forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Optyka dla ASG

Rydz91pl - Czw 02 Kwi, 2015
Temat postu: Optyka dla ASG
Witam, przejrzałem forum i było kilka tematów powiązanych z ASG jednak żaden nie odpowiadał na moje pytanie.

Poszukuje optyki pozwalającej na obserwację przedpola w trakcie rozgrywek sportowych airsoftu. Problem jest następujący: specyfika sportu wymaga zakładania ochrony oczu(gogle, okulary). Tym samym każda użyta optyka powinna być tak skonstruowana aby możliwe było uzyskanie maksymalnej ostrości w sytuacji gdy ludzkie oko znajduje się 3-6 cm od tylnej soczewki. W przeciwnym razie niemożliwa będzie obserwacja ze względu, że na większe zbliżenie optyki do oka nie pozwali ochrona w postaci np okularów balistycznych

Nie potrzebuję super ostrego czy jasnego szkła. Zależy mi tylko na możliwości lustrowania przedpola w poszukiwaniu przeciwnika. Najchętniej zadowoliłbym się czymś z przedziału 50-100 zł :mrgreen:

Co Waszym zdaniem nada się do tego najlepiej? lornetka? monookular? luneta? czy coś innego?

kivirovi - Czw 02 Kwi, 2015

Lornetka o dużym LER, możliwie dużej średnicy i umiarkowanym powiększeniu.
Kwota tak mała, ze w zasadzie nie ma o czym mowić. Stara używką z Allegro ale te nie maja LER...
Musiałbys podnieść na 200-300zl na nowa 10x50

Rydz91pl - Czw 02 Kwi, 2015

Czym jest LER? I jaki ciekawy egzemplarz lornetki mógłbym wyrwać za 200-300 zł?
Arek - Czw 02 Kwi, 2015

LER to odstęp źrenicy i takiego wynoszącego 3-6 cm to żadna lornetka nie ma. Bardziej proponowałbym coś w stylu lunety na broń:
http://deltaoptical.pl/bl...plex,d1156.html