|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Proszę o jak najszybszy test nowego Pentaxa K20D.
tank102 - Sob 29 Mar, 2008 Temat postu: Proszę o jak najszybszy test nowego Pentaxa K20D. Nowa matryca CMOS, 14,6 mln matryca. Zaczyna się super. I dlatego proszę o jak najszybszy test aparatu.
Moze sie okazać bardzo dobrym rozwiązaniem miedzy N a C a S.
Ostegolectric - Sob 29 Mar, 2008
mnie tam nie kręci ta wojna na piksele. wole mniej szumiące dobre 10Mpx:) na ale CMOS pewnie robi swoje:) a cy Ty już posiadasz ten aparat? mozesz jakieś zdjęcia udostępnić?
Arek - Sob 29 Mar, 2008
Mała próbka możliwości (a raczej niemożliwości k20D) była w zakresie tonalnym testu E-3, gdzie K20D służył jako porównanie:
http://www.optyczne.pl/68...es_tonalny.html
Ostegolectric - Sob 29 Mar, 2008
pozostaje mieć nadzieje ze w innych kategoriach poradzi sobie lepiej...
pdf100 - Sob 29 Mar, 2008
ja,
z sampli posiadaczy K20D wywiązkowałem że
K-dychy nie wymieniam prędko
komor - Nie 30 Mar, 2008
Hej, pdf100, czyli masz już wreszcie w rękach to K10? Alleluja! No i jak wrażenia?
pdf100 - Nie 30 Mar, 2008
wiesz
generalnie bardzo dobre...
może to nie jest d300 ale przynajmniej nerka jest dalej na swoim miejscu ,
nie miałem jeszcze czasu się "solidnie" przetestować więc zabawy na tabliczkach w poszukiwaniu BF/FF zostawiam na później (a nawet jeśli bedzie... od czego jest miedzy-narodowa gwarancja)
chciałbym żeby K10 miał matryce z D300 albo 30/40D
bo szumik niestety widać (wiem wiem... co za ":shock:" )
puszka fajna...
narazie mam kupe roboty ale czas wolny już zaplanowany ...
narazie ciesze sie z nowej zabawki ale jak napisałem wcześniej podskakiwać
będe jak już się upewnie że wszystko jest w porządku
pozdrawiam,
pdf
Arv - Nie 30 Mar, 2008 Temat postu: Re: Proszę o jak najszybszy test nowego Pentaxa K20D.
tank102 napisał/a: | [...] proszę o jak najszybszy test aparatu.[...] |
Hehehehe,
Jak tak dalej pójdzie Optyczni założą sobie tacę wotywną na paypalu i będzie można składać datki w intencji jak najszybszego przetestowania określonego sprzętu ;-)
MC - Nie 30 Mar, 2008 Temat postu: Re: Proszę o jak najszybszy test nowego Pentaxa K20D.
Arv napisał/a: | tank102 napisał/a: | [...] proszę o jak najszybszy test aparatu.[...] |
Hehehehe,
Jak tak dalej pójdzie Optyczni założą sobie tacę wotywną na paypalu i będzie można składać datki w intencji jak najszybszego przetestowania określonego sprzętu |
I jeszcze bonusowo dolozyc na tace, aby wynik byl po naszej mysli
tank102 - Nie 30 Mar, 2008
No kolega MC sedno ujął.
Dlatego patrząc na teścik tonalnego K20D z innymi puszkami , to zastanawiam się jakim obiektywem cyknięte i dlaczego pod innym kątem niż S i C. I jakimi obiektywami na Sonym i Nikonie.
HA<HA< ???????????
jaad75 - Nie 30 Mar, 2008
tank102 napisał/a: | Dlatego patrząc na teścik tonalnego K20D z innymi puszkami , to zastanawiam się jakim obiektywem cyknięte i dlaczego pod innym kątem niż S i C. I jakimi obiektywami na Sonym i Nikonie. |
A co to ma do rzeczy??? Znasz jakieś obiektywy poszerzające zakres tonalny?
Ja raczej poczekałbym na wnikliwy test, bo że K20D ma mniejszy DR w cieniach, to już od jakiegoś czasu wiadomo. Nie ma to znaczenia w przypadku prawidłowo naświetlonego zdjęcia, ale przy celowym niedoświetleniu jest jak najbardziej istotne. Według analiz, które czytałem, K20D lepiej zachowuje światła, ale całkowity zakres tonalny jest najprawdopodobniej mniejszy od konkurencji APS-C. Czy mniejszy od E-3 - nie sądzę... Generalnie, z tego co widzę jest ciut większy niż w K10D, więc aż tak źle nie jest.
