| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - 安iat這 kontra stabilizacja
komor - Nie 30 Mar, 2008 Temat postu: 安iat這 kontra stabilizacja Dzisiaj zrobi貫m zdj璚ie ilustruj帷e czemu lepiej mie��lepsze 鈍iat這, a nie stabilizacj� w obiektywie. Przyda si� do t逝maczenia nowicjuszom
mavierk - Nie 30 Mar, 2008
waln望 winiete i mroczny styl i jest super zdj璚ie!
komor - Pon 31 Mar, 2008
Tak mo瞠 by�? Czy masz inn� wizj�?
mavierk - Pon 31 Mar, 2008
raczej co� w stylu czego� dziwnego Prosz� uszanowa� moje 15 sek roboty.
MC - Pon 31 Mar, 2008
Komor, obok mogloby byc jeszcze zdjecie takie samo, ale dzieciak zamrozony w bezruchu. Tak dla porownania. A Kolega Mavierk zepsul zabawe Po takiej drobnej obrobce to zdjecia moze miec to "cos" w sobie.
maziek - Wto 01 Kwi, 2008
Komor, czy zrobi貫� te� zdj璚ie dziecku PO zej軼iu z tej wytrz御arki?
komor - Czw 03 Kwi, 2008
Maziek, po zej軼iu z wytrz御arki wszystko by這 z Jag鏚k� w porz康ku, czyli posz豉 zje盥瘸� ze zje盥瘸lni g這w� w d馧...
maziek - Pi� 04 Kwi, 2008
s豉wek_38 - Sob 12 Kwi, 2008
| komor napisa�/a: | | Dzisiaj zrobi貫m zdj璚ie ilustruj帷e czemu lepiej mie� lepsze 鈍iat這, a nie stabilizacj� w obiektywie. Przyda si� do t逝maczenia nowicjuszom |
Wszystkow porz康ku a teraz Komor rozwi� temat: dlaczego tu chodzi o 鈍iat這 kontra stabilizacj�? Czy w obiektywie nie mo積a jej wy陰czy� i zrobi� takiego samego zdj璚ia? No bo na zdrowy rozum to z obiektywem ciemniejszym mo積a w豉郾ie tak� fotk� uzyska� bo cza si� wyd逝篡 np dla przes這ny 8, a je瞠li to samo zrobimy jasnym 2,8 to czas skr鏂imy i w豉郾ie sama si� ta stabilizacja znajdzie tam gdzie jej nie ma - czy� nie tak? Bo je瞠li chodzi o co� innego to bym poprosi� o wy這瞠nie kawy na 豉w� (prosi pocz徠kuj帷y)
mnich - Sob 12 Kwi, 2008
To mo瞠 ja napisz�:
Ot騜 wyd逝瞠nie czasu w obiektywie ze stabilizajc� pozwoli nam rozmy� obiekty w ruchu nie rozmywaj帷 ca這軼i obrazu 陰cznie z t貫m ( stabilizacja osi optycznej).
Skr鏂enie czasu w obu obiektywach ( z VR/IS i bez tego) zamrozi- pozwoli uzyska� ostrzejszy obraz- ca造 kadr.
Chodzi o to 瞠 jasne szkie趾a pozwalaj� skr鏂i� czas bez obawy o nie do鈍ietlenie ( oczywi軼ie mowa o Obiektywie jasnym (np f/2.8 ) kontra obiektywie "standardowym/kitowym" (ze 鈍iat貫m <f/4 ) ze stabilizacj�
| mnich napisa�/a: | | Chodzi o to 瞠 jasne szkie趾a pozwalaj� skr鏂i� czas |
no a czy tu w przypadku fotki Korafa nie chodzi這 o co� wr璚z przeciwnego - wyd逝瞠nie czasu 瞠by taki ruch mo積a by這 nie zamro履� ale rozmy�? Czy tu nie ma sprzeczno軼i. Na tym kadrze gdyby Koraf np zrobi� fotk� przy 1/20, to samo mo積a by zrobi� powiedzmy ze stabilizacj� i czasem 1/10 czyli dziecko ko造郾ie si� powiedzmy 2 razy wi璚ej a ruch te� b璠zie rozmyty ale dalszy plan si� nie poruszy.
[ Dodano: Sob 12 Kwi, 2008 ]
Przecie� przy 1/1000 tego nie zrobi�, a patrz帷 na bardzo ma陰 g喚bi� ostro軼i przes這ny 2,8 te� by� raczej nie mog這 tylko mo瞠 z 8?
mnich - Sob 12 Kwi, 2008
No my郵e 瞠 sam sobie odpowiedzia貫� teraz
Zacytuje jeszcze raz siebie: Ot騜 wyd逝瞠nie czasu w obiektywie ze stabilizajc� pozwoli nam rozmy� obiekty w ruchu nie rozmywaj帷 ca這軼i obrazu 陰cznie z t貫m ( stabilizacja osi optycznej).
Kolega komor oczywiscie nie podpisa� zdj璚ia bo po co. Przys這na 22 czas 1/8s
rozmyty ruch i 陰dny ostry drugi plan.
Jasny obiektyw pozwoli豚y nam uchwyci� 豉dny portret dziecka ( wi璚ej 鈍iat豉 pozwala znacznie skr鏂i� czas ekspozycji )
My郵e 瞠 komor powinien sie stawi� do tablicy. Bo koment do zdj璚ia jest bardzo myl帷y.
Ale ja chyba tematu postu nie rozumi�, wydaje mi si�, 瞠 Komor chcia� w豉郾ie taki efekt uzyska�, przecie� robi� to szk貫m sigm� 2,8 pewnie, kr鏒ka ogniskowa. Wi璚 pewnie robi� ze statywu albo super trzyma�. A gdyby mia� stabilizacj� to zrobi豚y z r瘯i bez potrzeby statywu. Wi璚 dlaczego pisze 瞠 lepsze 鈍iat這 od stabilizacji? Gdyby to mia� by� portret z dzieckiem nieruchomym tobym si� zgodzi�.
mnich - Sob 12 Kwi, 2008
namiesza� nam kolega Komor. S豉wku otw鏎z i zapisz zdj璚ie komora ( to pierwsze) na dysku i podgl康nij dane exif'u
Marian - Nie 13 Kwi, 2008
| komor napisa�/a: | | Dzisiaj zrobi貫m zdj璚ie ilustruj帷e czemu lepiej mie� lepsze 鈍iat這, a nie stabilizacj� w obiektywie. | To chyba za daleko id帷e uproszczenie.
