|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Ultrazoom - co wybrać?
wee - Nie 26 Kwi, 2015 Temat postu: Ultrazoom - co wybrać? Witajcie
Korzystając z Waszej uprzejmości chciałbym się dowiedzieć jaki wybrać aparat z klasy ultrazoom.
Zależy mi na ostrych zdjęciach o wysokiej ilości szczegółów, a mój budżet zakładam na 2.000PLN chyba, że za Waszą namową dojdę do wniosku, żeby wybrać coś droższego.
Fajnie też aby aparat nagrywał dobrej jakości filmy ale bardziej zależy mi na najlepszej jakości w przypadku zdjęć.
Wojmistrz - Nie 26 Kwi, 2015
A ten "ultrazoom" to jaki ma mieć ekwiwalent ogniskowych?
dcs - Nie 26 Kwi, 2015
Po co pytasz?
I tak polecisz Canona pewnie SX60 lub SX50.
Wojmistrz - Nie 26 Kwi, 2015
dcs, a kiedy ostatnio polecałem Canona? Co to jedna marka na ziemi?
wee - Nie 26 Kwi, 2015
A czy jest możliwe aby wybrać złoty środek pomiędzy wielkością matrycy, ekwiwalentem ogniskowej, a jakością zdjęć?
Szukam aparatu uniwersalnego dlatego postawiłem na ultrazoom jednak nie planuję zakupu aparatu który ma wartość mniejszą jak x10,
Sunders - Pon 27 Kwi, 2015
wee napisał/a: | Szukam aparatu uniwersalnego dlatego postawiłem na ultrazoom jednak nie planuję zakupu aparatu który ma wartość mniejszą jak x10, |
Olympus Stylus 1
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Sunders, z wyglądy jak dla mnie bajka pytanie tylko czy spełni moje oczekiwania co do dużej ilości szczegółów na wykonanych zdjęciach.
dcs - Pon 27 Kwi, 2015
http://www.dpreview.com/r...060307268975003
wee napisał/a: | pytanie tylko czy spełni moje oczekiwania co do dużej ilości szczegółów na wykonanych zdjęciach |
Na to pytanie sam musisz odpowiedzieć.
https://www.google.pl/sea...gF&ved=0CB8QsAQ
Wojmistrz - Pon 27 Kwi, 2015
Jak lubisz takie duże kompakty, to zerknij na Fujifilm X-S1, symuluje lustrzankę przez fakt operowania pierścieniami, ale nie polecam do filmowania ze względu na słabą stabilizację.
wee - Pon 27 Kwi, 2015
dcs, Co za fajna tablica do porównania zdjęć wykonanych przez różne aparaty
W takim razie jakie jeszcze aparaty polecacie co bym mógł sobie porównać je przy pomocy tej tablicy?
Wojmistrz, Bardziej zależy mi na jakości zdjęcia niż na wielkości aparatu jednak ma być uniwersalny i chcę go również wykorzystywać do rejestrowania filmów, a z Twojej wypowiedzi wynika o małej przydatności X-S1 ze względu na słabą stabilizację.
A może warto dołożyć parę zł i kupić coś innego?
dcs - Pon 27 Kwi, 2015
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/11119600
Dołóż do RX10, a jeszcze lepiej do FZ1000.
dcs - Pon 27 Kwi, 2015
http://www.dpreview.com/r...umix-dmc-fz1000
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Wojmistrz, dcs, ale gigant jednak cena skoczyła o tysiąc wyżej w związku z tym napiszcie mi czy warto zamiast proponowanego Olympusa Stylus 1 dopłacić 1.000PLN i kupić Panasonica FZ1000?
Nie śledzę rynku foto więc może podpowiecie mi czy czasami za chwilę nie pojawi się jakaś zapowiadana nowość na którą warto zaczekać?
dcs - Pon 27 Kwi, 2015
700 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/8573726
Warto. Matryca calowa plus rozbudowany do kręcenia filmów łącznie z jakością 4K.
wee napisał/a: | napiszcie mi czy warto zamiast proponowanego Olympusa Stylus 1 dopłacić 1.000PLN i kupić Panasonica FZ1000? |
IMO nie warto.
