forum.optyczne.pl

Lornetki - Vortex Viper hd 8x32 czy Zeiss Conquest 8x32 hd

Greg44 - Pon 20 Kwi, 2015
Temat postu: Vortex Viper hd 8x32 czy Zeiss Conquest 8x32 hd
Ktora wybrac za Viperem przemawia gwarancja a, jak poziom optyki i wykonania. :idea:
kimek27 - Pon 20 Kwi, 2015

Nie wiem jak nowy viper, ale stary ma masakrycznie szybkie pokrętło ostrości ( zależy kto co lubi) Miałem w rękach nowego Vipera z ukruszonym pryzmatem, więc radzę sprawdzić lornetkę dobrze przed zakupem
http://www.ebay.co.uk/itm...K%3AMEBIDX%3AIT
pójdzie pewnie za pół ceny.

Arek - Pon 20 Kwi, 2015

Dla mnie jednak Zeiss.
Pepin Krootki - Pon 20 Kwi, 2015

Zeiss, Zeiss, Zeiss

Jakość wykonania. Doskonała, pancerna obudowa Zeissa.
Na targach IWA porównywałem Zeissa Conquesta 8x42 i nowego Vortexa Razora o analogicznych parametrach.

Niby w obu jest szkło HD, a jednak w Razorze aberracja była wyraźnie widoczna, podczas gdy w niemieckiej lornetce nie.

Santre - Pon 20 Kwi, 2015

Na zlocie w Łochowie bardzo starannie porównałem conquest z victory i ta pierwsza seria zrobiła na mnie spore wrażenie. Żałuje że nie zakupiłem bo ceny były super przyjazne. Czekam na promocję lub okazję bo mam zamiar kupić 8x32 conguest lub victory.
dolas - Pon 20 Kwi, 2015

Witam, polecam zeissa,patrzyłem przez obie , swego czasu chciałem kupic Vortexa 10x42 , naczytałem sie pochlebnych opini , na you tube naogladałem sie filmików i sie napaliłem jak szczerbaty na suchary ,na żywo szału nie było . Guma na obudowie jakas miekka na obiektywach wygina sie w kazda strone nie dolega , zle tez mi sie przez nia patrzylo jakos nie moglem jej dopasowac do oczu mi nie pasowała ,obraz ładny tylko aberacja za duza , natomiast zeiss conquest hd 10x42 miodzio za te pieniadze rewelka,polecam.
kivirovi - Wto 21 Kwi, 2015

Trudny wybor.
W zasadzie potwierdzam obserwacje kolegow. Viper jest moim zdaniem nieco lepszy optycznie od Conquests (to po czesci kwestia, jakie komu wady przeszkadzaja najbardziej), ale sporo taniej wykonany i ma ogolnie mniej uroku. Pomijam nawet markę, bo Zeiss sie zawsze obroni. Razor ma rzeczywiście nadspodziewanie dużą aberracje chromatyczna, jest za to ostrzejszy, bardziej kontrastowy i lepiej zrobiony od Vipera. Sam Conquest aberracje ma tez widoczna, zwłaszcza na brzegach.

Jeśli zas chodzi o pytanie zasadnicze co kupić... Ja bym kupił Kowe! Z takim budżetem wystarczy na Genesis 8x32, a ona wymiata! Najwieksze pole, swietna korekcja AC w porownaniu z Zeissem a jakosc wykonania zwlaszcza uderza w porownaniu z Viperem. Jeśli chcesz zas przy oszczędzić, to z seroi Kowa BD XD widziałem modele 42mm i moim zdaniem tez jest nieco lepsza od Vipera i Conquesta.

Santre - Wto 21 Kwi, 2015

Kivi czy Kowa BD XD jest produkowana w Japonii czy w Chinach.

Kowa bd xd - Chiny, Genesis - Japonia
Najtańsze lornetki z Japonii to Ecotone Kamakura i Olympus exwp. Obie warte swojej ceny. Zdumiewajace ale BD XD nie ustępuje im.