Najlepsz� stabilizacj� jest statyw.
Poza tym obiektyw mo瞠 mie� lepsze 鈍iat這 ale gorsz� jako嗆 obrazu od takiego z gorszym 鈍iat貫m.
Na czym nam zale篡?
Czy zale篡 nam na jak najlepszej jako軼i obrazu? Je郵i 鈍iat這 jest bardzo dobre ale kiepska jako嗆 przy najmniejszej przys這nie?
Mo瞠 si� okaza�, 瞠 obiektyw o gorszym 鈍ietle b璠zie mia� najlepsz� jako嗆 przy mniejszej przys這nie itd.
komor - Pon 14 Kwi, 2008
Jestem wezwany do tablicy, to si� zg豉szam Widz�, 瞠 namiesza貫m Zrobi貫m tak� fotk� jak na pocz徠ku w徠ku i pomy郵a貫m sobie, przewrotnie i 瘸rtobliwie, 瞠 mo瞠 to zilustrowa� problem, kt鏎y cz瘰to na forum si� pojawia w鈔鏚 pocz徠kuj帷ych, kt鏎zy wol� kupi� obiektyw ze stabilizacj�, a nie ja郾iejszy. T逝maczycie im zawsze, 瞠 鈍iat這 jest wa積iejsze, bo pozwala zamrozi� ruch, czego stabilizacja nie daje, bo zamra瘸 co najwy瞠j t這.
Ta fotka wizualizuje hipotetyczn� sytuacj�, 瞠 mamy ciemny ale stabilizowany obiektyw i usi逝jemy o zmroku sfotografowa� hu鈣aj帷e si� dziecko. Efekt (z du膨 przesad� oczywi軼ie) wyszed豚y taki, jak na zdj璚iu, czyli rozmyty obiekt i ostre t這.
A 瞠 zdj璚ie tak naprawd� wykona貫m Sigm� 17-70, kt鏎a nie jest ani jasna ani stabilizowana, to ju� tylko kwestia posiadanego sprz皻u Chodzi這 mi o zasad�. Parametry fotki specjalnie nie podawa貫m, bo efekt rozmycia zrobi貫m „na si喚”, przymykaj帷 przys這n� do ob喚dnego f/22, zostawiaj帷 ISO 100, 瞠by czas ekspozycji wyszed� po prostu jak najd逝窺zy. I tyle. Z zdj璚ie zrobione jest z r瘯i, super ostre nie jest, ale to szeroki k徠, wi璚 poruszenia na ma造m internetowym obrazku nie wida�.
s豉wek_38 - Pon 14 Kwi, 2008
| komor napisa�/a: | | efekt rozmycia zrobi貫m „na si喚”, |
wi璚 jednak dobrze zinterpretowa貫m. Bo zrobienie takiej fotki generalnie jest trudniejsze jasnym szk貫m a pro軼iej ze stabilizacj� gdyby鄉y w豉郾ie tak� ART FOTK� chcieli zrobi�. A foto OK!
mnich - Pon 14 Kwi, 2008
jednym s這wem zrobi貫� sobie tak� "techniczn� quasi stabilizacje" ... mo瞠 raczej oszuka鎍z�, bo faktycznie da貫m si� nabra� 瞠 to IS
komor - Pon 14 Kwi, 2008
| s豉wek_38 napisa�/a: | | wi璚 jednak dobrze zinterpretowa貫m. |
No, dobrze zinterpretowa貫� to, co napisa貫m, z tym, 瞠 ja co innego mia貫m na my郵i
| s豉wek_38 napisa�/a: | | Bo zrobienie takiej fotki generalnie jest trudniejsze jasnym szk貫m a pro軼iej ze stabilizacj� gdyby鄉y w豉郾ie tak� ART FOTK� chcieli zrobi�. |
Dok豉dnie tak.
Allan - Czw 24 Kwi, 2008
Ja wybieram swiatlo, ze stabilizacja sobie zawsze inaczej poradze
swiatla nie zastapie zadnym substytutem, fotografia - to rejestracja swiatla
wracam do zrodel...
Marian - Czw 24 Kwi, 2008
Dla mnie jako嗆 jest jeszcze wa積iejsza od 鈍iat豉 w obiektywie. Niewiele jest obiektyw闚 kt鏎e przy pe軟ym otworze daj� maksymaln� jako嗆, a i to zwykle s� to ciemniejsze obiektywy.
ted - Czw 24 Kwi, 2008
| komor napisa�/a: | | lepiej mie� lepsze 鈍iat這, a nie stabilizacj� |
Ja to zrumia貫m tak:maj帷 dobre 鈍iat這 mo積a zrobi� ruch w kadrze zatrzymany lub rozmyty w zale積o軼i od fantazji i porzeb,natomiast maj帷 stabilizacj� i s豉be 鈍iat這 to ruchomy objekt przy s豉bym o鈍ietleniu mo瞠 by� tylko rozmyty-bez wyboru t這 oczywi軼ie ostre.
I chyba o to chodzi這 komor-owi tak to przynajmnej odebra貫m.
komor - Czw 24 Kwi, 2008
Dok豉dnie, Ted. O to mi chodzi這, cho� wyartyku這wa貫m to niezbyt precyzyjnie za pierwszym razem
mnich - Czw 24 Kwi, 2008
| Marian napisa�/a: | | Dla mnie jako嗆 jest jeszcze wa積iejsza od 鈍iat豉 w obiektywie. Niewiele jest obiektyw闚 kt鏎e przy pe軟ym otworze daj� maksymaln� jako嗆, a i to zwykle s� to ciemniejsze obiektywy. |
Mas這 ma郵ane. Jasny oiektyw mo積a przymkn望 do przes這ny takiej jak� maksymaln� ma ciemny obiektyw i w wielu przypadkach jako嗆 b璠zie lepsza. W sumie to ka盥y mo瞠 mie� co� innego na my郵i m闚ia� "jako嗆"
Marian - Czw 24 Kwi, 2008
| mnich napisa�/a: | | Jasny oiektyw mo積a przymkn望 do przes這ny takiej jak� maksymaln� ma ciemny obiektyw i w wielu przypadkach jako嗆 b璠zie lepsza. | Nie jestem taki pewien, 瞠 obiektyw od razu projektowany aby najwy窺z� jako嗆 osi庵n掖 przy maksymalnym otworze np. f/4, by� gorszy ni� obiektyw f/2.8 przymkni皻y do f/4. Oczywi軼ie mam na my郵i por闚nywanie obiektyw闚 najwy窺zej klasy.
