|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki Tamron kupic
karolis - Nie 26 Kwi, 2015 Temat postu: Jaki Tamron kupic Wiec znowu mam problem mianowice , co mam kupic bylkem w sklepie fotograficznym z zamiarem kupna obiektywu Tamron 4.0-56 SP AF Di Vc 70-300 ktory by mnie kosztowal 300 euro , na taki bylkem przygotowany finansowo , ale po rozmowie z sprzedowca i jego argumentach musze sie znowu zastanowic polecil mi Tamrona 16- 300 PZO ktory to obiektyw powinen by lepszy - cena 500 euro , pytanie mam takie przy ktorym obiektywie bede mial wieksze zblizenie do fotografowanego przedmiotu , logiczne ten 16-300 ma 16 krotnie zblizzenie ten drugi tylko 3,5 ale ognoskowa obietkywu jest calkiem inna , w testach przeczytalem ze lepszy powinnen byc 70-300 , wiec prosze fachowcow o rade ,
PS : wcale mi to by nie przeszkadzalo czy mam 2 obietywy ma specialna Etui na aparat i obietyw dodatkowy , , dziekuje za rzeczowa podpowiedz - karolis
komor - Nie 26 Kwi, 2015
karolis, obiektyw 70-300 ma ogniskowe od 70mm do 300mm, maksymalne przybliżenie ma więc takie samo jak obiektyw 16-300, bo maksymalna ogniskowa obu obiektywów to 300mm.
Obiektyw Tamron 16-300 to megazoom, zastąpiłby Ci zarówno posiadany zapewne już teraz obiektyw standardowy (być może taki, jaki dostałeś razem z aparatem, 18-55mm?). To jest przyzwoity obiektyw, ale w swojej klasie megazoomów. Zaletą jest fakt, że masz jeden obiektyw do „wszystkiego”, jedną z wad jest to, że jest stosunkowo drogi jak prezentowaną jakość.
Trzymaj się oryginalnego planu i kup 70-300 VC, który uzupełni (nie zastąpi) aktualnie posiadany obiektyw (napisz jaki masz). Będzie taniej i jakość na 300mm powinna być lepsza. Wadą jest potrzeba zmiany obiektywu w zależności od sytuacji.
karolis - Pon 27 Kwi, 2015 Temat postu: Co kupic za Tamrona Wiec na wstepnie podziekowanie dla KOMORA , a jesli chodzi o obiektyw jaki mam to orginal SONY 3.5-5.6/18-55 taki byl przy kupnie kamery , wiec tyle wiem ze kupie ten Tamron 70-300
|
|