forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do robienia zdjęć małych pomieszczeń

Supeł - Czw 05 Mar, 2015
Temat postu: Zestaw do robienia zdjęć małych pomieszczeń
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
Szukam zestawu jak w temacie. Dodatkowo chciałbym robić zdjęcia ogrodów i portretowe. Oczywiście będzie to moja pierwsza lustrzanka. Może być używana. Budżet ok 2tyś. Ale może być więcej jak będzie warto.
Zależy mi głównie na tym aby w miarę możliwości umieścić na jednym zdjęciu cały pokój o wymiarach ok 4x4 m.

Wojmistrz - Czw 05 Mar, 2015

To raczej potrzeba panoramy. 2000zł.... ciężko będzie, chyba, że będziesz składał to zamiast z 4 to z co najmniej 8 zdjęć.
Zauważ, że aby sfotografować ów pomieszczenie, potrzebowałbyś umieścić aparat na jego środku i wykonać 4 zdjęcia kolejnych ścian, po czym złożyć to w jakimś programie graficznym. Optymalnie oznacza to, że aparat był by 2m od ściany, co zmusza do co najmniej 90 stopniowego kąta widzenia. Obawiam się, że 2000zł nie wystarczą na sam obiektyw :) Tak na prawdę można to zrobić czymkolwiek, robiąc serię zdjęć panoramy i łącząc ją jak uprzednio.

Supeł - Czw 05 Mar, 2015

Chyba się źle wyraziłem. Chodzi mi o to aby stojąc np. przy ścianie objąć jak najwięcej z pomieszczenia, mam takie zdjęcia gdzie dużo widać a meble wyglądają trochę nieproporcjonalnie ale to nie przeszkadza. Byle by nie było krzywizn.
dcs - Czw 05 Mar, 2015

Bezlusterkowiec z funkcją panoramy i zoomem od 16mm.
Supeł - Czw 05 Mar, 2015

Ale ja bym chciał lustrzankę... :wink: Zależy mi również na jakości zdjęć - ogrody i portrety. Jeśli chodzi o obiektyw to myślałem nad Sigmą 10-20, większy dylemat mam z wyborem body. No chyba, że mnie ktoś przekona że bezlusterkowce robią równie ładne zdjęcia co lustrzanki.
matys - Czw 05 Mar, 2015

Supeł napisał/a:
że bezlusterkowce robią równie ładne zdjęcia co lustrzanki.

W sumie to w dużej mierze zależy od operatora. Również zależy co masz na myśli bezlusterkowce, bo jest tego teraz całe multum od matrycy 1" zaczynając poprzez m4/3, APS-C na pełnej klatce kończąc.

dcs - Czw 05 Mar, 2015

Supeł,
Supeł napisał/a:
jeśli chodzi o obiektyw to myślałem nad Sigmą 10-20

-to po co pisałeś że budżet do 2tys?

Supeł - Czw 05 Mar, 2015

Np. Nikon 1 S2 lub Nikon 1 J4.
Pisałem również, że zestaw może być używany i mogę wydać więcej jeśli będzie warto.

dcs - Czw 05 Mar, 2015

Supeł, ale wiesz ile taki 10-20 kosztuje.
Może wystarczy ci aparat z panoramą z ręki (najlepiej w pionie) tu masz przykłady http://www.dpreview.com/forums/post/50600439

W tym 4x4 to co to ma być: do sprzedaży nieruchomości, czy imprezki domowe?

Supeł - Czw 05 Mar, 2015

Mają to być pokoje na wynajem, 4x4 jest najmniejszy. Zdjęcia mają być umieszczone na stronie pensjonatu i przyciągać klientów :wink: , także dużo od nich zależy.
dcs - Czw 05 Mar, 2015

np. http://panoramy-sferyczne...bami/pokoj.html

http://panoramy-sferyczne...er-wroclaw.html

http://galeria-zdjec.pl/p...apartament.html

https://www.google.pl/sea...feryczne+pokoje

Supeł - Czw 05 Mar, 2015

Takie panoramy to dobra rzecz ale wydaje mi się, że za bardzo przekłamują rzeczywisty wygląd pomieszczenia i później może być rozczarowanie ze strony klienta. Dlatego wydaje mi się, że dobrze zrobione zdjęcie obiektywem szerokokątnym powinno wystarczyć.
komor - Pią 06 Mar, 2015

Supeł, dopiero co był podobny temat tutaj:
obiektyw do fotografowania mebli kuchennych, szaf itd. Niby o czym innym, ale w zasadzie to jest ten sam rodzaj fotografii.

Supeł - Pią 06 Mar, 2015

Tak, czytałem ten wątek i dlatego myślę o Sigmie 10-20, ale tam autor ma już body a ja jeszcze nie. I teraz zastanawiam się też czy może lepiej kupić jakąś stałkę w przedziale 8-12mm jeśli są takie i jakiś bardziej uniwersalny zoom np. 18-55 i do tego dobrać body?
A jeśli bym się zdecydował na Sigmę 10-20 to najpierw kupić body i do tego dobrać dedykowaną Sigmę czy odwrotnie? Jestem zielony w tych rzeczach nie wiem czy dobrze rozumuję.

Wojmistrz - Pią 06 Mar, 2015

Ale Sigma 10-20 to koszt około 1800zł więc za 200 nie kupisz lustrzanki, chyba, że kupisz używany korpus i szkło.
komor - Pią 06 Mar, 2015

Supeł napisał/a:
A jeśli bym się zdecydował na Sigmę 10-20 to najpierw kupić body i do tego dobrać dedykowaną Sigmę czy odwrotnie? Jestem zielony w tych rzeczach nie wiem czy dobrze rozumuję.

Poszczególne systemy lustrzankowe mają swoje mocowania (bagnety), na które składają się zarówno różnice mechaniczne jak i elektryczne/elektroniczne. Kupując obiektyw Sigmy, czy innego producenta niezależnego, musisz zamówić/wybrać obiektyw z mocowaniem do Twojego, wybranego systemu, np. Canon albo Nikon. Czyli najpierw trzeba zdecydować się na konkretny system, dopiero potem kupować obiektyw. Z Nikonami z serii D3x00 oraz D5x00 jeszcze jedna uwaga, starsze obiektywy, niewyposażone w samodzielny napęd autofokusa, nie będą miały z nimi działającego AF. Ale akurat Sigma 10-20 do nich nie należy, gdyż ma własny napęd HSM.

Supeł - Pią 06 Mar, 2015

No właśnie, tylko na który się zdecydować? :?: wyczytałem, że Canon oferuje trzy rozmiary matrycy – pełnoklatkową, mnożnik 1,3x oraz 1,6x; Nikon ma dwie wielkości matrycy – pełna klatka i 1,5x. Biorąc pod uwagę matryce niepełno klatkowe przy użyciu Sigmy 10-20 ustawionej na najmniejszy zakres, zdjęcie z której matrycy obejmie więcej pomieszczenia - 1.3x? Czy będą to niezauważalne różnice?
T.B. - Pią 06 Mar, 2015

Im mniejszy mnożnik, tym większe pole widzenia tego samego obiektywu.
A tutaj możesz się pobawić w porównywanie:
http://dofsimulator.net/pl/

APS-H (x1.3) był w modelach 1D więc nie bierz tego pod uwagę, za to do szerokiego kąta, warto poszukać 5D lub 1Ds.
Supeł - Pią 06 Mar, 2015

Właśnie przeglądam oferty używek 5d :wink: Ile można dać max za takie używane w "bdb stanie" body i jaki jest odpowiednik Nikona dla 5d?
dcs - Pią 06 Mar, 2015

D700

Zawracanie d... z tymi pełnoklatkowymi.

Do aps-c kupisz równie szeroki obiektyw i będzie taniej, aparat nie będzie stary jak 5D czy 1Ds (to antyki).

Sunders - Pią 06 Mar, 2015

dcs napisał/a:
D700

To raczej rówieśnik 5D2 :smile:

dcs napisał/a:
Zawracanie d... z tymi pełnoklatkowymi.

