|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d
marekkazm - Pią 03 Kwi, 2015 Temat postu: Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d Witam,
Ponieważ zaobserwowałem poprawę sytuacji finansowej postanowiłem przejść kolejny etap w fotografii i zaopatrzyć się w aparat z pełną klatką. Mam już trochę akcesoriów Canona, bo obecnie walczę na moim 400d, postanowiłem przejść na 6d. I tu pojawił się problem. Dwa z moich 3 obiektywów nie będą nadawały się do nowego aparatu (zostanie mi tylko 50mm f/1.8). Potrzebuję nowego, uniwersalnego obiektywu.
Standardowo 6d jest sprzedawany z kitem 24-105 f/3,5 - 5,6 STM, ale jak się bardzo zepnę to w zasięgu będzie też 24 - 105 f/4L USM.
Niestety nie mam pojęcia czy warto się spinać...
Na polskich stronach nie znalazłem bezpośredniego porównania. Na zagranicznych piszą... różnie
Czy ktoś miał może okazję sprawdzić jak oba te obiektywy sprawują się w praktyce i może mi coś doradzić?
Nie jestem profesjonalistą, raczej rozwijającym się (mam nadzieję ) amatorem.
Wojmistrz - Pią 03 Kwi, 2015 Temat postu: Re: Canon 24 - 105mm f/3.5 - 5.6 czy 4L do Canon 6d
marekkazm napisał/a: | Standardowo 6d jest sprzedawany z kitem 24-105 f/3,5 - 5,6 STM, | Gdzie? Jak na razie zawsze widzę go z f/4 L.
marekkazm - Pią 03 Kwi, 2015
Tak normalnie to np. w e-fotojoker
Są jeszcze różne sklepy "alternatywne" w których ten zestaw kosztuje 1529 Euro, a z 4 L trochę ponad 1800 Euro. Czyli jakieś 300 euro różnicy.
Wojmistrz - Pią 03 Kwi, 2015
No to pierwszy raz trafiłem taką ofertę
marekkazm - Wto 07 Kwi, 2015
Faktycznie, ten zestaw to chyba jednak nowość. Niemniej jednak znalazłem trochę opinii nt. obiektywu. Najwyraźniej ten 3,5 - 5,6 ma lepszą stabilizacje niż 4L, jest lżejszy i generalnie OK... ale 4L to jednak L. I klops... dalej nie wiem co zdecydować. Zastaw chciałbym kupić w pierwszej połowie maja, a nuż się uda i optyczne.pl zrobią jakiś fajny test do tego czasu
|
|