Patrz帷 na jako嗆 obiektyw闚 Leici o 鈍ietle f/4 nie by豚ym taki pewien tego co twierdzisz.
mnich - Czw 24 Kwi, 2008
| Marian napisa�/a: | | Patrz帷 na jako嗆 obiektyw闚 Leici o 鈍ietle f/4 nie by豚ym taki pewien tego co twierdzisz. |
Fakt, Leica nie ma sobie r闚nych, bije rekordy rozdzielczo軼i
MichalP - Pi� 25 Kwi, 2008
| mavierk napisa�/a: | raczej co� w stylu czego� dziwnego Prosz� uszanowa� moje 15 sek roboty. |
Hehe, przypomina mi to "Kr庵". Si� boj�.
heding - Sob 03 Maj, 2008 Temat postu: Stabilizacja niezb璠na? Nie b璠� zak豉da� nowego i wcisn� moje pytanko tu...
W jakim rodzaju obiektyw闚 stabilizacja b璠zie najpotrzebniejsza?
Makro, tele, sta趾a (鈍iadomie pisz� sta趾� jako typ cho� niekt鏎zy si� przyczepi� )...???
A mo瞠 to zale篡 od tego, co mam zamiar cyka�? (g堯wnie dynamiczne portrety na powietrzu)
No to czekam na s這wa m璠rc闚...
goltar - Sob 03 Maj, 2008
heding - na pewno w zale積o軼i od tego co masz zamiar cyka� i og鏊nie w przypadkach gdy nie u篡wasz statywu. G堯wnie do scen statycznych przy tele (nie zale積ie czy sta趾a czy zoom). Przy d逝窺zych tele zawsze si� przydaje aby wyd逝篡� troch� czas. Np przy 400mm na APS-C aby zrobi� nie poruszone zdj璚ie bez stabilizacji powiniene� mie� czas min. 1/640sek. Do wielu scen dynamicznych wystarczy ju� 1/250 sek (np. dynamiczne portrety na powietrzu), a bez stabilizacji i przy 400mm trudno zrobi� z r瘯i nie poruszone zdj璚ie przy takim czasie.
MM - Sob 03 Maj, 2008
Jak sta趾a ma 200mm to mo瞠 si� przyda�. Z pewno軼i� przydaje si� przy 300mm i wy瞠j. Generalnie jak obiektyw ma ogniskow� wi瘯sz� ni� okolice 50-70mm to jest coraz milej widzianym dodatkiem.
heding - Sob 03 Maj, 2008
| MM napisa�/a: | | Jak sta趾a ma 200mm to mo瞠 si� przyda�. Z pewno軼i� przydaje si� przy 300mm i wy瞠j. Generalnie jak obiektyw ma ogniskow� wi瘯sz� ni� okolice 50-70mm to jest coraz milej widzianym dodatkiem. |
a je郵i mog� spyta�, jaki procent Twoich szkie� posiada IS lub VR?
i dzi瘯uj� obu panom za wyja郾ienie
maziek - Sob 03 Maj, 2008
Wracaj帷 do meritum...
Ciekawe, czy kto� z tego jak捷 mroczno嗆 wydob璠zie...?
MM - Sob 03 Maj, 2008
| heding napisa�/a: | | MM napisa�/a: | | Jak sta趾a ma 200mm to mo瞠 si� przyda�. Z pewno軼i� przydaje si� przy 300mm i wy瞠j. Generalnie jak obiektyw ma ogniskow� wi瘯sz� ni� okolice 50-70mm to jest coraz milej widzianym dodatkiem. |
a je郵i mog� spyta�, jaki procent Twoich szkie� posiada IS lub VR?
i dzi瘯uj� obu panom za wyja郾ienie |
Dwa obiektywy (70-200 i 100-400) posiadaj� stabilizacj�. Pozosta造ch pi耩 jej nie posiada
heding - Nie 04 Maj, 2008
a co jest przyczyn�? tyle starczy czy nie s� to szkie趾a piewszej 鈍ie穎軼i i jeszcze wtedy nie mia造 stabilizacji???
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Ja zawsze wybieram stabilizacje moze to kwestia tego jakie zdecia sie robi. Dla mnie stabilizacja ma nastepujace plusy: wieksza GO, dluzsze czasy a to sie przydaje przy krajobrazie, rozmywaniu wody, portretach (robie portrety z krajobrazem a nie obok a jak chce miec mala GO to biore tele ze stabilizacja wkurzaja mnie potrety gdzie lewe oko jest ostre a prawe juz nie przy malej przyslonie)
Obiektywy z mala przyslona maja dla mnie nastepujace wady: mala GO (co pisalem) i sa zwykle kosztowne.
MM - Nie 04 Maj, 2008
| heding napisa�/a: | a co jest przyczyn�? tyle starczy czy nie s� to szkie趾a piewszej 鈍ie穎軼i i jeszcze wtedy nie mia造 stabilizacji??? |
A po co mi stabilizacja w rybim oku lub szerokim k帷ie? Jak b璠� chcia� co� zrobi� w ciemnicy przy ISO 100 i domkni璚iu do f/16 to i tak mi stabilizacja nic nie pomo瞠 tylko b璠� musia� "uruchomi�" statyw. To samo mam z 24-70L. Mia貫m kiedy� 24-105 IS i sprzeda貫m bo musia軛 mie� lepsz� 鈍iat這si喚. Oczywi軼ie preferencje reporterskie przy takich ogniskowych sprawiaj�, 瞠 stabilizaxcja staje si� zb璠na. Je瞠li robi si� co� innego to wtedy i tak ka盥y 鈍iadomy fotograf 豉pie si� za statyw.
