forum.optyczne.pl

Lornetki - Meopta 8x32 MeoPro HD

Greg44 - Nie 15 Mar, 2015
Temat postu: Meopta 8x32 MeoPro HD
Meopta 8x32 MeoPro HD vs Vortex Viper 8x32 hd
Czy Meopta jest na poziomie tego Vipera ?

kivirovi - Czw 19 Mar, 2015

Nikt się nie wypowiedział bo zapewne nikt nie porównywał tych lornetek. Obie są w Polsce dostępne tylko w dedykowanych sklepach: Meopta - łowieckich, a Vortex - militarnych. Dodatkowo Meopta to nowość.

Ja widziałem tylko Vortex. Jest to naprawdę wyjatkowa optyka, no i "tylko" dobre wykonanie. Lornetka ma bardzo dobre warunki gwarancji wiec ryzyko z nia zwiazane jest niewielkie.

Podejrzewam, ze Meopta jest lepsza pod względem wykonania mechanicznego, a nieco gorsza pod względem optycznym. Również jako Marka, Meopta wypada lepiej. Chodzi i o tradycje i o produkcję w Czechach, a nie Chinach.

Jeszcze parę miesięcy temu powiedzialbym, ze ta cenę nie da się kupić lepszej optyki niż Viper HD. Dziś uważam, ze tańsza Kowa BD XD jest lepsza od Vipera. Jest wykonana z metalu, a do tego ma bardzo precyzyjne pokrętło ostrości. To tez nowość, wiec trudno się wypowiedzieć NT. trwałości po latach.

Tak czy owak, zarówno wymienione przez Ciebie jak i przeze mnie maja swoje atuty i są w pewnym stopniu lornetkami rownorzednymi. Każda jest jakimś niewielkim juz w sumie kompromisem ale zrobionym w innym obszarze.

kimek27 - Czw 19 Mar, 2015

Meopro HD jest chyba skladane w USA