forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problemy 600d ! Kolejny nikon ?

MosterAsa - Wto 24 Mar, 2015
Temat postu: Problemy 600d ! Kolejny nikon ?
Witam,
Od początku mam canona 600d,
Na pierwszym zdjęciu powstaje "flara" tak jak w którymś nikonie, ale tylko z 50 1.8 w takiej samej konfiguracji jak powstawała w nikonie (tzn. aparat skierowany jakby lekko w dół) Wraz z przymykaniem przysłony różnica między flarą a górą się wyrównuje. Czego przyczyna ? (Flara powstaje niezależnie od tego czy jest osłona przeciwsłoneczna czy jej nie ma)

Natomiast na drugim zdjęciu powstaje czarny "pasek",wyłącznie z tairem + telekonwerterem kiedy fotografuje się coś na niebie oraz kiedy nie trzymam obiektywu, wina tego że obiektyw zbyt mocno "wyginia" bagnet i migawka za późno "startuje" ? (przy 75-300 nie ważne czy trzymam, czy nie, pasek nie powstaje) (tak wiem, mam syf na matrycy)

komor - Sro 25 Mar, 2015

Coś podobnego jak na pierwszym zdjęciu miałem z Canonem 50D i jednym z obiektywów, też tylko w specyficznej sytuacji ze słońcem w kadrze. Podejrzewam odbicie od któregoś z listków migawki lub inną podobną przyczynę. Ale było to bardzo trudno uzyskać.
Dżozef - Pią 27 Mar, 2015

Flara to nie dziwi, ale ten pasek nad flarą jest jakiś nienormalny. Jedynym co mi przychodzi do głowy to nierównomierna praca migawki widoczna dopiero w tej sytuacji oświetleniowej. Możliwe też że lustro nie nadąża.
jaad75 - Pią 27 Mar, 2015

A to nie może być tak samo odbicie z okolic układu AF, tyle, że widoczne tylko, gdy w użyciu jest jasny, zbierający pod dużym kątem padające promienie obiektyw?
Preskaler - Sob 28 Mar, 2015

IMHO ten pasek powstał poprzez rzucenia cienia od prostokątnej ramki lustra. Ramka jest oddalona przecież od matrycy i rozbłysk na soczewce obiektywu np. w jego dolnej części będzie tworzył cień w postaci paska od góry. Oczywiście dotyczy to paska na zdjęciu z flarą. Natomiast pasek na dolnym zdjęciu to niestety pierwsze objawy "zmęczenia" migawki. Zdjęcie wykonane jest z najkrótszym czasem (1/4000) i to wtedy właśnie ujawnia się "słabość" migawki.
MosterAsa - Sob 28 Mar, 2015

@Preskaler Niestety ale ten "pasek" powstaje TYLKO i wyłącznie w takiej konfiguracji (tair+telekonwerter bez trzymania I TYLKO WYŁĄCZNIE ZDJĘCIA NIEBA ! ). Powstawał 10 tysięcy temu jak i teraz :) Nie występuje z innymi obiektywami oraz jeśli obiektyw trzymam :D
Preskaler - Wto 31 Mar, 2015

Ja tak miałem i występowało nieregularnie. Oczywiście też przy fotografowaniu nieba bo wtedy czasy były krótkie i tło jednolite. Wysłałem do serwisu na gwarancji i wymienili migawkę. Po wymianie problem ustąpił.