forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - rejestracja dźwięku, Canon 70D

yatamay - Pon 13 Kwi, 2015
Temat postu: rejestracja dźwięku, Canon 70D
Witam serdecznie!

Mam dwa pytania dotyczące filmowania, a w sumie rejestracji dźwięku?

W jaki sposób sprawdzać, czy dźwięk dobrze się nagrywa w trakcie? Aparat nie ma wejścia na słuchawki.

Druga sprawa - jaki mikroport z odbiornikiem polecicie. Wiem denerwujące wymagania - niedrogi i dobry (wiem, że mimo wszystko są takie ;)

Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015

Jak potrzebujesz dobry dźwięk, to używasz rejestratorów dźwięku, a nie aparatu, za to ten dźwięk dajesz do synchronizowania lub wsparcia. Aparat to nie kamera! Dokładanie mikroportu do lustrzanki to trochę przerost formy nad treścią, a z godnych polecenia to jak zwykle trzy firmy się przeplatają Sennheiser, Shure i Sony. ...A model(?)... który ma najwięcej kanałów i budżetu wystarczy.

Wojmistrz napisał/a:
Jak potrzebujesz dobry dźwięk, to używasz rejestratorów dźwięku, a nie aparatu, za to ten dźwięk dajesz do synchronizowania lub wsparcia. Aparat to nie kamera! Dokładanie mikroportu do lustrzanki to trochę przerost formy nad treścią, a z godnych polecenia to jak zwykle trzy firmy się przeplatają Sennheiser, Shure i Sony. ...A model(?)... który ma najwięcej kanałów i budżetu wystarczy.

Hej. Ja dysponuje rejestratorem dźwięku Marantz PMD 620 (używałem go do innych rzeczy) i zastanawiam się, czy mogę go jakoś wykorzystać tutaj.

Dżozef - Pon 13 Kwi, 2015

Rejestrator spokojnie może służyć jako mikser dźwięku. Do wyjścia z rejestratora podłącz słuchawki i aparat przy pomocy rozdzielacza albo lepiej specjalnie polutowanym kabelkiem. Efekty są świetne a dodatkowo można nagrywać rekorderem tak na wszelki wypadek.

Dżozef napisał/a:
Rejestrator spokojnie może służyć jako mikser dźwięku. Do wyjścia z rejestratora podłącz słuchawki i aparat przy pomocy rozdzielacza albo lepiej specjalnie polutowanym kabelkiem. Efekty są świetne a dodatkowo można nagrywać rekorderem tak na wszelki wypadek.

No tak, ale jak rozumiem, gdybym chciał nagrać 100%, to muszę mieć jakiś mikrofon "krawatowy". Jak zatem to wszystko połączyć? Czy muszę mieć kabel do dyktafonu, a od dyktafonu mikrofon na kablu?

Czy taki mikrofon by się tutaj zdał?

http://www.musicexpress.p...emnosciowy.htmlhttp://www.musicexpress.p...emnosciowy.html

Dżozef - Wto 14 Kwi, 2015

Masz kilka innych możliwości oprócz tej z rekorderem w roli mixera. Wszystko zależy od tego w jakiej sytuacji chcesz się znaleźć np.:

-Mikrofon krawatowy podpięty bezpośrednio do aparatu jest rozwiązaniem tanim i skutecznym ale ogranicza cię kabel i brak kontroli nad dźwiękiem dookólnym. Dołożenie mikroportu zwiększy koszty ale zlikwiduje tylko kabel. Jeśli chodzi tylko o mówcę to się sprawdzi

-Można krawat podłączyć do rekordera i umieścić go w kieszeni mówcy ale wtedy trzeba zsynchronizować dźwięk z obrazem w czasie obróbki i trzeba też zapanować nad ew. rozjazdami. To się sprawdzi gdy masz jakiś bardziej konkretny program do montażu video.

-Można użyć mik. kierunkowego nakamerowego ale nie będziesz mógł wtedy zamiatać kamerą dookoła w czasie rozmowy.

-Można mieć do pomocy dźwiękowca ze zwykłym "tłuczkiem". sprawdzi się przy większej ilości mówców i gdy nie ma czasu na montowanie krawatów.

itp., itd.