BTW, masz w stopce K20D - potrzebujesz dobrego wyniku testu, żeby stwierdzić, czy jesteś zadowolony z aparatu?
veenee - Nie 30 Mar, 2008
wciaz mam nadzieje, ze K20D bedzie aparatem wyjatkowym - nie zebym chcial go kupic, ale konkurencja Nikonowi (i kupujacym aparaty) tylko wyjdzie na dobre!
jaad75 - Nie 30 Mar, 2008
Co masz na myśli mówiąc będzie? Aparat jest na rynku od ponad miesiąca i kupiło go już naprawdę sporo osób, również w PL... Jest ok - na pewno w wielu dziedzinach krok do przodu w stosunku do K10D, ale czy można go nazwać wyjątkowym...? Nie pałam jakoś chęcią wymiany body, zdecydowanie poczekam na model wyżej...
veenee - Nie 30 Mar, 2008
mam na mysli solidny test, z ktorego dowiem sie wszystkiego co mnie interesuje
sam wczoraj widzialem ten aparat na wystawie sklepowej, a mieszkam na totalnej prowincji
mcgyver - Pon 31 Mar, 2008
Na totalnej prowincji czyli gdzie? Ustrzyki Górne?
Ja też sie przymierzam do zmiany kasetki, ale mam dylemat... Czy zaszaleć i kupić k20d i sprzedać kasetkę, czy poprzestać na k10d i zostawić sobie kasetkę...
Arek - Pon 31 Mar, 2008
Miałem okazję bawić się już trochę K20D. Dla mnie to groszy aparat niż K10D.
jaad75 - Pon 31 Mar, 2008
Ciekawe... Mógłbyś rozwinąć?
Arek - Pon 31 Mar, 2008
Nie chcę robić konkurencji naszemu testowi
Ok.
Arek - Pon 31 Mar, 2008
Powiem jedno, bo to nie tajemnica. Jak na model z półki wyższej niż entry-level ubawił mnie i załamał wybór trybów odszumiania na dłuższych czasach. Mogę wybrać albo AUTO albo ON. Co sprowadza się do tego, że czy chce czy nie chcę zawsze odejmie mi darka Jaja jakieś. Nawet K200D daje mi większy wybór...
Wiem, też mnie to zdziwiło... Ale to akurat nietrudno zmienić w firmware - jeśli oczywiście Pentax będzie chciał to zrobić...
sting - Wto 01 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | Nie chcę robić konkurencji naszemu testowi |
Ok a możesz zdradzić kiedy zobaczymy ten test. Chyba ciśnienie jest spore a na razie nie znalazłem pełnego profesjonalnie przygotowanego testu w sieci.
Sting
Ostegolectric - Wto 01 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | ubawił mnie i załamał wybór trybów odszumiania na dłuższych czasach. Mogę wybrać albo AUTO albo ON. Co sprowadza się do tego, że czy chce czy nie chcę zawsze odejmie mi darka Jaja jakieś. Nawet K200D daje mi większy wybór... |
a jakie są faktyczne róznice pomiedzy tymi opcjami??
lekka porazka delikatnie rzecz ujmując
frisky - Wto 01 Kwi, 2008
Po francusku przetestowali K20 TUTAJ
jaad75 - Sro 02 Kwi, 2008
Jeszcze jedno mnie zastanawia... Co Pentax nazywa "AUTO"? Bo być może oznacza to użycie tradycyjnej tablicy kalibracyjnej, stosowane w przypadku każdej matrycy typu CMOS, a "ON" oznacza po prostu odjęcie darka? Pentax ma dziwne pomysły i być może standardową procedurę, którą inni producenci po prostu nazwają NR OFF, oni nazwali (zgodnie z prawdą) AUTO? Testowaliście, czy aparat w trybie NR Auto wykonuje kiedykolwiek darka?
Arek - Sro 02 Kwi, 2008
Wykonuje.
veenee - Sro 02 Kwi, 2008
mcgyver napisał/a: | Na totalnej prowincji czyli gdzie? Ustrzyki Górne?
|
nie
prowincja zupelna (miasteczko 15tys), ale w UK
tank102 - Czw 03 Kwi, 2008
Kolega Arek już przeciwko i już nastawiony na anty.
