forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d

marekkazm - Pią 03 Kwi, 2015
Temat postu: Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d
Witam,
Ponieważ zaobserwowałem poprawę sytuacji finansowej postanowiłem przejść kolejny etap w fotografii i zaopatrzyć się w aparat z pełną klatką. Mam już trochę akcesoriów Canona, bo obecnie walczę na moim 400d, postanowiłem przejść na 6d. I tu pojawił się problem. Dwa z moich 3 obiektywów nie będą nadawały się do nowego aparatu (zostanie mi tylko 50mm f/1.8). Potrzebuję nowego, uniwersalnego obiektywu.

Standardowo 6d jest sprzedawany z kitem 24-105 f/3,5 - 5,6 STM, ale jak się bardzo zepnę :wink: to w zasięgu będzie też 24 - 105 f/4L USM.
Niestety nie mam pojęcia czy warto się spinać...
Na polskich stronach nie znalazłem bezpośredniego porównania. Na zagranicznych piszą... różnie :???:
Czy ktoś miał może okazję sprawdzić jak oba te obiektywy sprawują się w praktyce i może mi coś doradzić?
Nie jestem profesjonalistą, raczej rozwijającym się (mam nadzieję :grin: ) amatorem.

Wojmistrz - Pią 03 Kwi, 2015
Temat postu: Re: Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d
marekkazm napisał/a:
Standardowo 6d jest sprzedawany z kitem 24-105 f/3,5 - 5,6 STM,
Gdzie? Jak na razie zawsze widzę go z f/4 L.
marekkazm - Pią 03 Kwi, 2015

Tak normalnie to np. w e-fotojoker

Są jeszcze różne sklepy "alternatywne" :grin: w których ten zestaw kosztuje 1529 Euro, a z 4 L trochę ponad 1800 Euro. Czyli jakieś 300 euro różnicy.

Wojmistrz - Pią 03 Kwi, 2015

No to pierwszy raz trafiłem taką ofertę :mrgreen:
marekkazm - Wto 07 Kwi, 2015

Faktycznie, ten zestaw to chyba jednak nowość. Niemniej jednak znalazłem trochę opinii nt. obiektywu. Najwyraźniej ten 3,5 - 5,6 ma lepszą stabilizacje niż 4L, jest lżejszy i generalnie OK... ale 4L to jednak L. I klops... dalej nie wiem co zdecydować. :???: Zastaw chciałbym kupić w pierwszej połowie maja, a nuż się uda i optyczne.pl zrobią jakiś fajny test do tego czasu :grin: