forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Super-zoom, 1080p/60p, który także sprawdzi się w domu

ArioX - Sob 28 Mar, 2015
Temat postu: Super-zoom, 1080p/60p, który także sprawdzi się w domu
Hej,
chciałem prosić o pomoc w zakupie aparatu. Zanim zacznę to powiem, że na aparatach nie znam się WCALE. Ja po prostu biorę do ręki aparat i robię zdjęcie.

Używam obecnie
- Lumia 1020

Jeśli mam być szczery to na Lumii 1020 zdjęcia wychodzą wg mnie fantastycznie, ale denerwują mnie:

- długi start aplikacji
- długi czas łapania ostrości
- brak zoom'a

A teraz napiszę co bym chciał:
- super-zoom 40X+ (z dobrą stabilizacją)
- matryca 16MP+
- filmy 1080p/60p+
- dobre zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach
- dobra jakość zdjęć w terenie przy użyciu zoom'a
- szybki czas łapania ostrości
- szybki czas włączenia urządzenia

Przeznaczenie:
- robienie zdjęć w domu (w różnych warunkach oświetleniowych, ale najczęściej przy słabym oświetleniu
- robienie zdjęć na statywie lub z ręki na wycieczkach

Budżet:
1200zł (ale jak duża różnica będzie to do 1500zł jakoś przeboleje)

Dodam, że mieszkam w Norwegii i widoki mam tutaj bajeczne, z drugiej strony mam też dzidziusia i jak każdy młody tatuś pstrykam i kręcę filmy jak szalony :)

Nie wiem czy taki aparat istnieje - jak mówiłem - nie znam się na aparatach. Ale jeśli tak to proszę o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuję za pomoc!

P.S.
Czytałem trochę o takich aparatach i różne wyskakiwały: FinePix S1, FinePix SL1000, Nikon COOLPIX L840, Sony HX400, Panasonic DMC-LZ40EP-K, Canon PowerShot SX410 IS, Olympus SP-100EE, Panasonic Lumix DMC-FZ72 - ten ostatni nie wydaje się być drogi, tyle że nie ma 1080p/60p.