forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Konkurs foto UE - wielkość zdjęcia minimum 8 mpix

5kbFlashMemory - Wto 01 Kwi, 2008
Temat postu: Konkurs foto UE - wielkość zdjęcia minimum 8 mpix
http://www.street-cultures.eu/834.0.html?&L=15

Czy to nie jest lekka dyskryminacja ?
Chociaż domyślam się, że chcą wykorzystać zdjęcia do druku ale czy minimum 8 mpix, to nie przesada ?

Dingo - Wto 01 Kwi, 2008
Temat postu: Re: Konkurs foto UE - wielkość zdjęcia minimum 8 mpix
5kbFlashMemory napisał/a:
http://www.street-cultures.eu/834.0.html?&L=15

Czy to nie jest lekka dyskryminacja ?
Chociaż domyślam się, że chcą wykorzystać zdjęcia do druku ale czy minimum 8 mpix, to nie przesada ?

Ja w podanym przez Ciebie linku widzę co innego:

"oryginalne zdjęcie wykonane w wysokiej rozdzielczości (co najmniej 5 mega pikseli/ 2480x3508 pikseli lub do 7016 x 9933 pikseli / 59,4 x 84,1 cm w 300dpi – prosimy nie ekstrapolować)."

Twoja pomyłka czy korekta organizatorów?

mavierk - Wto 01 Kwi, 2008

ekstrapolować? kto napisał tam o ekstrapolacji? :P
Dingo - Wto 01 Kwi, 2008

mavierk napisał/a:
ekstrapolować? kto napisał tam o ekstrapolacji? :P

na pewno ani nie ja, ani raczej nie 5kbFlashMemory :D

Ostegolectric - Wto 01 Kwi, 2008

nagrody bardzo fajne:) zwłaszcza 1 i publiczności:)
mavierk - Wto 01 Kwi, 2008

kurde... co jak co, ale konkurs 1 klasa jeśli chodzi o nagrody.

A co do 5mpix - zawsze interpolować się da - to zabronione nie jest ;)

5kbFlashMemory - Sro 02 Kwi, 2008

5kbFlashMemory napisał/a:
Ja w podanym przez Ciebie linku widzę co innego:

"oryginalne zdjęcie wykonane w wysokiej rozdzielczości (co najmniej 5 mega pikseli/ 2480x3508 pikseli lub do 7016 x 9933 pikseli / 59,4 x 84,1 cm w 300dpi – prosimy nie ekstrapolować)."

Twoja pomyłka czy korekta organizatorów?

Zmienili, może czytają optyczne.pl :smile:

igorax - Sro 02 Kwi, 2008

2480x3508
ta rozdzielczość to 8mpix.
nie uważam tego za dyskryminację, stawiają takie warunki i tyle, nie spełniasz warunków nie startuj, być może jest to krzywdzące, ale organizatorzy mają swoje cele inaczej nie organizowaliby konkursu.
swoją drogą ciekawy jestem dlaczego w moim 40D DPI fotki mają tylko marne 72DPI, zainteresowałem się tym jak ostatnio zobaczyłem zdjęcia z olympusa e410 gdzie DPI zdjęć ma wartość 314. ??

komor - Czw 03 Kwi, 2008

igorax napisał/a:
swoją drogą ciekawy jestem dlaczego w moim 40D DPI fotki mają tylko marne 72DPI, zainteresowałem się tym jak ostatnio zobaczyłem zdjęcia z olympusa e410 gdzie DPI zdjęć ma wartość 314. ??

Bo Olympus lepszy :)
A tak na poważnie to wartość DPI wpisana do pliku to tylko taka „etykietka”, interpretacja, którą można bezproblemowo i bezstratnie zmienić. Twarde parametry „fizyczne” to ilość pikseli, a to masz chyba prawidłowo i tego nie zmienisz bez konsekwencji. Prawdopodobnie wpisane DPI zależy od oprogramowania, które generowało plik. Jak z Lightrooma wypuszczam eksport RAW do TIFF to sobie mogę ustawić DPI ile chcę. A tak naprawdę to liczy się ilość pikseli, bo to decyduje o prawdziwej jakości, jeśli myślisz o druku offsetowym czy coś takiego.