Sunders napisał/a: | IMO nie warto. | bo...?
Wojmistrz napisał/a: | bo...? |
Bo:
po 1. za 3000zł można dokonać zdecydowanie lepszego wyboru
po 2. wee nie wydaje się być skłonny wydać takiej sumy
Sunders napisał/a: | po 1. za 3000zł można dokonać zdecydowanie lepszego wyboru | a coś konkretniej? Poza tym 2800zł wystarczy.
dcs - Pon 27 Kwi, 2015
Olympus Stylus 1 ma zooma tylko od "28mm", tylko 12mpix,
prawie trzy razy mniejszą matrycę od Panasonic FZ1000, kiepskie wideo...
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Sunders, Napisz mi proszę na co lepiej wydać 3000zł bo niestety ja tego nie wiem.
dcs, Czyli ten Stylus 1 wcale nie taki dobry jak to zostało zaproponowane na samym początku?
wee, w filmowaniu dobre są te firmy, które produkują również kamery, bo najprościej mają doświadczenie, z czego tylko jedna firma trochę to okraja, by nie torpedować zbytnio swoich innych produktów i nie jest to akurat Panasonic.
Lucas1981r - Pon 27 Kwi, 2015
wee, az tak bardzo Ci potrzebny ten ultrazoom?
ps.o bezlusterkowcu nie myslales?
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Lucas1981r, To wygląda w ten sposób, że chcę kupić aparat który jest uniwersalny, a co za tym idzie ma możliwość wykonywania zdjęć niekiedy oddalonych od miejsca fotografowania.
Co do bezlusterkowców to zastanawiałem się przez chwilę ale tam wykończą mnie finansowo obiektywy, a minimum trzeba mieć dwa.
Lucas1981r - Pon 27 Kwi, 2015
Chyba nie liczysz ze w tej cenie bedziesz mial super jakosc tych ultrazoomow? - wolalbym juz bez tego ultrazooma ale z lepsza jakosvcia optyke i wieksza matryce (min.micro 4/3) a zoom wlaczyc nozny
hmmm wykoncza? a taki E-PL5 lub OLYMPUS E-PL7 +14-42 IIR +40-150?
lub NX300m 16-50/18-55 i do tego 50-200??
Lucas1981r, w zestawieniu fotograficznym, wymienione przez ciebie bezlusterkowce mogą być nieco lepsze, ale czy tańsze i wygodniejsze... nie sądzę, za to przy filmowaniu Lumix jest zdecydowanie lepszy i do tego pozwala rejestrować filmy w 4K.
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Lucas1981r, A czy są jakieś kompaktowe ultrazoomy o super jakości?
wee, ale kolega proponuje ci bezlusterkowce.
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Aaa, zrozumiałem, że za tą kwotę nie można kupić dobrego ultrazooma
Bezlusterkowca nie chce bo zniechęcają mnie obiektywy wymienne
LEX - Pon 27 Kwi, 2015
Po co daleko szukać
https://www.youtube.com/watch?v=hk9Zv5x7Afk
wee - Pon 27 Kwi, 2015
Czyli najlepiej wydane pieniądze to Panasonic FZ1000?
A może niebawem ma się pojawić jakąś nowość na rynku na którą warto zaczekać?
