|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Jak kamera do użytku domowego ok 2000 zł
draareeg - Nie 01 Mar, 2015 Temat postu: Jak kamera do użytku domowego ok 2000 zł Witam.
Chciałbym kupić kamerę do użytku domowego. Jestem laikiem i nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii. Mam aparat A37 jednak jest nie poręczny. Zastanawiam się nad dwoma modelami: Panasonic HC-V770 i Sony HDR-PJ620.
Proszę o opinie, pomoc, sugestie itp.
Oczywiście nie upieram się co do wyboru w/w. Może być coś innego.
Z góry dzięki.
Wojmistrz - Nie 01 Mar, 2015
Patrzysz tylko za nowymi?
Dziś jest 1 marca, na rynek do sprzedaży trafiły 2 nowe kamery 4K od Panasonica, a 23-go wchodzi "maluch" od Sony. Warto poczekać 2-3 miesiące i zobaczyć jak będą się miały ceny.
Osobiście nie przepadam za jedno-sensorowymi kamerami Panasonic (o V770 jeszcze nie mam zdania bo też dziś ruszyła jej sprzedaż), za to takie jak X920 mniami... warto dołożyć, jeśli szukasz FullHD.
O Sony ciężko mi się wywiedzieć, bo nie mam dużego doświadczenia, a z tych, które miałem w rękach, uważam, że każda powinna kosztować lekko ponad połowę tego co chce Sony Dla przykładu taki Sony CX900E vs Panasonic HC-X920 - biorę Panasa
draareeg - Nie 01 Mar, 2015
Do X920 musiałbym sporo dołożyć
A interesują mnie tylko nowe.
Wojmistrz - Nie 01 Mar, 2015
2000 to taka głupia kwota. Za mało na coś konkretnego, a za dużo na "standardowy chłam".
MPFWWA - Sob 28 Mar, 2015 Temat postu: Kamera do 2 tysięcy Pytanie co znaczy do użytku domowego, do zwykłej archiwizacji jeżeli nie bawimy się w operatorkę to wystarczą GoPro lub ActionCam od Sony. Koszt jednej i drugiej ze wszystkimi bajerami nie przekroczy 2 tysięcy, a można nakręcić naprawdę fajne filmy. Oczywiście jedna i druga pozbawiona jest możliwości zoomu a ustawienia manualne ograniczają się do naprawdę kilku, typu profil kolorów, ilość fps. Generalnie polecam.
Wojmistrz - Sob 28 Mar, 2015 Temat postu: Re: Kamera do 2 tysięcy
MPFWWA napisał/a: | Pytanie co znaczy do użytku domowego, do zwykłej archiwizacji jeżeli nie bawimy się w operatorkę to wystarczą GoPro lub ActionCam od Sony. | Najgorszy wybór z możliwych. Taka dystorsja nie jest przeznaczona do statycznych ujęć, a ogniskowa mało kiedy przydatna, chyba że chcesz zamontować to jako "szpiega" w pokoju.
A co to niby znaczy "zwykła archiwizacja"? Dla mnie to kręcenie dzieci, spacerów, wakacji i tego wszystkiego innego, co chcą kręcić ludzie na co dzień.