Jak zale篡 mi na super jako軼i to mam sta趾i. Przy 85mm czasami by si� przyda豉 stabilizacja rz璠u 1 EV, ale od tego mnie wystarcza odpowiednia pozycja, uchwyt i do鈍iadczenie. Mam jednak 鈍iadomo嗆 tego, 瞠 to ju� jest dla wielu kres przydatno軼i.
| Jasio napisa�/a: | Ja zawsze wybieram stabilizacje moze to kwestia tego jakie zdecia sie robi. Dla mnie stabilizacja ma nastepujace plusy: wieksza GO, dluzsze czasy a to sie przydaje przy krajobrazie, rozmywaniu wody, portretach (robie portrety z krajobrazem a nie obok a jak chce miec mala GO to biore tele ze stabilizacja wkurzaja mnie potrety gdzie lewe oko jest ostre a prawe juz nie przy malej przyslonie)
Obiektywy z mala przyslona maja dla mnie nastepujace wady: mala GO (co pisalem) i sa zwykle kosztowne. |
Du穎 nauki przed Tob�, z pewno軼i� jeszcze polubisz ma陰 GO. Przyjdzie taki czas, 瞠 si� w tym zakochasz. Masz na to moje 90% pewno軼i. Gdybym chcia� mie� wszystko ostre to bym zdj璚ia tylko kompaktem robi�, ca造 urok zabawy lustrzank� to w豉郾ie operowanie g喚bi� i pokazywanie ostrymi fragmentami g堯wnych motyw闚 zdj璚ia. W wielu rodzajach fotografii taka "zabawa" g喚bi� jest jednym z najwa積iejszych 鈔odk闚 wyrazu. Robi帷 zdj璚ia dla optycznych Tamronem 70-200/2.8 BEZ stabilizacji mia貫m wiele radochy a robi貫m BEZ statywu. Za to posiada 鈍iat這 2,8 i to jest w nim pi瘯ne. Mia貫m kiedy� s逝瘺owego Canona 75-300 IS i jedyne z czym mi si� kojarzy to FATALNA jako嗆 i ostro嗆 zdj耩. Pomimo stabilizacji. Oczywi軼ie w takim zakresie ogniskowych stabilizacja pomaga (szczeg鏊nie pocz徠kuj帷ym) i jest potrzebna, niemniej nawet tutaj traktuj� j� jako drugorz璠na na pierwszym miejscu stawiaj帷 鈍iat這si喚. Do obiektywu ze 鈍iat貫m 2,8 zawsze mog� u篡� statywu czy monopodu. Jak szk這 ma dziur� przy 5,6 to wiertark� jej nie powi瘯sze.
Tak na marginesie to portrety z ostrym tylko jednym okiem s� cz瘰to przepi瘯ne, ale decyduje o tym smaczek ca貫go kadru
Marian - Nie 04 Maj, 2008
Nie potrafi� sobie wyobrazi� robienie portretu przy f/2.8
Przy ogniskowej 85mm w odleg這軼i 1,5 m g喚bia ostro軼i wynosi 5 cm w ma造m obrazku, a 9 cm przy 2 m odleg這軼i. To chyba portret trzeba by robi� ze statywu 瞠by zmie軼i� si� w takiej g喚bi ostro軼i, i na dodatek portretowany musia豚y by by� nieruchom� mumi�.
jaad75 - Nie 04 Maj, 2008
| MM napisa�/a: | | A po co mi stabilizacja w rybim oku lub szerokim k帷ie? | Np. po to, by m鏂 "z r瘯i" zrobi� zdj璚ia z mocniej rozmytym ruchem... | Cytat: | | czy Jak b璠� chcia� co� zrobi� w ciemnicy przy ISO 100 i domkni璚iu do f/16 to i tak mi stabilizacja nic nie pomo瞠 tylko b璠� musia� "uruchomi�" statyw. | Zw豉szcza w muzeum, czy ko軼iele, w kt鏎ym bywa to zabronione... | Cytat: | | To samo mam z 24-70L. Mia貫m kiedy� 24-105 IS i sprzeda貫m bo musia軛 mie� lepsz� 鈍iat這si喚 | Dlatego najlepiej mie� i jedno, i drugie...
[ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]
| Marian napisa�/a: | Nie potrafi� sobie wyobrazi� robienie portretu przy f/2.8
Przy ogniskowej 85mm w odleg這軼i 1,5 m g喚bia ostro軼i wynosi 5 cm w ma造m obrazku, a 9 cm przy 2 m odleg這軼i. To chyba portret trzeba by robi� ze statywu 瞠by zmie軼i� si� w takiej g喚bi ostro軼i, i na dodatek portretowany musia豚y by by� nieruchom� mumi�. |
Kiepsk� masz wyobra幡i�...
5cm GO w zupe軟o軼i wystarczy...
Tu masz znacznie mniej przy ruchliwym obiekcie:
MM - Nie 04 Maj, 2008
| Marian napisa�/a: | Nie potrafi� sobie wyobrazi� robienie portretu przy f/2.8
Przy ogniskowej 85mm w odleg這軼i 1,5 m g喚bia ostro軼i wynosi 5 cm w ma造m obrazku, a 9 cm przy 2 m odleg這軼i. To chyba portret trzeba by robi� ze statywu 瞠by zmie軼i� si� w takiej g喚bi ostro軼i, i na dodatek portretowany musia豚y by by� nieruchom� mumi�. |
No to pomy郵, 瞠 zar帳iste portrety robi si� takim 85L, gdzie 鈍iat這 jest 1,2. Wszystko jest kwesti� preferencji, umiej皻no軼i i wyobra幡i autora zdj璚ia. Ja sobie jak najbardziej takie zdj璚ia wyobra瘸m a nawet je uwielbiam.
jaad75, ja rozumiem Twoje argumenty i to s� "u豉twiacze", ale sam si� chyba zgodzi� z tez�, 瞠 statywu i tak stabilizacja nigdy nie zast徙i. Ja jestem starej daty i dla mnie w pewnych sytuacjach statyw to podstawa. Jak musz� co� robi� z r瘯i to bior� 5D z jego 鈍ietnym ISO 1600 i jasn� sta趾�. Ale chc帷 mie� jako嗆 w ciemnych pomieszczeniach na nic mi si� stabilizacja nie przyda. No chyba, 瞠 dasz rad� zrobi� ostre foto z r瘯i przy czasie np. 10 lub 20 sekund
| MM napisa�/a: | | jaad75, ja rozumiem Twoje argumenty i to s� "u豉twiacze", ale sam si� chyba zgodzi� z tez�, 瞠 statywu i tak stabilizacja nigdy nie zast徙i |
Zgodz� si�, zgodz�...
Tyle, 瞠 nie zawsze mam statyw pod r瘯�, a nawet jak mam, to nie zawsze mam czas i miejsce, 瞠by go u篡�...
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Hehe jezeli przez 35 lat fotografowania nie przekonalem sie do portretow z mala GO to chyba juz za pozno Nie rozumiemy sie ja robie portrety Z krajobrazem i to jest celowe i jak mi mowia to jest moj styl fotografowania i po tym jestem rozpoznawany. Krajobraz jest nieodlacznym elementem portretu, co nie znaczy ze czasami robie portret z mala GO ale to wielka rzadkosc. Wiem ze niektorzy uwazaja ze male GO to zasada portretu ale jak bedziemy sie poslugiwali rzemieslniczo zasadami to nasze zdjecia pozostana niezauwazone.
| Jasio napisa�/a: | | ...ja robie portrety Z krajobrazem i to jest celowe... |
Tyle, 瞠 to si� zwykle nazywa zdj璚ia turystyczne...
