forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Zdjęcia dzieci / w ruchu ~ 700 zł

kertis - Czw 19 Mar, 2015
Temat postu: Zdjęcia dzieci / w ruchu ~ 700 zł
Witam serdecznie,

Potrzebuję kompaktu do zdjęć swoich dzieci. Obecnie posiadam Canona SX 240 i przymierzam się do czegoś trochę lepszego.

Ogólnie zależy mi raczej na kompakcie z uwagi na poręczność oraz wagę.

Aparat przede wszystkim powinien radzić sobie dobrze z ruchem z rożnych warunkach oświetleniowych, co niestety pewnie proste nie będzie. Ogólnie fotki do użytku domowego.

Ważny jest też sposób pomiaru realizowany przez aparat, ponieważ obecny potrafi nieźle poświecić dziecku po oczach, przez co maluchy na większości mają przymknięte oczy.

Zastanawiam się nad Sony DSC-HX50

Dzięki za sugestie.

TomPL2 - Pią 20 Mar, 2015

A zastanowiłeś się, po co ci zoom x30 przy fotografowaniu dziecka?
Żaden aparat, nawet lustrzanka, nie zapewni ci nieporuszonych zdjęć ruchliwego dziecka, jeśli będziesz robić w trybie auto, nawet z lampą. Czasem pomoże tryb "sport", a najlepiej by były możliwości ustawienia manualnego czasu ekspozycji (tryby M lub Av). No i trzeba umieć to wykorzystać - może nawet ten SX240 da radę, jak odpowiednio ustawisz?

Wojmistrz - Pią 20 Mar, 2015

700zł to dobra kwota na książki i poradniki fotograficzne :)
Soniak10 - Pią 20 Mar, 2015

kertis napisał/a:
Zastanawiam się nad Sony DSC-HX50

Właśnie chciałem Ci go poradzić. Ja jestem zadowolony. Moja córcia, dla której go kupiłem, też.
TomPL2 napisał/a:
najlepiej by były możliwości ustawienia manualnego czasu ekspozycji (tryby M lub Av).

HX50V właśnie ma tryb "M". I nie tylko zresztą...

Wojmistrz - Pią 20 Mar, 2015

...jak by SX240 nie posiadał M, Tv, Av i P ...