forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt ze sporym zoomem i dobrym makro (1500 zł)

mick6 - Sob 21 Mar, 2015
Temat postu: Kompakt ze sporym zoomem i dobrym makro (1500 zł)
Witam. Poszukuję kompaktu, który z powodzeniem sprawdziłby się przy fotografowaniu zarówno ptaków czy jeleni z nieco większej odległości jak i owadów. Chciałbym również żeby nieźle sobie radził w niezbyt korzystnych warunkach oświetleniowych. W podobnym wątku (prowadzonym w zeszłym roku) polecono Panasonica FZ200. Czy na ten moment to również najlepszy wybór?

Pozdrawiam
Michał

Wojmistrz - Sob 21 Mar, 2015

FZ200 dobrym wyborem nigdy nie był :) Ten model to akurat gniot, który zaświecił stałą niską przysłona f/2.8 i tylko tyle. Jeśli lubisz Lumixy, to kup FZ72, to lepszy i mniej awaryjny model.
mick6 - Sob 21 Mar, 2015

Dzięki za szybką odpowiedź :) Nie mam żadnych preferencji co do producenta czy modelu. Rozważę podaną propozycję choć myślę, że aż taki zoom nie będzie potrzebny :) wystarczy w okolicach 15-20x

A masz preferencje wielkości?
Za 1500zł można kupić bezlusterkowca.

mick6 - Sob 21 Mar, 2015

Na początek wolałbym jednak kompakt do tzw. nauki :) później będę myślał nad czymś bardziej rozbudowanym.

No ale kompaktów też jest cała masa, od ultra miniaturowych, po wielkie, większe nawet od co niektórych lustrzanek z 18-55mm.
mick6 - Nie 22 Mar, 2015

Nie musi się mieścić w kieszeni ale w drugą stronę też nie chciałbym przesadzać.
Wojmistrz - Nie 22 Mar, 2015

Zaproponował bym ci Olympus Stylus 1, ale w Polsce jego cena jest nadal dość wysoka i wykracza poza budżet, podobnie jak Sony DSC-RX10. Może maleńki Sony DSC-RX100 ci będzie odpowiadał?
LEX - Nie 22 Mar, 2015

Wojmistrz napisał/a:
FZ200 dobrym wyborem nigdy nie był :) Ten model to akurat gniot, który zaświecił stałą niską przysłona f/2.8 i tylko tyle. Jeśli lubisz Lumixy, to kup FZ72, to lepszy i mniej awaryjny model.

co przemawia na korzyść fz72 ?

LEX, pisałem w kontekście tytułu, czyli spory zoom i dobre makro. Na końcu mojej wypowiedzi masz odpowiedź na swoje pytanie.
mick6 - Nie 22 Mar, 2015

Dzięki za propozycje. W takiego Stylusa mógłbym celować (używkę) :) a z ciekawości jeszcze pytanie o bezlusterkowce :) pisałeś, że za 1500 można pomyśleć o takim rozwiązaniu. Czy dobrze myślę, że w takim przypadku (dla moich potrzeb) musiałbym dokupić dodatkowo 2 obiektywy (makro i tele)?
LEX - Nie 22 Mar, 2015

Liczyłem że dowiem się więcej niż większy zoom i niby lepsze makro :)
O awaryjności pierwsze czytam a czy lepszy od FZ200 tego bym nie powiedział.
Pisząc że to "gniot" jednym słowem przesadziłeś.

mick6
https://www.youtube.com/watch?v=LMEPuWuCTSQ - 60x vs 24x + 20 mm vs 25 mm i tyle
https://www.flickr.com/search/?q=FZ200
https://www.flickr.com/se...vance&text=FZ72

Dodatkowe zalety dla fz200 ruchomy ekran,gniazdo mikrofonu zewnętrznego,tryb zdjęć seryjnych 12 fps vs 9 fps,migawki 1 / 4000s vs 1 / 2000s itd porównaj sobie.

Coś mniejszego może HX50 lub HX20V

LEX, nikt nie musi mnie słuchać :) ale co model to jest gorzej i tyle. FZ100 był super, FZ150 był dobry, a w FZ200 Panasonic przeholował i wyszedł aparat marzeń z problemami. FZ200 jest dobrze kupić, jeśli masz możliwość przetestowania swojej sztuki i w razie problemu oddania do sklepu czy wymiany, bez wielomiesięcznych batalii z serwisem. W UK w pierwszym półroczu po premierze, miał największy odsetek zwrotów do sklepów, to jednak o czymś świadczy. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie ujrzeliśmy w wakacje 2013r modelu FZ250, a 2014 modeli FZ300 :D
mick6 - Nie 22 Mar, 2015

Dzięki :) pewno FZ200 wróci do rozważań. Na koniec chciałbym jeszcze zapytać o bezlusterkowca. Czy za 1500 znajdę jakiś porządny model w zestawie z dwoma obiektywami dopasowanymi do moich potrzeb?