Ale Francuzi po przetestowaniu Pentaxa K20D nadali mu rekomendację, i uzyskał dużo punktów w ich testach
No cóż różne są gusta.
Ale jeżeli aparat czasami myśli za fotografa amatora to fajnie. Najważniejsze żeby bardzo dobrze myśłał . Myślę że K20D znowu uzyska w ty roku jakąś nagrodę. Jak zwykle.
mcgyver - Pią 04 Kwi, 2008
Poczekamy zobaczymy...
Tank102 lepiej napisz jak ten tamron sobie radzi z 14megową matrycą
Danin - Pią 04 Kwi, 2008
mcgyver napisał/a: | Na totalnej prowincji czyli gdzie? Ustrzyki Górne? |
Masz coś do Ustrzyk górnych?
jaad75 - Pon 07 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | Wykonuje. |
Wygląda na to, że w trybie "Auto" wykonuje przy czasach dłuższych niż 8s - a to oznacza, że jak dla mnie jest to na szczęście kompletnie nieistotne...
Arek - Pon 07 Kwi, 2008
Jest na szczęście jeszcze lepiej. Robi to tylko na JPG-ach. RAW-ów nie tyka nawet przy czasach dłuższych niż 8 sekund. Choć ograniczanie możliwości fotografa w lustrzance tej klasy nadal uważam
za niestosowne.
fafniak - Pon 07 Kwi, 2008
No to jak to jest z tym "gorszy" od K10? Odszumianie to jedyny argument ? 9zreszta tylko dla jpg ? )
Arek - Pon 07 Kwi, 2008
Kolejna sprawa to wtopy Pentaxa z powtarzalnością. Pierwsze K20D, które mieliśmy w rękach i na podstawie którego chcieliśmy zrobić szybki preview było fatalne (potężne szumy, cała masa hot
pikseli). Preview więc nie zrobiliśmy. Poczekaliśmy na drugie body, które przyszło do pełnoprawnego testu z drugiego sklepu. Okazało się ciut lepsze, choć niewiele. Wiem przy tym, że mój dobry przyjaciel kupił udany egzemplarz K20D, ale kosztowało go to rajd po sklepach foto w Warszawie i wybieranie tego jedynego z ładnych kilku egzemplarzy.
Po wpadkach z niepowtarzalnością gwiazdek 16-50 i 50-135, Pentax kręci sobie stryczek robiąc te same numery z K20D...
hmmmm to malo sympatyczne cholera....zawsze jednak mozna wymianic body z powodu takich wad.....
tylko to narazie nie jest zaden argument za tym ze K20D jest gorrszy od K10D ?
Arek - Pon 07 Kwi, 2008
Pełno hot pikseli to nie argument? A będzie ich więcej - w teście.
czegos nie rozumiem.....przyznam ze mialem ok 4-5 sztuk body K20D - i zaden nie ujawnil hot pikseli....
skad macie wasza "sztuke" ?
Arek - Pon 07 Kwi, 2008
Jedna z Pstryka, druga z Fotozakupów - oba miały hoty.
powstaje pytanie czy pstryk i fotozakupy mialy te aparaty od Apollo...
ostatnio rozmawialem z jakims sklepem i okazalo sie ze ma sprzet z poza dystrybucji na PL
GRINGO - Pon 07 Kwi, 2008
koledzy co kupic
chciałbym
Pentax
k10 dale troche martwi mnie test jPg na optyczne
w porownaniu do Nd80 lub C400 w najnizszych iso
Czy cos jest nie tak z iso i jakoscią zdjęc
a może k200d nowy i podobno zrobiony jak K10d
fotoamtor zdjęcia rodzinne ale coraz bardziej mnie to wciąga chyba złapałem bakcyla foto
Obecnie Olympus C7070
jaad75 - Wto 08 Kwi, 2008
Arek napisał/a: | Po wpadkach z niepowtarzalnością gwiazdek 16-50 i 50-135, Pentax kręci sobie stryczek robiąc te same numery z K20D... |
No cóż, Filipiny i Wietnam, to niezbyt dobre miejsca na produkcję sprzętów celujących ciut wyżej niż typowa masowa produkcja, a kontrola jakości, to element na którym zdaje się najłatwiej oszczędzić... Tyle, że oszczędzanie w tej dziedzinie, to chyba najgłupszy z możliwych sposobów zmniejszenia kosztów...
