnych sceneriach. Nie musi to być nic profesjonalnego, po prostu do zwykłego domowego użytku.
Cena do 1200.
Bardzo proszę o pomoc i sugestie. Pozdrawiam.

h.s. - Sob 28 Lut, 2015

Jakość zdjęć bardziej zależy od filmu niż aparatu. Ciemne scenerie fotografuje sie albo jasnymi obiektywami. albo ze statywu.
kojut - Sob 28 Lut, 2015

dyy, jak chcesz FF i nie zależy Ci na AF to pentax MX z pentax-m 28/2.8 i pentax-m 50/1.4 albo olympus om-2 z 28/2.8 i 50/1.8.
Jak nie zależy Ci na wadze i wielkości to celowałbym w średni format: Bronica etrsi z zenzanonami 40/4 i 75/2.8 lub pentax 645 z 45/2.8 i 75/2.8.
Jak ma być z AF i mały/lekki to jest w czym wybierać: Canon, Nikon, Minolta, Pentax, wszystko wyprodukowane w latach dziewięćdziesiątych.
Jakość i tak najwięcej zależy od obiektywu i użytego filmu (a jak ma być w formie cyfrowej to i od skanu).

retrofokus - Sob 28 Lut, 2015

A może tak od początku :)
To ma być cyfra czy analog ??????

kojut - Sob 28 Lut, 2015

W dziale "Aparaty analogowe" podejrzewam, że analog ;-)
retrofokus - Sob 28 Lut, 2015

Jak mawiają dobre ludzie "myślę , że wątpię". Cokolwiek bym nie rzekł to jednakoż - trzeba się na analogu troszkę "znać" :)
komor - Sob 28 Lut, 2015

dyy, też mam wątpliwości, czy na pewno w dobrym dziale dałaś pytanie. Chodzi Ci o aparat analogowy, czy jednak pytasz o współczesny, cyfrowy aparat z wyświetlaczem LCD z tyłu obudowy?
dyy - Sob 28 Lut, 2015

Jasne pomyłka, przepraszam bardzo za zawrócenie głowy.
bogdanek - Nie 08 Mar, 2015

8 marca dzisiaj , więc darowywuwawywujemy :-)