|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Nikona
wanton - Sob 11 Kwi, 2015 Temat postu: Obiektyw do Nikona Witam. Chciałabym zasięgnąć opinii na temat obiektywów do Nikona.
Wcześniej pracowałam na Sonym i obiektywie falcon/samyang 85mm f1.4. Szukałabym czegoś co dałoby mi podobny efekt.
komor - Sob 11 Kwi, 2015
wanton, trochę za dużo założonych tematów jak na jeden problem. Ale dobra, w dziale obiektywowym ciągnijmy sprawę w stronę innego obiektywu na nowy korpus Nikona, a w dziale lustrzankowym będziemy się zastanawiać, czy nie lepiej do posiadanego Falcona 85/1.4 kupić nowszy korpus Sony.
Do Nikona, jak wiesz, możesz kupić tego samego Samyanga/Falcona 85/1.4 z mocowaniem Nikon, ale możesz też nabyć Nikkora 85/1.8 G, który będzie wyposażony w autofocus i pełną automatykę na każdym korpusie Nikona. Niestety jego cena jest znacznie wyższa niż Samyanga. czy to był Twój jedyny obiektyw na korpusie Sony? Nie brakuje Ci innych ogniskowych? Jako alternatywę możesz rozważyć obiektyw klasy 50/1.8, nieco szerszy, którym też można robić świetne portrety a będzie nieco tańszy.
moronica - Sob 11 Kwi, 2015
nic tanszego od tego falcona i o swietle 1.4 nie znajdziesz, nawet uzywanego (ale czytalam, ze trzymajacego klase) manualnego nikkora ai-s. przy ograniczonym budzecie najlepszym pomyslem bedzie nikkor 85/1.8G
wanton - Nie 12 Kwi, 2015
Tak wiem, ale to trochę paląca sprawa i potrzebuję szybkich konkretnych odpowiedzi
Tak to był jedyny mój obiektyw, w sprawie sprzętu średnio się orientuję i w sumie z przywiązania i z dobrych efektów cały czas robiłam zdjęcia na nim.
|
|