[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
GRINGO napisał/a: | ...troche martwi mnie test jPg na optyczne
w porownaniu do Nd80 lub C400 w najnizszych iso
Czy cos jest nie tak z iso i jakoscią zdjęc
a może k200d nowy i podobno zrobiony jak K10d... |
Wszystko jest w porządku z iso i jakością JPG, a K10D to aparat lepszy od K200D
fafniak - Wto 08 Kwi, 2008
wedlug mnie w tej chwili z softem 1.0 K20D ma wade w postaci tego ze przy wysokich ASA z RAW-a nie "odejmuje" takich dziwnych "szumow" z kanalu niebieskiego -a z kolei robi to przy jpg...
14mpix na stalkach tych ktore mam wypada rewelacyjnie - niezbyt inetersuje mnie to czy niedoswietlony obrazek o 4 EV da sie "wyciagnac" ....
Przejrzalem swoje zdjecia z porownania K10D i K20D i to ze K20D (obcina?) szybciej sygnal w czerni jest chyba faktem, natomiast nie wiem na ile faktycznie jest lepiej ze swiatlami ze zdjec takich "zyciowych" wyglada na to ze cos zrobili "lepiej" niz bylo w K10D.
Chyba ze wartosc czulosci matrycy jest zawyzona co moze prowadzic do podobnych efektow
Natomiast wreszcie mam uzyteczne 1600 i 3200 ASA - foty z 5000ASA tez sa akceptowalne - byle nie na zasadzie niedoswietlania a potem "wyciagania"
Bardziej widze problem w tym ze przy poziomie swiatla 5000ASA 1/50 f1.4 i swietle sztucznym AF i moje oko przestaja dzialac
frisky - Wto 08 Kwi, 2008
fafniak napisał/a: |
14mpix na stalkach tych ktore mam wypada rewelacyjnie |
U mnie widac, ze nawet z niskobudzetowych szkiel mozna wyciagnac sporo szczegolow z tych 14mpix. Nawet sigma 70-300 "nieAPO" dostala skrzydel na mydlanej ogniskowej 300mm. Wczoraj robilem w ten sposob zdjecia Palacu Kultury z odleglosci 10 km w lini prostej i na cropie moglem sobie odczytac godzine z zegara Uwazam to za bardzo dobry test, ktory optyczne.pl powinien na stale wprowadzic do procedur. Ewentualnie zeby wykluczyc wplyw przejrzystosci powietrza, zamiast palacu kultury z odleglsoci 10 km mozna fotografowac meski zegarek z odleglosci 80 metrow .
A tak na serio, to tez czekam niecierpliwie na test... Zwlaszcza ze mialem okazje bawic sie K100, K10 i K20 Imatestem w warunkach domowych i pewne obserwacje juz poczynilem.
mcgyver - Sro 09 Kwi, 2008
Zwlaszcza ze mialem okazje bawic sie K100, K10 i K20 Imatestem w warunkach domowych i pewne obserwacje juz poczynilem.[/quote]
To się podziel
Arek - Sro 09 Kwi, 2008
jaad75 napisał/a: | No cóż, Filipiny i Wietnam, to niezbyt dobre miejsca na produkcję sprzętów celujących ciut wyżej niż typowa masowa produkcja, a kontrola jakości, to element na którym zdaje się najłatwiej oszczędzić... |
E-3 robią w Chinach i takich numerów jak w Pentaxie nie widać...
jaad75 - Sro 09 Kwi, 2008
Widać Olympus bardziej przykłada się do kontroli jakości... Albo Chińczycy są dokładniejsi...
darmuszka - Czw 01 Maj, 2008
Kupiłem wczoraj Samsunga GX20 w Ulsan (sorki pentakowcy że się wtryniam) - ale to chyba ta sama puszka (prawie) )) - cena za body, 18-55, torbe i 2GbSd - 1.350.000 WON czyli około 1300 zielonych. Dla porownania w tym samym sklepie Canon 40D kosztowa 1.450.000. Szukałem Samsunga na www.auction.co.kr i ceny bardzo podobne jak w sklepie.
