|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Olympus OM-D E-M10 czy Sony A6000
elloco - Pią 13 Mar, 2015 Temat postu: Olympus OM-D E-M10 czy Sony A6000 Pytałem już w innym wątku o obiektyw do Sony A6000
http://forum.optyczne.pl/...p=483905#483905
Ale mam jeszcze dylemat który z wymienionych aparatów wybrać i z jakim obiektywem do moich potrzeb.
Jeszcze raz przytaczam z wątku o obiektywie jakie mam potrzeby:
Jestem amatorem. Planuje zakup aparatu sony a6000 albo olympus E-M10. Zastanawiam się który aparat i jaki obiektyw będzie dobry na moje potrzeby. Generalnie aparat ma służyć lata i być uniwersalny. Na ten moment najwięcej zdjęć robię dwójce małych bliźniaków Zdjęcia głównie w pomieszczeniach dlatego myślałem nad jaśniejszym obiektywem. W przyszłości aparat do wszystkiego: dzieci, imprezy w domu, dzieci na zewnątrz i wakacje.
[ Dodano: Nie 15 Mar, 2015 21:41 ]
Jeszcze jedna opcja mi wpadła w oko.
Panasonic GX7 ?
Doradzi ktoś bo mam wielki dylemat a niestety aż tak się nie znam. Testów się naczytałem ale co z tego. Nadal nie wiem który i z jakim obiektywem będzie najrozsądniejszy jeśli chodzi o uniwersalność ale i koszt.
Bardzo proszę o pomoc.
Chris62 - Wto 17 Mar, 2015
Wkrótce wyjdzie Samsung NX500
Matryca BSI CMOS 28 MP APS-C
hybrydowy szybki Af
Wbudowany wizjer
Procesor chyba ten sam co w NX1
Warto poczekać i zobaczyć co zaprezentuje.
Na dpreview już go testują.
Jar - Wto 17 Mar, 2015
Jeśli to ma być małe, to na Twoim miejscu wybrałbym EM10 lub GX7. Skoro ma to być stricte domowo-rodzinno-wakacyjny sprzęt, to nie musisz się silić koniecznie na większą matrycę. A obiektywy w m4/3 będą średnio rzecz biorąc zawsze mniejsze i lżejsze niż analogiczny zestaw do Sony czy Samsunga. m/43 ma opinie drogiego, jeśli chodzi o ceny obiektywów, ale nie jest to prawda we wszystkich przypadkach. Poza tym dla tego systemu istnieje już bardzo duży rynek wtórny, ja dzięki temu byłem w stanie uzupełnić zestaw o małe, jasne szkła przeznaczone do wnętrz i nocnej fotografii. W Twoim przypadku oprócz jakiegoś kitowego zooma przyda się (do tych dzieci) jeden z trzech: 45/1.8, który jest świetny i relatywnie tani, albo 25/1.8, czy 20/1.7. Reszta wedle potrzeb i możliwości.
Sprawę ułatwia fakt, że zarówno EM10 jak i GX7 (jedyny u Panasonic-a) mają stabilizację na matrycy w korpusie, co też pozwala zaoszczędzić na wadze i rozmiarach zestawu obiektywów. U Sony i Samsunga masz stabilizację w obiektywach.
Pozdrawiam
-J.
vatazhka - Sro 18 Mar, 2015
Chris62 napisał/a: | Wkrótce wyjdzie Samsung NX500
Matryca BSI CMOS 28 MP APS-C
hybrydowy szybki Af |
Podzielam entuzjazm (sam rozważam zakup NX500 w przyszłości), ale pytanie brzmiało "Olympus OM-D E-M10 czy Sony A6000" (+ Panasonic GX7), więc pytający wydaje się być zdecydowany na aparat, który jest obecnie dostępny na rynku.