I tak i nie. Krotność zooma ma się nijak do ogniskowych. Dla przykładu, 18-55mm i 70-210mm to zoom x3 :P
Z każdą krotnością "zooma", zmniejsza się jakość optyczna obiektywu, dlatego takie np 18-300 nie osiągają tak dobrych parametrów.
Makro w kompaktach, to "hułit markentindody" :D Z zasady chodzi o odzwierciedlenie na matrycy, czegoś w skali 1:1 lub większej. Jeśli w kompakcie masz matrycę wielkości małego paznokcia i mieścisz na niej np monetę 5zł to to nie jest makro tylko "duże zbliżenie" :) Makro by było, jak byś mógł fotografować orzełkowi samą koronę. Do takich celów nie obejdziesz się bez dodatkowej optyki, np Raynoxa DCR-250.
Za 1500zł możesz kupić używaną lustrzankę z matrycą APS-C lub bezlusterkowca, z dwoma obiektywami np 18-55mm i 55-200mm. Do tego wystarczyło by dokupić pierścienie pośrednie lub pobawić się z mieszkiem makro i obiektywami M42. Innym rozwiązaniem są adaptery odwrotnego mocowania. To wszystko ma jeden minus. Pomimo świetnej jakości - WAŻY i to często za dużo. Kompakt schowasz do małej torby czy nawet kieszeni.

mick6 - Nie 22 Mar, 2015

Czyli wybór sprowadza się do odpowiedzi na pytanie: wygoda czy jakość. Pierścienie, mieszki, adaptery... będzie o czym poczytać przed ostateczną decyzją :) Jeszcze jedno szybkie pytanie jeśli można. Czy Olympus E-PL5 z kitowymi obiektywami (14-42 mm oraz 40-150 mm) to ścieżka w którą warto się wybrać? (wiem, że to już pytanie graniczące z innym działem) :)

Niezły wybór, szczególnie, że Olympusy posiadają stabilizację.
TomPL2 - Pon 23 Mar, 2015

Wojmistrz napisał/a:
LEX, nikt nie musi mnie słuchać :) ale co model to jest gorzej i tyle. FZ100 był super, FZ150 był dobry, a w FZ200 Panasonic przeholował i wyszedł aparat marzeń z problemami.

FZ100 to dopiero był gniot! I mówię o jakości zdjęć a nie o awaryjności...
Słuchać cię nie muszą, ale mógłbyś poczuć się bardziej odpowiedzialnie, bo jednak mało doświadczeni pytający na pewno bardzo przejmą się twoją super-negatywną opinią :twisted:

Wojmistrz - Pon 23 Mar, 2015

TomPL2 napisał/a:
FZ100 to dopiero był gniot! I mówię o jakości zdjęć a nie o awaryjności...
Na swoje czasy był super, a oceniasz go przez kryterium wieku, czyli postępu jaki nadszedł. To tak samo jak Canon 5D to gniot, a jeszcze 5-7 lat temu był szczytem marzeń dla wielu.
TomPL2 - Pon 23 Mar, 2015

Mylisz się - moja ocena pochodzi z czasu zakupu i pierwszych zdjęć. Był moim marzeniem, do momentu zakupu, potem natychmiast mi przeszło :mrgreen:
Wojmistrz - Pon 23 Mar, 2015

:mrgreen:
mick6 - Pon 30 Mar, 2015

Witam. Postanowiłem jednak pozostać przy kompakcie (wygoda kosztem jakości). Ceny Stylusa jednak przekraczają mój budżet, nawet egzemplarzy używanych :) Zastanawiam się nad proponowanym przez LEX'a HX50 a Nikonem P7700. Przeglądając testy i specyfikacje można dojść do wniosku, że P7700 jest bez wątpienia lepszym modelem jednak posiada zoom o wartości "tylko" 7x. Chciałbym zapytać czy takie przybliżenie wystarczy aby fotografować ptaki siedzące na drzewach czy jelenie z 40-50m? :)
Jar - Pon 30 Mar, 2015

Jelenie -być może tak. Ptaki, zwłaszcza te mniejsze, już nie. Chyba, że podpuszczą człowieka lub siądą na niskiej gałęzi/pniu bardzo blisko. Kilka (<10) metrów.
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz - Pon 30 Mar, 2015

mick6, tu się ze mnie śmieją jak tak liczę, ale to dobre obliczenia i rady :mrgreen: Chodzi o zwykłe przeliczanie z tangensa kąta alfa. Jeśli chcesz "ustrzelić" z 50m taki plan wysokości 3m np z "łosiem", daje to tangens 0.06 czyli niecałe 3,5°. To dość wąski kąt, bo potrzebujesz ekwiwalent 700mm, a P7700 daje ci zaledwie eq200mm.
Jar - Pon 30 Mar, 2015

Zgadza się. Przy założeniu, że chce to zrobić w tak wąskim planie. Z drugiej strony, jeśli dopuścimy, że ten jeleń będzie wypełniał tylko 1/3-1/4 kadru, nie będzie aż tak drastycznie. Ale 200mm to nadal mało. Przede wszystkim jednak 50 metrów to naprawdę dużo.
Mam gdzieś fotkę renifera robioną ekwiwalentem 300mm i 200mm z tej samej odległości, chyba 15-20m. Zapozował z (obustronnego) zaskoczenia, prawie jak "jeleń w landszafcie" :wink: . Wyszło bardzo pięknie. A że ta z ekw. 200mm była ostrzejsza, to po wykadrowaniu właśnie ją podesłałem na urodziny bratanicy.
Do dużej fauny 200mm czasami wystarczy, jeśli masz szczęście i da się podejść (lub ona podejdzie) naprawdę blisko. Nie polecane do okazów mogących Cie zjeść, stratować, lub przewieźć na rogach :twisted:
Pozdrawiam
-J.