forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon 3200 +obiektyw Falcon

wanton - Sob 11 Kwi, 2015
Temat postu: Nikon 3200 +obiektyw Falcon
WItam.
Pisze z prośbą o radę. Przez parę lat zdjęcia robiłam Sony alfa 200 plus dokupiony obiektyw Falcon 85mm f-1.4 (z którego jestem bardzo zadowolona)
Chciałabym przejść na coś lepszego. Zastanawiałam się nad Nikonem d3200 z obiektywami w zestawie Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2, Nikkor AF-S DX 18 – 55 mm II.
Problem jest także tego typu że z przywiązania do mojego byłego obiektywu chciałabym dalej się nim posługiwać- jednak montaż nie pasuje do Nikona. Czy można zakupić bagnet-swego rodzaju przejściówkę tak aby Falcon pasował do Nikona. A jeśli nie- czy mogę prosić o radę aby kupić podobny obiektyw tego typu pasujący do Nikona?

Wojmistrz - Sob 11 Kwi, 2015

Masz bagnet Sony/Minolta A, czy M42 z adapterem?

Sony/Minolta niestety.
komor - Sob 11 Kwi, 2015

Wojmistrz, Falcon to inna marka Samyanga, czyli jest to Samyang 85/1.4, z mocowaniem Sony.

wanton, ten obiektyw musisz sprzedać i kupić taki sam, ale z mocowaniem Nikona, jeśli zdecydujesz się na lustrzankę Nikona. Nie wiem czy nadal jest w użyciu marka Falcon, ale w sklepach szukaj po prostu Samyanga 85/1.4.
Jeżeli wersja nikonowska ma styki, to z D3200 będzie pomiar światła, ale jeśli nie ma styków to niestety w systemie Nikona z tańszymi korpusami praca z tym obiektywem będzie problematyczna.

Rozumiem, a jakieś inne propozycje odnośnie obiektywu o podobnych parametrach a może trochę niższej cenie?

[ Dodano: Sob 11 Kwi, 2015 19:45 ]
Ewentualnie, czy nie lepiej byłoby kupić lepszego Sonego (jak tak to jaki?) skoro juz ten w miarę dobry obiektyw posiadam?