Te wszystkie tanie kamery, łącznie z tymi za 200zł jak i za 2000zł zasadniczo różnią się od siebie tylko stabilizacją. Oczywiście różnic jest więcej, a najwięcej w marketingu i możliwościach serwisowania. I tak, ma się to mało do samej optyki i elektroniki. Wiele chińszczyzny posiada dużo pikseli, co pozwala na elektroniczną stabilizację i znośny optyczny zoom. Nie zmienia faktu, że dobrze wybrana, nawet tania, będzie powalająco lepsza od wszelkich kamerek sportowych. Full HD powoli odejdzie w zapomnienie, bo już od lat mało co można jeszcze pomóc temu standardowi, a koszty budowy takiej kamery są śmiesznie niskie, co widać w telefonach. Trzy rzeczy, które się liczą w kamerach to: optyka, czułość sensora i stopień kompresji wykorzystany do zapisu, a w ręcznych dodatkowo stabilizacja. Kamery sportowe nie mają ani jednej z tych cech, potrzebnych dla "domowego kamerzysty"
komor - Sob 28 Mar, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Full HD powoli odejdzie w zapomnienie, bo już od lat mało co można jeszcze pomóc temu standardowi, a koszty budowy takiej kamery są śmiesznie niskie, co widać w telefonach. |
Co raz różnica czy marketing brnie w Full HD czy w 4K, jeśli istotne jest co innego, bo bitrate, bo jakość optyki, bo jakość kodeka itd. Po co wspomagać wieczną wojnę za nowościami pchając się w 4K, „bo Full HD odchodzi”, zamiast kupić dobrej jakości sprzęt, który w Full HD da odpowiednią jakość?
Wojmistrz - Sob 28 Mar, 2015
komor, właśnie dlatego piszę o tym, że nawet kamery za "grosze" potrafią kręcić znakomite filmy FullHD.
komor - Sob 28 Mar, 2015
Wojmistrz, jakoś zrozumiałem to tak, że nie warto już dziś kupować dobrych kamer Full HD, bo lepiej kupić tanie 4K. Jeśli nie o to Ci chodziło, to ok.
Wojmistrz - Sob 28 Mar, 2015
Nie, nie chodziło mi o to, że wystarczy tania FullHD, chociaż oczywiście dozbieranie np do kamery Panasonic HC-X920 czy innej tego "amatorskiego" poziomu, też jest miłe. Sam rozważam kupno tego modelu, bo cena po premierze HC-VX870EB poleciała w co niektórych miejscach do dość śmiesznych kwot. Dziś mam do wzięcia HC-X920M za £415
Rynek amatorskich 4K na razie stoi, są 4 modele na rynku i ceny też jeszcze zaporowe. Może za rok
MPFWWA - Nie 29 Mar, 2015 Temat postu: 4K Osobiście uważam, że kupowanie kamery kierując się jedynie tym, iż nagrywa w 4K jest bez sensu. Większość osób nie wykorzysta tych możliwości. Przypomina mi się przypadek człowieka, który nagrywał materiał w 4K po czym prosił o przygotowanie mu z tego tradycyjnego DVD. Po co zatem 4K skoro tak bardzo się go degraduje?
Wojmistrz - Nie 29 Mar, 2015 Temat postu: Re: 4K
MPFWWA napisał/a: | Przypomina mi się przypadek człowieka, który nagrywał materiał w 4K po czym prosił o przygotowanie mu z tego tradycyjnego DVD. Po co zatem 4K skoro tak bardzo się go degraduje? | Robi się straszny OT, ale odpowiem ci. To jak pytać, po co robić lustrzanką za 10000zł + krocie za szkło, zdjęcia 20Mpx na fejsa? Ma to dokładnie ten sam sens, a nawet większy, szczególnie nagrywając materiał 4K smartfonem. Po pierwsze można zastosować programową stabilizację obrazu, po drugie idealnie wykadrować sceny bez straty detali. No i trzeci argument, to to, że czasem ktoś chce dać komuś film, kto nie posiada nawet czytnika BD. Dla przykładu, mieszkam w UK i nagrywam filmy o moich pociechach w FullHD i dla siebie wypalam przygotowane filmy na standardowych BD-R. Dla "dziadków" renderuję do .iso w formacie DVD, które znacznie łatwiej mogą bez błędów ściągnąć i wypalić na płytkę w domu w Polsce. Umysły mają "młode", ale wzrok już mają nie ten, więc przy plazmie 50" 1080p, która nota bene bardzo poprawia jakość, nie dostrzegają praktycznie różnicy w jakości, a do tego dochodzą emocje.
|
|