forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka + obiektyw do zdjęć makro

hawli - Sro 22 Kwi, 2015
Temat postu: Lustrzanka + obiektyw do zdjęć makro
Hejka, szukam zestawu do zdjęć makro. Potrzebuję robić zdjęcia drobnych przedmiotów o wymiarach około 5x5cm, tak aby były widoczne na nich szczegóły o wielkości 1mm. Czyli generalnie przedmiot 5cm będzie wypełniał cały kadr.
Jaki możecie do tego polecić sprzęt? Będzie służył tylko do tego. Do tego oczywiście potrzebny statyw, być może lampa do makro (taka na obiektyw).
Nie chcę zbytnio szaleć z kwotą, ile trzeba mieć na taki zestaw? Zdjęcia nie będą potem drukowane.

mikemayday - Sro 22 Kwi, 2015

O ile się orientuję (nowy jestem w temacie) to przy takich rozmiarach makro nie jest Ci jeszcze potrzebne, więc głupio byłoby wydawać na makro pieniądze.
Wojmistrz - Sro 22 Kwi, 2015

2 wymiary znamy, a trzeci? W makro lustrzankami jest problem z GO (głębia ostrości) więc raczej na tym bym się skupił.
komor - Sro 22 Kwi, 2015

Wymiary 5x5 cm dają z grubsza odwzorowanie 1:2, czyli nawet Sigma 17-70 z makro 1:2,3 (piszę z pamięci) się nada i parę innych obiektywów. Ze względu na GO, jak wspomina Wojmistrz, trzeba jeszcze parę rzeczy ustalić. Lampa makro raczej nie będzie potrzebna, nie daje ona przeważnie dobrego światła, lepsze można uzyskać tańszym kosztem, inwestując z manualną lampę reporterską, prosty statyw i parasolkę.
mikemayday - Sro 22 Kwi, 2015

No właśnie w takim razie - od kiedy zaczyna się makro? 1:2? 1:3? Czy musi być 1:1
Dyskusja stara jak cyfrówki ;)

Wojmistrz - Sro 22 Kwi, 2015

mikemayday, pomiń słowo makro. Po prostu, fotografia przedmiotów i tyle :)
komor - Czw 23 Kwi, 2015

No nie makro sensu stricte, ale potrzebny jest obiektyw reklamujący się choć jako makro, inaczej okaże się, że zamiast 1:2 masz 1:4 albo 1:5. Sigma 17-70, Tamron 60/2, Canon 60/2.8 Macro. Aparat do tego obojętny, choć im lepszy (droższy) tym wygodniej będzie. Ale nawet podstawowe modele typu Canon 1200D czy Nikon serii 3000 czy 5000 spokojnie dadzą radę. Niezbędny statyw do aparatu i oświetlenie (opisałem pokrótce powyżej, więcej w wątkach w dziale oświetleniowym).
mikemayday - Czw 23 Kwi, 2015

EDIT: nie ten wątek, przepraszam.
hawli - Pią 24 Kwi, 2015

dzięki za odpowiedzi.

co do głębi ostrości to też załóżmy kilka centymetrów, ale to najwyżej sobie obiektyw przymknę i dam dłuższy czas - będę to robił ze statywu więc tutaj nie widzę problemu? Polecicie jakiś konkretny zestaw body + obiektyw?

Wojmistrz - Pią 24 Kwi, 2015

hawli, odpowiedz na jedno zasadnicze pytanie. Jakie będzie przeznaczenie tych fotek?
hawli - Pią 24 Kwi, 2015

dokumentacja produktu.

Chodzi o to że mam produkt o wymiarach około 5x5cm który posiada pewne skazy, wady powierzchni, które mają wielkość około 1mm. I potrzebuje je pokazać na zdjęciach. Chodzi po prostu żeby to pokazać na ekranie komputera, nie będzie to drukowane itd.

