|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-r czy nikon d5100 z kitem + 50mm
irlandczyk007 - Pon 02 Mar, 2015 Temat postu: Pentax k-r czy nikon d5100 z kitem + 50mm Witam.Udało mi sie kupic pentaxa k-r z 6000 zrobionymi zdjeciami.
W zestawie z kitowym szkłem torba ładowarka.
Teraz sie zastanawiam czy go nie sprzedac i kupic na allegro nikona d5100 w podobnej cenie
znalazłem zestaw z 46tys wyzwolen.
matryca w pentaxie wytzrymuje niby 150 tys wyzwolen a ta w nikonie???
Kwestia jest jakosc zdjęć (niby porównywalna) nie interesuje mnie video bo mam kamere.
Kwestia jest szkła w przyszłosci np 50mm.
ktore lepsze
pentax da50mm 1.8 z k-r vs Nikon d5100 z Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G
Oto jest pytanie i dylemat.
Wojmistrz - Pon 02 Mar, 2015
To nie matryca tylko migawka ma ograniczone działanie, bo jest częścią mechaniczną, która po prostu z czasem potrafi paść. Nie ma tak na prawdę reguły i rzadko kiedy producenci dają gwarancję na żywotność tego elementu. Każde użycie LV to też podniesienie mechanizmu migawki, więc faktycznego stanu możesz się nigdy nie dowiedzieć. W takich konstrukcjach jak D5100 przeznaczona jest na około 50K, ale to loteria. Mój Canon 30D przeżył ponad 2,5 raza zapewnianego czasu jej życia. Do tego, dochodzi jeszcze możliwość wymiany migawki w serwisie, ale to zawsze dodatkowe koszy. D5100 z przebiegiem do 20000 pewnie warto kupić, ale w takim jak piszesz, ja bym się nie zdecydował. irlandczyk007 napisał/a: | pentax da50mm 1.8 z k-r vs Nikon d5100 z Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G | Hi, hi, Sigma EX 50mm f/1.4
|
|