|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Sony Alpha 6000
elloco - Pią 13 Mar, 2015 Temat postu: Jaki obiektyw do Sony Alpha 6000 Witam
Jestem amatorem. Planuje zakup alphy 6000 body. Zastanawiam się jaki obiektyw będzie dobry na moje potrzeby. Generalnie aparat ma służyć lata i być uniwersalny. Na ten moment najewięcej zdjęć robię dwójce małych bliźniaków Zdjęcia głównie w pomieszczeniach dlatego myślałem nad jaśniejszym obiektywem. W przyszłości aparat do wszystkiego: dzieci, imprezy w domu, dzieci na zewnątrz i wakacje.
Rozważam:
Sony SAL-35F18 35mm f/1.8 Lens
Sony SEL 1,8/35mm E-Mount (SEL35f/18)
Proszę o poradę jak sprawdzą się te obiektywy, zaproponować inny lub może kitowy da radę i wyjdzie taniej ?
ghost - Pią 13 Mar, 2015
SAL to nie ten bagnet. Ciebie interesuje SEL, ew ciemniejsza SIGMA 30f/2.8 z mocowaniem E.
felis - Nie 15 Mar, 2015
Jeżeli ma to być jeden uniwersalny obiektyw, to na twoim miejscu szukałbym czegoś bardziej szerokokątnego w granicach max 20mm, albo jeszcze lepiej dobrego uniwersalnego zooma.
Niestety na bagnet sony E interesujący wydaje się jedynie Zeiss 16-70 f4, ale ma bardzo zaporową cenę.
elloco - Nie 15 Mar, 2015
Ten Zeiss niestety poza zasięgiem cenowym
Rozważam jeszcze inne aparaty
Olympus OM-D E-M10 albo Panasonic GX7 ?
Może któryś z nich będzie odpowiedniejszy i da się znaleźć trochę tańsze uniwersalne zestawienie ?
Dzięki za pomoc ?
w tym wątku pytałem:
http://forum.optyczne.pl/...p=483932#483932
felis - Nie 15 Mar, 2015
elloco napisał/a: | Rozważam jeszcze inne aparaty
Olympus OM-D E-M10 albo Panasonic GX7 ?
|
To pewnie dobre aparaty i łatwiej o szkła, ale ja z założenia odrzucam format 4:3. Matryca mniejsza niż w sony, a na dodatek zdjęcia "kwadratowe" co przy współczesnych panoramicznych wyświetlaczach powoduje jeszcze większe czarne pasy po bokach niż w 3:2.
A może Sony E 18-105mm F4 G PZ OSS. Też ponoć dosyć przyzwoity (trzeba tylko korygować koszmarną dystorsję, ale dla jpg jest chyba opcja w body, a ARW można programowo w komputerze), natomiast cena niższa sporo od 16-70. Jak się chce zestaw uniwersalny z jednym obiektywem to dobry zoom wydaje się koniecznością.
elloco - Nie 15 Mar, 2015
Chyba że na początek jakaś jasna stałka a w przyszłości dokupić zoom'a ? I pogodzić się z brakiem jednego uniwersalnego obiektywu.
Do zdjęć dzieci w domu czy też na zewnątrz chyba jasny stałoogniskowy obiektyw był by ok ? Tylko jaki ? Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Na pewno na początku zależy mi żeby dobre zdjęcia wychodziły w pomieszczeniach przy słabym świetle nawet no i czasami dzieci w ruchu Taki chwilowo priorytet
dcs - Nie 15 Mar, 2015
Ale kupujesz go w zestawie z zoomem?
elloco - Pon 16 Mar, 2015
Myślałem o kupnie samego body i dokupieniu właściwego obiektywu.
Ale może kitowy obiektyw dla mnie wystarczy ?
felis - Pon 16 Mar, 2015
elloco napisał/a: | Na pewno na początku zależy mi żeby dobre zdjęcia wychodziły w pomieszczeniach przy słabym świetle nawet no i czasami dzieci w ruchu Taki chwilowo priorytet |
Takie rzeczy to tylko ze smartfona.... oczywiście dopóki efekty będziesz oglądał na jego mini ekranie. Osobiście nie wierzę by jakiś aparat robił dobre zdjęcia w słabo oświetlonym pomieszczeniu i na dodatek dzieciom w ruchu. Z tej alfy pewnie użyteczne jest ISO 800 (mam canona 70d i powyżej 800 ISO już bardzo widać szumy wątpię by sony 6000 było lepsze). Do tego jasna stałka równa się mniejsza głębia ostrości jak trochę nie przykręcisz przysłony to utrafić z ostrością w ruchliwe dziecko może być kłopotem. W słoneczny dzień przy dużych oknach to może być OK, lecz w każdych innych warunkach stawiałbym na dedykowaną zewnętrzną lampę błyskową z ruchomą głowicą by używać światłą odbitego.