Celna uwaga, biorąc pod uwagę podany budżet. :smile:

dcs napisał/a:
Do aps-c kupisz równie szeroki obiektyw

Np. Canona 40D lub 50D ew.600D + Canon 10-22 lub 10-18.

Supeł - Pią 06 Mar, 2015

Czy zgadzacie się z opinią, że lustrzanki Nikona z serii dla amatorów są w jakimś stopniu gorsze niż tej samej klasy aparaty Canona? Że niby Nikon nie przywiązuje tyle uwagi co Canon do tej klasy aparatów.
Jak się ma Sigma 10-20 do Canona 10-18 i Tamrona 10-24?

Nie wiem czy takie zawracanie d... znowu z tymi pełnymi klatkami. O ile 1Ds to faktycznie już zabytek (ale wspominam go "z łezką w oku"), to 5D jest nadal świetną i bardzo tanią puszką FF. 5D w bardzo dobrym stanie (migawka poniżej 30k), można szukać poniżej 1500zł. Do tego Sigma 12-24mm nawet w pierwszej wersji i możesz fotografować pomieszczenia - panorama 360° z 2 fotek :mrgreen:
Lucas1981r - Sob 07 Mar, 2015

Supeł napisał/a:
Czy zgadzacie się z opinią, że lustrzanki Nikona z serii dla amatorów są w jakimś stopniu gorsze niż tej samej klasy aparaty Canona? Że niby Nikon nie przywiązuje tyle uwagi co Canon do tej klasy aparatów.
Jak się ma Sigma 10-20 do Canona 10-18 i Tamrona 10-24?

Czy nikony seri d5X00 sa gorsze od Canonow x00D - raczej podobne - kazda puszka ma swoje plusy i minusy, nikon ma lepsza matryce ale wykastrowany z silnika AF - wiec zapomnij o starszych obiektywach i nowych bez silnika AF, Canon niby ciut lepiej wypada pod wzgledem przyciskow,ale ma ponoc gorszy AF itp itd.

Sam zreszta zobacz sobie tabele porownawcza:
-> http://www.optyczne.pl/23...dsumowanie.html

najlepiej to wybierz najpierw obiektywy ktore chcesz kupic,a pozniej idz do sklepu i jeszcze pomacaj ktora puszka lepiej Ci lezy w rece. - i wtedy zdecyduj ;)

Wojmistrz - Sob 07 Mar, 2015

Albo pomyśl czy kręcąc pierścieniem zooma, w zgodnym kierunku wskazówek zegara, wolałbyś by obraz się zmniejszał czy zwiększał :)
Supeł - Sob 07 Mar, 2015

Im więcej czytam tym coraz bardziej skłaniam się w kierunku 5d. Będę robił w 80 - 90% statyczne zdjęcia, podejrzewam że często używając statywu i zależy mi na jakości więc chyba idę w dobrym kierunku. A budżet można trochę nagiąć :grin:

Zerknij tutaj.
dcs - Sob 07 Mar, 2015

Da się bezproblemowo sterować 5D ze współczesnego komputera?

Zapewne nie, ale nadal można obsługiwać go pilotami.
dcs - Sob 07 Mar, 2015

Chodziło mi o ocenę zdjęć w powiększeniu podczas sesji...

Sterować nie, ale działa np Eye-fi 2x Pro przez adapter SD to CF i inne tego typu karty.
Supeł - Nie 08 Mar, 2015

