forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa do HSS i akcji.

panmarecq - Sro 01 Kwi, 2015
Temat postu: Lampa błyskowa do HSS i akcji.
Witam was koledzy i koleżanki. Mam pytanie.
Posiadam Nikona d610 z wyzwalaczami YN622 i chciałbym tym zestawem robić zdjęcia z użyciem lamp błyskowych(zazwyczaj błyskane przez softbox) w słońcu,z małą głębią ostrości i krótkimi czasami naświetlania. Obecnie posiadam dwie lampy Yn560 i oczywiście pozwalają na taki błysk ale jak próbowałem,błyskać w plenerze to trochę nierówno mi błyskały,ogólnie nie było to jakieś takie powtarzalne. Obecnie szukam też lampy która pomogłaby mi podczas robienia zdjęć akcji,jedyne wymaganie to w sumie wspomaganie AF i możliwość manualnego trybu ustawiania ostrości. Pytanie jaka lampa reporterska najlepiej się sprawdzi do tego. Sam osobiście myślałem nad Genesis Stroboss 58 i ewentualnie może jakoś dozbierać Genesis Reporter 360,tylko pytanie czy ta druga nada się na sanki?

Liczę na wasze porady :) Pozdrawiam.

Ps. wiadomo,chciałbym wydać jak najmniej ale żeby też było jak najlepiej :) na szmerach bajerach ttlowych mi nie zależy,chociaż czasami rzeczywiście może się ten tryb przydać :)

bartikrasnik - Nie 05 Kwi, 2015

Nie wiem czy jakakolwiek lampa reporterska da rade w słońcu, chyba że wcieniu bo z tego co mi wiadomo to żadna pojedyncza lampa reporterska nie da rady zwłaszcza w trybie HSS. profesjonaliści urzywają takich lamp ale 6-8naraz. lepiej lampa studyjna minimum 500Ws i wyzwalacz hss.
Wojmistrz - Nie 05 Kwi, 2015

bartikrasnik, Genesis Reporter 360 mają GN84, a to jest na prawdę sporo. Zwykłymi YN560 się dawało.