|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki kąt do D60 -> D7x00 1500-2600 zł
mpsk2 - Czw 19 Mar, 2015 Temat postu: Szeroki kąt do D60 -> D7x00 1500-2600 zł Witam
Nakreślę najpierw swoją sytuację.
Jestem obecnie średnio szczęścliwym posiadaczem Nikona D60 (średnio bo on słaby i się psuje) oraz bardzo szczęśliwym posiadaczem Nikona Nikkor 35mm f/1.8 (bardzo go lubię i nie zamienię). Chciałbym w przyszłości (do 4 miesięcy) wymienić aparat na Nikona D7[0/2]00, a w jeszcze bliższej przyszłości (do paru tygodni) kupić nowy obiektyw szerokokątny.
Zauważyłem przeglądając statystki zdjęć, które robię kite 16-55, że zdecydowana większość zdjęć to 16-37, nie wiedzę więc sensu węższego obiektywu. Chciałbym obiektyw, który nadawałby się do robienia zdjęć na różnych wydarzeniach: procesje, marsze, pochody, targi, konwenty etc.Lubię też stanąć np na starówce i popykać fotki zabytkom. czy wieżowcom w mieście lub obiektom infrastrukturalnym podczas budowy.
Myślałem o różnych opcjach, ale z założenia słabo myślę.,
Jakiś ok standardowy zoom np.
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - ale w sumie zaczyna się na 17 mm
Tokina AT-X 116 PRO DX II AF 11-16 mm f/2.8
Jakaś stałka Samyang 10 mm f/2.8 ED AS NCS CS, choć się boję, bo jest bez AF
Pomóżcie mi dokonać wyboru. Raczej będę wierny nikonowi, więc to się na pewno nie zmieni.
ophiuchus - Pią 20 Mar, 2015
Brak AF przy szerokim kącie nie jest jakoś przesadnie odczuwalny. Ustawiasz sobie hiperfokalną, i masz problem z głowy. Im bardziej domknięta przysłona, tym mniej kłopotów z ustawianiem ostrości. Z wskazanych przez Ciebie obiektywów łyknąłbym Tokinę. Zawsze to trochę więcej możliwości niż stałoogniskowiec.
mpsk2 - Pią 20 Mar, 2015
ophiuchus napisał/a: | Z wskazanych przez Ciebie obiektywów |
A z innych, niewskazanych przeze mnie obiektywów, ale podobnej kategorii?
Też myślałem raczej o tokinie, bo niedroga, szaroka i 2.8 światło jednak
forrest - Sob 21 Mar, 2015
Z innych nie wskazanych może być jeszcze Tokina AT-X PRO DX 11-20mm f/2.8 . To nowość, ale wspominano gdzieś że jest już dostępna.
|
|