Czy warto kupować 5d z przebiegiem ok 100tys potwierdzonym przez serwis na Żytniej i wizualnie w dobrym stanie?
Czytam na różnych forach i ogólnie w necie o tej 5d i w 90% jak nie więcej wszyscy są nią zachwyceni (powiedzmy zdjęciami). Nawet w ruchu. Czy obecnie, nie biorąc pod uwagę aparatów totalnie profesjonalnych za dziesiątki tyś. żaden nie robi takich zdjęć jak 5d? Trochę to dla mnie dziwne czytając jak ludzie przesiadają się z wyższych (lepszych?) modeli na niego. :?:

dcs - Nie 08 Mar, 2015

Supeł, kupiłbyś używany ośmioletni telewizor?
Wojmistrz - Nie 08 Mar, 2015

Ja wolę 30-40k z wyraźnymi śladami użytkowania niż śliczny ze 100k. Ostatnio spóźniłem się, a miałem okazję kupić z 26k za £250 i gostek sprzedał komuś innemu. Do pewnego rodzaju fotografii kiedy nie potrzebujesz super wysokiego ISO ta puszka jest aż nadto. Jeszcze z 5 lat temu cała kupa fotografów ślubnych biegała z tą puszką, myślisz, że z dnia na dzień stały się złe?
Supeł - Pon 09 Mar, 2015

Nie "używam" telewizora, szkoda mi czasu :wink: dlatego mógłby być ośmioletni :wink:
Czy SIGMA 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM CANON będzie pasowała do 5d mkI?

komor - Pon 09 Mar, 2015

Supeł, nie, Sigma 10-20, jak każdy obiektyw Sigmy z oznaczeniem DC, jest przeznaczona na małe matryce. To obiektyw zastępujący pełnoklatkowy 16-35. Do 5D musisz szukać obiektywów przeznaczonych do pełnej klatki.
Wojmistrz - Pon 09 Mar, 2015

W przypadku Sigmy, jest to oznaczenie DG.
Supeł - Pon 09 Mar, 2015

Czyli np. Sigma 12-24 F4.5-5.6 DG HSM II (bo 10-20 nie kryje pełnej klatki :?: - może ktoś wyjaśni?) ?
Wojmistrz - Pon 09 Mar, 2015

Tak, pole obrazowania w modelach DC nie pokrywa pełnej klatki, czyli masz kółko z obrazem, a boki czarne.
Do niedawna Sigmy 12-24 (oba modele) były najszerszymi rektilinearnymi obiektywami produkowanymi masowo. Pierwszą wersję, używaną, można dostać za około 1500zł. Nie jest dużo gorsza optycznie od II. Polecam używać w przedziale f/8-11 :)

Supeł - Wto 10 Mar, 2015

A czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX będzie dużo węższa od 12-24? Nie mogę znaleźć jakie ma kąty.
komor - Wto 10 Mar, 2015

Supeł, w bazie optycznych jest ten obiektyw: http://www.optyczne.pl/in...p=0&moc=0&sort=
Kąty widzenia są podane dla pełnej klatki, ale masz porównanie z 12-24:
http://www.optyczne.pl/in...p=0&moc=0&sort=

Ten 15-30 to chyba staroć jakiś.

Supeł - Wto 10 Mar, 2015

Mam zdjęcia zrobione Sigmą 10-20 na d7 ogniskową 10mm, jeżeli Sigma 15-30 ma większy kąt maksymalny od Sigmy 10-20 to zdjęcie zrobione tym obiektywem na ogniskowej 15mm na d5 powinno wyjść jeszcze szerzej? Czy to się jakoś inaczej przelicza?
Ta Sigma pewnie nowa nie jest ale ma pozytywne recenzje tu jak i na zachodnich forach, no i cena też jest przystępna.
A o co chodzi z tym "Aspherical" w praktyce?

komor - Wto 10 Mar, 2015

Supeł napisał/a:
Mam zdjęcia zrobione Sigmą 10-20 na d7 ogniskową 10mm, jeżeli Sigma 15-30 ma większy kąt maksymalny od Sigmy 10-20 to zdjęcie zrobione tym obiektywem na ogniskowej 15mm na d5 powinno wyjść jeszcze szerzej?

O ile masz na myśli 7D, 5D, to tak, powinno wyjść ciut szerzej, przelicznik cropa matrycy na Canonie to 1.6, więc 10mm × 1.6 = 16mm. Mając więc 15mm będzie ciut szerzej. Ale nie wiem jak z jakością tego obiektywu, to dość stary i niepopularny model.