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Widze ze tu kilka osob zjadlo wszystkie rozumy i nie potrafia dyskutowac tylko obrazac innych Przypominam ze zasada dyskusji jest krytykowanie pogladow a nie osob. A wywyzszanie sie i obrazanie swiadczy tylko o mowcy.
| jaad75 napisa�/a: | | Tu masz znacznie mniej przy ruchliwym obiekcie: | Nie widz� na tym zdj璚iu zalet. Skoro tylko oczy s� wa積e, to po co ca造 prawie kadr wype軟iaj� nieostre plamy, dlaczego kadru nie tworz� tylko oczy?
Jasio, my郵�, 瞠 jeste� nieco przewra磧iwiony...
| Marian napisa�/a: | | Nie widz� na tym zdj璚iu zalet. Skoro tylko oczy s� wa積e, to po co ca造 prawie kadr wype軟iaj� nieostre plamy, dlaczego kadru nie tworz� tylko oczy? |
Dlatego, 瞠 te "nieostre plamy" sk豉daj� si� na plastyk� obrazu i buduj� wra瞠nie przestrzenno軼i.
| jaad75 napisa�/a: | | Dlatego, 瞠 te "nieostre plamy" sk豉daj� si� na plastyk� obrazu i buduj� wra瞠nie przestrzenno軼i. | fotografowany obiekt jest ju� przestrzenny i nie potrzeba 瘸dnego budowania wra瞠nia przestrzenno軼i, a jak nie b璠zie tych nieostrych plam to wra瞠nie przestrzenno軼i i tak b璠zie.
Fotografowany obiekt jest przestrzenny, natomiast zdj璚ie jest p豉skie i rozostrzenie poszczeg鏊nych plan闚 pomaga uzyska� wra瞠nie tr鎩wymiarowo軼i. Poza tym, wybi鏎cza ostro嗆 jest r闚nie� cech� ludzkiego narz康u wzroku, tyle, 瞠 nie ka盥y zdaje sobie z tego spraw�...
mnich - Nie 04 Maj, 2008
Dok豉dnie tak jak pisze jaad75. To podstawowa widza na temat kompozycji.
| jaad75 napisa�/a: | | Fotografowany obiekt jest przestrzenny, natomiast zdj璚ie jest p豉skie i rozostrzenie poszczeg鏊nych plan闚 pomaga uzyska� wra瞠nie tr鎩wymiarowo軼i. Poza tym, wybi鏎cza ostro嗆 jest r闚nie� cech� ludzkiego narz康u wzroku, tyle, 瞠 nie ka盥y zdaje sobie z tego spraw�... | Ogniskow� i 鈍iat貫m buduje si� tr鎩wymiarowo嗆. Rozostrzaniem eliminuje si� zb璠ne elementy t豉.
Wielkie nieostre powierzchnie obok obiektu (幢e wykadrowane) za鄉iecaj� kadr.
MM - Nie 04 Maj, 2008
Zwolennik闚 ostrych po豉ci i ostrych krajobrazowych "portret闚" chyba nie przekonamy. Dla mnie s� to zwyk貫 zdj璚ia bez wi瘯szego wyrazu, nudne i neciekawe. Innych to kr璚i i maj� do tego prawo. Ka盥y lubi co inego i to w sumie jego sprawa. Proponuj� ju� dalej na ten temat nie dywagowa�.
| Marian napisa�/a: | Ogniskow� i 鈍iat貫m buduje si� tr鎩wymiarowo嗆. Rozostrzaniem eliminuje si� zb璠ne elementy t豉.
Wielkie nieostre powierzchnie obok obiektu (幢e wykadrowane) za鄉iecaj� kadr. |
Nie tyle ogniskow�, co odleg這軼i� od obiektu (ale niech Ci b璠zie), 鈍iat貫m jak najbardziej te�, a trzecim elementem jest w豉郾ie nieostro嗆 i spos鏏 przechodzenia od element闚 ostrych do nieostrych. Nieostre elementy buduj� obraz w takim samym stopniu jak ostre.
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Nie wiem dlaczego dyskusji nie mozna dalej prowadzic jezeli bedzie to dyskusja o pogladach a nie o mowcach ? Bo brzmi to tak jakby zabraklo argumentow.
Moim zdaniem zasada o portrecie z malym GO jest taka sama zasada jak przykaz aby nie robic portretow obiektywem szerokokatnym (Gieraltowski sie tu klania). Zasady sa po to zeby swiadomie je lamac. Ciekawe do czego by doszli fotografowie robiac zdjecia tak jak pisza w podreczniku ? Technicznie moze bylyby dobre ale czy ktos by je zapamietal ? Bylyby to prace rzemieslnicze.
Zdjecie z wiewiorka mnie nie przekonuje za duzo nieostrosci (zeby choc lapki dolne byly ostre )
Drugie zdjecie to typowa pocztowka jakich wiele ( a przy okazji czy jest potrzebna zgoda osoby fotografowanej do tego zeby mozna bylo umiescic jej zdjecie w internecie ? bo zdjecie wyglada na przypadkowo podchwycone)
MM - Nie 04 Maj, 2008
Jasio, chcesz si� na si喚 czego� czepia�? Raczej nie t璠y droga. Ja jestem zwolennikiem 鈍iat豉, Ty stabilizacji. O tym jest temat tego w徠ku. Problem w tym, 瞠 ja zawsze mog� swoje jasne szk這 domkn望 i zrobi� wi璚ej ostro軼i a w drug� stron� raczej si� nie da. Wi璚 to Twoja opcja jest raczej tw鏎czo ograniczona. Nie bez powodu taki 135L uchodzi za klasyk� portretu a r闚nie portretowy 135/2.8 ma mo磧iwo嗆 celowego zmi瘯czania obrazu. Ja te� czasami robi� portret na szerokim k帷ie, tylko to raczej nie jest norma a bardziej od niej nietypowe odst瘼stwo. Tyle mojego w tym temacie.
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Nie czepiam sie ale sprobuj zrobic rozmyta wode za pomoca tego szkla bez statywu Ani ja nie mam recepty na wszystko ani Ty nie poradzisz sobie zawsze Chodzilo mi tylko o to ze dobre szklo z duzym otworem to nie "jedynie sluszna religia" i kazdy wybierze swoja droge w zaleznosci od tego jakie zdjecia najczesciej robi i jak mu pasuje ( a i zasobnosc portfela tez ma znaczenie)
| jaad75 napisa�/a: | | Nie tyle ogniskow�, co odleg這軼i� od obiektu (ale niech Ci b璠zie), | Ja jednak obstaj� przy ogniskowej. Tylko z po酥iechu nie wymieni貫m 鈍iat豉 na pierwszym miejscu lecz na drugim.
