|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Olympus Stylus 1 - jakaś alternatywa?
Eradicated - Sob 14 Mar, 2015 Temat postu: Olympus Stylus 1 - jakaś alternatywa? Witam wszystkich forumowiczów!
Mam dość krótkie pytanie dotyczące wyboru odpowiedniego aparatu fotograficznego. Poszukuję jakiegoś „spacerniaka”, czyli aparatu na codzienne wyjścia, wycieczki, ogólnie codzienny użytek. Nie jestem zainteresowany zaawansowaną fotografią, a z racji gabarytów lustrzanki nie biorę w ogóle pod uwagę. Bezlusterkowce raczej też mnie nie zadowolą, gdyż nie rozważam kupna dodatkowych obiektywów. Z tej racji rozglądam się za kompaktami.
Po dłuższych poszukiwaniach stwierdziłem że moje wymagania spełni Olympus Stylus 1, gdyż ma stosunkowo jasny obiektyw i duży zoom. Zastanawiałem się nad alternatywami, np. RX100, jednak wydaje mi się on za mały i nie leży wygodnie w dłoni. Chcę zachować stosunkowo małe gabaryty, ale nie chcę mieć problemów z wygodnym trzymaniem aparatu.
Czy na chwilę obecną jest jakaś sensowna alternatywa dla Olympusa Stylus 1, która nie byłaby dużą „cegłą”, zapewniałaby lepszą jakość zdjęć i sensowny zoom? W cenie powiedzmy do 2200-2500 zł? Czy Stylus jest nadal warty uwagi i nie pożałuję kupna mając na uwadze moje wymagania (które wydaje mi się nie są wygórowane)?
Powiem że zastanawiałem się nad FujiFilm X30, ale zoom w Olympusie jakoś bardziej mnie przekonuje...
Jar - Pon 16 Mar, 2015
Jeśli chcesz mieć aparat z conajmniej 10x zoomem, relatywnie dużą matrycą i jasnym obiektywem, przy tym mały i lekki, to nie bardzo widzę alternatywę. Chyba, że jesteś w stanie zejść z zakresem ogniskowych na tele do odpowiednika 200mm, to wtedy jest Nikon P7800 i tańszy "ubogi krewny" w postaci Panasonic-a LF-1, wielki gabarytowo i piekielnie drogi Sony RX10, oraz może coś jeszcze. Skoro jednak zależy Ci na zoomie (czy raczej na długim tele), to nic innego nie widzę, zakładając matrycę nie mniejszą niż 1/1.7" i zakres ogniskowych 28-300mm (odpowiednik dla małego obrazka) lub podobny.
Ten aparat nie ma po prostu "bliźniaka" u innych producentów. Nie ma też chyba swojego poprzednika w serii i oby doczekał się kontynuacji (następcy o zbliżonych parametrach), bo wart jest tego moim zdaniem.
Pozdrawiam
-J.
TomPL2 - Wto 17 Mar, 2015
A o Panasie FZ1000 koledzy zapomnieli czy za duży i za ciężki?
Mi to się, naiwnie, marzy specjalny kompakt-tele, czyli jasny (<= 2.8 w całym zakresie) obiektyw z matrycą >= 1,7'' i tele 35-600mm (albo i jeszcze dłuższy). FZ-1000 jest tego bliski...
Jar - Wto 17 Mar, 2015
Ba!
FZ1000 imponuje parametrami i możliwościami, tylko to już całkiem inna liga cenowa, nie zamierzałem nawet wspominać. Gabaryty też spore, ale tu są "podatkiem" za te możliwości właśnie. To jest mniej więcej wielkość Sony RX10, z tej samej klasy (poza zoomem) z resztą. Tylko tamten jest jeszcze droższy...
Dlatego wybór Stylusa przez autora wątku wydaje mi się bardzo sensowny, a w jego klasie nie bardzo widzę konkurencję.
Pozdrawiam
-J.
Eradicated - Wto 17 Mar, 2015
Zarówno FZ1000 jak i RX10 z pewnością zapewniają lepsze parametry i powiedzmy że nawet cena byłaby dla mnie akceptowalna, ale niestety ciężko zakwalifikować je do kategorii aparatów kieszonkowych. Dlatego też szukałem czegoś zbliżonego rozmiarami do Olympusa Stylus 1, ale skoro sensownych alternatyw brak jak na obecną chwilę to chyba przyjdzie mi kupić ten właśnie model. Dziękuję za rady!
|
|