|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Jaka luneta do 300zł
Świstak - Czw 19 Mar, 2015 Temat postu: Jaka luneta do 300zł Witam
Mam zamiar kupić lunetę do mojej snajperki asg i nie wiem jaką lunetę wybrać, tak do 300zł. Co myślicie o lunetach DELTA OPTICAL, KANDAR, SUTTER, STRIKE SYSTEMS.
Coś byście z tego polecili a może coś innego lepszego tak bym sobie wzroku nie zepsuł.
Możecie nawet konkretne modele proponować.
Pozdrawiam.
Maciek111 - Czw 19 Mar, 2015
Z tych co wymi9eniłeś ,tylko Delta - małego dota weź.
Świstak - Czw 19 Mar, 2015
A konkretnie jaki model możesz podać.
Maciek111 - Pią 20 Mar, 2015
DOT 4-16x 42 . Zwany małym. Dobra stabilna lupka na początek. Zawsze można odsprzedać prawie bez straty. Poczytaj na Bron.iweb.pl .
Świstak - Sob 21 Mar, 2015
To chyba luneta powyżej 300 zł.
mobil10 - Sro 01 Kwi, 2015
Witam chciałbym zakupić lunetę do 300 zł do oglądania przyrody czy innych stałych obiektów odalonych do 2 km . Zależy mi na tym aby luneta była mała i w miare spełniała moje oczekiwania. Trochę się oczytałem o parametrach optycznych lunet znalazłem coś takiego http://allegro.pl/luneta-...150683343.html. Wiem że to jest najniższa półka ale jestem ciekaw w jakim stopniu taka luneta zachowuje ostrość obrazu na dłuższych odległościach np. Czy tą lunetą na odległości 1,5 km odczytam tablice rejestracyjne z samochodu przy optymalnych warunkach pogodowych albo czy ostrość obrazu na taką odległość jest wystarczająca aby rozpoznać czyjąś twarz. Poprostu nie mam odwzorowania jak to w praktyce wygląda bo żadnej lunety nie miałem jeszcze
Arek - Czw 02 Kwi, 2015
Do 300 zł trudno znaleźć coś godnego polecenia. Są np. takie wynalazki:
http://deltaoptical.pl/bl...6x60,d3353.html
ale jak sprawdzą się w praktyce - trudno powiedzieć.
kot Sylvester - Czw 02 Kwi, 2015
Mobil10 w tym budżecie chcąc odczytać tablice rejestracyjne albo rozpoznać twarz z 1,5 km to ja widzę coś tego typu;
http://teleskopy.pl/Teles...skopy-1653.html
generalnie raczej tani teleskop niż jakakolwiek luneta bo z 1,5 km powiększenie 50x do wymienionych rzeczy to sporo za mało co sprawdziłem osobiście z balkonu.
mobil10 - Czw 02 Kwi, 2015
Sylvester troche mi rozjaśniłeś sprawę, jednak zostanę przy lunecie ale będę musiał budżet zwiększyć znalazłem coś takiego celestron c70 ewentualnie coś do 5 stów .
kivirovi - Czw 02 Kwi, 2015
To czarna rozpacz. Moze Samyang Falcon?
mobil10 - Pią 03 Kwi, 2015
Hmm ważne aby robiła robote, granica to 500 zł . Zdam się na wasze propozycje i okaże się czy za 5 stów da się coś przybliżyć z 1.5 km aby też była jakaś ostrość.
Czyli minimum to soczewka 60 i przybliżenie x45 w tych pieniądzach . Zastanawia mnie jedno na przykładzie lunety bresser spektar 15-45x60 im dalsze przybliżenie tym gorsza jakość obrazu i ostrości , pewnie przy max powiększeniu czy np 80% powiększeniu czy będę zadowolony? Boje się że będzie trzeba o zbierać na sprzęt 3 kroć droższy ale chyba najpierw trzeba pojeździć maluchem na początek a później się przesiąść do bmw
marcinc86 - Pią 03 Kwi, 2015
Ja też szukałem lunety za 300 zł. Tutaj to w większości są wymagający obserwatorzy. I zupełnie odradzają te lunetki z czym mają jednak rację. Polecają takie lunety za minimum 500zł. Jak podałem lunety za 1000 zł (tylko że używki za 600zł) to polecają takie za 2000zł. I Nie ma się co dziwić. Są wymagający i raczej jest im ciężko doradzić co jest wystarczające dla amatorów. Myślę że trzeba poświęcić 500zł na jakiegoś aprobirda czy coś podobnego albo coś w stylu z tych dwóch używek z mojego tematu. Samemu się przekonać. Choć na tym forum jest na prawdę wiele trafnych opinii to każdy ma inne wymagania i ciężko dogodzić każdemu. Wejdź na mój temat "opinie o lunetach" i tam są 4 lunety w tym dwie nowe. Nad którymi warto się zastawnowić. Dobrym rozwiązaniem jest po prostu obejrzenie w sklepie. Ja niestety w Czewie nie mam takowego a do Katowic nie bardzo chce mi się jechać.
Arek - Pią 03 Kwi, 2015
To może to?
http://deltaoptical.pl/bl...4az3,d1210.html
W zasadzie powiększenie na poziomie 80-100x powinno obsłużyć i na nim da się powalczyć z tymi tablicami.
kivirovi - Pią 03 Kwi, 2015
Jak mawial RB: "Okulary kosztują 300zl a są to dwie pojedyncze soczewki"...
mobil10 - Sob 04 Kwi, 2015
Marcin86 jednak przystanę przy twojej opcji apobird 20-60x80 soczewka wyjściowa 80 mm wielkościowo nie jest może z tych najmniejszych ale też nie jest duża , przetestuje w terenie to będę widział co i jak
marcinc86 - Sob 04 Kwi, 2015
Tylko daj znać jak już ją weźmiesz w teren. Jakbyś mógł wrzuć jakieś zdjęcia albo coś. Ale statyw chyba od razu musisz mieć bo powyżej x20 zaczyna się męczarnia.
mleki - Sob 04 Kwi, 2015
Witam , mam okazję kupić wspomnianego Bressera Spektar 15-45x60 , właśnie kończy się aukcja na ebayu , cena ok. 100-150 zł.
Potrzebuję optyki do obserwacji przestrzelin na tarczy , odległość 50 -100m.
Jak myślicie nada się i czy warto za te pieniądze.
Dziękuję
kot Sylvester - Pon 06 Kwi, 2015
mleki napisał/a: | Witam , mam okazję kupić wspomnianego Bressera Spektar 15-45x60 , właśnie kończy się aukcja na ebayu , cena ok. 100-150 zł.
Potrzebuję optyki do obserwacji przestrzelin na tarczy , odległość 50 -100m.
Jak myślicie nada się i czy warto za te pieniądze.
Dziękuję |
Mleki to tego zastosowania nada się jak najbardziej i to z zapasem, wystarczające będzie powiększenie 30x czyli w połowie zakresu gdzie wielkość źrenicy jest jeszcze przyzwoita. Cena też jest dobra można śmiało klikać.
|
|