Ale jestem amatorem więc może profesjonaliści skorygują moją wypowiedź.
Aha taka szeroka jasna stałka z pewnością przyda się w pomieszczeniach szczególnie małych, do krajobrazu, jakiejś architektury w ciasnej zabudowie, ale jak będziesz miał ochotę zrobić dziecku portrecik to potrzeba już czegoś dłuższego. Dlatego nadal obstaje przy zoomie chyba, że wkrótce dokupisz jakąś portretówkę, ale do sony E to chyba póki co nie ma.
Może kup ma raty, albo poszukaj w innym systemie, bo NEXy (obecnie alfy x000) to byłyby bardzo udane aparaty, ale mają fatalną ofertę obiektywów. Albo bardzo drogie, albo dosyć kiepskie.
dcs - Pon 16 Mar, 2015
Lepiej nie wypowiadać się o systemie którego się nie zna (choćby oferty dostępnych do niego [od dawna] obiektywów)
i w rękach się nie miało.
Andrzej.M. - Pon 16 Mar, 2015
felis, masz kiepskie doświadczenia z marki która dawno zapomniała o poprawieniu ISO w matrycach APSC i zajęła się użytecznością filmowania . Inne w tej konkurencji nie spały i mają używalne ISO o 1-2 EV wyższe oraz DR rzędu 14 EV.
Kurcze zaczęło się od obiektywu a teraz to już nie wiem czy w ogóle Sony A6000 kupować ?
Nie wiem czy mogę w tym temacie ale jeśli nie propozycje obiektywu to może w podobnych pieniądzach inny aparat ?
Bo jak na razie same wypowiedzi czego nie brać (no poza propozycją za drogiego obiektywu) a ja potrzebuję jednak coś kupić
felis - Pon 16 Mar, 2015
dcs napisał/a: | Lepiej nie wypowiadać się o systemie którego się nie zna (choćby oferty dostępnych do niego [od dawna] obiektywów)
i w rękach się nie miało. |
Przymierzam się od dawna do drugiego małego body (Nie zawsze mam chęć czy możliwości biegać z lustrzanką). Prześledziłem wszystkie systemy bezlusterkowe i wyszło, że najbardziej by mi odpowiadało body NEX-6. Pomacałem w sklepie, wykonałem kilka fotek i utknąłem na wyborze szkieł.
Przyzwoity uniwersalny zoom uniwersalny 16-70 cena ok 3700zł. W canonie mam 15-85 dłuższy i kosztował 2300.
Portretówka/macro w canonie pełen przekrój rożnych producentów. Sony E nie ma.
Długi zoom. W Canonie rewelacyjne 70-200 i bez liku 70-300. Jakaś alternatywa w sony E. Jest 70-200 f4 i kosztuje 5000zł oraz jakiś badziewny 55-210.
Uważam, że mam coś do powiedzenia w tym temacie. Ten system może się kiedyś rozwinie, a tymczasem jest mało / drogo / kiepsko.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Inne w tej konkurencji nie spały i mają używalne ISO o 1-2 EV wyższe oraz DR rzędu 14 EV. |
Oglądałeś zdjęcia z a6000 na ISO większym niż 800. Widziałeś by były lepsze niż w canonie bo ja nie zauważyłem, a o tym aparacie tu piszemy.
Panowie. Nie jestem profesjonalistą. Chciał bym żeby zdjęcia wyglądały dobrze nie koniecznie w maksymalnym powiększeniu ale na monitorze czy telewizorze, bo wiadomo że odbitki do albumu będą ok.
Zdaje sobie sprawę z szumu przy wysokim iso. Szukam optymalnego rozwiązania w aparatach tej klasy mniej więcej co sony a6000, ale odrzucam lustrzanki ze względu na rozmiar.
Czy mogę założyć mniej więcej (jeśli chwilowo odrzucę poszukiwanie obiektywu) że wymienione aparaty sony a6000, olumpus e-m10 czy też panasonic gx 7 z kitowymi obiektywami będą spisywały się podobnie i nie można wskazać faworyta ? Czyli mam się kierować ceną albo ewentualnie rozmiarem i wyglądem ?
komor - Pon 16 Mar, 2015
felis napisał/a: | mam canona 70d i powyżej 800 ISO już bardzo widać szumy |
No przesadziłeś kolego o jakieś 2 EV. Bez przesady, na ISO 800 to już Canon 400D był spokojnie używalny.
Lucas1981r - Pon 16 Mar, 2015
elloco, jezeli aparaty w tej cenie - patrzyles na nowego Samsunga NX500? matryca ta sama co w NX1 i AF
a jezeli nie jestes profesjonalista to spokojnie wystarczylby Ci Nx300m z kitem (u sasiadow dostepny z 16-50 amazon.de ebay.de) - a za reszte kupilbys jeszcze sobie dwie stalki (16mm/2.4 , 20mm/2.8 , 30mm/2 , 45/1.8)
z tego co mozna poczytac na dpreview - Samsungowe obiektywy ciut lepiej wypadaja optycznie od Sonowskich.
Dodatkowo do Samsungow dodawany jest w gratisie LightRoom.
Z innych fajnych tanich aparatow (system micro 4/3 oprocz GX7) jest Olympus EPL5 / 7 ...no ale to system micro 4/3...
Zamieszali teraz co?
felis - Pon 16 Mar, 2015
komor napisał/a: | No przesadziłeś kolego o jakieś 2 EV. Bez przesady, na ISO 800 to już Canon 400D był spokojnie używalny. |
Napisałem powyżej 800 ISO nie na 800 ISO. Ale tak ogólnie to kwestia indywidualnej oceny. Miałem 40D i 800 iso włączałem w ostateczności, bo szum zaczynał mi przeszkadzać. Teraz mam 70d i 1600 włączam w ostateczności. Na 800 jest jeszcze OK choć oczywiście zauważalny.
elloco - Wto 17 Mar, 2015
Lucas1981r dzięki. Przyglądnę się tym samsungom.
Czyli z tego co czytam raczej większość odradza micro 4/3 ale i aps-c nie zawsze są zachwalane szczególnie za wyższe iso.
No jak się mogłem spodziewać nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zawsze każdy system ma zwolenników.
No to zastanawiam się nadal może jeszcze ktoś coś ciekawego napisze
Jak już zakupię to dam znać.
komor - Wto 17 Mar, 2015
elloco napisał/a: | No jak się mogłem spodziewać nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zawsze każdy system ma zwolenników. |
elloco, poczytaj jakieś wątki w dziale „Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra”, tam było sporo dyskusji o tym, czym się kierować. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi: ten system lepszy, tamten gorszy, każdy ma jakieś swoje mocne strony (choćby niska cena), gdyby tak nie było, to byłby tylko jeden producent a reszta by zbankrutowała.
felis - Wto 17 Mar, 2015
komor napisał/a: | Nie ma jednoznacznej odpowiedzi: ten system lepszy, tamten gorszy, każdy ma jakieś swoje mocne strony. | Święte słowa
elloco napisał/a: |
No jak się mogłem spodziewać nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jak zawsze każdy system ma zwolenników. |
Zastanawiając się nad Twoimi oczekiwaniami napiszę co bym ja wybrałbym na Twoim miejscu. To oczywiście moje zdanie oparte na poszukiwaniach drugiego lżejszego body i wieloletnim doświadczeniu wyłącznie amatora fotografii.
Otóż kupiłbym Sony NEX-6 z obiektywem 16-50 f4-5.6 OSS oraz lampą błyskową Sony o liczbie przewodniej 43 (nie pamiętam modelu dokładnie jest taka na stronie producenta).
Czemu NEX-6?:
1. bo ma matrycę aps-c 3:2 a nie micro 4:3
2. można jeszcze kupić nowego we w miarę rozsądnej cenie wraz z tym obiektywem. W saturnie 2500 za zestaw.
3. z testów wychodzi, że nex-y były lepsze od obecnych x000
4. ma zarówno uchylny ekran jak i wizjer (do wyboru do koloru nie u wszystkich to znajdziesz).
5. zdjęcia są z niego całkiem przyzwoite
6. nie jest duży
7. w razie potrzeby nakręci też filmy w przyzwoitej jakości i z sensownymi parametrami full HD 50klatek AVCHD
8. może nie jest to jakiś cud, ale bardzo uniwersalne body.
Obiektyw. Bardzo przeciętny, ale miałem zdjęcia z niego i da się je zaakceptować. Natomiast:
1. to zoom o dość uniwersalnym zakresie, ciut krótki ale i tak wykracza poza standard za to przyjemnie szeroki na drugim końcu co bardzo się przydaje w pomieszczeniach, przy architekturze, krajobrazie. Przy jednym obiektywie jak dla mnie nawet najjaśniejsza stalka to zbyt małe możliwości.
2. Cena w zestawie bardzo rozsądna.
Lampa błyskowa.