Chris62 napisał/a: | Wbudowany wizjer
Procesor chyba ten sam co w NX1 |
W NX500 wizjera nadal brak, procesor jest na pewno zubożony w stosunku do NX1 (DRIMe V vs. DRIMe Vs - na razie wiadomo o mniejszej szybkostrzelności i cropie dla wideo 4K). Jeżeli ktoś chce je mieć, a nie chce NX1, może spróbować poczekać na NX50...
Chris62 napisał/a: | Warto poczekać i zobaczyć co zaprezentuje.
Na dpreview już go testują. |
Po NX1 nie ma zaskoczenia (co najwyżej słychać rozczarowanie tych, co sądzili, że dostaną zminiaturyzowany NX1 za pół ceny), to nieco udoskonalony NX300 z matrycą i AF z NX1. Ja wolę poczekać jeszcze kilka miesięcy (Samsungi miały tendencję do gwałtownych obniżek ceny kilka miesięcy po premierze), bo mam czym focić. Jeżeli ktoś nie ma - pewnie chciałby zacząć jak najszybciej, żeby oswoić się ze sprzętem np. przed wyjazdem czy ważną uroczystością (albo choćby skorzystać z poprawiającej się pogody!), więc czekanie w tym przypadku może nie wchodzić w grę, bo jakikolwiek aparat jest lepszy niż żaden. Tym bardziej, że pytający nie wydaje się mieć wyśrubowanych potrzeb.
elloco, dlaczego nie przejdziesz się do sklepu i nie obejrzysz obu (trzech)? Aparat ma pomagać, a nie przeszkadzać w robieniu zdjęć - warto zwrócić uwagę na wygodę korzystania z przycisków, pokręteł itp., strukturę menu... W Twoim przypadku (fotografia rodzinna i turystyczna) każdy z wymienionych będzie równie dobry, a tabelki z parametrami znasz już zapewne na pamięć
Jeżeli myślisz o przyszłości, to warto zastanowić się nad perspektywami systemu - jakie obiektywy są, a jakie mają być dostępne, jaka jest ich cena i wielkość; do tego - jeżeli się wkręcisz i nazbierasz dużo obiektywów i akcesoriów, to łatwiej będzie wymienić korpus na nowy niż zaczynać od zera.
komor - Sro 18 Mar, 2015
vatazhka napisał/a: | Aparat ma pomagać, a nie przeszkadzać w robieniu zdjęć - warto zwrócić uwagę na wygodę korzystania z przycisków, pokręteł itp., strukturę menu... |
Zawsze warto to podkreślić, bo wybieranie aparatu tylko na podstawie tabelek i parametrów może spowodować później zawód. Trzymanie, wciskanie, wizjer, wszystko to ma istotne znaczenie.
elloco - Sro 18 Mar, 2015
vatazhka: Dzięki za uwagi są na pewno cenne. Też zaczynam dochodzić do wniosku że na moje potrzeby wszystkie opcje będą dobre. Szczególnie że chwilowo brak aparatu i robię fotki starym "podwodnym" TX10 Sony i też czasami fajne fotki wychodzą. Faktycznie jedyne co powinienem brać pod uwagę to przyszłość, jeśli się wkręcę i bedę chciał dokupić obiektywów, ewentualnie wymienić body. I tu jednak skłaniam się chyba bardziej ku Sony.
Oglłądałem w sklepie Sony i Panasonic (Olympusa nigdzie nie widziałem jeszcze) i obydwa wydają się ok. Oczywiście lepiej było by przetestować choć jeden dzień w domu ale nie ma takiej możliwości.
Chyba muszę w końcu podjąć decyzję.
Na NX500 nie wiem czy jest sens czekać bo równie dobrze mogę potem czekać na następcę Sony A6000
Dam sobie jeszcze chwilę i jak nic nie przyjdzie nowego do głowy to chyba na Sony się zdecyduję. Myślę że każdy z tych aparatów to będzie dla mnie wielki skok jakościowy Wcześniej miałem jakiś super zoom Canon ale dość dawno, przez jakiś czas użyczony Canon 500D.
|
|