Maciek - Wto 21 Kwi, 2015

Zdecydowanie Zeiss,
Sam mam tą lornetkę i po roku użytkowania nie zamieniłbym jej na inną (no chyba, że na lepszego Zeissa). Polecam do poczytania mój wcześniejszy post na jej temat.

widoczek - Wto 21 Kwi, 2015

Z tych dwóch nie wziąłbym ani jednej ani drugiej, tylko Kowe Genesis 8x33 :) http://www.ecotone.com.pl...s-33-8-new.html

Kowa Genesis? - trochę nędzne pole widzenia (tylko 110m) jak za takie pieniądze.

Wg Ecotone, jest ona wypelniona suchym azotem :) Dobrze, ze chociaż czas gwarancji poprawili. Kowa ma ogromne pole - 66 stopni (pozorne 140m/8 stopni), stad niski wynik za nieostrosci na brzegu i winietowanie; zobacz test:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=182

Zwróć uwagę na jej szeroki mostek, podobny jak u Vipera, w porównaniu z wąskim u Conquesta. To może być moim zdaniem jej istotny minus.

widoczek - Wto 21 Kwi, 2015

Maciek napisał/a:
Kowa Genesis? - trochę nędzne pole widzenia (tylko 110m) jak za takie pieniądze.

To jakiś błąd na stronie, lornetka ma tyle pola co kivirovi napisał.

Greg44 - Wto 21 Kwi, 2015

SWAROVSKI CL Pocket 8x25 B czy ten maluch dorownuje Viperowi i Conquestowi

Pocket to wspaniałą lornetka ale kompaktowa. Biorąc to pod uwagę może nie tylko dorównać Ale nawet przewyzszyc wymienionym w poziomie satysfakcji bardzo mobilnego nabywcy.
Greg44 - Wto 21 Kwi, 2015

Czyli Swarek 8x25 CL dorownuje Viperowi i Conquestowi a, nawet przewyzsza je poziomem optyki?
Arek - Wto 21 Kwi, 2015

Szczególnie z dziadowskim polem 6.8 stopnia. Ja bym go nawet na chwilę nie rozważał jako jakąkolwiek konkurencję Zeissa i Vortexa. Szczególnie na tle 8 stopni Zeissa wypada biednie...

Echchch... Kolega pyta o dwie fajne lornetki, a Wy mu zabawkę polecacie...

Greg44 napisał/a:
Czyli Swarek 8x25 CL dorownuje Viperowi i Conquestowi a, nawet przewyzsza je poziomem optyki?

Są jednak dwa "ale": po pierwsze małe pole widzenia - tylko 119 m w porównaniu do ponad 140 u dwóch pozostałych, drugim "ale" jest cena.

Niewątpliwymi zaletami Swarka są masa (2x mniej od pozostałych), kompaktowość (pewnie ze 2,5x mniejsza) i co za tym idzie poręczność.

Zalety te okupione są małym polem widzenia i ograniczeniem warunków użytkowania lornetki do jasnych dni, kiedy średnica źrenicy oka nie przekracza 3mm.

Jeżeli nie potrzebujesz ekstremalnie poręcznej lornetki to raczej ją sobie odpuść, choć Swarek w kategoriach bezwzględnych prezentuje poziom wyższy od pozostałych dwóch modeli - to jednak mała średnica źrenicy i niewielkie pole widzenia powodują, że w codziennym użytkowaniu Zeiss czy Vortex będą bardziej praktyczne i sprawią więcej frajdy z obserwacji.