Sunders - Wto 28 Kwi, 2015
wee napisał/a: | Czyli ten Stylus 1 wcale nie taki dobry jak to zostało zaproponowane na samym początku? |
wee, jak go porównasz z aparatem o połowę droższym, to oczywiście że nie
wee napisał/a: | chcę kupić aparat który jest uniwersalny, a co za tym idzie ma możliwość wykonywania zdjęć niekiedy oddalonych od miejsca fotografowania |
Ale 10-krotny zoom nadal wystarcza?
wee napisał/a: | Co do bezlusterkowców to zastanawiałem się przez chwilę ale tam wykończą mnie finansowo obiektywy, a minimum trzeba mieć dwa. |
Ale dwa obiektywy pozwalają zwykle utrzymać lepszą jakość.
wee napisał/a: | czy są jakieś kompaktowe ultrazoomy o super jakości? |
IMO nie, ale to zależy od tego jak zdefiniujesz tą "super jakość"?
wee napisał/a: | Napisz mi proszę na co lepiej wydać 3000zł bo niestety ja tego nie wiem. |
wee, jeszcze raz przemyśl priorytety = czego potrzebujesz: czy pozostajesz przy wyborze kompaktu, czy wchodzą w rachubę bezlustra, lustra i kamery; jakiej krotności zooma, jakiej jakości zdjęć, jakiej jakości filmów/czy na pewno niezbędne jest 4K?/ i co z tych rzeczy jest najważniejsze. Na koniec podaj ostateczny, nieprzekraczalny budżet. Inaczej wątek jak zwykle przekształci się w nieograniczoną licytację lepszości. Masz te 3000zł do wydania?
Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015
Faktem jest, że nie można dać się oszaleć, ale jeśli kupuje się aparat na najbliższe 5-10 lat, a nie rok czy dwa, to też należy iść nieco z duchem czasu. Jeszcze niedawno, matryce 1/1.7" były wskazaniem do określania kompaktu jako tego o dobrej jakości obrazu. Dziś jest moda na calówki, 4/3 czy nawet aps-c w aparatach i jest OK, ponieważ zatraca się przepaść między kompaktami i lustrzankami.
Sunders, jednym z priorytetów wee, była dobra jakość filmów, a czy 4k potrzebne? Nawet jeśli nie potrzebne, to nadal warto nagrywać w 4K jeśli jest taka możliwość. Obraz 4K z FZ1000 nie jest wybitny jeśli chodzi o jakość, bo nawet LX100 nagrywa go o wiele ładniej, za to na pewno lepszy niż ze smartfonów. Zredukowany obraz do FullHD daje żyletę, jakiej nie dostaniesz ze zwykłych kamer i aparatów FullHD i można porównywać ilość szczegółów jedynie do nagrań w VideoRAW.
Bezlusterkowce z matrycami 4/3 czy APS-C, to świetne aparaty ale czasem uniwersalność kompaktu bierze górę, jeśli ktoś nie będzie chciał się bawić w zmianę obiektywów, bo zakup lustrzanki lub bezlusterkowca z jednym obiektywem "na całe życie" nie jest według mnie słuszny. I znowu filmowanie, jeśli ktoś nie chce robić najazdu, a zamiast tego, jak to teraz w modzie, woli transfokację, to może okazać się ciężkie do wykonania dwoma obiektywami
wee - Wto 28 Kwi, 2015
W takim razie zmieńmy trochę wymagania:
- cena ≤ 3.000PLN
- zoom ≥ 5
- ostre zdjęcia i filmy o bardzo dużej ilości szczegółów
- wyświetlacz LCD ≥ 921.000 punktów
- wbudowana lampa błyskowa
wee napisał/a: | W takim razie zmieńmy trochę wymagania:
- cena ≤ 3.000PLN
- zoom ≥ 5
- ostre zdjęcia i filmy o bardzo dużej ilości szczegółów
- wyświetlacz LCD ≥ 921.000 punktów
- wbudowana lampa błyskowa |
Hehe, FZ1000
wee - Wto 28 Kwi, 2015
Wojmistrz, Chyba spodziewałem się takiej odpowiedzi
To jeszcze mam do Ciebie pytanko,
Czy mając do dyspozycji 3.000PLN warto inwestować w nowego bezlusterkowca albo lustro?
wee napisał/a: | Czy mając do dyspozycji 3.000PLN warto inwestować w nowego bezlusterkowca albo lustro? | I tak i nie. Za 3000 można kupić albo całkiem dobry korpus, albo średni zestaw, ale będzie to tak dobre jak zastosowany obiektyw. Niestety typowo zestawowe obiektywy są dość ciemne, a za jasne, płaci się krocie. Jeśli będziesz chciał w przyszłości inwestować w obiektywy to czemu nie No i ta waga... Poza tym przemyśl, czy tak dobra jakość jest ci potrzebna do zastosowań amatorskich.
Jar - Wto 28 Kwi, 2015
Wee, technicznie to najlepiej spełni Twoje wymagania FZ1000. Do bezlusterkowców Cię nie namawiam (choć sam używam), skoro świadomie zdecydowałeś się na kompakta. Jeśli jednak FZ1000 odpadnie ze względu na cenę i wielkość (bo to spora kobyła), to zostaje Ci właśnie ten Sylus-1.
Nie wypowiem się jeśli chodzi o filmy, bo moja wiedza w tej kwestii to tabula rasa, poza ogólną uwagą, że Panasonic jest generalnie lepiej oceniany pod tym kątem niż wyroby Olympusa (po prostu ci pierwsi dbają dużo bardziej o ten segment zastosowań w aparatach). Z drugiej strony nie jest powiedziane, jakość i wygoda kręcenia filmów z tego konkretnego Olka jest zła. Niech ocenia to ktoś znający się na rzeczy, a Ty sam przejrzyj jakieś testowe nagrania.
Co do samej fotografii, to raczej (poza chyba tu wspomnianym Fuji X-S1) nie znajdziesz innego aparatu o podobnych (małych) gabarytach, matrycą nie mniejsza niż 1/1.7" i jednocześnie takim zakresem zooma (ok. 11x, zakres ogniskowych odpowiednik 28-300mm dla małego obrazka). Ten odpowiednik 300mm jest ważny, bo to minimum dla ubogich jeśli chodzi o fotografowanie fauny (i to przy dość optymistycznych założeniach co do przypadkowych spotkań z naturą). Do tego masz bardzo jasny obiektyw w całym zakresie ogniskowych, co jest ważne. Tę cechę ma zaledwie kilka ultrazoomów, ale z maleńkimi matrycami (a wcale nie są to małe aparaty). Pozostałe to ciemnica a i tak gabaryty spore. Z kompaktów z większymi matrycami znajdziesz jeszcze parę fajnych modeli z zoomem rzędu 7x do odpowiednika 200mm (Nikon P7700, P7800, Sony RX10, oraz dużo słabszy budżetowy Panasonic LF-1). Reszta kompaktów o wysokich osiągach (duże matryce, jasne obiektywy) nie sięga zoomem poza ok. 4-5x, czyli w praktyce na tele nie wyciąga więcej niż odpowiednik 100-140mm. W tej sytuacji zakres do wyboru wydaje mi się oczywisty, zostają 2 aparaty na placu boju, czyli FZ1000 i Stylus-1. Oba zupełnie różne pod względem ceny, gabarytów, osiągów/parametrów, ale pod względem dość wysokich minimalnych wymagań -wydają się spełniać kryteria.
Pozdrawiam
-J.
Sunders - Wto 28 Kwi, 2015
wee napisał/a: | Czy mając do dyspozycji 3.000PLN warto inwestować w nowego bezlusterkowca albo lustro? |
IMO warto, np. w cos takiego:
http://allegro.pl/nowy-ca...5272664531.html
http://allegro.pl/pasazfo...5307888059.html
lub
http://fotostrada.pl/pl_PL/p/prod/258 - 200zł cashback /http://www.canon.pl/lens-promo//
Wojmistrz - Sro 29 Kwi, 2015
A ja nadal do amatorskich zastosowań wolał bym FZ1000, chyba, że w przyszłości bym mógł inwestować w jeszcze kilka innych obiektywów.