Aparat na razie uzywam, emocji za duzych nie mam, wydaje mi się, że tonanlne dopracowanie mogłoby byc lepsze jak z funkcja D-light w Nikonach. Jak już coś będę mial więcej to napisze
jaad75 - Czw 01 Maj, 2008
W Stanach, body po rabacie wychodzi już $1029.95:
http://www.abesofmaine.co...0D&l=STREETPRIC
Jeszcze chwila i spadnie poniżej $1000...
darmuszka - Pon 05 Maj, 2008
no a myślałem, że u mamy najtaniej.
nie chcę zakładać nowego wątku typu samsung dx20 the best bo nie wiem czy ma to sens i troche pentakowcom zakoreanię na forum.
Dopiero zrobiłem 2000 zdjęć i szczerze mówiąc nie jestem zwalony z nóg.
zdjęcia są ok, ale uwazam, że zakresy tonalne so takie sobie. W bardzo słoneczny dzień ciężko bardzo dobrze naświetlić niebo i głębokie cienie pod drzewami.
pewnie się nie znam ale pamiętam jak na starych lustrankach z niską czułością z 15 albo 18 DIN zdjęcia wychodziły ostre jak brzytwa i mięciutkie z oddaniem subtelnych szarości. Do tego jeszcze zabawa papierem i chemią i efekty były super.
Nie wiem jak uzyskac takie efekty na cyfrówce ale to co wychodziło na kliszy samo z siebie tutaj ciężko mi uzyskać.
Może ktoś ma jakieś tricki. Zmieniam kontarst, sharpness itd ale nadal kiszka.
Chyba wrócę do kliszy........
jaad75 - Pon 05 Maj, 2008
Cyfra ma zakres tonalny bliższy slajdom, niż dobrym negatywom, więc trzeba to brać pod uwagę przy naświetlaniu...
fafniak - Pon 05 Maj, 2008
Cytat: | Chyba wrócę do kliszy........ | - to bardzo dobry pomysl
darmuszka - Pon 05 Maj, 2008
może to kwestia softu te zakresy tonalne.
miałem przez cztery lata olympusza c770 - jak na tamte czasu to był jeden z najlepszych aparatów na rynku w swojej klasie. Pamietam 999euro (teraz jakieś 200?)
i miał na tyle dobre zdjęcia, że odszedłem od kliszy.
a tu rozczarowanie. te 14Mpx nie powala z nóg. Jest jednak prawda, że matryca to nie wszystko. Wiem, że ocena wizualna zdjęcia bez testów to bajanie w gwaiazdach ale subiektywnie mój Samsung nie robi 3 krotnie lepszych zdjęć.
Na kliszy to było śmiesznie proste. Duża czułość: szybko, kontrastowo i zarniście. Mała czułość: wolno, tonalnie i miękko.
Chyba do dupy są algorytmy w aparatach albo sobie nie radzą z elektronami i dopiero kwantowe matryce załatwią sprawę.
2000Mpx matryce kwantowe............................................
Arv - Wto 06 Maj, 2008
Albo pigułka prozacu.
Jakie robisz powiększenia ?
fafniak - Wto 06 Maj, 2008
darmuszka napisał/a: | Na kliszy to było śmiesznie proste. | - taaak ? Bardzo ciekawe - a sam wywolywales i robiles odbitki czy "pan z labu" to robil ?
darmuszka - Sro 07 Maj, 2008
fafniak napisał/a: | darmuszka napisał/a: | Na kliszy to było śmiesznie proste. | - taaak ? Bardzo ciekawe - a sam wywolywales i robiles odbitki czy "pan z labu" to robil ? |
No cóż, wyczułem zgryźliwośc ale niech tak będzie.
Ja robiłem na naszym poczciwym Krokusie, głownie na papierach z Bydgoszczy bo na zachodnie niestety......
papiery bromowe, pólmaty jedwabiste, zabawa temperaturą, miękka i twarda chemia, czasem nawet nieudolne proby z bromkiem srebra i własna chemią. Amotorska zabawa.
Faktycznie, jak sobie teraz przypomnę, to jednak bylo trochę babrania.
Ale mając kliszę, jaka by nie była, to potem w ciemni nadal duże pole do popisu.
No i na koniec retusz. Ale to juz inna historia.
Tak na marginesie smutna sprawa. W moim miasteczku, gdy w latach 80-90 zaczęły wchodzić laby i C41 - znajomego tata - lokalny fotograf - popełnił samobójstwo - nie wytrzymuja spadku klientów i powoli wchodzącej automatyzacji.........
a odopwiadając na wytanie jakie powiększenie: )))))))))))))) powiększalnik pod sufit na dwóch stołach i krześle i dawaj maksymalne papiery wtedy dostepne.
