forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z ETTL II w Yongnuo 568EX II

murat111 - Sob 28 Lut, 2015
Temat postu: Problem z ETTL II w Yongnuo 568EX II
Witam,

Mam pewien problem z lampą w tytule. Otóż, podłączona do canona 60D zdaje się nie działać poprawnie w trybie ETTL. Przy robieniu zdjęciu lampa strzela tylko raz, bez wcześniejszego błysku pomiarowego. Przed zrobieniem zdjęcia, miga wyłącznie czerwona kratka podczerwieni. Lampa współpracuje z body, można zmienić jej ustawienia z menu aparatu.

Dodatkowo zdaje się że dobiera odpowiednią moc błysku, świeci mocniej w zupełnie ciemnym pomieszczeniu, a w oświetlonym mniej, tak że obiekt nie jest przepalony. Czy ktoś wie gdzie i czy tkwi w tym problem? Jest to moja pierwsza przygoda z takim oświetleniem, z góry dziękuję za rady.

Wrzucam zdjęcie lampy

Wojmistrz - Sob 28 Lut, 2015

poproszę o zdjęcie stopki
murat111 - Sob 28 Lut, 2015

Jest dobra, inaczej nie "czytałoby" lampy w menu aparatu. Przerabiałem już ten problem z YN565 do Nikona i pierwsze co zrobiłem po odpakowaniu tej lampy to sprawdzenie stopki ;p
Wojmistrz - Sob 28 Lut, 2015

ok, tylko sie upewnialem
matys - Sob 28 Lut, 2015

Do nikona YN maja żółte napisy, no i nie ma 568EX II jest tylko 568EX.
Lampa dobrze dobiera ogniskową obiektywu ? Wiem, żę YN miało z tym problem. Właściwie to pokazywało, że ogniskowa jest ok ale palnik lampy nie ustawiał się tam gdzie trzeba.

Usjwo - Nie 01 Mar, 2015
Temat postu: Re: Problem z ETTL II w Yongnuo 568EX II
murat111 napisał/a:

Dodatkowo zdaje się że dobiera odpowiednią moc błysku, świeci mocniej w zupełnie ciemnym pomieszczeniu, a w oświetlonym mniej, tak że obiekt nie jest przepalony.

Nie bardzo wiem gdzie widzisz problem. Czasami nie widac pomiarowego. Ustaw dlugi czas naswietlania np.2s i synchronizacje na druga kurtyne, wtedy zobaczysz czy jest blysk pomiarowy

murat111 - Pon 02 Mar, 2015

Przy długim czasie naświetlania i z drugą kurtyną widać wyraźnie przedbłysk pomiarowy. Wygląda na to że lampa działa poprawnie. Dziękuję za pomoć.