|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Kodeki Recordera Atomos Ninja 2 nie są do użyku komercyjnego
Losanger - Czw 16 Kwi, 2015 Temat postu: Kodeki Recordera Atomos Ninja 2 nie są do użyku komercyjnego Witam,
Kupując Recorder Atomos Ninjia 2 dla wysokiej jakości materiałów filmowych z lustrzanek cyfrowych mamy dwa rodzaje kodeków Apple Pro Ress i Avid DNxHD w rekorderze
Mam problem. Od nie dawna jestem posiadaczem Sony Vegasa Pro 13. Vegas nie rozumie surowy materiał w kodeku Apple Pro Ress. Z kodekami Avid DNxHD nie ma problemu tylko podobno nie są to kodeki do użytku komercyjnego jak do użytku własnego wewnętrznego jeśli nie posiadamy jakiejś licencji od Avid.
Na wiki znalazłem tą informacje i faktycznie trzeba wykupić jeszcze jakieś licencje od firmy Avid jeśli chcemy komercyjnie korzystać z ich kodeków.
Wiki I found this information that the format Avid DNxHD codec is not for commercial use:
DNxHD is intended to be an open standard, but as of March 2008, has remained effectively a proprietary Avid format. The source code for the Avid DNxHD codec is freely available from Avid for internal evaluation and review, although commercial use requires Avid licensing approval.
http://en.wikipedia.org/wiki/DNxHD_codec
to samo jest przy instalacji kodeka ze strony Avid żeby Vegas czytał materiał filmowy w kodeku Avid DNxHD http://avid.force.com/pkb...-Codecs-LE-v2-5
w umowie kodeka pisze, że do użytku własnego a nie komercyjnego.
Myślałem, że wydając 3000zł na recordera Atomos mamy na start darmowe kodeki do użytku komercyjnego
Może jest jakiś inny sposób?
Materiał końcowy w edycji Sony Vegas Pro 13 potrzebuje zapisywać w formacie Quick Time Photo Jpg
komor - Czw 16 Kwi, 2015
Losanger, był już podobny wątek: Lustrzanką nie można filmować zarobkowo? przez kodek h.264. Być może jego lektura rozjaśni jakieś wątpliwości, być może nie…
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015
komor, zwróć uwagę, że podobne z tych tematów, są rozpoczęte właśnie przezLosanger.
komor - Czw 16 Kwi, 2015
Wojmistrz, fakt. Losanger, jakieś wnioski czy komentarze od czasu poprzedniego tematu?
Dżozef - Czw 16 Kwi, 2015
W tej cenie kupisz 5 rekorderów z oprogramowaniem ,mikrofonami 5 kanał., czytaniem przez Vegasa 13, i czterokrotnie większą jakością zapisu od tej potrzebnej do filmu.
Losanger - Sob 18 Kwi, 2015
Tak wiem, że zakładałem wątek poprzednio o kodekach nie komercyjnych w lustrzankach i kamerach.
A teraz założyłem, nowy wątek o rekorderach które też mają kodeki ograniczające swobodne użycie komercyjne.
|
|