Odleg這嗆 to perspektywa, a to nie to samo co tr鎩wymiarowo嗆.
Z kolei na zaprezentowanym widoczku, ostre morze po horyzont zamiast nieostrego da這 by efekt bardziej interesuj帷y, dlatego 瞠 morze zajmuje tu olbrzymi� cz窷� kadru. Je郵i stanowi ono ma這 wa積� cz窷� obrazu, to jego udzia� w kadrze powinien by� zminimalizowany, po prostu za鄉ieca du膨 cz窷� kadru, dlatego ten widoczek te� nie przemawia za ma陰 g喚bi�.
maziek - Nie 04 Maj, 2008
| Marian napisa�/a: | | Z kolei na zaprezentowanym widoczku, ostre morze po horyzont zamiast nieostrego da這 by efekt bardziej interesuj帷y... | Ja ci�, dopiero jak napisa貫�, to w og鏊e zauwa篡貫m, 瞠 na tym obrazku jest jakie� morze...
mnich - Nie 04 Maj, 2008
je郵i kto� uwa瘸 瞠 jak czego� na zdj璚iu jest wi璚ej to to co� jest wa積iejsze i powinno by� ostre, no to ja &%@#$%^#
| Jasio napisa�/a: | Zdjecie z wiewiorka mnie nie przekonuje za duzo nieostrosci (zeby choc lapki dolne byly ostre ) |
Gdyby dolne 豉pki by造 ostre, to nie by這by wra瞠nia, 瞠 g這wa je wyprzedza, a o to chodzi這...
| Cytat: | | Drugie zdjecie to typowa pocztowka jakich wiele ( a przy okazji czy jest potrzebna zgoda osoby fotografowanej do tego zeby mozna bylo umiescic jej zdjecie w internecie ? bo zdjecie wyglada na przypadkowo podchwycone) |
Tego, czy nie mam model release, to akurat nie mo瞠sz wywnioskowa� po zdj璚iu. BTW, podobnie jak wielu ludzi fotografuj帷ych "na ulicy", mam mn鏀two zdj耩 przypadkowych ludzi i wiele z nich opublikowanych i jak na razie nikt mi procesu nie chcia� wytoczy�...
| Marian napisa�/a: | | Odleg這嗆 to perspektywa, a to nie to samo co tr鎩wymiarowo嗆. |
Tr鎩wymiarowo嗆 zdj璚ia jest wypadkow� perspektywy, 鈍iat豉, GO i cech indywidualnych obiektywu (np. bokeh, mikrokontrasty)
| Cytat: | | Z kolei na zaprezentowanym widoczku, ostre morze po horyzont zamiast nieostrego da這 by efekt bardziej interesuj帷y, dlatego 瞠 morze zajmuje tu olbrzymi� cz窷� kadru. Je郵i stanowi ono ma這 wa積� cz窷� obrazu, to jego udzia� w kadrze powinien by� zminimalizowany, po prostu za鄉ieca du膨 cz窷� kadru, dlatego ten widoczek te� nie przemawia za ma陰 g喚bi�. |
Morze ostre po horyzont sp豉szczy這by ca這嗆, nie pozwoli這by na wyra幡e oddzielenie sylwetki i zachowanie z逝dzenia przestrzenno軼i. Poza tym morze (mimo, 瞠 nieostre) stanowi tu wa積y element kadru i kompozycji, dla tego wybra貫m to zdj璚ie dla zilustrowania poprzednich stwierdze�.
MM - Nie 04 Maj, 2008
Ja mam podobny problem robi帷 zdj璚ia 郵ubne. Wi瘯szo嗆 jak ich nazywam "wiejskich fotograf闚" twierdzi, 瞠 wszystko musi by� ostre i wyra幡e. Wielu ludzi takie zdj璚ia zwyczajnie lubi. Niestety fotograficzna 鈍iadomo嗆 naszego spo貫cze雟twa nie jest zbyt wysoka i klienci nie maj� za bardzo poj璚ia czego mog� wymaga�. Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem ostro軼i w ca造m kadrze i o tym ludziom na wst瘼ie m闚i�. Jak im si� nie podoba to niech id� gdzie indziej. Jako� jednak maj� "ci庵" na te "nieostre" zdj璚ia
| mnich napisa�/a: | | je郵i kto� uwa瘸 瞠 jak czego� na zdj璚iu jest wi璚ej to to co� jest wa積iejsze i powinno by� ostre, no to ja &%@#$%^# |
No mnie te� r璚e opad造
mavierk - Nie 04 Maj, 2008
... czy Wy czasem nie k堯cicie si� o gusta? Przecie� o gustach si� nie rozmawia...
mnich - Nie 04 Maj, 2008
| MM napisa�/a: | | Niestety fotograficzna 鈍iadomo嗆 naszego spo貫cze雟twa nie jest zbyt wysoka i klienci nie maj� za bardzo poj璚ia czego mog� wymaga� |
I w豉郾ie z powodu konsument闚/odbiorc闚 fotografi Polsk� nazywa sie fotograficznym za軼iankiem, a nie z powodu poziomu fotografii. Bolesne.
mavierk, k堯cimy si� o wy窺zo嗆 nad ni窺zo軼i�.
| jaad75 napisa�/a: | | Morze ostre po horyzont sp豉szczy這by ca這嗆, nie pozwoli這by na wyra幡e oddzielenie sylwetki i zachowanie z逝dzenia przestrzenno軼i. Poza tym morze (mimo, 瞠 nieostre) stanowi tu wa積y element kadru i kompozycji, dla tego wybra貫m to zdj璚ie dla zilustrowania poprzednich stwierdze�. | Szkoda tej pi瘯nej dziewczyny, od kt鏎ej wzrok odci庵a olbrzymia powierzchnia nieostrego morza.
Mo積a zrobi� morze zar闚no ostre jak i nieostre, i ka盥e zdj璚ie mo瞠 by� pi瘯ne.
Je郵i morze ma by� nieostre to po to, 瞠by nie odwraca這 uwagi od pi瘯nej dziewczyny. Zatem inaczej skadrowa�, jak najwi璚ej morza wyci望. Spr鏏uj na這篡� na zdj璚ie ramk� zmniejszaj帷� udzia� morza.