Santre - Wto 21 Kwi, 2015

Zgadzam się z Arkiem. Ja mam taką zabawkę w schowku rowerowym tylko 8x25 WPII i do tego się nadaje :wink: .
kivirovi - Sro 22 Kwi, 2015

Kolega na razie sie szarpie ale kierunek jest wyraźny: nosić dużej lornetki nie zamierza a budżet ma dość spory. Kowa Genesis 33mm, ktora jest moim zdaniem ideałem w tym budżecie jest jednak ogromna przy Swarku 25mm. Pytanie tylko czy ci podejdzie tak troche filigranowa konstrukcja. Niestety kompaktowe lornetki premium najtrudniej obejrzeć, a wyciąganie wniosków na podst. Tez małych Lornetek tanich jest bardzo mylące. Proponuje sprawdz jakaś średnia lub dobra 30-33mm i napisz jak podobał ci sie obraz i czy chciałbyś jeszcze mniejsza.
kimek27 - Sro 22 Kwi, 2015

Pocket CL to trochę inny rodzaj lornetki i do innych potrzeb. Nie porównujmy go do lornetek klasy 8x32. Mam lornetkę 8x32 i mam pocket CL. Miałem Vipera 8x32 i jeśli chodzi o obraz oraz nie biorąc pola widzenia pod uwagę to skwarek jest optycznie lepszy ( astygmatyzm, AC, dystorsja, kontrast, kolor)
Greg44 - Pią 24 Kwi, 2015

Arku czy w niedalekiej przyszlosci bedzie test Conquesta 8x32 hd :roll:
Maciek - Sob 25 Kwi, 2015

Arek umieścił w innym wątku zdjęcie, na którym jest Zeiss. Miejmy więc nadzieję, że test będzie niedługo. http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=510

Może jako prezent z okazji długiego weekendu?

Arek - Nie 26 Kwi, 2015

Nie liczcie na szybki test, bo jak pisałem, jestem na etapie zbierania sprzętu od producentów. Lornetki zawsze testuje w większych grupach, żeby był dobry materiał do bezpośrednich ocen pewnych parametrów. Dlatego jakiekolwiek działania testowe zacznę dopiero po długim weekendzie, a o opracowywaniu wyników nawet jeszcze nie myślę.
widoczek - Nie 26 Kwi, 2015

Ja się modle o test Zeissa Victory SF 8x42, ma największe pole wśród dobrych lornetek 8x40/42, aż 8.4 st. :!:
Ciekawe czy przy tak szerokim polu utrzymali dobrą ostrość na obrzeżach :?:

kivirovi - Nie 26 Kwi, 2015

Obawiam się, ze w Zeissie ta wizja przypomina koszmar i pracują, bytwoje modlitwy nigdy się nie spełniły.
Paffcio - Nie 24 Maj, 2015

Skuszony Waszymi opiniami o Kowie Genesis kupiłem ostatnio tę lorneeczkę no i muszę powiedzieć, że trochę jestem zawiedziony. Faktycznie - centrum obrazu ostre, b. dobry kontrast, ale ostrość mocno spada wraz ze wzrostem odległości od osi optycznej, CA też wtedy rośnie. Jeżeli Genesis daje taki obrazek, to nawet nie wyobrażam sobie modelu xd bd :-P Czy ta lornetka (Genesis 8x33) tak ma, czy ja trafiłem na badziewiasty egzemplarz? Tak czy siak lornetka wraca do sklepu...
kivirovi - Nie 24 Maj, 2015

Mnie ta ocene dziwi, Arka zapewne wcale nie zaskoczy. Tak to juz jest. Kowa BD XD jest pod obydwoma wzgledami gorsza od Genesis.
Co do AC mam watpliwosci gdzie i jak ja wypatrzyles. Poogladaj inne dobre lornetki, może jakieś subiektywne chechy przeważa.

Genesis 8x33 ma bardzo duże pole widzenia i na samych krawędziach gorsza jakość obrazu. Jeśli nieco ograniczysz wymagania co do pola widzenia to np. Nikon Hg L ma wyraznie lepsza ostrość na jego brzegu niż Genesis, ale pole nieco mniejsze. W nikonie AC jest na brzegu ale ciemnoniebieska wiec może przelkniesz. Zgadzam się jednak z Arkiem, ze AC jest na wyższym poziomie niż w Genesis. Mam HGL 8x32 od lat i porownywalem z Genesis 8x33 dlugo przed sklepem.