Przy amatorskiej klasie sprzętu w niebyt oświetlonych pomieszczenia do dzieci (również w ruchu) sprawdzi się lepiej niż jasna stałka i wysokie ISO. Warunek ruchoma głowica by korzystać ze światła odbitego i te 42 - 43 liczby przewodniej. W domu wystarcza.
Jak Cię fotografia wciągnie to dokupisz szkła. W sony E powinno coś się ruszyć, bo rozwijają linie pełnoklatkowych bezlusterkowców i zapowiadają nowe szkła. Niektóre dosyć ciekawe.
RB - Wto 17 Mar, 2015
felis napisał/a: |
Portretówka/macro w canonie pełen przekrój rożnych producentów. Sony E nie ma.
|
Macro: 90/2.8 i 30/3.5
portret w APS-C: 55/1.8 i rzeczona 90-tka. Dla uboższych 60/2.8 sigmy (światło takie hmmm....)
Oferta bogactwem delikatnie mówiąc nie poraża (szczególnie zaś gdy wziąć pod uwagę ceny), ale nie ma to nie jest prawdziwe stwierdzenie.
elloco napisał/a: |
Czyli z tego co czytam raczej większość odradza micro 4/3 |
A jak ja przeczytałem to wydawało mi się, że odradzała Ci go jedna osoba.
Ustal swoje priorytety i wybierz, który kompromis (zawsze związany z jakimś systemem, szczególnie w bezlusterkowcach) Ci bardziej odpowiada.
felis - Wto 17 Mar, 2015
RB napisał/a: |
Macro: 90/2.8 i 30/3.5
portret w APS-C: 55/1.8 i rzeczona 90-tka. Dla uboższych 60/2.8 sigmy (światło takie hmmm....)
Oferta bogactwem delikatnie mówiąc nie poraża (szczególnie zaś gdy wziąć pod uwagę ceny), ale nie ma to nie jest prawdziwe stwierdzenie.
|
Racja zapomniałem, że parę dni temu była premiera tej 90. To może być ciekawy obiektyw, ale póki co to w Polsce chyba nie jest dostępny. Poza tym nie znam ceny. Żeby nie była jakaś kosmiczna co w sony E jest reguła przy lepszych szkłach. Reszta to chyba nie macro.
RB - Wto 17 Mar, 2015
Racja zapomniałem, że parę dni temu była premiera tej 90. To może być ciekawy obiektyw, ale póki co to w Polsce chyba nie jest dostępny. Poza tym nie znam ceny. |
Sony chce 4.8
http://www.sony.pl/electr...ktywy/sel90m28g
W sklepach 4.3? 4.5?
felis napisał/a: | Żeby nie była jakaś kosmiczna co w sony E jest reguła przy lepszych szkłach. |
Cóż... G to G. Oby również poza ceną, ale oni wielkich gniotów w serii z tą literką raczej nie pozwalają sobie wypuszczać.
Reszta to chyba nie macro. |
30/3.5 to jest jak najbardziej makro
http://www.cyfrowe.pl/apa...acro-f-35-.html
jak widać jest toto niedrogie. Tyle, że blisko trzeba je przysuwać do obiektu...
elloco - Sro 18 Mar, 2015
Po wszelkich analizach i radach na tym wątku oraz na wątku dotyczącym wyboru aparatu (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=483932#483932), dochodzę do wniosku że chyba za bardzo się wczułem w temat biorąc pod uwagę moje potrzeby.
Chyba zdecyduję się na Sony 6000 z kitowym obiektywem na początek. A jak się wciągnę i będę miał większe potrzeby będę mógł dokupić dodatkowe obiektywy, a nawet body jeśli będzie taka potrzeba. Oczywiście zdaję sobie sprawę że będę potem ograniczony do systemu który wybiorę.
Dziękuję za wszystkie porady, jako amator sporo się nauczyłem już z samego forum (musiałem zainteresować się obiektywami, ogniskowymi, światłem i przeliczaniem z różnych systemów do innych).
Dzięki.
Oczywiście zakupu jeszcze nie dokonałem więc zawsze jakieś dodatkowe głosy będą dla mnie cenne.
felis - Sro 18 Mar, 2015
elloco napisał/a: | Chyba zdecyduję się na Sony 6000 z kitowym obiektywem na początek. |
Kitowy do niego to jest 16-50 tak? A komplet kosztuje około 2800?
Jak pisałem wziąłbym NEX-a 6 z tym szkłem, ale w sumie dobry wybór (w moim odczuciu oczywiście).
Daj znać czy jesteś zadowolony jak już trochę nim popracujesz.