A je郵i i dziewczyna i morze jest r闚nie wa積e, to oba obiekty powinny by� tak samo potraktowane. Wyobra� sobie, 瞠 dziewczyna by豉by nieostra, a mo瞠 ostre, czy mo積a by wtedy oba obiekty uzna� za r闚nie wa積e.
mnich - Nie 04 Maj, 2008
Widz� 瞠 kto� tu ma problemy z interpratacj� fotografii.
Wg mnie, owszem mo積a by by這 wykrzystac uklad poziomy, aby nada� wi璚ej dynamiki zdj璚iu. Ale ten spos鏏 kadrowania, gdzie posta� na tle pi瘯nych przej嗆 tonalnych, stawia krok do przodu, brodz帷 w spienionej fali i jednocze郾ie po鈍iecaj帷 uwage czemu� zupe軟ie odleg貫mu (telefon ) od og鏊nego poczucia spokoju chwili- przypuszczam- zachodzacego s這nca, nadaje temu zdj璚iu zupe軟ie inny wyraz ni� tylko " dziewczyna na pla篡/ na tle morza.
| Marian napisa�/a: | Szkoda tej pi瘯nej dziewczyny, od kt鏎ej wzrok odci庵a olbrzymia powierzchnia nieostrego morza.
Mo積a zrobi� morze zar闚no ostre jak i nieostre, i ka盥e zdj璚ie mo瞠 by� pi瘯ne.
Je郵i morze ma by� nieostre to po to, 瞠by nie odwraca這 uwagi od pi瘯nej dziewczyny. Zatem inaczej skadrowa�, jak najwi璚ej morza wyci望. Spr鏏uj na這篡� na zdj璚ie ramk� zmniejszaj帷� udzia� morza.
A je郵i i dziewczyna i morze jest r闚nie wa積e, to oba obiekty powinny by� tak samo potraktowane. Wyobra� sobie, 瞠 dziewczyna by豉by nieostra, a mo瞠 ostre, czy mo積a by wtedy oba obiekty uzna� za r闚nie wa積e. |
Ja nie uwa瘸m, 瞠by cokolwiek odci庵a這 tu uwag� od tematu - to zdj璚ie powiesi貫m w kt鏎ej� galerii internetowej z tytu貫m "Zas逝chanie", bo tak mi si� wtedy kojarzy這. Mo積a dorabia� do tego r騜ne interpretacje, ale chodzi這 mi o klimat - nie o klasyczne zdj璚ie laski id帷ej brzegiem oceanu, czy zwyk造 "widoczek wakacyjny"... Skoro nie odbierasz tego w ten spos鏏, to ja na to nic nie poradz�. U篡貫m takich 鈔odk闚 wyrazu, kt鏎e wyda造 mi si� s逝szne.
mnich, prawie jakby鄉y si� um闚ili co do interpretacji...
mnich - Nie 04 Maj, 2008
| jaad75 napisa�/a: | [ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]
mnich, prawie jakby鄉y si� um闚ili co do interpretacji... |
Nie posuwaj si� jaad75 tak daleko bo mo瞠sz komu� podpowiedzie� linie obrony.
A co do interpretacji fotografi to w豉郾ie staram si� wej嗆 na wy窺zy poziom ogladaj帷 i interpretuj帷 zdj璚ia innych.
My郵� 瞠 krocze dobr� drog�.
Jasio - Nie 04 Maj, 2008
Hmm i znowu nie dyskutujemy o pogladach tylko obrazamy ludzi
Jestem tylko kilka dni na forum a juz dowiedzialem sie ze :
1. Musze sie duzo nauczyc
2. Jestem wiejskim fotografem
3. Moj sprzet jest do niczego
4. Robie pocztowki
Zeby bylo ciekawiej to nikt nie widzial ani jednego mojego zdjecia
Strach pomyslec co bym sie dowiedzial gdybym jakies zdjecie pokazal Pewnie znalezionoby hot pixele na moich negatywach, wlosy z nosa pewnie w obiektywie itp
A co do zdjec w kosciele to czesto musze robic zdjecia na slubach ( nie sa to wiejskie wesela no chyba ze Wrocek jest wsia ) i to ludzie do mnie przychodza a nie ja do nich. Pisze musze bo nie lubie robic zdjec na slubach dla mnie robienie zdjec to przyjemnosc a nie obowiazek i sztampa. Poza tym w kosciele bardzo ciezko zrobic zdjecie cale ostre i to z przymusu musi miec ograniczone GO no chyba zebym wszedzie rozlozyl oswietlenie. I na sluby wybralbym lepsze swiatlo a nie stabilizacje Zatem ktos kto robi sluby musi miec lepsze swiatlo.
Widze ze w dlaszym ciagu obowiazuje "jedynie sluszna religia" a spoleczenstwo jest glupie cos mi to przypomina z przeszlosci i jedynie sluszna partie
Nie wiem czy to tak trudno przyznac ze czasami swiatlo jest wazniejsze a czasami stabilizacja ??? Tylko trzeba sie wywyzszac i obrazac ?
| Jasio napisa�/a: | Zeby bylo ciekawiej to nikt nie widzial ani jednego mojego zdjecia
Strach pomyslec co bym sie dowiedzial gdybym jakies zdjecie pokazal |
Poka�, ch皻nie zobacz� jak wygl康aj� Twoje "portrety z widokiem"... Mo瞠 faktycznie mam o nich b喚dne wyobra瞠nie...
Allan - Pon 05 Maj, 2008
Ale o co wy sie ciagle spieracie? Nie ma takiej samej metody na wszystko.
Czasami ostry plan z tylu pomaga bo tworzy klimat calej klatki jak np wedlug mnie na tym ujeciu
a czasami przeszkadza i powinien byc zamazany jak na tym ujeciu
jaad75 - Pon 05 Maj, 2008
Akurat ostatnio, dyskusja zesz豉 w kierunku tego, czy du瘸 ilo嗆 nieostro軼i mo瞠 tworzy� zdj璚ie na r闚ni z obszarami ostrymi, czy te� jest na zdj璚iu zb璠na... U Ciebie kontrowersji raczej nie ma, bo ostre fragmenty zdecydowanie przewa瘸j�...
BTW, Allan, dlaczego sepia, czy瘺y k這poty z WB?...
Allan - Pon 05 Maj, 2008
Mnie duza ilosc nieostrosci nie przeszkadza. To chyba zalezy co sie dzieje w tej nieostrosci.
