forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony a500 i Carl Zeiss Sonnar T* 135 mm f/1.8

Dobosz - Wto 21 Kwi, 2015
Temat postu: Sony a500 i Carl Zeiss Sonnar T* 135 mm f/1.8
Witam wszystkich jako nowy uzytkownik forum :)

Posiadam sony a500 chciałem do niego dokupić Carl Zeiss Sonnar T* 135 mm f/1.8.
W większości, komentują jego zalety osoby posiadające "pełną klatkę".
Interesuje mnie czy użytkując z moim body nie utracę jakiś zalet tego obiektywu, lub nie będzie on wykorzystywane w pełnym zakresie swoich mozliwości. ( Bo np. parametry techniczne body bedą go ograniczały ) i może sie okazać, ze nie warto było go kupować.
Oczywiście zastosowanie fotografia amatorska :)

Pozdrawiam

Wojmistrz - Wto 21 Kwi, 2015

Jeśli rozumiesz jakie są różnice związane z wielkością matrycy, to nic poza nimi. Szkiełko jest fajne, tylko drogie a czy warto kupić? Jak masz na to kasę to oczywiście, z tym, że może warto przemyśleć zakup nowszego aparatu w następnej kolejności?
dcs - Wto 21 Kwi, 2015

A5000 nie ma czujników fazowych AF,
a ten obiektyw jest do lustrzanek...
w dodatku na śrubokręt (nie posiada własnego napędu) więc AF z adapterem LA-EA2 lub LA-EA4.

Dobosz - Wto 21 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli rozumiesz jakie są różnice związane z wielkością matrycy, to nic poza nimi. Szkiełko jest fajne, tylko drogie a czy warto kupić? Jak masz na to kasę to oczywiście, z tym, że może warto przemyśleć zakup nowszego aparatu w następnej kolejności?

Taka jest kolejność zaplanowana :) jednak nie będzie to pełna klatka więc wolałem sie upewnić że róznice dotyczą wynikają tylko w wielkości matryc.

Dzięki

dcs, a500 to nie a5000.
dcs - Wto 21 Kwi, 2015

Fakt. Jednak lustrzanka.

Ach te przebrzydłe Sony!
Zmieniło oznaczenia modeli na podobne. Kiedyś było jasne: Nex -to Nex, a teraz trzeba zera po "A" liczyć... :evil:

Niestety :mrgreen: