|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 600d z Sigma 18-250 vs Panasonic FZ-1000
dude - Pon 23 Mar, 2015 Temat postu: Canon EOS 600d z Sigma 18-250 vs Panasonic FZ-1000 Cześć,
skorzystałem kilka lat temu z Waszej pomocy, byłem bardzo zadowolony, więc po poradę zgłaszam się kolejny raz.
Szukam rozwiązania dla mojej mamy, która ma obecnie Canona EOS 600D z obiektywem kitowym. Generalnie jest zadowolona, spełnia jej potrzeby, ale od jakiegoś czasu zaczęła chodzić z nim na spacery i brakuje jej „zasięgu”.
Założenia: dysponuję kwotą ok. 1500 zł, nie chcę rozwiązań 2 obiektywowych (czyli kit + obiektyw 55-x odpadają). Nie biorę pod uwagę jakości filmów wideo.
Poczytałem trochę i przyszły mi do głowy dwa rozwiązania problemu, wybaczcie mój amatorski język:
1. Sprzedaż lustrzanki Canona i dołożenie do chwalonego Panasonica FZ1000.
2. Zamiana obiektywu kitowego na Sigmę 18-250 Macro.
Gabarytowo będzie podobnie. Panasonic ma jasny obiektyw i niezłą ogniskową, ale tylko 1 calową matrycę. Z tego, co naczytałem się o mnożnikach ogniskowych wywnioskowałem, że zasięg Canona z Sigmą 18-250 będzie porównywalny z Panasonic FZ1000, ale jak z jasnością? Czy z powodu większej matrycy w Canonie jasność też będzie na zbliżonym poziomie?
I tak ogólnie, jak dla amatora – które z tych dwóch kombinacji będzie robić "lepsze" zdjęcia. Myślicie że mój tok rozumowania jest prawidłowy, czy doradzilibyście coś innego?
Wszelkie wskazówki i opinie mile widziane.
Andrzej.M. - Wto 24 Mar, 2015
Post jest chyba w złym miejscu, bo przy najlepszych chęciach nie da się Panasonica za lustrzankę uznać...
Wojmistrz - Wto 24 Mar, 2015
Jeśli chcesz dodatkowo filmować w 4k, to wybór prosty, aczkolwiek pod fotografię, wybrał bym chyba opcję 2 ale z innym modelem obiektywu. Musisz pamiętać, że takie zoomy nie powalają jakością.
dude - Wto 24 Mar, 2015
Co do filmowania - nie jest mocno istotne, tak jak pisałem. Wiem, że uniwersalny obiektyw jest pójściem na kompromis, ale tylko taką opcję zakładam. Dla amatora jest to wygodne, wiem że ludzie siedzący głębiej w temacie się w to nie bawią, ale mama na pewno nie będzie na spacery nosić torby z obiektywami. Czy przy takim założeniu jest coś lepszego od Sigmy?
Wracam do pytania - jak wygląda jasność obiektywu Sigmy w porównaniu do jasności Panasonica? Czy można porównywać tylko wartość przysłony, która jest niższa w Panasonicu, czy trzeba również brać pod uwagę różnicę w wielkości matryc obu aparatów?
I końcowo - czy Panasonic zrobi zdjęcia porównywalne jakościowo/lepsze od Canona z uniwersalnym obiektywem?
Wojmistrz - Wto 24 Mar, 2015
Obiektyw w Panasonic masz f/2.8-4.0, a Sigma f/3.5-6.3, z tym że pomimo jaśniejszego obiektywu, nie uzyskasz takiej głębi ostrości jak na APS-C z Sigmą.
czarny1910 - Pią 03 Kwi, 2015
Ja nie jestem absolutnie zawiedziony fz1000. Jestem amatorem i jak pisałeś wyżej, nie ma opcji, żebym brał ze sobą wielką torbę z obiektywami w teren.
Tutaj mam wszystko all-in-one, a jakość jest DLA MNIE wystarczająca.
Zobacz sobie na flickr przykładowe fotki z fz1000, masz dużo przykładów.
|
|