|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki na noc - polowania
BobTheFrench - Sro 01 Kwi, 2015 Temat postu: Lornetki na noc - polowania Witam,
Szukam dobrej lornetki na polowanie w nocy do 2000 PLN.
Myslalem o Vortex Vulture HD 10x56 lub Delta Optical Titanium 10x56 ROH ?
Co o tym sadzicie? Czy duzo sie roznia? bo cenowo tak ale czy na pewno Vortex duzo lepsza?
Moze jakies inne, ciekawe propozycje?
Dziekuje z gory,
kivirovi - Sro 01 Kwi, 2015
Jesli chodzi o jakość wykonania to jest miedzy nimi przepaść. Optycznie tez powinno byc lepiej, ale nie widziałem Vulture 10x56. ROH 10x56 jest zoptymalizowana na ergonomię i rozmiary. Nie zachwyca optycznie. Podobnej klasy wykonania ale lepsza optycznie powinna byc Vixen New Foresta 10x56. Tych parametrów nie widziałem jednak. Dość łatwo ja dorwac w teleskopy.pl
Ja bym kupił nowość, Kowe bd xd 10x56. Tez widziałem tylko 42mm. Ale ponieważ nie jest to marka znana w myslistwie, będziesz sie pewnie wahał. Jest do obejrzenia w Gdyni lub Tarnowie. zainteresuj sie Steiner Ranger Pro. Optycznie nie wymiata, ma aberrację chromatyczna, ale przynajmniej marka znana, solidne wykonanie i jasna optyka.
Abs - Sro 01 Kwi, 2015
Klasyka nocnych obserwacji to raczej 8x56 lub 7x50. Jeśli masz "młode oko" 10x56 powinna dać radę. Z tańszych a bardzo dobrych poleca się DO Titanium ED 8x56 i WO a z droższych Steinera Nighantera, Doctera Nobilema, , Fujinona (WO i Fuji mają indyw. ogniskowanie - ma swoje wady i zalety).
Warto przejrzeć temat http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
|
|