Ale efekty były mizerne bo optyka krokusa jednak słaba.
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 11:09 ]
acha i bardzo nieciekawa sprawa, aparat miałem w łapie, gorąco jak diabli, słońce ostre i niestety upał - myślę, że to było przyczyną katastrofy - bo nagle zdjęcia jakby potraktowane kwasem lyb czyms innym - myslicie, że matryca sie przegrzała?
Po wystudzeniu aparatu - wszystko wróciło do normy.
Zreszta sami popatrzcie jakie problemy.
Ech, delikatne te cyfrówki, ani mrozu, ani slońca, samsung tylko deszcz )))))))))
MM - Sro 07 Maj, 2008
Nie doczytałem jaki masz aparat, ale ja się mrozem czy upałem nie przejmuję a aparat czasami naprawdę wiele godzin "spędza" na dworzu.
darmuszka - Sro 07 Maj, 2008
na cóż, dałem sie wrobic legendy o matrycach i kupiłem samsunga gx20.
poniewaz jestem teraz w korei, wydawało mi się, że to będzie okazja.
odnośnie temperatury to mija wina bo wisiał na szyi i był gorącu jak diabli, troche sie przestraszyłem, że za gorący i faktycznie.
no ale w takim extremum to mało co przeżywa,
pamietam jak zenith mi sie nagrzał i klisza zwariowała ale efekty były niesamowite: powstały swego rodzaju peknięcia na kliszy w kształcie sześciokatów. Jak wróce do domku to wyslę na forum bo efekt niecodzienny.
tutaj w seoulu widziałem uzywane canony AE1 z dwoma szkłami za 200 dolków. - brać?
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 11:29 ]
acha i znowu zapomniałem
miałem kiedys yashice 300 (piękna maszynka) - miała niecodzienna funkcję jak na tamte czasy analogi - funkcje trap kóra wykrywała ruch w kadrze i wtedy robiła foty. Wspaniała sprawa do przyrodniczych zdjęć, gniazd itd. Co prawda baterie padały szybko no i czasem cała klisza poszła w mgnieniu oka na darmo. Ale czasem warto było.
Może wiecie które teraz aparaty maja taka funkcję.
MM - Sro 07 Maj, 2008
AE1... miałem kiedyś go w pracy. Ja bym kupił dla sentymentu. Jak ktoś lubi kliszaki i to do tego za takie pieniądze...pewnie, że brać
fafniak - Sro 07 Maj, 2008
darmuszka, pokaz plik z aparatu najlepiej RAWa bo takie cos to ja PS zrobie i tez napisze "olaboga"
frisky - Sro 07 Maj, 2008
Znalezlem testy k20 i k10 z antypodow (Australia) z uzyciem imatestu.
Nie bardzo moge sie doczytac jak testuja i czy wyniki sa porownywalne, ale im tez na mtf50 k20 wyszla gorzej niz k10. W tekscie o k20 pisza ze imatest dal lepsze wyniki niz k10, ale wykresy tego nie potwierdzaja.
Trzeba wybrac full review
Link k20
Link k10
mszczyrek - Czw 08 Maj, 2008
K20 dal rodzielczosc "mniejsza niz spodziewana, ale mierzalnie wieksza niz K10". Wykres zgadza sie z testem. A swoja droga fajna strona...
Pozdrawiam,
frisky - Czw 08 Maj, 2008
No a zobacz na wykresy MTF w k10 a nie na tekst w tekscie k20.
komor - Czw 08 Maj, 2008
Chłopaki, te Australijczyki testują Pentaxa z kitowym szkłem i podają, że rozdzielczość wyszła większa niż poprzednio w K10 – a wy na tej podstawie chcecie wyciągać wnioski o własnościach matrycy w K20? Toż to jest testowanie plastikowego kita, a nie matrycy.
Zresztą zobaczcie na tę fotkę:
http://www.photoreview.com.au/reviews/digitalslr/pentax-k20d.aspx
Czy na tym poziomie zaawansowania tego testu możemy rozmawiać o rozdzielczości K20? Ale mądry jestem. Sam bym pewnie połowy tych danych nie potrafił zgromadzić... Co nie zmienia faktu, że to nie jest dla mnie żaden miarodajny test, żeby sobie wyrobić opinię o K20.