Jesli jest "monotonna" bez duzej ilosci szczegolow to dodaje tylko tajemniczosci
..a propo sepii to juz bylo na zyczenie klienta
Tu masz to samo ujecie w kolorze
Dobrze do鈍ietlone, szkoda tylko, 瞠 zupe軟ie bez zastanego, no i kadr m鏬豚y by� lepszy...
Ale do dyskusji bardziej pasuje to zdj璚ie powy瞠j - tam nieostro嗆 buduje przestrze�...
Allan - Pon 05 Maj, 2008
Wiem i tez bym chetnie je dodal ale zastane bylo, jak by to powiedziec troszke do d.
Pogrzeba貫m troch� w uploadowanych zdj璚iach i znalaz貫m jeszcze dwa przyk豉dy...
Na pierwszym, nieostro嗆 daj帷a z逝dzenie przestrzenno軼i:
Na drugim, nieostro嗆 jako element kompozycji, stanowi帷a w zasadzie g堯wny motyw zdj璚ia - na jej uk豉dzie opiera si� konstrukcja kadru:
Wujek_Pstrykacz - Pon 05 Maj, 2008
Ja my郵e 瞠 w obu przypadkach portret闚 z morzem ostro嗆 wody przeszkadza豉by w ogl康aniu i podziwianiu urody portretowanych os鏏.
Marian - Pon 05 Maj, 2008
Chyba nikt, ja w ka盥ym razie nie mam w徠pliwo軼i, 瞠 zar闚no ostro嗆 jak i nieostro嗆 jest przydatna w r騜nych sytuacjach.
Chodzi tylko o to jad75, 瞠 przytoczone przez ciebie dwa pierwsze zdj璚ia traktowa貫� jako ilustracj� przewagi bardzo jasnego obiektywu nad stabilizacj�, gdy� umo磧iwi� on ma陰 g喚bi� ostro軼i.
Tymczasem dla mnie akurat w tych dwu zdj璚iach ma豉 g喚bia ostro軼i jest mniej korzystna, zatem nie jest argumentem za posiadaniem bardzo jasnego obiektywu do portretu. Zdj璚iu ze zwierz徠kiem wr璚z zaszkodzi豉. Ma陰 g喚bi� ostro軼i mo積a te� nadu篡wa�.
I jeszcze raz przypomn�, 瞠 nadal nie widz� przy portrecie potrzeby u篡cia 5 czy 9 centymetrowej g喚bi ostro軼i. Bo od tego si� dyskusja zacz窸a. I tyle chcia貫m powiedzie�.
| Marian napisa�/a: | | ...Tymczasem dla mnie akurat w tych dwu zdj璚iach ma豉 g喚bia ostro軼i jest mniej korzystna, zatem nie jest argumentem za posiadaniem bardzo jasnego obiektywu do portretu. Zdj璚iu ze zwierz徠kiem wr璚z zaszkodzi豉... |
Twoim zdaniem. Bo moim, jak najbardziej pomog豉 w osi庵ni璚iu zamierzonego efektu.
| Cytat: | | I jeszcze raz przypomn�, 瞠 nadal nie widz� przy portrecie potrzeby u篡cia 5 czy 9 centymetrowej g喚bi ostro軼i. Bo od tego si� dyskusja zacz窸a. I tyle chcia貫m powiedzie�. | A ja jeszcze raz powiem, 瞠 5 centymetr闚, to ca趾iem spora g喚bia w portrecie i by j� wykorzysta�, wcale nie trzeba szczeg鏊nie statycznego pozowania, co mia� pokaza� "portret" wiewi鏎ki.
BTW, uwa瘸m, 瞠 wspomniane wcze郾iej f/2.8, przy 85mm i odleg這軼i 1.5-2m, jest bardzo wygodn� i bezpieczn� przys這n� do portretowania, dopiero otwarcie poni瞠j f/2 zaczyna wymaga� wi瘯szej gimnastyki z kadrem, by ostre by這 to co chcemy...
[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 ]
I jeszcze, w odniesieniu do tematu w徠ku - mam wszystkie szk豉 stabilizowane (stabilizacja matrycy), ale tylko jedno, ze 鈍iat貫m poni瞠j f/2.8 (DA12-24/4), a i to si� zmieni, zaraz jak pojawi si� DA*11-16/2.8...
mavierk - Sro 07 Maj, 2008
| jaad75 napisa�/a: | | f/2 zaczyna wymaga� wi瘯szej gimnastyki z kadrem, by ostre by這 to co chcemy... | i tu moim zdaniem zaczyna si� dopiero zabawa
i tak od mnie ptaszek, kt鏎ego na mrocznego przerabia� nie trzeba, bo ju� jest nie幢e zmutancony
heding - Sro 07 Maj, 2008
mia� niez陰 delirk�
mnich - Czw 08 Maj, 2008
ja bym wog鏊e podda� dyskusji czy to wog鏊e jest ptaszek...
komor - Czw 08 Maj, 2008
Ptaszek, tylko Mavierk pewnie poda� mu troch� tej 郵iwowicy, co jej zosta這...
mnich - Czw 08 Maj, 2008
A zosta這?
mavierk - Czw 08 Maj, 2008
grabicie sobie
a tego ptaszka nazwijmy wr鏏lem
MC - Czw 08 Maj, 2008
| mavierk napisa�/a: | a tego ptaszka nazwijmy wr鏏lem |
Ryzykowna teza
heding - Czw 08 Maj, 2008
od razu wida�, 瞠 jaki� z hrabiowskim tytu貫m, bo mu si� b喚kitna krew a� przelewa....
s豉wek_38 - Czw 08 Maj, 2008
A mo瞠 to jaki koliber - one bardzo zwiercone !
maziek - Czw 08 Maj, 2008
Dorzuc� kole瘸nk�...
Allan - Sob 10 Maj, 2008
A ja sie caly czas zastanawiam czy ona sobie sama te piora tak ustawila
do ladowania czy wiatr ?
maziek - Sob 10 Maj, 2008
IMO w plecy z nag豉 powia這.
Fajne zdj璚ie, bo w pierwszej chwili dalsze skrzyd這 wydaje si� by� na pierwszym planie, za czym id帷 od skrzyd豉 ni瞠j ptak staje sie niemo磧iw� figur�...
heding - Sob 10 Maj, 2008
| maziek napisa�/a: |
w pierwszej chwili dalsze skrzyd這 wydaje si� by� na pierwszym planie
|
nie mia貫m takiej chwili, u mnie by豉 chwila zastanowienia, c騜 to za ptak... chwilka ..
|
|