forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Olympus PEN E-PL5 vs canon / nicon ?

grom546 - Sro 25 Mar, 2015
Temat postu: Olympus PEN E-PL5 vs canon / nicon ?
Witam

Potrzebuję rady od osób obeznanych w temacie, pewnie w parę dni sam mógłbym się zorientować przeglądając opinie i google, ale niestety odpowiedź muszę przesłać jutro osobie która kupuje aparat w stanach, dlatego proszę o wyrozumiałość :)

Mianowicie zainteresował mnie dosyć mocno tytułowy E-PL5, proszę o podpowiedź jaki model innego producenta - głównie canon, nicon, sony?, w kwocie +/- 50$ mógłby zostać uznany za odpowiednik tego olympusa. Może jest waszym zdaniem jakiś lepszy model, albo chociaż porównywalny? Potrzebuję takiej informacji bo nie wiem czy akurat olympusa uda się kupić. Dużym plusem dla E-PL5 są dwa obiektywy.

Jeżeli chodzi o doświadczenie w tym temacie to jestem zielony.

Wojmistrz - Sro 25 Mar, 2015

Nie do końca rozumiem, szukasz kompaktu który mógłby konkurować z bezlusterkowcem Olympusa, czy tylko pomyliłeś dział i chodzi ci o bezlusterkowce tych firm?
grom546 - Sro 25 Mar, 2015

Wstyd ale zły dział :<
Wojmistrz - Sro 25 Mar, 2015

Spoko, kliknąłem o zmianę działu.
Zamiast tego Olka, możesz rozważyć Lumixa G5 lub G6. Canon ma EOS M, który nie ma nic w sobie super, ale możesz podłączyć szkła od lustrzanek Canona. Nikon ma jedynki, nie polecam, mała matryca itd. Sony ma serię NEX oraz SLT i inne Alfy - warto wziąć pod uwagę, z tym, że można pomieszać się w obiektywach, bo ma kilka rożnych bagnetów. Warto także zerknąć na Pentaxa K-01.