Może posiadacze K20 by się tak wzięli do roboty i wrzucili kilka własnych sampli? Troszkę słoneczka już było w tym roku, to okazje zdjęciowe owszem też...
mszczyrek - Czw 08 Maj, 2008
Bron Boze nie komentowal bym tego testu. Po prostu z ciekawosci otworzylem link i napisalem co przeczytalem nt rozdzielczosci (kontra wczesniejsza wypowiedz na forum). Dalej sie nie wglebialem bo temetyka Pentaxowa interesuje mnie tylko o tyle ze zawsze zywilem dla tej marki sympatie. Ale teraz weszli w pakt z diablem z Korei;), wiec moja sympatia troche ostygla;). Pozdrawiam:)
ArturMaly - Czw 08 Maj, 2008
Bardzo wiele osób wybiera aparat poprzez czytanie licznych testów w których najczęściej wszystko opiera się na wykresach wygenerowanych przez jakieś programy, a lepiej sobie popatrzeć na sample i opinie użytkowników, a najlepiej samemu potestować aparat przez kilka dni i zobaczyć czy się nam podoba czy nie...
fafniak - Czw 08 Maj, 2008
komor napisał/a: | Może posiadacze K20 by się tak wzięli do roboty i wrzucili kilka własnych sampli? Troszkę słoneczka już było w tym roku, to okazje zdjęciowe owszem też... |
np:
http://www.pbase.com/fafniak/da_300mm_f40
przy "okazji" foty z nowej 300 pentaxa
komor - Pią 09 Maj, 2008
fafniak napisał/a: | przy "okazji" foty z nowej 300 pentaxa |
Do niczego te Pentaxy. Pani na jednym ze zdjęć ma posklejane rzęsy...
A tak na poważnie to hot-pikseli nie widać. To jest surówka z aparatu, coś przepuszczone przez pentaksowe oprogramowanie, czy może przez jakiś program niezależnego producenta?
fafniak - Pią 09 Maj, 2008
komor, to ze nie widac to normalne bo program to wywalil... (lightroom)
darmuszka - Pią 09 Maj, 2008
fafniak napisał/a: | darmuszka, pokaz plik z aparatu najlepiej RAWa bo takie cos to ja PS zrobie i tez napisze "olaboga" |
ale kolega niedowiarek. W PS pewnie, że cuda można ale mamy tutaj sie dzielić doswiadczeniami a nie popisywać sztuką kombinacji.
Ja nie dlatego, że jestem przeciwny Pentaxowi, Yashice czy Samsungowi bo sam lubie aparaty, które dogryzaja canonom i nikonom.
Rawa juz wywaliłem ale jutro wieczorkiem cos wrzucę (juz nie przegrzane ))
fafniak - Pią 09 Maj, 2008
ale takie nie przegrzane to na co mi....
komor - Sob 10 Maj, 2008
fafniak napisał/a: | komor, to ze nie widac to normalne bo program to wywalil... (lightroom) |
Mnie chodziło bardziej o sample, które albo potwierdzą temu, co widać w teście na Optycznych, albo temu zaprzeczą, żebyśmy mogli nabrać przekonania, czy trafiła się jakaś partia wadliwych egzemplarzy, czy może wszystkie K20 takie są. Dlatego przy badaniu jakości zawsze upieram się przy RAW-ach, bez obróbki, oraz pokazywaniu cropów 1:1, a nie zmniejszonych całych kadrów. Wtedy można porównywać różne aparaty, obiektywy, itd. Inaczej to jest tylko pokaz możliwości oprogramowania, ewentualnie pokaz ładnych zdjęć. Co oczywiście też jest bardzo miłe ale to jest coś innego.
Fafniak, co trzeba zrobić (i komu), żeby robić takie fajne akty?
fafniak - Sob 10 Maj, 2008
komor, - jezeli mozesz uwierzyc mi na slowo (nie bardzo mi sie chce umieszczac jpg w sieci z hotami z DCrAW) to te hoty sa....nie w takiej ilosci ale sa.
Natomiast wlaczylem mapowanie i nawet nie chce mi sie sprawdzac czy dziala.....
licze na to ze w tym roku bede mial wiecej czasu na robienie zdjec
komor napisał/a: | Fafniak, co trzeba zrobić (i komu), żeby robić takie fajne akty? | - nie wiem czy dziekowac czy sie obrazic ale dziekuje
Co zrobic....chyba sie odciac od tego co ogladasz w sieci i znalezc kontakt z modelka
goltar - Sob 17 Maj, 2008
Ponieważ test K20D już był zamykam ten temat.
|
|