wee - Sro 29 Kwi, 2015
Dzisiaj byłem w sklepie i trzymałem w rękach Panasonica FZ1000 i muszę przyznać, że jest to kawał sprzętu w sumie nieróżniący się od lustrzanek swoimi gabarytami i nie wiem do końca czy chcę takiego wielkiego kloca
Wojmistrz - Czw 30 Kwi, 2015
Śmiem uważać, że trzyma go się przyjemniej niż Lumixa GH4, czyli flagowego bezlusterkowego Panasonica. Z drugiej strony, jeśli kupił byś lustrzankę APS-C, to potrzebował byś minimum obiektywu 18-250mm by zrównoważyć ekwiwalent ogniskowych, co razem też nie mało waży. Niestety, z aparatów klasy bridge, pozostaje ci Stylus 1.
komor - Czw 30 Kwi, 2015
Wojmistrz napisał/a: | potrzebował byś minimum obiektywu 18-25mm |
Wojmistrz miał na myśli zapewne 18-250mm.
Wojmistrz - Czw 30 Kwi, 2015
Ups, zero mi wcięło. Oczywiście, że 18-250mm. Dzięki komor.
wee - Sob 02 Maj, 2015
Witam ponownie
Jeżeli macie jeszcze ochotę na pogadanie to dajcie mi znać jaki model polecacie jeżeli chodzi o bezlusterkowce i lustra?
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015
Będziesz chciał fotografować z użyciem wizjera, czy na wyświetlaczu? Dla przykładu, ja kiedy mogę, omijam modele bez wizjera, bo uważam, że wizjer daje mi lepsze podejście do kadru. Zachowuje pewną intymność między tym co widzę i chcę uchwycić, wyłącza resztę otoczenia oraz nie pozwala innym tego podglądać.
wee - Sob 02 Maj, 2015
Nauczyłem się fotografować na Olympusie e410 przy udziale wizjera ale nie stanowi dla mnie przeszkody robienie zdjęć z LCD więc jeżeli masz jakieś propozycję to proszę o wersję z wizjerem i LCD to będę wdzięczny.
W perspektywie czasu wyszło, że filmy muszą być też na wysokim poziomie, aby po mimo wykonanych zdjęć można było wykonać film który będzie dobrą prezentacją spędzonego urlopu z ciekawych miejscach.
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015
Zerknij na Lumixa G6
Chris62 - Wto 05 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Śmiem uważać, że trzyma go się przyjemniej niż Lumixa GH4, czyli flagowego bezlusterkowego Panasonica. Z drugiej strony, jeśli kupił byś lustrzankę APS-C, to potrzebował byś minimum obiektywu 18-250mm by zrównoważyć ekwiwalent ogniskowych, co razem też nie mało waży. Niestety, z aparatów klasy bridge, pozostaje ci Stylus 1. |
Nie za bardzo 18 -250 to na krótkim końcu ekwiwalent 27 mm i to na Nikonie bo na Canonie 18*1,6 a FZ1000 zaczyna od ekw. 25 mm.
Najlepszy pod tym względem byłby Tamron 16-300 ale ten kosztuje ponad 2 tys. PLN i wątpię czy jego AF z dowolnym body będzie tak szybki i dokładny jak AF Lumixa FZ1000 a wiadomo bez dobrego AF nie ma ostrych zdjęć....
Tak więc przydałby się taki TEST ale nie w laboratorium na tabelkach tylko taki polowy np polegający na zrobieniu zdjęć biegnącemu zającowi albo szybkiemu psiakowi....
Do tego Tamron w Tele ma zaledwie F6,3 a lumix F4 co kompensuje nieco kwestię ISO.
Stylus 1 jest świetną alternatywą dla lustrzanki z zakresem 18-300 mm - do tego można dopinać konwertery i zwiększyć zakres a na codzień mieć prawie kieszonkowe tele z przyzwoita jakością.
Sam się nad nim zastanawiam od czasu kiedy wprowadzono regulowany obszar pola AF którego co bardzo dziwne do niedawna nie było.
