forum.optyczne.pl

Lornetki - Kite Optics - co to takiego?

greentrek - Sob 14 Mar, 2015
Temat postu: Kite Optics - co to takiego?
W zasadzie to szukam monokularu 8x42 [no, może max 10x50], ze wskazaniem na Opticrona, tyle że ze znanego sklepu w TG od miesięcy nie mam odpowiedzi. Szukając go w necie trafiłem na stronkę dystrybutora, czyli Kestrela, w jego sklepiku znalazłem też chyba ciekawe mono z elementami ED, firmowane przez Kite Optics. Ktoś wie co to takiego, gdzie i jak robione [firma niby belgijska]? Jak wypada jakościowo? Może ktoś mógłby porównać z Opticronem BGA? A może celować w Bushnela Elite lub Vortexa Solo, chociaż ich militarna stylistyka niezbyt mi pasuje.

[Podobne pytanie zadałem w temacie o monokularach, ale tam utonęło]

kivirovi - Sob 14 Mar, 2015

Kite to nowa firma ale optyka lepsza od Opticrona. Wykonanie tez na wyższym poziomie, nie jest tak chiński plastikowe. Tez słyszałem, ze belgijska ale gdzie to robione nie wiem. Kestrel jest wyłącznym dystrybutorem.
kimek27 - Sob 14 Mar, 2015

Chinskie Kite jest tak samo chinskie jak chinski opticron. Opticron I Kite zamawiaja w tych samych fabrykach w azji, niektore produkty sa bliźniacze. Mono Kite to to samo co Viking ed-m w UK. Pomimo szkla ed nic specjalnego. Slaby optycznie I mechanicznie. Duzo lepsze sa mono bga I dba opticrona.
greentrek - Wto 17 Mar, 2015

O ile wiem, Opticrony są robione w Japonii, w dodatku korpus BGA jest metalowy. Ale widzę że zeznania są sprzeczne... w który celować?
widoczek - Wto 17 Mar, 2015

Ja bym celował w Opticrona
Może warto zamiast monokularu zainteresować się małym bino? http://allegro.pl/lornetk...5181713560.html

greentrek - Wto 17 Mar, 2015

Gdzieś już tłumaczyłem że z pewnych względów "półlornetka" mi wystarczy. Poza tym od takich ofert, gdzie coś jest jednocześnie Opticronem, Zeissem i Nikonem, to ja bym się trzymał z daleka :razz:
Mnie się też raczej Opticron widzi, może dlatego że był pierwszym pomysłem...