Wojmistrz - Pią 24 Kwi, 2015

a oglądane będzie w jakiej rozdzielczości?
hawli - Sob 25 Kwi, 2015

hmm... w takiej, żeby było widać te milimetrowe skazy. nie wiem co więcej mogę dodać
Wojmistrz - Sob 25 Kwi, 2015

Wiesz co, no to jest ważne pytanie, bo jeśli potrzebujesz udostępniać tę fotkę do oglądania pixel per pixel w wielkim rozmiarze, to faktycznie może się okazać, że musisz zainwestować w optykę i nie szumiąca matrycę.
komor - Sob 25 Kwi, 2015

Wojmistrz, bez przesady. Jeśli zdjęcie np. Full HD będzie pokazywać obiekt 5-centymetrowy, to milimetrowa skaza będzie widoczna. Może w takim razie hawli niech kupi normalny obiektyw makro, może być taki na APS-C (Canon 60/2.8 Macro jest chyba sporo tańszy niż 100/2.8 Macro), byle aparat typu Canon 700D, statyw do aparatu, statyw do lampy błyskowej, parasolkę, lampę YN-560 i zestaw gotowy.
W systemie Nikona też jest chyba taki obiektyw makro dla APS-C, można złożyć analogiczny zestaw.

hawli, lista produktów do sprawdzenia cen:
- Canon 600D, 650D, 700D
- Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro
- statyw W-806,
- parasolka biała,
- lampa Yongnuo YN-560 IV
- opcjonalnie (niekonieczny) sterownik radiowy YN-560TX

Wojmistrz - Sob 25 Kwi, 2015

komor, mi się wydaje, że nawet kompakt by wystarczył na statywie, a jeśli lustrzanka to D3x00 lub 1x00D z byle szkłem nawet 18-55 plus pierścień pośredni 12-20mm. 99% takich fotek to przerost formy nad treścią. Przypomina mi się, jak fotografowałem elektronikę komputerową. Nawet przy setkach fotek dziennie, czasy naświetlania 1/160 czy 10" nie stanowiły problemu, bo najdłużej trwało dostosowanie światła do obiektu. Ja nie brał bym lampy błyskowej, tylko zwykłe lampki na "sprężynach", które da się dowolnie wyginać, z dużymi kloszami (ze 20cm średnicy), umiarkowane świetlówki fotograficzne np 35W 5500K CRI 90+ i nałożył coś do zmiękczenia - przykleił bym kartkę papieru, białego pergaminu lub kalkę.
komor - Nie 26 Kwi, 2015

Wszystko zależy jaki kto ma budżet i wymagania jakościowe. Rozwiązanie z kompaktem na pewno nie jest złe, podobnie jak z pierścieniami pośrednimi do kitowego 18-55. Ale jeśli to ma służyć do dokumentowania jakichś istotnych aspektów komercyjnej operacji, to być może jest nieco większy budżet.
Wojmistrz - Nie 26 Kwi, 2015

Na ISO100, praktycznie wszystkie lustrzanki dają sobie radę na podobnym, a zarazem wysokim poziomie. Z premedytacją nie napisałem o aparatach ze stabilizacją, bo jest zbędna, a wręcz niepożądana przy długich naświetlaniach. Osobiście do prac komercyjnych staram się brać optymalnie najtańszy sprzęt, a hobbistycznie, wydaję nań fortunę :)
Co do szkła, jeśli op ma budżet, to Tamron 90mm byłby chyba najbardziej optymalny (cena/jakość).

hawli - Pon 27 Kwi, 2015

Dziękuję za odpowiedzi.
Zestaw jaki podał komor mieści się w budżecie, ale nie mogłem znaleźć nigdzie takiego obiektywu (konieczna fv). Może coś podobnego polecicie? Aparat OK, ale inny obiektyw w podobnej cenie? Zobaczę jeszcze tego tamrona 90mm.

Lucas1981r - Wto 28 Kwi, 2015

bierz Tamron 90 mm F/2.8
i zastanow sie jeszcze nad Pentaxem K-50 - ciut taniej a lepszy
dobre ceny np w fotozakupy.pl

test 700D:
-> http://www.optyczne.pl/23...dsumowanie.html