Jeśli do zasobu oczekiwanych cech dolozysz niższa niż Genesis AC to zrobi sie groznie, bo w ogole Genesis ma bardzo niska AC i trudno znaleźć cokolwiek lepszego. Za brzegi, zwłaszcza AC, raczej odpadnie ci Zeiss Conquest hd, a za nieostrosci Nikon SE.

Moze tylko wyglad AC Ci sie nie podoba, wtedy jest cień szansy dla ciebie w Vanguard Endeavor ED2, bo akurat te dwie wady ma ładnie skorygowane, a w innych sprawach jest przyzwoicie. Bo jak nie, to oznacza, ze potrzebujesz lornetki premium. Raczej nie starczy ci Zeiss FL bo ma całkiem dużo nieostrości na brzegu, jak również raczej odpadnie Swarovski EL, ten za AC. Nie mam co polecic, bo nie widzialem pozostalych ale Leica ultravid i Swarovski slc mogą przejść. Leupold Goldenring na papierze tez dobry. Pewny strzał to IMHO jednak dopiero Nikon EDG.

Mozsz też generalnie zaczac szukać 8x42, przy większej źrenicy i bez napinki na kompaktowosc powinno być lepiej z AC, a do tego pola widzenia czesto okrojone.

Wybrałem 8x33, bo ma być małe i lekkie. Pierwotnie miał być Vortex Viper, ale sklep ściągał mi go 4 tygodnie i nie dał rady. Myślałem też chwilę o Conqueście hd, ale staneło w końcu na genesisie. Vanguard ma z kolei kiepska transmisje... 8x42 nie chce, bo to za duże i za ciężkie. Z tego samego powodu odpada też Nikon HG. Nie wiem, może niesłusznie wydawało mi się, ze sprzęt na poziomie cenowym Genesisa powinien być idealny, bo jakie wtedy musiałyby być te wszystkie 2x droższe Swarki i Lejki?

Idealny... :roll:

Nie ma za bardzo co polecić jak akurat te wady ci przeszkadzały. Viper hd jest gorszy, a widziałem 10x42. Ja bym przycelowal w Ultravid 8x42 bo jest po prostu bardzo mała (jak nikon hgl 32mm) albo od razu szukal edg, oczywiscie tez 8x42.

Jak chcesz ideału to płać :razz:

Nie nie, ideał już sobie odpuściłem :mrgreen: Chyba poprzestanę na Genesisie, ale egzemplarz, który mam i tak wymienię, bo ma jeden fabryczny feler, ale to już całkiem inna historia...

Szkoda, że nieosiągalny jest Talon 8x32, bo jeżeli trafiłby mi się taki egzemplarz, jak mój 8x42, to byłbym w siódmym niebie :wink:

Talon to jest kawał gnata jednak. Patrzac na wyniki Pentax ed dcf 8x42 mozna pewne nadzieje wiazac z mniejsza 8x32. Pentaksy mi zawsze imponowaly wlasnie obsesyjna korekcja brzegow pola widzenia - za wszelka cene. Pod względem ultrakompaktowosci to jednak chyba tylko Ultravid się broni. Z AC jednak lekko nie jest no i wiadomo za jaka to wszystko cenę.

Z całkiem innej mańki, polecam Bushnell E2 7x26 jako idealne uzupełnienie Talona.

Santre - Pon 25 Maj, 2015

Carl Zeiss Conquest HD 8x32 czekam na test i polecam. Vortex Talon 8x42 mam i jest to kawał kloca ale kupiłem żonie monarcha 5 12x42 zbyt wiele nie oczekiwałem a okazało się że to jest bardzo sympatyczna lornetka bardzo małe gabaryty fajnie wykonana optycznie jest dobrze troszkę trzeba się nakręcić ale coś za coś.
Paffcio - Pon 25 Maj, 2015

Kowa jest dla żony i musi być mała, "potwór" w stylu 12x50 nie wchodzi w grę. Czekam teraz na wymianę na nowy egzemplarz. Jak będzie bez defektu, to będzie OK, bo co by nie mówić, to kontrast ta lorneteczka ma wspaniały.
Wiadomo, najchętniej wziąłbym jakiegoś Swarka, ale mojej starej i zużytej nerki pewnie nikt już nie kupi :lol:

kivirovi - Pon 25 Maj, 2015

Sobie Talona, a żonie Genesis? Niespodziankom nie ma konca. To raczej za żebro niż nerkę..
Paffcio - Wto 26 Maj, 2015

No bo ja porządny mąż jestem :lol: Ja Talona b. lubię - jest duży i dobrze się mieści w moich łapkach, a obrazek też ma niezły.

Nerka to na lepsiejsze Swarki i Lejki, a nie na Kowę...

kivirovi - Wto 26 Maj, 2015

"Porzadny" maz kupuje zonie Swarovski Companion CL w kolorze Beige

Racjonalista: Nikon Monarch 7, Kite Lynx HD.

Konserwatysta: Nikon SE lub E2.

:D

Paffcio - Wto 26 Maj, 2015

Swarovski jest zbyt pretensjonalny.

Monarch7 to bezrefleksyjne podążanie za mainstreamem.

Porro nie zmieścisz do damskiej torebki.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak serio, to Genesis pasuje idealnie - mała, jeszcze w miarę lekka (mniej niż 600g), w sumie b. fajna optyka (jak tylko trafię na dobry egzemplarz)

Temat postu: go Africa

Santre - Wto 26 Maj, 2015

Śliczna lornetka :razz:

Jak ciasteczko: Nie wiadomo czy lepiej zjeść, czy mieć...

Moim zdaniem bardzo dobra optycznie, a zwlaszcza pod względem ostrości na brzegach i AC. No ale sumarycznie i tak wyraźnie gorsza optycznie i mechanicznie od Genesis.
Limited edition - 1,080 EUR

Paffcio - Sro 27 Maj, 2015

> No ale sumarycznie i tak wyraźnie gorsza optycznie i mechanicznie od Genesis.
no i Ty chcesz, żebym ja kupił żonie takie badziwie??? no wiesz...
:mrgreen: :twisted:

kivirovi - Sro 27 Maj, 2015

Zona kiedys da lornetkę wnukowi, a wnuk wrzuci fote do wątku "lornetkowe klasyki sprzed lat" na co nasze wnuki odpowiedzą samogłoskami wyrażającymi emocje: O! A! E! U! Y! Ą&Ę!

To juz Twoja decyzja, w jakie samogłoski zainwestujesz narządy ;)

Greg44 - Sob 30 Maj, 2015

Vortex Viper hd 8x32 czy Zeiss Conquest 8x32 hd może Zeiss Terra ED 8x32 , Vortex ma duży plus przez gwarancje dożywotnią.
kivirovi - Sob 30 Maj, 2015

To jest podobny poziom ale oczywista różnica w marce. Conquest ma większa transmisje ale i większa AC. Jest tez lepiej wykonany. Różnica jest tez w polu widzenia na korzyść Zeissa i w wadze na niekorzyść.
Terra możesz spokojnie skreślić. To jest średnia lornetka. Nikon Monarch 7 8x30 czy kowa BD Xd sa lepsze i tańsze.

Greg44 - Sob 30 Maj, 2015

Mam Monarcha 7 8x30 czyli żeby było cos lepszego to Viper czy Conquest skoro Terra odpada
kivirovi - Sob 30 Maj, 2015

Chcesz zatrzymać obie czy ta lepsza?

Monarch 7 jest bardzo mały i ma bardzo duże pole. Dlaczego chcesz inna? Naposz z czego nie jesteś zadowolony. Nie mam przekonania, ze Viper lub Conquest będą w ogólnym rozrachunku o wiele lepsze.