forum.optyczne.pl

Lornetki - Wybór lornetki :( 3 modele, który najlepszy

lift - Nie 30 Mar, 2008
Temat postu: Wybór lornetki :( 3 modele, który najlepszy
Witam mam do wyboru 3 lornetki, i mam pytanie, którą najlepiej wybrać, ma ona służyć raczej do dziennej obserwacji i czasem wieczorem nad jeziorem jak sobie siedzę ;)

Lornetki
Bresser 10x50 Prismatic
Bresser 10x50 Hunter
Delta Optical 12x50 Voyager

Możecie doradzić początkującemu :oops:

Pozdrawiam ;)

// dodam że nie spodziewam się cudów dotychczas miałem kontakt z kilkoma bazarowymi cudami i jedną oryginalną PZO 1 (z 1952r) więc jestem raczej nieobeznany w sprawach lornetek, wiem że te lornetki to NAJNIŻSZA półka, dlatego wystarczy mi w miare czysty i ostry obraz i przyzwoitym przybliżeniem (jak dla mnie oczywiście) ;)

Kmiernik - Nie 30 Mar, 2008
Temat postu: Re: Wybór lornetki :( 3 modele, który najlepszy
Ja bym tam nie brał żadnej z nich. Rozumiem, że są zawsze ograniczenia finansowe, ale... Wszystkie te lornetki mają słabe pryzmaty ze szkła Bk7, wszystkie dadzą ciemny obraz i do tego są kiepsko wykonane (tanie Bressery są fatalne). Kupi się to i wyrzuci za niedługo, bo albo się rozpadnie, albo nie będzie spełniać oczekiwań i w ten sposób tylko drożej wyjdzie. Lepiej już chyba dozbierać do Delta Optical Entry 10x50 (250 zł) albo rosyjskiego BPC 10x50 (180 zł).

Poza tym dlaczego DO Voyager jest jako jedyna w wersji 12x50, a nie 10x50 (takowa też jest)?

lift - Nie 30 Mar, 2008

Kmiernik napisał/a:
nie będzie spełniać oczekiwań

Ale ja mam mizerne bardzo oczekiwania. Rozumiem że są do d... Ale czy na prawdę sie sprawdzą, jeżeli będą trochę(bardziej troche) lepsze niż bazarowe albo PZO1 to mi raczej wystarczy...

Właśnie... fundusze i to jest najgorsze... :( Wydawało mi sie już samo to że są dobrych producentów będzie miało wpływ na jakość i dawało przewagę nad moim poprzednim sprzętem...

//A tą DO dałem 12x50 no bo zdawało mi się większe zbliżenie = lepsza lornetka a ceną nie różni się dużo od 10x50

I jeszcze jedno pytanie... Ogólnie lepszy producent to Delta Optical czy Bresser ?? ;) )

Arek - Nie 30 Mar, 2008

Może pomyśl nad Delta Optical Entry? To już półeczkę wyżej, a cena wciąż w miarę atrakcyjna.
lift - Nie 30 Mar, 2008

I chyba jednak tak zrobię... Dzięki za odpowiedzi i naprowadzanie mnie na 'dobrą drogę' :D Dziękuje jeszcze raz, dociułam jeszcze trochę i kupie Entry ;) Pozdrawiam ;)

[ Dodano: Sro 02 Kwi, 2008 ]
Kasa jest.
Lornetka zamówiona.
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6391
mam nadzieje że to dobry sklep? Mam racje?

Pozdrawiam :mrgreen:

[ Dodano: Nie 06 Kwi, 2008 ]
Jutro lornetka powinna być ;) ) Jutro będzie też aparat więc na pewno zamieszczę jakieś zdjęcia, mogę zrobić to w tym temacie...? Czy utworzyć nowy ;) ) ? Pozdrawiam ;) )