[ Dodano: Wto 05 Maj, 2015 13:43 ]
wee napisał/a: | Witam ponownie
Jeżeli macie jeszcze ochotę na pogadanie to dajcie mi znać jaki model polecacie jeżeli chodzi o bezlusterkowce i lustra? |
Tu na modelu już nie radzę się koncentrować tylko na obiektywach.
CaNIkon - największy wybór zarówno obiektywów jak i korpusów ale trzeba dobrze przestudiować co jak z czym.
Wg mojego widzimisię z korpusów DX wybrąłbym NIkona np D7100/7200 bo ma mnożnik 1,5x a Canon 1,6x to oznacza że Nikon na tej samej ogniskowej widzi ciut szerzej.
Z korpusów FF no coż na razie są poza zakresem cenowym w tej dyskusji.
Bezlusterkowce.
Z uwagi na koszty jakość i wybór dla mnie prowadzi Samsung.
Korpus NX30 20MP można kupić teraz poniżej 2 tys PLN (NX20 sporo taniej) do tego 18-200 lub 2 kity i naleśniczka 30/F2 na ciemniejsze scenerie.
Mając na uwadze, że topowym i najlepszym na rynku bezlusterkowcem jest obecnie Samsung NX1 (najlepszym bo z bardzo szybkim AF i matryca BSI CMOS 28 MP) można planowa ckiedyś przesiadkę na ten lub kolejny model Pro.
Cyba że chciałbyś przejść na FF to jedynie Sony A7 w kilku wersjach ale na ten moment też poza zakresem cenowym.
Wojmistrz - Wto 05 Maj, 2015
Chris62 napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Śmiem uważać, że trzyma go się przyjemniej niż Lumixa GH4, czyli flagowego bezlusterkowego Panasonica. Z drugiej strony, jeśli kupił byś lustrzankę APS-C, to potrzebował byś minimum obiektywu 18-250mm by zrównoważyć ekwiwalent ogniskowych, co razem też nie mało waży. Niestety, z aparatów klasy bridge, pozostaje ci Stylus 1. |
Nie za bardzo 18 -250 to na krótkim końcu ekwiwalent 27 mm i to na Nikonie bo na Canonie 18*1,6 a FZ1000 zaczyna od ekw. 25 mm.
Najlepszy pod tym względem byłby Tamron 16-300 ale ten kosztuje ponad 2 tys. PLN i wątpię czy jego AF z dowolnym body będzie tak szybki i dokładny jak AF Lumixa FZ1000 a wiadomo bez dobrego AF nie ma ostrych zdjęć....
Tak więc przydałby się taki TEST ale nie w laboratorium na tabelkach tylko taki polowy np polegający na zrobieniu zdjęć biegnącemu zającowi albo szybkiemu psiakowi....
Do tego Tamron w Tele ma zaledwie F6,3 a lumix F4 co kompensuje nieco kwestię ISO.
Stylus 1 jest świetną alternatywą dla lustrzanki z zakresem 18-300 mm - do tego można dopinać konwertery i zwiększyć zakres a na codzień mieć prawie kieszonkowe tele z przyzwoita jakością.
Sam się nad nim zastanawiam od czasu kiedy wprowadzono regulowany obszar pola AF którego co bardzo dziwne do niedawna nie było.
| Jakikolwiek model nie podasz, nie będzie odpowiednikiem. Pisałem minimum.
Chris62 - Wto 05 Maj, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Jakikolwiek model nie podasz, nie będzie odpowiednikiem. Pisałem minimum. |
No cóż, ta moja "precyzja"...:)
W każdym razie są tu pewne niuanse które trzeba rozwikłać przed ew. zakupem.
Wszystko ma plusy i minusy więc kompromis musi być.
wee - Nie 28 Cze, 2015
Witajcie ponowie
Z Waszą pomocą zakupiłem Panasonica FZ1000 i jak na razie zaczynam go poznawać ale muszę przyznać, że filmy to kręci bardzo ładne
Ot taki przykład 4k https://www.youtube.com/watch?v=fCmkf9b4EEE
|
|