Lucas1981r - Czw 19 Mar, 2015
elloco, wazne abys Ty byl zadowolony plusem A6000 napewno jest ze posiada wizjer EVF - jezeli jest on dla Ciebie wazny nie ma o czym rozmawiac.
Dla mnie naprzyklad on nie jest wazny, na forum dpreview porownuja A6000 z NX500, i plusem sa rawy 14bit w Samsungu do 12bit Sony - to jest dla mnie wazniejsze, ponoc AF tez lepszy (ten sam co w NX1), z uzytkowania - napewno plusem jest dotykowy ekran - czego w Sony nie ma :/
inne bonusy: filmy 4K czy soft na androida -> http://forum.nikoniarze.p...=228096&page=71
A takze dodatkowym plusem jest ze kit Samsunga 16-50 jest ponoc lepszy od Soniaka.
Fotki z NX1 od jednego z uzytkownikow forum Nikoniarze:
-> https://www.flickr.com/photos/didmyself/
elloco - Czw 19 Mar, 2015
Lucas1981r: no ciekawy ten NX500 ale nie ma żadnych testów jeszcze za bardzo. Wizjer nie jest niezbędny ale pewnie czasami by się przydał.
komor - Czw 19 Mar, 2015
Lucas1981r napisał/a: | Fotki z NX1 od jednego z uzytkownikow forum Nikoniarze |
Który jest też użytkownikiem forum Optyczne. Wystarczy zajrzeć do działu „Nasze zdjęcia”.
Lucas1981r - Czw 19 Mar, 2015
elloco napisał/a: | Lucas1981r: no ciekawy ten NX500 ale nie ma żadnych testów jeszcze za bardzo. Wizjer nie jest niezbędny ale pewnie czasami by się przydał. |
Pewnie lada moment beda - a poniewaz AF i matryca ma byc ta sama co w NX1 - wiec mozesz poczytac testy o NX1
komor napisał/a: |
Który jest też użytkownikiem forum Optyczne. Wystarczy zajrzeć do działu „Nasze zdjęcia”. |
a Pardon on juz chyba wszedzie jest
komor - Czw 19 Mar, 2015
Lucas1981r napisał/a: | on juz chyba wszedzie jest |
Lodówki nie mam firmy Samsung, na razie Daniela tam nie ma
felis - Sob 21 Mar, 2015
elloco napisał/a: | Chyba zdecyduję się na Sony 6000 |
Tak jeszcze wrócę do tematu, bo zacząłem się zastanawiać czemu a6000, a nie nex 6.
W moim odczuciu za nex 6 przemawia:
1. mniej upakowana 16 Mpix matryca z której zdjęcia wydają mi się mniej zaszumione (przynajmniej te testowe w granicach do 1600 ISO powyżej nie używam). Dodatkowo patrząc na wynik testów optycznie to RAWy z a6000 wypadły dużo gorzej.
2. celniejszy AF chyba, że ta a6000 z testu optycznych była jakaś pechowa lub nowy soft coś poprawił.
3. Lepszy wizjer, a ja większość zdjęć wykonuje w ten sposób. Na ekranie sporadycznie chyba że filmy.
Co w takim razie przemawia za a6000? Dlaczego warto go kupić bardziej niż nez-a 6?
ghost - Nie 22 Mar, 2015
a6000 o wiele lepszy AF i wizjer.
Testy AFu u optycznych to nie jest coś na czym warto polegać. Wizjer choć na papierze ma mniej pikselków, to daje dużo przyjemniejszy obraz.
Matryca (np wg DXO) - też jest lepsza w 6k.
felis - Nie 22 Mar, 2015
ghost napisał/a: | Testy AF u optycznych to nie jest coś na czym warto polegać. |
W sumie to na żadnych testach nie da się polegać do końca, ale czymś trzeba się kierować przy wyborze aparatu. Trudno kupić kilka body i samemu sprawdzać.
Jednak jeśli chodzi o samą matrycę, to szumy mniej mi przeszkadzają w NEX, chyba że optyczni wykonali zdjęcia testowe w różnych warunkach.
Ale przyjrzę się jeszcze tej a6000 bo w sumie gdybym miał brać samo body wyjdzie taniej niż nex. Z kitem 16-50 odwrotnie, ale chyba wolę 16-70. Szkoda tylko, że 16-70 jest taki duży i to mnie powstrzymuje przed podjęciem ostatecznej decyzji. Jakość z 16-50 to bym nawet zniósł (miałem pliki ARW z tego szklą i po obróbce dało się wytrzymać), ale zakres ogniskowych nie zachwyca szczególnie, że najwięcej używam 15-85 canona i bardzo przywykłem do jego uniwersalności.
|
|